Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6687 RON

1 GBP = 5.8125 RON

1 XAU = 357.7647 RON

1 AED = 1.2712 RON

1 AUD = 2.9982 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8906 RON

1 CAD = 3.3943 RON

1 CHF = 5.1404 RON

1 CNY = 0.6447 RON

1 CZK = 0.1970 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0966 RON

1 HUF = 1.2610 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0228 RON

1 KRW = 0.3383 RON

1 MDL = 0.2591 RON

1 MXN = 0.2704 RON

1 NOK = 0.4231 RON

1 NZD = 2.7527 RON

1 PLN = 1.1514 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4259 RON

1 TRY = 0.1438 RON

1 UAH = 0.1172 RON

1 XDR = 6.1447 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8166 - 19 apr 16:56

Independenţa de stat a României, sărbătorită la Braşov?

Autor: Ionuţ DINCĂ

Publicat la 17 august 2017

Mari manifestări dedicate Sfintei Maria la Mănăstirea Sfântul Efrem cel Nou din Cristian. Mii de credincioşi au luat cu asalt „miracolul ortodox” ridicat din nimic

Independenţa de stat a României, sărbătorită la Braşov?

Duminica trecută, 13 august, cu o punctualitate după care poţi să îţi reglezi ceasul, luptători ai Structurii Antiteroriste din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Braşov, în frunte cu inspectorul şef Cristian Paliştan, au adus la Mănăstirea Sfântul Efrem cel Nou din Cristian părţi din osemintele Sfântului Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă şi ocrotitorul trupelor de uscat ale Armatei Române, şi ale Sfântului Andrei, ocrotitorul României. Toată manifestarea s-a desfăşurat cu binecuvântarea ÎPS prof. univ. dr. Laurenţiu Streza, Arhiepiscop şi Mitropolit al Ardealului, care de altfel a donat mănăstirii şi un fragment cu sigiliul Bisericii Ortodoxe din Gorunul lui Horia, simbol al revoluţiei şi neatârnării românilor din Transilvania (aceste fragmente se găsesc la baza tuturor drapelelor de luptă ale unităţilor comabatante ale Statului Român, acţiune finanţată şi susţinută de Fundaţia Dacia şi Casa de Comerţ Balcanică).
Dacă duminică dimineaţa, era un număr de 350 – 500 de oameni care aşteptau încă din zori sosirea sfintelor relicve, ca urmare a deciziei Consiliului de Administraţie al RATBV de a introduce curse suplimentare către mănăstire, cu ocazia Sfintei Maria, în 15 august, numărul acestora trecuse deja de 2.000, fapt constatat şi prin consumarea celor 2.000 de porţii de mâncare puse la dispoziţie de către organizatori. Numărul total al pelerinilor care au vizitat mănăstirea în cele trei zile depăşeşte însă lejer 5.000 de credincioşi.

Discursul Ierarhului Transilvaniei, aplaudat de credincioşi
Cel mai important moment al manifestărilor de la Cristian, oficierei slujbei prilejuită Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, şi ca urmare a mediatizării de către presa naţională, agenţiile de ştiri, precum şi de către ziarul nostru, a fost urmat de un altul, citirea de către stareţul lăcaşului, Protosinghelul Clement, a pastoralei Mitropolitului Ardealului, precum şi celelalte susţineri de românism şi ortodoxie făcute de ceilalţi preoţi aflaţi la slujbă, o excepţie deosebită făcând preotul militar Ioan Epimanond Boroş şi ex-ministrul de Finanţe al României, Gheorghe Ialomiţianu, prezent la manifestări.
Putem concluziona, fiind în mijlocul acelor evenimente şi auzind discursurile celor prezenţi, că Ortodoxia în Transilvania este mai vie ca oricând, iar îndemnul Ierarhului Transilvaniei, ÎPS Laurenţiu Streza, nu a făcut decât ca lumea să vină şi mai aproape de biserici, acestea fiind pline de altfel pe tot cuprinsul Ardealului, în această zi de mare sărbătoare. De altfel, discursul domniei sale şi pastorala au fost subiectul unei campanii Pro Ortodoxie în ziare naţionale, regionale şi centrale, într-o perioadă în care nu multă lume a avut ceva de spus. Mitropolitul transilvan este de altfel unul dintre cei mai iubiţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române de către români.

9 Mai 2018, sărbătorirea Independenţei de Stat a României, la Cristian
În cadrul slujbei de la Mănăstirea Sf. Efrem cel Nou din Cristian, preoţii, dar şi cele câteva mii de credincioşi aflaţi la slujbă au adresat prin intermediul ziarelor din Braşov şi jurnaliştilor din Braşov o rugăminte autorităţilor locale, primarului Gicu Cojocaru şi Consiliului Local Cristian, precum şi Consiliului Judeţean Braşov şi preşedintelui acestuia, Adrian Veştea, ca sărbătoarea de 9 Mai 2018, Ziua Independenţei de Stat a României, să se desfăşoare pe platoul Mănăstirii Sf. Efrem cel Nou din Cristian. Cu această ocazie, la Cristian se vor aduce osemintele Primilor Martiri, Epictet şi Astion, capul Sfântului Andrei, precum şi parte din osemintele Întregitorului Naţiunii Române, Mihai Viteazul, fiind făcute solicitările către Ierarhii Bisericii Ortodoxe pentru aceste evenimente, unele dintre ele autorizate deja. Acestea vor fi organizate în colaborare cu asociaţii ale militarilor în rezervă şi retragere, dar şi asociaţii civice din Transilvania. Totodată, au fost făcute demersurile către Ministerul Apărării Naţionale, Jandarmeria Română şi Preşedinţia României pentru a se alătura la aceste manifestări, care se doresc să fie unul dintre reperele marilor manifestări în anul centenar, în Transilvania.
Locaţia este bine aleasă, mai ales în contextul ultimelor declaraţii ale Şefului Statului, preşedintele României Klaus Werner Iohannis, şi anume că: saşii din întreaga Românie vor sărbători alături de poporul român Centenarul Unităţii Naţionale şi cei 100 de ani de la reunificarea vechilor provincii ale Daciei, conduse de Marele Burebista şi Decebal. Comuna Cristian din Braşov are una dintre cele mai importante comunităţi de saşi din Transilvania. Primarul Cristianului, Gicu Cojocaru, fiind prezent la manifestări, a confirmat susţinerea comunei pentru eveniment, devenind astfel anul viitor cea mai mediatizată localitate din România.
Ziua Independenţei proclamată în 1877 şi Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial 1945 sunt motivele de sărbătoare pentru poporul român, în ziua de 9 mai. Proclamarea independenţei statale  la 9 mai 1877 nu a fost un act spontan, ci o încununare a strădaniilor tot mai numeroase din acei ani, o aruncare peste bord a ultimei verigi a suzeranităţii otomane. În acea zi memorabilă, Mihail Kogălniceanu, declara în Parlamentul ţării: „suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”. Independenta astfel proclamată trebuia consfinţită şi apărată pe câmpul de luptă spre a putea fi impusă forţelor militare turceşti şi recunoscută apoi de puterile europene.


 

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie