Curs BNR

1 EUR = 4.7218 RON

1 USD = 4.2434 RON

1 GBP = 5.2941 RON

1 XAU = 194.6143 RON

1 AED = 1.1552 RON

1 AUD = 2.9577 RON

1 BGN = 2.4142 RON

1 BRL = 1.1247 RON

1 CAD = 3.2319 RON

1 CHF = 4.2986 RON

1 CNY = 0.6172 RON

1 CZK = 0.1852 RON

1 DKK = 0.6325 RON

1 EGP = 0.2556 RON

1 HUF = 1.4518 RON

1 INR = 0.0615 RON

1 JPY = 3.9255 RON

1 KRW = 0.3591 RON

1 MDL = 0.2415 RON

1 MXN = 0.2225 RON

1 NOK = 0.4901 RON

1 NZD = 2.8374 RON

1 PLN = 1.1104 RON

1 RSD = 0.0401 RON

1 RUB = 0.0673 RON

1 SEK = 0.4492 RON

1 TRY = 0.7418 RON

1 UAH = 0.1664 RON

1 XDR = 5.8479 RON

1 ZAR = 0.3042 RON

Editia 7374 - 19 ian 10:35

Interzis la Braşov: centrala individuală la bloc

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 20 ianuarie 2020

Primăria Braşov vrea să schimbe regulile privind încălzirea. Planul pentru noile blocuri: dacă se poate, racordate la sistemul centralizat. Dacă nu, centrală de gaz pentru tot imobilul, sau electrice de apartament. Exclus centralele pe gaz cu coş de evacuare la geam

Interzis la Braşov: centrala individuală la bloc

Primăria Braşov a anunţat că în cursul acestei săptămâni are în plan să supună dezbaterii publice un proiect de regulament privind sistemele de încălzire care pot fi montate la viitoarele dezvoltări imobiliare din municipiul Braşov.
Conform prevederilor din acest proiect de regulament, documentaţiile privind construirea de blocuri de locuinţe vor fi avizate doar în condiţiile în care vor conţine, ca şi soluţie de producere agent termic şi apă caldă, variante mai puţin poluante, cum ar fi branşare la sistemul centralizat, centrală de bloc, cu distribuţie pe orizontală sau un sistem individual mai puţin poluant decât actualele centrale de apartament (centrale electrice, sisteme colectoare de preluare a noxelor de la centralele de apartament sau alte soluţii care îmbunătăţesc calitatea aerului).
Primarul Braşovului, George Scripcaru, a precizat că aceste măsuri reprezintă o transpunere a Planului privind calitatea aerului, aprobat de Consiliul Local încă din anul 2018, în care sunt stabilite obiective ce trebuie atinse până în anul 2023.    
„Unele dintre aceste măsuri, pe care ni le-am asumat prin acest plan, sunt cele care vizează poluarea produsă de centralele individuale. O primă etapă este cea în care ne propunem să reglementăm sistemele de încălzire pentru noile construcţii. Astfel, la momentul avizării acestor proiecte, dezvoltatorii trebuie să prezinte şi o soluţie de încălzire care să reducă cantitatea de noxe produsă de sistemele de producere a apei calde şi căldurii. Este recunoscut faptul că cel mai bun sistem, din punct de vedere al cantităţii minime de noxe, este sistemul centralizat, dar asta nu înseamnă că vom impune acest sistem. Cetăţenii, în acord cu dezvoltatorii, vor putea opta pentru sistemul cel mai eficient economic, dar acesta va trebui să respecte o serie de condiţii, astfel încât să ne asigurăm că se reduce cantitatea de noxe produse de locatarii dintr-un bloc”, a declarat primarul.

„Oferta” municipalităţii pentru cartierul Tractorul
Pe de altă parte, edilul a oferit ca exemplu cartierul Tractorul, care este cartierul cu cea mai mare viteză de dezvoltare, dar şi cea în care Serviciul Public Local de Termoficare (SPLT) are cel mai mare număr de abonaţi. „Acolo sistemul de transport agent termic a fost modernizat cu fonduri elveţiene. Le-am cerut celor de la SPLT să îşi prevadă fonduri pentru dezvoltarea reţelei în zona nouă. Mai rămâne ca dezvoltatorii să aleagă soluţia optimă pentru viitorii locatari. Dacă aleg sistemul centralizat, SPLT va duce reţeaua până lângă bloc, iar dezvoltatorul va trebui să asigure doar partea de reţea din interiorul blocului şi să facă distribuţia pe orizontală, astfel încât cetăţenii să nu mai depindă, unul de celălalt”, a declarat primarul.  

Centrală individuală, doar cu coş de evacuare comun şi cu filtre de curăţare
În ceea ce priveşte proiectele imobiliare unde nu se pune problema racordării la sistemul centralizat de termoficare, ci a montării unor centrale de bloc, edilul a precizat că în astfel de situaţii coşul de evacuare va trebui să aibă un sistem de filtre care să reducă la minimul posibil cantitatea de noxe şi să depăşească înălţimea blocului. „În cazul sistemelor individuale de încălzire vor putea opta pentru cele electrice sau. În cazul centralelor cu gaz, din punctul meu de vedere, varianta cea mai puţin de dorit, vor trebui să prevadă un sistem de colectare a gazelor, cu un coş de fum comun, prevăzut cu toate sistemele de filtrare, iar eliberarea în atmosferă va trebui să se facă mai sus de înălţimea blocului”, a mai spus George Scripcaru.

Lista rămâne deschisă
Reprezentantul Primăriei Braşov a menţionat că prevederile din regulament pot fi completate cu propuneri venite din partea cetăţenilor.
  

+7 -8

Comentarii

ion

2020-02-19 05:07:53


ideile comuniste sint inca la putere.adica centrale ca in faimosul cartier Tractorul denumire specific comunista ( in ce tara civilizata se mai traieste in tractor-ul ?) cel cu strazi ca Nicovala, Ciocanul etc etc . Adica sa ne incalzim si sa ne spalam cind doreste "cineva". in ceea ce priveste poluarea ar fi bine sa se cerceteze poluarea produsa de hirburile secod hand aduse din toata Europa. In atentia primariei : omul produce cam 1.5 l de gaze pe zi pe care le elimina pe "neauzite". Fasolea cu ciolan or ciolanul cu fasole si traditionala sarmaluta din varza murata creste exponential emisia de gaze mai ales de hydrogen sulfurat. Pe cind se va discuta si se va analiza si aceasta problema mai ales ca un domn ante vorbitor/scriitor pune problema din punct de vedere touristic or se stie ca ciolanul cu fasole si sarmaluta este pe toate meniurile turistice. Hai sa fim seriosi , pe cind se vor elimina poluarile birocratice de la taxe de la imatriculari de la eliberarea documentelor , caci astea sint mult mult mai nocive decit gazelle alea de la o centrala individuala de apartament.

Bob

2020-01-31 17:57:11


Nu mai stiu ce sa inventeze sa mai scoata bani din buzunarele brasovenilor. Traiesc in Spania de vreo 12 ani si pot spune ca aici centralele individuale de apartament sunt de pe vremea bunicii... cu flacara etc nu cum am acasa in brasov digitala etc iar cu toate astea pana acum nu am auzit sa spuna cineva ca sunt poluante si ca trebuie schimbate!!! Deci...

Costi

2020-01-21 19:41:59


Ca mai întotdeauna avem de a face cu măsuri "pompieristice" de rezolvare a unei probleme. A facut primăria vreun studiu privind sursele de poluare și ponderea lor in poluarea generala? De unde stie primarul ca centralele individuale sunt mai poluante decit circulația? N-am auzit până acum de vreun plan pt reducerea poluarii. Nici macar niste simple bannere care sa atentioneze șoferii sa opreasca motorul in timpul stationarii. Vorba unui cunoscut personaj : "fă-te că lucrezi"...

Ietituc Nirolf

2020-01-20 23:18:23


Sa ne aducem aminte cum în perioada 2007-2012, același primar ordonase conducerii CET debranșarea consumatorilor de agent termic din sistemul centralizat din zonele Metrom, Racadau, Steagu,Electrica, pe motiv ca nu sunt zone rentabile lăsându-i prin frig în miezul iernii. Sa nu uite populația Brașovului ca tot în perioada respectiva verile nu aveam apa calda pentru dusul zilnic și eram nevoiți sa ne spălăm cu apa rece gheata în condiții improprii pentru copii mici și batrani, iar căldură și apa calda erau pornite de sistemul centralizat după 20 noiembrie (un dispreț total fata de om, ca în vremea comunismului) , și asta tot din dispoziția aceluiași primar care rea încălzire centralizata și a angajaților lui de la SPLT (care sunt aceiasi supuși și bine plătiți specialiști de la fostul CET care în trecut ne țineau în frig și fără apa sau ne debranșat de la sistemul centralizat). Asa am luat hotărârea cu toți sa ne debransam în număr foarte mare și nu dorim sa ne mai întoarcem la acest mizerabil sistem centralizat de consumat bani publici pentru ca actualul mare producător privat de energie termica cât și angajații primăriei din SPLT, sa poată trai foarte bine pe banii brasovenilor. De altfel nici cei din SPLT nu sunt racordați în apartamentele și casele lor și nici nu vor sa se întoarcă la acest sistem. Oare vilele lor au conductele de distribuție termica pana la scara?

Willy

2020-01-20 21:36:34


De ce mi-ati barbierit comentariul? Ca era mai profi decat articolul vostru?

sorin

2020-01-20 20:52:51


O idee extraordinar de timpita.Primaria nu prea mai are de unde fura. Sa interzica masinile mai vechi de 10 ani care polueaza mai mult decit un bloc cu 10 etaje. Vrajeala ca,i doare de poluare. Ii doare de buzunarul propriu. Sa platim 1000 lei pe luna ineficienta si furaciunea CET.

Smecherie

2020-01-20 15:40:34


Idee tampita si o decizie nelegala, atata timp cat peste tot in lume sunt folosite aceste centrale. Hotararea va trebui atacata la toate instantele din tara si UE. E clar ca se doreste continuarea tocarii banului public in sistemul centralizat atat de pagubos si defunct in vederea obtinerii in continuare veniturilor din spagi, comisioane etc.

valescu

2020-01-20 08:23:01


Un titlu exagerat pentru acest articol. Este o masura anti poluare pe care doreste sa o ia Primaria Brasov pentru constructiile noi, o masura normala.

Cetățean Brașov

2020-01-20 07:49:25


Întâi ar trebui sa se înceapă cu conștientizarea importantei zonelor verzi. Deci, primăria sa explice ce e cu autorizațiile de construcții care produc zone extraordinar de aglomerate, cu străzi subdinensionate, dar cu spatii verzi insuficiente. Ex:coressi, avantgarden, Mall-ul din mijlocul orașului, prima parte a drumului poieni și dealurile care coboară în schei, etc.

Radu

2020-01-20 07:39:13


Unde sunt studiile de poluare? O centrala polueaza mai mult decat o "tigaie afumata" (si sunt multe astfel de autovehicule in Brasov)? Daca blocul e de 4 etaje si langa sunt blocuri mai inalte, acea evacuare peste inaltimea blocului va fi numai buna pentru cei din blocurile mai inalte. Sa verifice un pic cum a fost in blocurile care si-au pis centrala de bloc/scara? Cate defectiuni au fost si cate probleme cu românismele locatarilor?

alexandru

2020-01-20 07:13:27


Ideea este excelenta!!! In nici o tara europeana nu am intlanit aceasta situatie in care fiecare ap.are propria centrala,oricare fiind un potential pericol de explozie si un pericol iminent pt.viata locatarilor.Cea mai eficienta este centrala de bloc.Brasovul pierde mult la capitolul imagine din 4 puncte de vedere:amplasarea reclamelor pe fatadele blocurilor,deteriorarea multor case din centrul istoric,balcoanele inchise fara a se respecta aspectul per ansamblu al imobilului si multitudinea cosurilor de la centralele de apartamant care strica fatadele blocurilor.Primaria trebuie sa isi impuna punctul de vedere pentru ca Brasovul sa nu piarda la capitolul imagine,fiind oras turistic f.important.

Willy

2020-01-20 05:08:01


Pe ce studiu se bazeaza toate aceste prevederi? Nu cumva dupa ureche? Gen "ia sa vedem de unde mai putem ciuguli niste bani de la gugustiuci?". Cand deschidem ferestrele pute a groapa de gunoi si a cauciuc si plastic ars, nu a gaze de centrala. CET- ul ala nu polueaza si el? Din totalul poluarii in Brasov, centralele de apartament reprezinta doar 4% din total.

Remus

2020-01-20 05:07:39


Si daca propune sa ne montam centrale electrice, cine plateste racordarea la retea? Ca aia trebuie refacuta de la apartament la panoul blocului si costa cat pentru o centrala conventionala cu tot cu montare.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotional