Curs BNR

1 EUR = 4.9726 RON

1 USD = 4.5313 RON

1 GBP = 5.7463 RON

1 XAU = 296.8710 RON

1 AED = 1.2339 RON

1 AUD = 3.0003 RON

1 BGN = 2.5424 RON

1 BRL = 0.9302 RON

1 CAD = 3.3338 RON

1 CHF = 5.1634 RON

1 CNY = 0.6357 RON

1 CZK = 0.2047 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.1466 RON

1 HUF = 1.3150 RON

1 INR = 0.0544 RON

1 JPY = 3.0662 RON

1 KRW = 0.3506 RON

1 MDL = 0.2543 RON

1 MXN = 0.2641 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7852 RON

1 PLN = 1.1455 RON

1 RSD = 0.0424 RON

1 RUB = 0.0510 RON

1 SEK = 0.4374 RON

1 TRY = 0.1566 RON

1 UAH = 0.1245 RON

1 XDR = 6.0543 RON

1 ZAR = 0.2445 RON

Editia 8075 - 29 noi 23:04

Învăţământul dual, noua prioritate a României

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 14 octombrie 2022

La Braşov, după modelul „În Elveţia nu contează dacă ai o diplomă universitară sau nu”

Învăţământul dual, noua prioritate a României

Braşovul găzduieşte timp de două zile, respectiv 13 şi 14 octombrie, conferinţa „EDU.DUAL - Strategii şi Parteneriate”, dedicată învăţământului dual. Obiectivele acestei conferinţe sunt de a clarifica şi detalia noile schimbări din legislaţia care priveşte învăţământul dual, în special trecerea la ciclul complet de învăţământ dual, preuniversitar şi universitar, de a discuta oportunităţile de finanţare din acest domeniu şi, nu în ultimul rând, de a prezenta exemple de succes din ţările europene în care acest sistem de educaţie este foarte dezvoltat.
De altfel, învăţământul dual reprezintă o prioritate pentru Ministerul Educaţiei, iar pentru dezvoltarea infrastructurii educaţionale, mai exact a unor campusuri duale integrate vor fi disponibile fonduri europene.  

A fost atins primul „jalon” din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă
La conferinţa de la Braşov, de la hotel Kronwell, a fost prezent şi Florian Lixandru, ministru secretar de stat în Ministerul Educaţiei, care a precizat că „un obiectiv al nostru este de a creşte numărul de locuri în învăţământul preuniversitar dual, motiv pentru care în cadrul acestei conferinţe sunt prezentate operatorilor economici toate informaţiile necesare. Operatorii economici joacă un rol important în acest proces, pentru că numărul de locuri este suplimentat în funcţie de solicitările venite din partea lor. Pentru dezvoltarea învăţământului la nivel liceal, postliceal sau universitar, Ministerul Educaţiei a pregătit cadrul legal, prin ordine de ministru, care au fost aprobate în 29 septembrie. Aceste ordine au reprezentat jaloane ale Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi sunt acte premergătoare următoarei etape, respectiv înfiinţarea consorţiilor regionale pentru învăţământul dual. În acest moment, Ministerul Educaţiei lucrează la metodologia de organizare şi funcţionare a acestor consorţii, din care vor face parte instituţii de învăţământ superior acreditate, instituţii de învăţământ preuniversitar acreditate, autorităţi locale şi operatori economici. În final, va fi deschis apelul de proiecte pentru înfiinţarea şi dotarea campusurilor educaţionale duale. Din ultimele discuţii numărul campusurilor, la nivel naţional se va ajunge la 16, câte două pentru fiecare regiune”, a explicat reprezentantul Ministerului Educaţiei.
Acesta a menţionat că după aprobarea metodologiei de organizare şi funcţionare a consorţiilor, se vor putea depune cererile de avizare la Ministerul Educaţiei.

Strategia de dezvoltare a învăţământului dual în Braşov va fi pregătită de o universitate elveţiană
Pe de altă parte, primarul Braşovului, Allen Coliban, a declarat că investiţia în viitorul campus integrat dual este estimată la aproape 21 milioane de euro, iar municipalitatea braşoveană va fi lider de proiect. „Ca domenii, pe lângă specialităţile tehnice, avem în plan şi turismul, alimentaţia publică, sănătatea. Toate domeniile vor fi stabilite printr-o strategie la care lucrăm în momentul de faţă”, a declarat Coliban. Acesta a reamintit că s-au pus bazele unui consorţiu educaţional regional, din care fac parte judeţele Braşov, Covasna şi Harghita. „Aspectele formale, inclusiv adoptarea hotărârilor de consiliul local şi cele de consiliu judeţean vor fi rezolvate după aprobarea metodologiei de către Ministerul Educaţiei”, a continuat reprezentantul Primăriei Braşov.
Strategia este realizată cu sprijinul Universităţi de Ştiinţe şi Arte aplicate din Lucerna (Elveţia), o universitate duală de stat. De altfel, reprezentantul acestei universităţi, Michael Derrer, a declarat că „am primit sarcina de a analiza situaţia în domeniul educaţiei duale în această regiune, şi vom face acest lucru prin interviuri cu toţi actorii implicaţi – elevi, părinţi, profesori, administraţie, mediul economic, astfel încât să ştim ce avem astăzi, care este potenţialul şi care sunt nevoile. Scopul acestui demers este de a dezvolta oferta în domeniul educaţiei duale. În Elveţia educaţia duală nu este mai prost privită decât educaţia în filiera academică. După cum am înţeles, în România, nu este aceeaşi situaţie. Vrem să ne aducem contribuţia şi în acest sens, astfel încât să se schimbe modul în care este privită educaţia duală în România”.

Prima „lecţie”, de la ambasadorul Elveţiei: Trebuie doar să fii bun în ceea ce faci
La eveniment a participat şi ambasadorul Elveţiei în România, Excelenţa Sa Arthur Mattli, care a amintit că statul pe care în reprezintă s-a implicat în susţinerea a sistemului de învăţământ din Braşov prin finanţarea lucrărilor la două şcoli. De asemenea, el şi-a exprimat tot sprijinul pentru dezvoltarea acestui sistem de învăţământ, dual, care se bucură de mult succes în ţara sa. „În Elveţia nu contează dacă ai o diplomă universitară sau nu. Trebuie să fii bun în ceea ce faci. Aşa că apreciem dacă cineva este un tâmplar bun, pentru că voi sta la biroul meu în fiecare zi. Ceea ce ne dorim este pur şi simplu să oferim aceste abilităţi elevilor şi studenţilor, oriunde s-ar afla. Aceasta este adevărata educaţie, să exceleze în domeniul lor”, a declarat Arthur Mattli.
Conferinţa de la Braşov este organizată de Primăria Municipiului Braşov, Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov şi Universitatea de Ştiinţe Aplicate şi Arte din Lucerna (HSLU), şi se desfăşoară sub patronajul Ambasadei Elveţiei la Bucureşti.

+4 -2

Comentarii

'Barbu Gh.'

2022-10-14 09:31:16


'Și peste cîțiva ani ce va urma? Învățământul „terțiar”??? Lăsați aceste denumiri pompoase și treceți la făcut carte în școli și atât. Și cum bine a punctat NICOLAE, învățământul profesional era și pe vremea cealată. Doar că era mai de calitate.'

'NICOLAE'

2022-10-14 06:51:36


'Atâta tărăboi pentru nimic. Dacă se vrea ceva în direcția asta nu avem decât să ne uităm la școlile profesionale din trecut. Cam doare să recunoațtem că ne-am învârtit 30 de ani ca bezmeticii pe loc.'

'Willy'

2022-10-14 02:50:21


'Intreb cititorii, stie careva cat se da pentru un doctorat? As face si eu un doctorat, poate iau ceva in plus la salariu. Sau poate ajung ministru. Merci.'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie