Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6687 RON

1 GBP = 5.8125 RON

1 XAU = 357.7647 RON

1 AED = 1.2712 RON

1 AUD = 2.9982 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8906 RON

1 CAD = 3.3943 RON

1 CHF = 5.1404 RON

1 CNY = 0.6447 RON

1 CZK = 0.1970 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0966 RON

1 HUF = 1.2610 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0228 RON

1 KRW = 0.3383 RON

1 MDL = 0.2591 RON

1 MXN = 0.2704 RON

1 NOK = 0.4231 RON

1 NZD = 2.7527 RON

1 PLN = 1.1514 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4259 RON

1 TRY = 0.1438 RON

1 UAH = 0.1172 RON

1 XDR = 6.1447 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8166 - 19 apr 14:28

Iulia Navalnaia, în Parlamentul European: „Dacă vrei cu adevărat să-l învingi pe Putin, trebuie să încetezi să mai fii plictisitor”

Autor: Marius BOERIU

Publicat la 29 februarie 2024

„Nu-l poţi răni pe Putin cu o altă rezoluţie sau cu un alt set de sancţiuni”

Iulia Navalnaia, în Parlamentul European: „Dacă vrei cu adevărat să-l învingi pe Putin, trebuie să încetezi să mai fii plictisitor”

Iulia Navalnaia, văduva lui Alexei Navalnîi, activistul rus anticorupţie care a murit în 16 februarie în condiţii încă misterioase, s-a adresat, miercuri, Parlamentului European.
În discursul său, Iulia Navalnaia l-a acuza pe Vladimir Putin direct că i-a ucis soţul şi a amintit că nu se poate negocia cu Putin: „Putin este capabil de orice şi că nu puteţi negocia cu el”. Tot Iulia Navalnia a atras atenţia că niciuna dintre actualele măsuri restrictive ale UE nu a oprit cu adevărat agresiunea Rusiei în Ucraina, iar cine doreşte să-l oprească pe Putin trebuie să fie „inovator”. „Dacă vrei cu adevărat să-l învingi pe Putin, trebuie să devii un inovator. Şi trebuie să încetezi să mai fii plictisitor. Nu-l poţi răni pe Putin cu o altă rezoluţie sau cu un alt set de sancţiuni care nu diferă cu nimic de cele anterioare. Nu îl poţi învinge crezând că este un om de principiu care are morală şi reguli. El nu este aşa, iar Alexei şi-a dat seama de asta cu mult timp în urmă. Nu ai de-a face cu un politician, ci cu un mafiot sângeros. Putin este liderul unei bande criminale organizate. Aceasta include otrăvitori şi asasini, dar toţi sunt doar nişte marionete”, a atras atenţia văduva lui Alexei Navalnîi.
„Voi, şi noi toţi, trebuie să luptăm împotriva acestei bande criminale. Iar inovaţia politică în acest caz este de a aplica metodele de combatere a crimei organizate, nu competiţia politică. Nu note diplomatice, ci investigaţii privind maşinaţiunile financiare. Nu declaraţii de îngrijorare, ci o căutare a asociaţilor mafioţi din ţările voastre, a avocaţilor şi finanţiştilor discreţi care îi ajută pe Putin şi pe prietenii săi să ascundă bani”, a continuat Iulia Navalnaia. Aceasta a mai amintit că „în această luptă aveţi aliaţi de încredere – există zeci de milioane de ruşi care sunt împotriva lui Putin, împotriva războiului, împotriva răului pe care îl aduce”.
Văduva lui Alexei Navalnîi a subliniat că Putin trebuie să răspundă pentru ceea ce a făcut ţării sale, Ucrainei şi lui Alexei Navalnîi. „Soţul meu nu va putea să vadă cum va arăta frumoasa Rusie a viitorului, dar noi trebuie să o vedem. Iar eu voi face tot ce pot pentru ca visul lui să devină realitate, ca răul să cadă şi acest viitor frumos să vină”, a încheiat Iulia Navalnaia.  
Alexei Navalnîi, care a murit în 16 februarie, într-o închisoare din nordul extrem al Rusiei, a fost una dintre cele mai cunoscute voci de opoziţie din Rusia, un critic înflăcărat al preşedintelui Vladimir Putin şi apreciat pentru munca sa în expunerea corupţiei. În 2021, Alexei Navalnîi a primit Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, în Parlamentul European.
Alexei Navalnîi va fi înmormântat în 1 martie, a anunţat văduva sa.  

DISCURSUL INTEGRAL:
Doamnă Preşedinte, doamnelor, domnilor,
Mulţumesc pentru oportunitatea de a fi astăzi aici.


După ce Putin a încercat să-l ucidă pe Alexei pentru prima dată, am locuit în sudul Germaniei timp de câteva luni. Alexei se recupera după otrăvire - învăţând să meargă şi să scrie din nou. Mergeam mult pe jos, uneori făceam excursii scurte. Într-una dintre aceste călătorii, am mers la Strasbourg cu copiii. Este unul dintre oraşele preferate ale mele şi ale lui Alexei. Am fost acolo de mai multe ori împreună, iar apoi, în urmă cu trei ani, am decis să li-l arătăm şi lor.
Acum soţul meu a murit. M-am întors la Strasbourg, dar nu mă mai plimb cu familia mea. Mă aflu aici şi mă adresez dumneavoastră şi, în persoana dumneavoastră, întregii Europe.
Am crezut că în cele 12 zile de la moartea lui Alexei voi avea timp să mă pregătesc pentru acest discurs. Dar, mai întâi, am petrecut o săptămână pentru a aduce corpul lui Alexei şi a organiza o înmormântare. Apoi am ales cimitirul şi sicriul. Înmormântarea va avea loc mâine şi încă nu sunt sigur dacă va fi paşnică sau dacă poliţia îi va aresta pe cei care au venit să-şi ia rămas bun de la Alexei.
Cu toate acestea, mă aflu aici acum pentru că alegătorii dumneavoastră au o întrebare importantă. Ei vă întreabă pe dvs. despre ea şi apoi mă întreabă pe mine. Întrebarea este: "Cum pot să vă ajut în lupta voastră?".

Sâmbăta trecută s-au împlinit doi ani de când Putin a declanşat un război în toată regula împotriva Ucrainei. Un război brutal şi viclean. Întreaga lume s-a grăbit să vină în ajutorul Ucrainei. Dar au trecut doi ani, a trecut multă epuizare, mult sânge, multă dezamăgire, iar Putin nu a ajuns nicăieri. Totul a fost deja folosit: Arme, bani, sancţiuni... Nimic nu funcţionează. Şi cel mai rău s-a întâmplat: Toată lumea s-a obişnuit cu războiul. Ici şi colo, oamenii au început să spună: „Ei bine, oricum va trebui să ajungem la o înţelegere cu el..."
Şi apoi Putin l-a ucis pe soţul meu, Alexei Navalnii. La ordinul său, Alexei a fost torturat timp de trei ani: a fost înfometat până la moarte într-o celulă minusculă de piatră, izolat de lumea exterioară şi i s-au refuzat vizitele, apelurile telefonice şi chiar scrisorile. Şi apoi l-au ucis. Chiar şi după aceea, i-au maltratat trupul şi au abuzat de mama sa.

Pe de o parte, crima publică a arătat încă o dată tuturor că Putin este capabil de orice şi că nu poţi negocia cu el. Dar, pe de altă parte, pot vedea şi cât de şocată este toată lumea. Mulţi oameni au sentimentul că Putin nu poate fi învins deloc. Şi în această disperare, ei mă întreabă acum: Cum vă pot ajuta?

Şi mă gândesc cum ar răspunde Alexei la această întrebare. Voi încerca să răspund, dar pentru a face acest lucru trebuie să vă spun puţin despre cum era el.
Alexei a fost un inventator. Avea mereu idei noi pentru orice, dar mai ales pentru politică.

Aveţi alegeri la începutul lunii iunie. Mulţi dintre voi veţi face campanie electorală - întâlniri cu alegătorii, interviuri, filmări de reclame. Acum imaginaţi-vă că toate acestea sunt imposibile. Niciun post de televiziune nu va face un interviu cu voi. Niciun ban din lume nu vă poate ajuta cu o reclamă. Toţi alegătorii care au venit la întâlniri vor fi arestaţi împreună cu candidatul.

Bine aţi venit în Rusia lui Putin. Şi totuşi, Alexei Navalny a reuşit să devină cel mai faimos politician de acolo. A reuşit să inspire milioane de oameni cu ideile sale.

Cum a reuşit să facă asta? Întotdeauna a avut fantezii şi a experimentat. Nu aveţi voie la televizor? Hai să învăţăm cum să facem videoclipuri pe YouTube pentru ca toată ţara să le poată vedea. Nu ai voie să votezi? Poţi veni cu o strategie tactică de vot pentru a lua locuri de la partidul de guvernământ. Chiar şi în gulagul lui Putin, Alexei a reuşit să transmită idei de proiecte care ar face Kremlinul să intre în panică. El era opusul a tot ce era plictisitor.

Acesta este răspunsul la întrebare. Dacă vrei cu adevărat să-l învingi pe Putin, trebuie să devii un inovator. Şi trebuie să încetezi să mai fii plictisitor.

Nu-l poţi răni pe Putin cu o altă rezoluţie sau cu un alt set de sancţiuni care nu diferă cu nimic de cele anterioare. Nu îl poţi învinge crezând că este un om de principiu care are morală şi reguli.

El nu este aşa, iar Alexei şi-a dat seama de asta cu mult timp în urmă. Nu ai de-a face cu un politician, ci cu un mafiot sângeros. Putin este liderul unei bande criminale organizate. Aceasta include otrăvitori şi asasini, dar toţi sunt doar nişte marionete. Cel mai important lucru sunt oamenii apropiaţi lui Putin, prietenii, asociaţii şi deţinătorii banilor mafiei.

Voi, şi noi toţi, trebuie să luptăm împotriva acestei bande criminale. Iar inovaţia politică în acest caz este de a aplica metodele de combatere a crimei organizate, nu competiţia politică. Nu note diplomatice, ci investigaţii privind maşinaţiunile financiare. Nu declaraţii de îngrijorare, ci o căutare a asociaţilor mafioţi din ţările voastre, a avocaţilor şi finanţiştilor discreţi care îi ajută pe Putin şi pe prietenii săi să ascundă bani.

În această luptă aveţi aliaţi de nădejde - sunt zeci de milioane de ruşi care sunt împotriva lui Putin, împotriva războiului, împotriva răului pe care îl aduce. Nu trebuie să îi persecutaţi - dimpotrivă, trebuie să lucraţi cu ei. Cu noi.

Putin trebuie să răspundă pentru ceea ce a făcut ţării mele. Putin trebuie să răspundă pentru ceea ce a făcut unei ţări vecine, paşnice. Şi Putin trebuie să răspundă pentru tot ceea ce i-a făcut lui Alexei.

Soţul meu nu va putea să vadă cum va arăta frumoasa Rusie a viitorului, dar noi trebuie să o vedem. Iar eu voi face tot ce pot pentru ca visul lui să devină realitate, ca răul să cadă şi acest viitor frumos să vină”.

+4 -2

Comentarii

'Willy'

2024-03-01 07:16:07


'Costea fost barbughe rusofilul. De ce ii gazduiti propaganda sovietica?'

'fritz walter'

2024-02-29 09:13:01


'pentru Kostea Ivan: Ești un trădător de țara și ai merita sa fi tratat ca atare. Nu poti sa ne prostesti, rusule!\nVezi ca rublele se devalorizează, trebuie sa ceri mai mult de la Putin!\nMizerabile!\n'

'Gigi'

2024-02-29 08:56:50


'Cine pute sa-l apere pe Putin, Costea alias Barbu.'

'Costea Ion'

2024-02-29 04:00:39


'Asta cine mai e? Pe cine reprezintă??? De ce este băgată în seamă? Doar ca fapt divers: la câte zeci de miliarde se ridică ajutorul oferit de politicienii trădători oferit acestor dușnani?'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie