Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8170 - 25 apr 00:18

„REMEMBER” STEAGUL ROŞU

Întâlnire de suflet între cei care ne-au luminat copilăria sau adolescenţa!

Autor: Dan NEACŞA

Publicat la 30 sepembrie 2015

Foşti fotbalişti de la Steagu Roşu sau FCM Braşov, cum se numea pe vremuri echipa fanion a oraşului, şi-au dat o primă întâlnire luni seara la „Jamine”. Ei au promis să permanentizeze evenimentul, microbiştii braşoveni, cei cu tâmplele albe în special, dar nu numai, fiind dornici de a afla de la idolii lor poveşti cu goluri sau victorii realizate în ultimul minut, cu ratări imense sau grave erori de arbitraj. Noi vom fi prezenţi acolo pentru a vi le putea destăinui

Întâlnire de suflet între cei care ne-au luminat copilăria sau adolescenţa!

Octavian Goga, preşedintele AJF Braşov, a iniţiat un fel de club al fostelor glorii stegare, un loc al lor, unde să depene driblingurile, pasele sau golurile reuşite acum două, trei sau chiar patru decenii. Domnia sa a propus locaţia pe care o administrează, „Jasmine”, ca o oază de linişte şi de aduceri aminte, de întâlniri între prieteni dragi, mulţi dintre ei, bunici, de-acum. Aşa a fost şi luni seara. Rând pe rând, au apărut Papuc, Hârlab, Paraschivescu, Petre Cadar, foarte punctuali, până în ora 17, aşa cum se anunţase întâlnirea. Apoi, cu 10 minute întârziere, s-au „înfiinţat” la „antrenament” Valer Şulea, Csaba Gyorffi şi Constantin Popa- „Popel”, portarul anilor 80 şi singurul care mai răspunde prezent la asemenea acţiuni. Ceilalţi „boacteri” ai generaţiei sale sunt mai tot timpul plecaţi, Dan Stângaciu, pe unde-l cară cu el principalul Dan Petrescu, iar Gicu Clipa s-a stabilit în Germania. Acesta din urmă chiar a fost în ţară cu două săptămâni în urmă şi a reuşit să se vadă cu câţiva foşti coechipieri. În fine, parcă revenind de la vestiare pentru repriza secundă, au apărut şi „boemii” lui FCM  (pe atunci) Braşov, Ioan Nagy, Vasile Benţa şi Gherasim Chioreanu (Sile pentru prieteni), adică doi din golgeterii acelor ani. Şi cum deja „decanul” Dorin Necula, asistat de profesorii Ciripoi, Ardelean, Sandu Drăgănoiu, Petre Lucian, declaraseră deschise „cursurile”, s-a trecut la „treabă”. Până şi „Buză”, un stegar convins, prietenul „pupăcios” al fotbaliştilor a fost prezent, îmbrăţişându-i cu mult foc pe foştii jucători.

Generaţia copilăriei noastre!
Nu a fost tocmai o generaţie de „aur”, dar a fost echipa copilăriei sau a adolescenţei, după caz, a multora dintre noi. În jurul ei se mai ţes şi acum poveşti spuse vara, pe terasă, la o bere sau iarna, la gura sobei, la un vin fiert. „Mai ţineţi minte golul direct din corner, marcat de „nea” Vasile Benţa lui Speriatu, într-un 3-1 de vis pentru stegari, contra lui Dinamo”! Şi în acele vremuri să baţi Dinamo, Steaua sau Victoria, era o performanţă. Odată că aveau echipe superputernice, se ştie doar, aceste echipe departamentale puteau racola orice tânăr cu perspective, măcar prin prisma faptului că toţi tinerii trebuiau să facă armata! „Sau începutul nebun de campionat prin optzecişiceva, când FCM Braşov a fost singura echipă în acel sezon care a învins cele patru mari puteri ale fotbalului autohton la acel moment, Universitatea Craiova, Dinamo, Sportul Studenţesc şi Steaua.” Cine îşi mai aduce aminte de acel 3-0 sec administrat echipei „tovarăşului”, FC Olt, fostă Viitorul Scorniceşti? Atunci, după acel potop care a inundat tot în jur, inclusiv terenul de joc. Reluat după ieşirea soarelui, meciul a curs spre poarta oltenilor, care au trebuit să se recunoască învinşi. La acel meci a fost eliminat „nea” Chioreanu, după un gest nu tocmai ortodox, nici măcar sportiv. Atunci, i-a aplicat o frunte în moalele capului regretatutului Gicu Şoarece, fotbalist ce următorul sezon avea să joace pentru braşoveni, venit la schimb cu Leo Boriceanu. Probabil acea „barbarie” i-a legat, cei doi devenind la scurt timp, prieteni buni. Nu avem cum uita nici loviturile libere executate magistral de „nea” Vali Şulea, demn urmaş al lui „nea” Nicky Pescaru, cei doi încântând ani la rând privirile suporterilor, prin transformările lor magistrale.

Glume, voie bună şi la final, promisiuni de revedere
A fost o seară cu totul specială, cei prezenţi simţindu-se din nou importanţi, cum erau odinioară când erau opriţi pe stradă pentru o strângere de mână sau îmbărbătări pentru meciul de duminică. A fost o seară plină de „mai ţii minte când...”, „ce gol ai dat atunci cu...„ sau „ce echipă, ce meciuri, dom-le”. Fiecare voia să povestească câte o întâmplare trăită, păţită sau văzută. Şi pentru asta trebuie timp, nu glumă. Oricum, cei prezenţi, au promis solemn că vor reveni. „Numai să nu muriţi vreunul, bă şi să nu fiţi prezenţi la întâlnire”, a aruncat-o unul mai şugubăţ din fundul sălii, la care cu toţii au izbucnit în râs. Apropo de cei dispăruţi, exfotbaliştii nu au uitat de fostul lor antrenor Ştefan Coidum, plecat dintre noi de câteva luni sau de Gicu Şoarece, cel care după aclamaţiile tribunei din timpul carierei, s-a stins apoi în singurătate şi mizerie. Pentru ei, celor prezenţi, le-a mijit la ochi câte o lacrimă. Amfitrionii petrecerii, Octavian Goga şi colaboratorii săi din cadrul biroului permanent al AJF Braşov, Ioan Floricel şi Lucian Măerean, au încercat şi, zicem noi, au reuşit să fie gazde ospitaliere. Ei promit ca în curând să revină cu un alt eveniment de suflet, o întâlnire cu foştii arbitrii divizionari daţi de Braşov de-a lungul timpului.

Foto: AJF Braşov

+2 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie