Curs BNR

1 EUR = 4.9708 RON

1 USD = 4.7332 RON

1 GBP = 6.0336 RON

1 XAU = 412.7388 RON

1 AED = 1.2886 RON

1 AUD = 3.0320 RON

1 BGN = 2.5415 RON

1 BRL = 0.7948 RON

1 CAD = 3.3478 RON

1 CHF = 5.3401 RON

1 CNY = 0.6514 RON

1 CZK = 0.1983 RON

1 DKK = 0.6665 RON

1 EGP = 0.0932 RON

1 HUF = 1.2147 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.1088 RON

1 KRW = 0.3307 RON

1 MDL = 0.2584 RON

1 MXN = 0.2354 RON

1 NOK = 0.4262 RON

1 NZD = 2.7458 RON

1 PLN = 1.1623 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0451 RON

1 SEK = 0.4316 RON

1 TRY = 0.1358 RON

1 UAH = 0.1136 RON

1 XDR = 6.2166 RON

1 ZAR = 0.2684 RON

Editia 8326 - 13 dec 08:29

Invenţie românească: Pâinea - friptură

Autor: Marius BOERIU

Publicat la 13 martie 2024

Are gust şi proprietăţi de carne: „ar putea reprezenta o opţiune pentru populaţia săracă”

Invenţie românească: Pâinea - friptură

Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) a acordat Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi brevet de invenţie pentru o pâine proteică, cu gust şi proprietăţi de carne, proiect la care a lucrat un colectiv de cadre didactice de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor.
Autorii invenţiei sunt profesorii Floricel Cercel, Petru Alexe şi Romulus Marian Burluc, care au plecat de la premisa că „pâinea normală este dezechilibrată în aminoacizi esenţiali şi au adăugat un concentrat proteic de proteine miofibrilare din carne (porc, vită, pasăre sau peşte, extractul de proteine miofibrilare neavând nici gust, nici miros caracteristic)”.
„Procedeul de obţinere a pâinii echilibrate nutriţional în proteine reprezintă o soluţie de a aduce pâinea în limitele recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, adică de a avea un conţinut optim în aminoacizii esenţiali”, potrivit informaţiilor făcute publice de universitate.
„Pâinea astfel obţinută ar putea reprezenta o opţiune pentru populaţia săracă, mare consumatoare de pâine. Politicile de realizare şi distribuţie, cu protecţia celor săraci, trebuie să vină prin nişte programe guvernamentale sau locale. Pâinea echilibrată nutriţional va trebui să existe pentru toţi consumatorii, dar consumatorii cu venituri mici trebuie să beneficieze de un preţ subvenţionat. Pâinea echilibrată nutriţional în proteine este ca şi cum ai mânca pâine cu friptură, dar friptura nu se vede, dar se simte”, a explicat prof. dr. ing. Petru Alexe.

+0 -3

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotional