Curs BNR

1 EUR = 4.9770 RON

1 USD = 4.7308 RON

1 GBP = 5.9957 RON

1 XAU = 402.2774 RON

1 AED = 1.2879 RON

1 AUD = 3.0709 RON

1 BGN = 2.5447 RON

1 BRL = 0.7807 RON

1 CAD = 3.3718 RON

1 CHF = 5.3444 RON

1 CNY = 0.6493 RON

1 CZK = 0.1973 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0951 RON

1 HUF = 1.2029 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.1529 RON

1 KRW = 0.3373 RON

1 MDL = 0.2584 RON

1 MXN = 0.2324 RON

1 NOK = 0.4280 RON

1 NZD = 2.7868 RON

1 PLN = 1.1596 RON

1 RSD = 0.0426 RON

1 RUB = 0.0444 RON

1 SEK = 0.4304 RON

1 TRY = 0.1363 RON

1 UAH = 0.1133 RON

1 XDR = 6.2181 RON

1 ZAR = 0.2616 RON

Editia 8320 - 05 dec 23:53

Iohannis - vizita oficială în Statele Unite, într-un climat turbulent

Autor: Octavian ANDRONIC

Publicat la 07 iunie 2017

Corespondenţă specială din Washington. Debutul de săptămână, aici în capitala americană, stă sub semnul a două, ba chiar trei controverse majore, întoarse de mass media pe toate feţele. Prima se referă la o însemnnare de pe twitter în care Trump se întreaba cum de poate considera primarul Londrei, Sadiq Khan, că „situaţia e sub control”  în ciuda celor 7 morţi şi a zecilor de răniţi, bilanţ care nu ar reprezenta un motiv de îngrijorare.
- continuare în pagina 4 - 
Evident că, în subtext, Trump face o legătură între evenimentele dramatice ale ultimului atac terorist şi apartenenţa islamică a acestuia. În directă legatură cu alegaţiile referitoare la numărul mare de cetăţeni britanici (peste 900) care au călătorit recent în Siria şi Afganistan şi împotriva cărora autorităţile britanice nu prea ştiu ce măsuri să ia, preşedintele îşi întăreşte intenţia de a interzice accesul în Statele Unite a persoanelor originare din şapte ţări islamice considerate a fi potenţiale furnizoare de executanţi de acte teroriste, mizând şi pe o mai bună colaborare a reprezentanţilor justiţiei, care până acum i-au pus beţe în roate. Dar nu atât actele teroriste din Marea Britanie, care cel puţin deocamdată, nu au corespondenţe în Statele Unite, îl îngrijorează pe Trump, cât debutul audierilor fostrului director al FBI, Comey, cel pe care l-a demis în mod brutal, şi de la care adversarii săi spera să scoată dovezi ale relaţiilor „nepotrivite” ale anturajului său cu oficilali ruşi, care ar putea avea urmări extrem de neplăcute pentru abia începuta sa carieră. Un preţios ajutor în acest sens a primit Trump de la Putin, care într-un interviu acordat unui canal TV american şi difuzat duminică noaptea, a respins ferm orice amestec al ruşilor în campania electorală care s-a soldat cu înfrângerea candidatului pe care Moscova nu îl agrea. Putin spune că intervenţiile din reţelele de socializare se puteau datora unor hackeri bine pregătiţi care puteau acţiona chiar din America, hackeri pe care administraţia de la Kremlin nu avea nici o posibilitate să-i controleze.
Pe acest fond vestea vizitei preşedintelui român a trecut practic neobservată. Mass media de aici nu a considerat-o demnă de atenţie şi se poate pune, desigur, întrebarea dacă momentul a fost bine ales. Bineînţeles, dacă se consideră că stă la îndemâna noastră să alegem. Desigur că o vizită a primului şef de stat din afara cercului celor “mari” ridică o serie de semne de întrebare, între care şi semnificaţia reală a cestui fapt. Si poate ca unica explicaţie a deciziei pragmaticului Trump ar putea să ţină de faptul că România este singura ţară din NATO care s-a pronunţat hotarât în favoarea cre?terii cheltuielilor militare în proporţia de 2% cerută de americani - ceea ce înseamnă, practic, că se vor face achiziţii majore de tehnică americană, pentru compatibilizarea cu forţele militare deplasate de NATO pe de-acum celebrul „flanc estic”. Întâlnirea cu Trump n-ar putea reprezenta mai mult decât un gest de apreciere al „solidarităţii” atlantice, într-un moment în care Europa se gândeşte tot mai serios să-şi creeze propria sa forţă defensivă. Este greu de crezut că cei de la Bruxelles vor fi incântaţi de iniţiativa românească, dar asta rămâne de văzut.
Până atunci am să mai notez doar faptul că aici, la Convention Center, au debutat în această dimineaţă lucrările marelui Târg de turism - International Pow Wow - la care participă peste 5000 de ofertanţi de servicii turistice şi cumpărători de vacanţe americane din 70 de ţări ale lumii. Este un veritabil furnicar de oameni şi de negocieri intense care se vor solda cu contracte de 5 miliarde de dolari anul viitor - un an despre al cărui succes managerii din turism se cam îndoiesc, în condiţiile în care politicile restrictive iniţiate de Trump se vor accentua. Prezent la deschidere, secretarul de Stat al Comerţului a atins acest punct nevralgic, insistând insa asupra prtimatului exigenţeleor politicii de combatere a terorismului.
PS. Am încercat - fără succes - sa iau legătura, la Bucureşti şi aici, în Washington, cu echipa prezidenţială care se ocupă de vizita lui Iohannis, pentru a afla care sunt momentele la care aş putea participa, în calitatea mea de om de presă şi de reprezentant al cititorilor români dornici să afle vesti despre eveniment şi din alte surse decât cele oficiale... Aşa încât nu vă pot aferi alte informţii decât cele pe care (nu) le vehiculează mass media americană.


 

+0 -0

Comentarii

Lazar

2017-06-07 05:45:03


D-le Andronic,poate ca cititorii romani nu sunt dornici sa afle vesti din alte surse decat cele oficiale tinand cont de atitudinea Dvs.fata de Presedintia Romaniei cat si de simpatiile Dvs. A nu se uita si de sustinerile Dvs. a condamnatilor si urmaritilor penali din fruntea acestui partid.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional