Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 19:29

Învierea, reorganizată. Lumina Sfântă va fi distribuită în Braşov sâmbătă seara, după orele 22.00, de voluntari şi forţe de ordine

Autor: Petra VÂRLAN

Publicat la 16 aprilie 2020

E posibil însă să mai apară modificări

Învierea, reorganizată. Lumina Sfântă va fi distribuită în Braşov sâmbătă seara, după orele 22.00, de voluntari şi forţe de ordine
Lumina de Înviere va fi adusă braşovenilor sâmbătă noaptea, după orele 22.00, a anunţat Protopopiatul Braşov, care, iniţial, stabilise ca Lumina Sfântă să fie distribuită duminică dimineaţa. Însă, în urma acordului de marţi dintre Patriarhia Română şi Ministerul Afacerilor Interne, aceasta va fi distribuită credincioşilor sâmbătă seara. Însă doar acolo unde este solicitată, a atras atenţia părintele protopop al Braşovului, preotul Dănuţ Gheorghe Benga. 
„Distribuirea Sfintei Lumini adusă de la Ierusalim în seara zilei de sâmbătă, 18 aprilie 2020, se va face, începând cu ora 22.00, de către voluntarii parohiilor - care vor avea asupra lor Cartea de identitate, ecusonul nominal din partea parohiei semnat şi ştampilat de preotul paroh, mască şi mănuşi de protecţie - şi cu sprijinul echipajelor de ordine publică şi patrulelor existente sub coordonarea Ministerului Afacerilor Interne aflate în misiune, pentru a preveni anumite riscuri în care diferiţi infractori să profite de situaţie pentru a săvârşi furturi sau tâlhării.
Credincioşii, care vor dori să primească Sfânta Lumină, vor putea ieşi în proximitatea casei, în afara curţii sau a imobilului în care locuiesc, respectând regulile de distanţare socială, astfel încât să fie evitată aglomeraţia şi formarea grupurilor mai mari de trei persoane. În acest sens, doi maxim trei locatari dintr-o scară de bloc pot ieşi în faţa blocului pentru a primi Sfânta Lumină, primită de la voluntari, şi apoi oferi tuturor vecinilor”, a explicat părintele protopop. 
Reamintim că, în acest an, din cauza pandemiei de coronavirus, slujba de Înviere va fi săvârşită fără enoriaşi, la fel ca şi Deniile din această săptămână. 
Paştile, în schimb, vor putea fi luate începând de vineri. „Sfintele Paşti se vor distribui credincioşilor vineri şi sâmbătă, în intervalul orar 07.00 – 17.00, în toate bisericile din Braşov. Angajaţii parohiei şi voluntarii, în calitate de organizatori, vor asigura respectarea distanţei sociale şi a reglementărilor prevăzute în Ordonanţele militare pe perioada distribuirii Sfintelor Paşti, având ca semn distinctiv o banderolă albă pe braţ. Pentru cei bolnavi, singuri şi care nu se pot deplasa, numai la solicitarea acestora, Sfintele Paşti se vor aduce acasă de către voluntarii de la biserica de care aparţin, sunând la telefonul Bisericii de care aparţin”, a mai spus părintele protopop. Cei care pot merge la Biserică trebuie să bifeze punctul 2 în Declaraţia pe propria răspundere şi să precizeze „Pentru ridicarea Sfintelor Paşti de la biserica…”
 
Klaus Iohannis: „Staţi acasă! Altfel, după sărbători vom avea înmormântări!”
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a anunţat, miercuri la prânz, că va cere premierului Ludovic Orban şi ministrului Marcel Vela să revină asupra acordului pentru Paşte, pe care Guvernul l-a stabilit cu BOR astfel încât românii creştin-ortodocşi să poată primi Lumina şi Sfintele Paşti de Înviere. Altfel, spune şeful statului, „după sărbători vom avea înmormântări”. Cei trei actori de prima scenă politică au avut o discuţie, miercuri, la care au participat şi alţi miniştri sau consilieri guvernamentali, dar până la închiderea ediţiei tipărite nu s-a anunţat nicio nouă decizie.
„Este regretabil să observăm, şi în viaţa noastră, şi în viaţa publică, că de multe ori cele mai bune intenţii creează cele mai mari complicaţii. Aşa se pare că se întâmplă şi cu un aşa-zis acord încheiat între Ministerul de Interne şi Biserica Ortodoxă. Probabil intenţiile sunt foarte bune, dar nu s-a înţeles foarte bine ce se doreşte acolo. Mulţi români au înţeles că este cazul să ne relaxăm. Nu este cazul să ne relaxăm! Iar explicaţiile care s-au dat au fost prea optimiste. Aşadar, peste câteva minute voi începe o şedinţă cu Premierul Orban, Ministrul Vela, alţi miniştri şi consilieri. În cadrul acestei şedinţe voi solicita Premierului Orban şi Ministrului de Interne să revină asupra acestui acord, să găsească, dacă vor, o formulă care respectă principiul «Staţi acasă!», care se încadrează perfect în solicitările din decretul care prelungeşte starea de urgenţă şi care, evident, respectă toate ordonanţele militare”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.
Totodată, şeful statului a precizat că, până în prezent, peste 7.200 de persoane au fost testate pozitiv pentru coronavirus la nivel naţional. „Astăzi suntem în prima zi din starea de urgenţă prelungită. Şi, din păcate, nu avem niciun motiv de relaxare. Avem, între timp, peste 7.200 de cazuri de persoane infectate. Avem de ieri până astăzi 20 de persoane care au murit. Avem de ieri până astăzi peste 340 de persoane în plus infectate cu coronavirus. Deci, nici vorbă de relaxare! Şi ca să fie foarte, foarte clar ce-am spus ieri şi poate încă nu a ajuns foarte limpede la toată lumea, repet: cuvântul de ordine este «Staţi acasă!». (...) Aşadar, dragi români, indiferent ce vă spun unii şi alţii, eu vă spun acelaşi lucru pe care îl spun şi medicii, în frunte cu Ministrul Sănătăţii, acelaşi lucru pe care îl spun experţii, acelaşi lucru pe care îl spune Organizaţia Mondială a Sănătăţii: Staţi acasă!”, a mai spus ieri preşedintele Iohannis.
 
BOR, prima reacţie după criticile preşedintelui: „Acordul Patriarhiei cu MAI era până la ultima literă în consonanţă cu reglementările stării de urgenţă"
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a transmis miercuri după amiază o primă reacţie după ce preşedintele Klaus Iohannis a criticat protocolul încheiat între MAI şi BOR.
Acesta a precizat că acordul Patriarhiei cu MAI era până la ultima literă în consonanţă cu reglementările stării de urgenţă şi a precizat că Biserica Ortodoxă a respectat şi respectă în continuare toate reglementările asumate de autorităţi în contextul pandemiei:
„Acordul Patriarhiei Române cu MAI a fost un acord interinstituţional, oficial şi public. Este firesc, în calitate de creştini şi cetăţeni care respectăm riguros Legea, să cerem în contextul celei mai mari Sărbători creştine câteva lucruri esenţiale care NU intră în conflict cu nimic din reglementările în vigoare.  Nu Biserica ia deciziile, ea doar le respectă. Asta face BOR riguros de la începutul pandemiei şi îi ajută concret pe cei afectaţi. Până în acest moment cu aproape 10 milioane de lei. Acordul Patriarhiei cu MAI era în conţinutul său, până la ultima literă, în consonanţă cu reglematările stării de urgenţă în vigoare (valabile în spaţiul public, inclusiv al magazinelor alimentare, al farmaciilor etc)", a precizat Vasile Bănescu.
Acesta a subliniat că angajaţii MAI care vor pune în aplicare acest acord fac „un gest major de civilizaţie creştină”: „Poliţia Română nu ne asigură tuturor doar protecţia şi ordinea publică, ci făcea acum şi un gest major de civilitate creştină, un gest de cordialitate civică pentru care toţi cetăţenii ortodocşi ai acestei ţări îşi exprimau tăcut recunoştinţa. Suntem o ţară şi o societate edificate pe valorile culturale şi spirituale ale creştinismului, o societate tolerantă, solidară, civilizată. Nici creştinopată, nici creştinofobă. A oferi, sub măsuri de protecţie totală şi perfect legală, Paşti şi Lumina de Paşti celor care le solicita  şi le primesc prin voluntari acreditaţi şi corespunzător echipaţi (mult mai bine decât curierii care ne aduc mâncare sau produse comandate online), a oferi aceste lucruri în deplină ordine, nu tuturor la întâmplare, este un gest pe care bunul simţ, dublat acum atent şi de fireasca grijă faţă de ceilalţi, ne invită în mod firesc să îl salutăm, nu să îl criticăm. Învierea lui Hristos să ne aducă tuturor în suflet lumină, pace şi bucurie în starea de recluziune şi reflexivitate în care ne aflăm în acest an!", este mesajul purtătorului de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu.
 

DETALII AICI: Ultima oră: Dacă stai la casă - lumina Învierii se ia de la geam, dacă stai la bloc - de la reprezentantul numit de asociaţie

+0 -0

Comentarii

Mihai

2020-04-17 22:57:03


De ce nu se pastreaza Lumina si sa se dea dupa perioada de urgenta? Mi se pare o cale mult mai usor de aplicat. Dupa Pasti vine Inaltarea Domnului, apoi Pogorirea Sfintului Duh. De ce nu atunci? In fine, nu ma pricep, nici macar nu sunt ortodox, e doar o idee.

ducu mihai

2020-04-16 05:12:38


Paragraful cu distribuirea pastelor cu deplasarea credinciosilor la biserica vineri si sambata este eronat!! Tot la domiciliu se face si aceasta activitate.

Willy

2020-04-15 23:33:53


Poza sugestiva: secu si popii, mana in mana.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie