Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 16:58

Investiţie de 34.000.000 euro în cogenerare la Braşov

Autor: Ovidiu VRÂNCEANU, Ionuț DINCĂ

Publicat la 30 martie 2015

Compania Bepco, producătorul energiei termice a municipiului, a dotat patru centrale de cogenerare cu 11 motoare pe gaz furnizate de americanii de la General Electric

Investiţie de 34.000.000 euro în cogenerare la Braşov

Compania braşoveană Bepco a investit 34 de milioane de euro în patru centrale de producţie a agentului termic în cogenerare, acestea fiind dotate cu 11 motoare pe gaz pentru sistemul centralizat de încălzire al oraşului Braşov. Soluţia a fost implementată cu compania GE Distributed Power, parte a grupului american GE, cea care a furnizat motoarele amintite.  Cele 11 motoare pot genera 38 MW termici şi 42 MW electrici şi au o eficienţă de peste 84%, potrivit unui comunicat al GE Distributed Power.
Investiţia a fost finanţată de BCR, printr-un credit pe cinci ani, şi din surse proprii ale firmei, a declarat Simina Costan, directorul general al Bepco. Investiţia companiei braşovene este cea mai mare din domeniul cogenerării în sistem privat.
„Energia pe care o producem ajunge la circa 20% din consumatorii din Braşov, respectiv 12.000, deci potenţialul este imens, daca se va stabili o strategie de rebranşare a consumatorilor. În cinci ani ar trebui să ajungem la 19.000 de consumatori. Actuala capacitate de producţie este suficientă pentru 30.000 de consumatori", a spus Costan, care a precizat că la valoarea estimată a fi atinsă peste cinci ani bugetul local nu ar mai fi afectat de asigurarea subvenţiilor la încălzire. Ea a adăugat ca Bepco a avut „negocieri foarte dure" cu furnizorul de gaze naturale GDF SUEZ Energy România.
„Proiectele noastre de cogenerare au rezolvat una dintre principalele probleme legate de eficienţa energetică a sistemului de încălzire urbană din oraşul Braşov”, a mai spus Simina Costan. „Având în vedere problemele financiare cu care s-a confruntat fosta companie responsabilă pentru producţia şi alimentarea cu căldură a oraşului Braşov, am avut ocazia de a implementa soluţia GE pe bază de motoare cu gaz, care oferă o eficienţă sporită sistemelor clienţilor noştri şi contribuie la realizarea obiectivelor României în domeniul eficienţei energetice”.

Economii de energie de 40%
Cristian Colţeanu, directorul general al GE pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova, a afirmat că sunt şi alte oraşe interesate de acest model de business.
GE a mai livrat echipamente pentru modernizarea sistemelor centralizate de încălzire firmei STC, în Oradea, firmei Vest-Energo pentru o centrală în cogenerare de 20 MW din Bucureşti, şi grupului Coca Cola Hellenic Bottling Company pentru o centrală în Ploieşti.
Firma Bebco a fost înfiinţată în anul 2010 şi este principalul producător de agent termic pentru sistemul centralizat de încălzire din Braşov, aceasta furnizând energia termică societăţii Tetkron, distribuitorul controlat de municipalitate.
Prin instalarea tehnologiei de cogenerare GE în locul facilităţilor separate pentru producerea de energie electrică şi termică, operatorii realizează economii directe de energie de aproximativ 40%, datorită reducerii consumului de combustibili fosili. Sistemul integrat de combustie cu control al emisiilor produs de GE ajută la respectarea cerinţelor globale stringente şi generează o amprentă redusă de carbon. De exemplu, o centrală de cogenerare şi capacitate de 1 MW dotată cu un motor cu pistoane GE poate elimina anual echivalentul emisiilor de CO2 generate de 800 autovehicule europene. În plus, având în vedere amplasarea sistemelor de cogenerare mult mai aproape de utilizatorul final, pierderile în timpul transportului se reduc sau sunt eliminate în totalitate.
Compania Bepco este controlată de Simina Costan şI Mihai David, fostul director al Hidroelectrica.

Contorizarea individuală, singura soluţie
Pentru a-i convinge pe braşoveni să revină la sistemul centralizat, conducerea Tetkron a implementat o strategie. În primul rând, furnizorul intenţiona ca toate blocurile care decid să se rebranşeze, să fie contorizate individual, astfel ca fiecare abonat să îşi poată gestiona consumul, dar mai ales să nu mai existe riscul ca un întreg bloc să sufere din cauza rău-platnicilor. Pentru ca rebranşarea să fie posibilă era însă nevoie de sisteme noi de distribuţie în scările blocurilor, ceea ce presupune costuri ce pot ajunge şi la 40.000 de euro, pentru o scară de bloc, dar şi montarea de contoare, astfel ca fiecare abonat să plătească atât cât consumă, iar deconectarea datornicilor să fie posibilă individual şi să nu mai aibă de suferit toţi locatarii dintr-un bloc, din cauza câtorva vecini rău-platnici.
Mai mult, în 2013, autorităţile braşovene doreau să ia un credit de la BERD, de 9 milioane de euro, pentru contorizarea pe orizontală a locuinţelor, demers la care s-a renunţat cu timpul. Aceste fonduri ar fi urmat să fie folosite pentru reabilitarea restului de reţele şi montarea de noi sisteme pe orizontală în blocuri, astfel ca numărul abonaţilor casnici la reţeaua Tetkron să ajungă la cel puţin 19.000, şi sistemul să intre pe plus, astfel ca să scadă şi subvenţia acordată de Consiliul Local. Intenţia autorităţilor era să se ajungă la acest număr de abonaţi încă de anul trecut, numai că fără o investiţie de anvergură în contorizarea individuală acest lucru nu a fost posibil, braşovenii fiind totuşi sceptici cu privire la rebranşare având în vedere experienţele neplăcute din vremea CET-ului, chiar dacă oficialii Tetkron au susţinut că factura lunară la încălzire este mai mică cu 40%, faţă de o centrală de apartament. În ultimii ani, doar câteva scări de bloc au fost contorizate individual, însă au fost branşate la reţea o serie de instituţii publice (în special şcoli), dar şi firme private.   

Planul de rebranşare aprobat în 2014
În august 2014, Consiliul Local Braşov a aprobat planul de racordare de noi consumatori la reţeaua centralizată de termoficare, astfel ca odată cu creşterea numărului de abonaţi să se diminueze şi pierderile. Între blocurile de locuinţe care urmau să se rebranşeze la Tetkron se numărau două blocuri cu opt etaje de pe Hărmanului şi Victoriei, dar şi alte două blocuri cu patru etaje de pe Gării. Totodată, şi dezvoltatorii Urban Invest care construiesc un nou ansamblu de locuinţe în zona străzii 13 Decembrie din cartierul Tractorul deciseseră să racordeze blocurile construite tot la reţeaua centralizată de termoficare ţinând cont că pe aici trece o nouă magistrală amenajată de furnizorul de energie termică acum trei ani. O serie de alte clădiri de birouri sau sedii de bănci, în special din zona Centrului Civic urmau şi ele racordate la Tetkron. Pe lista noilor clienţi se numărau şi spitalele de stat, dar şi câteva biserici, un hipermarket şi un centru de evenimente. Valoarea totală a lucrărilor pentru ca toate obiectivele propuse să fie racordate la reţeaua centralizată de termoficare a Braşovului era de 16,71 milioane de lei (3,8 milioane de euro), ţinând cont că în aceste costuri erau cuprinse şi o serie de lucrări pentru eficientizarea reţelei de termoficare din instituţiile de învăţământ care au fost branşate la reţea anii trecuţi.


 

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie