Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 13:15

Începe Oktoberfest-ul, începe şi scandalul: Localnicii din Schei vor 300 de lei „taxă de wc”, pentru cortul celor 6.500 de băutori de bere care va sta 11 zile în centrul istoric

Autor: Iulian CUIBAR

Publicat la 25 august 2016

În timp ce organizatorii fac eforturi să prezinte evenimentul ca fiind unul cultural, localnicii fac apel la responsabilitate socială din partea firmei private implicate.

Începe Oktoberfest-ul, începe şi scandalul: Localnicii din Schei vor 300 de lei „taxă de wc”, pentru cortul celor 6.500 de băutori de bere care va sta 11 zile în centrul istoric
 DE ASTĂZI AVEM 11 ZILE DE OKTOBERFEST 
 Festivalul va debuta la ora 15.00, cu tradiţionala paradă 
Astăzi va fi dat startul Oktoberfest la Braşov, cea de-a noua ediţie a festivalului fiind şi ultima care se va desfăşura pe arena Liceului Sportiv. Astfel, timp de 11 zile, braşovenii şi turiştii vor avea parte de multă bere, mâncare cu specific bavarez, muzică germană, dar organizatorii pun în acest an mai mult accent şi pe teme locale. Astfel, Braşovul apare în designul cortului gigant cu imagini ce redau Biserica Neagră şi Casa Sfatului, precum şi în multe alte detalii de ambianţă. Chiar şi „Claudia & Die Burzenland Party Band”, una din trupele tradiţionale ale festivalului, va traduce sau adapta multe cântece la specificul zonei Braşovului. Festivalul va debuta astăzi, la ora 15.00, cu o paradă ceva mai mare decât în anii trecuţi, 13 atelaje şi două fanfare putând fi urmărite pe traseul obişnuit, de la Primărie pe Strada Mureşenilor şi apoi la arena Liceului Sportiv, unde va fi dat cep la bere şi se va spune „start” distracţiei. La evenimentul de deschidere sunt aşteptate personalităţi precum oficialităţile locale şi judeţene, consulul onorific al Austriei în România, dar şi reprezentanţi ai oraşului german Nurnberg.
 
Ora 22.00 – ultima bere
Din această seară, de la 15.00 la 22.00, şi până pe 4 septembrie, între orele 11.00 şi 22.00, va fi petrecere în cel mai mare cort din România – 34.000 de metri pătraţi, 80 de metri lungime, 40 de metri lăţime şi 8,5 metri înălţime. Locaţia poate primi până la 7.500 de persoane, dintre care 6.500 în interiorul cortului. Lângă cort va fi amenajată şi zona de jocuri (heleşteul uriaş de unde se pescuiesc doze, tablele uriaşe sau şotron).
 
Primul Oktoberfest „no smoking”
Chiar dacă înălţimea spaţiul ar permite aerisirea, organizatorii se vor supune legii în vigoare, iar în cort fumatul va fi strict interzis ţinând cont că este vorba de un spaţiu închis. Organizatorii au precizat că vor fi amenajate locuri special de fumat, la ieşirile din cort, şi, desigur, se va putea fuma la terasele exterioare.
 
În premieră, bere artizanală germană pentru acasă
„Anul trecut am avut 250.000 de participanţi, s-au vândut peste 1.000 de hectolitri de bere şi peste 30.000 de cârnaţi şi ne aşteptăm să depăşim aceste cifre”, spun organizatorii, care în premieră vor pune la dispoziţie şi 7 tipuri de bere artizanală germană, la sticlă, pe care însă vizitatorii o vor putea cumpăra doar pentru acasă, la preţuri care ajung şi la 25 de lei sticla. 
 
Tarifele Oktoberfest-ului
Micii vor costa 3,5 lei bucata, cârnăciorii de bere – 7 lei, diverse sortimentele de cârnaţi – 12 lei, cârnaţii XXL – 16 lei, iar preparatele precum pui la rotisor, ciolan de porc – între 15 şi 18 lei. Se va putea servi bere la pahar de 400 ml sau halbă la litru, în funcţie de sortiment preţurile începând de la 4,5 lei şi ajungând la 19 lei.
 
Miss Oktoberfest merge în Dubai
Zi de zi, braşovenii şi turişti prezenţi la Oktoberfest vor avea parte de jocuri şi concursuri cu premii, în total 5.000 la număr, iar câştigătorii tradiţionalelor Miss Oktoberfest (27 august, ora 19.30) şi Regele Oktoberfest (etape preliminare – zilnic, de la ora 18.45, finala – 4 septembrie, ora 18.30) vor fi răsplătiţi pe măsura concurenţei care există an de an la cele două competiţii. Astfel, cea mai frumoasă doamnă sau domnişoară participantă la festival va primi o excursie de două persoane în Dubai, iar „Regele” îşi va dori cu siguranţă să aibă un prenume cât mai lung, pentru fiecare literă care îl compune urmând a primi un bax de bere. 
 
3 septembrie: Lanţul uman al berii, de la Berăria Ciucaş la Liceul Sportiv
Între tematicile zilelor Oktoberfest se remarcă „Ziua Multiculturalităţii” sau „Duelul culturilor – braşoveană versus bavareză”. Un alt moment aşteptat este „Lanţul Uman de Bere” cu care organizatorii vor să intre în Cartea Recodurilor, pe 3 septembrie, de la ora 17.00 (va porni de la Berăria Ciucaş până la Arena Liceului Sportiv).
 
Se caută soluţii pentru alt loc de desfăşurare
Aşa cum au anunţat zilele trecute, organizatorii caută o soluţie pentru ca festivalul să fie mutat la anul într-un loc care să permită o desfăşurare mai largă. „Cu un ochi râdem, cu altul plângem. Aceasta este cu siguranţă cea mai frumoasă locaţie unde are loc un Oktoberfest în Europa, dar evenimentul creşte de la an la an şi e nevoie să ne gândim la acest aspect. Mulţumim Bisericii Evanghelice pentru că ne-a găzduit atâţia ani, deşi s-au întâmpinat şi multe greutăţi. Am discutat cu reprezentanţii Primăriei şi încercăm să găsim o soluţie”, a explicat Werner Braun, reprezentantul Clubului Economic German (DWK).
 
Târgul „Made in Braşov”: pe 2 septembrie se dezveleşte maşina produsă cu piese 100% din Braşov
Organizat de trei ani în tandem cu Oktoberfestul, târgul informativ „Made in Braşov” va avea loc în ultimele trei zile ale festivalului, în perioada 2-4 septembrie, în curtea , pe terenul de sport al Colegiului Naţional Andrei Şaguna. Scopul acestui eveniment aflat la a treia ediţie este pe de o parte de a atrage atenţia numeroşilor vizitatori care ajung la Braşov cu ocazia festivalului Oktoberfest asupra potenţialului economic al acestei regiuni şi de a promova astfel imaginea Braşovului ca cetate tehnologică, iar pe de altă parte de a demonstra tinerilor că există un viitor profesional chiar la ei acasă. „Vedeta” târgului, un prototip de maşină realizată doar din piese produse la fabricile de profil din judeţul Braşov, va fi prezentată chiar în prima zi a evenimentului. 
 
 
 ASOCIAŢIA STRADALĂ A LOCUITORILOR DIN ZONA DE DESFĂŞURARE A OKTOBERFEST CERE DONAŢII PENTRU SALVAREA PATRIMONIULUI CONSTRUIT DIN ZONA AFECTATĂ DE EVENIMENT 
 Fiecare proprietar de locuinţă de pe străzile George Coşbuc şi Cerbului ar trebui să se aleagă cu câte 300 de lei 
Asociaţia Împreună pentru Dezvoltarea Comunităţii (AIDC) lansează rugămintea organizatorilor Festivalului Oktoberfest 2016 de a contribui la salvarea patrimoniului construit din zona afectată de eveniment, prin donarea sumei de 300 lei/proprietar  pentru 47 proprietari afectaţi de eveniment de pe străzile George Coşbuc şi Cerbului, străzi ce fac parte din Asociaţia Civică Stradală Cerbului. Suma are destinaţia: ,,cofinanţare lucrări de reabilitare a faţadelor pentru străzile cuprinse în Asociaţia Civică Stradală Cerbului’’. „Festivalul este un eveniment benefic pentru comunitatea braşoveană, vizitatori şi turişti şi felicităm organizatorii pentru iniţiativă şi efortul organizării. Derularea sa afectează însă confortul locuirii cetăţenilor de pe străzile din apropierea Liceului Sportiv: Cerbului, George Coşbuc, Peneş Curcanul, Apollonia Hirscher şi Castelului. Credem că această donaţie ar reprezenta un exemplu de implicare a firmelor în salvarea patrimoniului municipiului Braşov şi de respect pentru locuitorii oraşului. Donaţia reprezintă respectarea principiului Responsabilităţii Sociale a Companiilor, prin care orice firmă care produce profit din activităţi economice într-o localitate, contribuie cu bani sau muncă la bunăstarea comunităţii. Sperăm ca la organizarea ediţiilor viitoare ale Festivalului Oktoberfest să fie invitate şi Asociaţiile Civice Stradale, pentru a decide în comun măsuri pentru respectarea drepturilor locuitorilor din zona afectată de eveniment”, a explicat Kristina Creoşteanu, reprezentant al AIDC. Asociaţia a sprijinit constituirea Asociaţiilor Civice Stradale pe străzile din Centrul istoric al municipiului Braşov, organizaţii obşteşti pe modelul vecinătăţilor din istoria oraşului. 
 
Strada George Coşbuc
 
Str. Cerbului
 
Cum este afectat confortul locuitorilor pe perioada Oktoberfest? 
- Traficul de pietoni creşte şi afectează liniştea publică.
- Circulaţia autovehiculelor se intensifică foarte mult, afectând liniştea publică, structura clădirilor de pe străzile adiacente şi duce la creşterea poluării.
- Locuitorii de pe străzile din zonă nu mai găsesc locuri de parcare, deşi plătesc taxa anuală de ocupare a domeniului public pentru parcare rezidenţială în Centrul istoric.
- Fumul produs de grătare afectează calitatea aerului pe toată zona de la Piaţa Unirii la Piaţa Sfatului.
- Cu toate că se instalează toalete mobile, salubritatea şi sănătatea publică sunt afectate de participanţii la eveniment, atunci când pleacă de pe terenul Liceului Sportiv, pe străzile Cerbului, Peneş Curcanul şi Alecu Russo.
- Toaletele mobile sunt amplasate spre str. George Coşbuc şi mirosul toaletelor afectează locuitorii apartamentelor cu frontul la stradă.
- Pubelele de gunoi amplasate pe str. George Coşbuc emană miros pe tot timpul zilei şi gunoiul se revarsă pe stradă.
- Canalele de apă pe străzile G. Coşbuc şi Cerbului sunt înfundate.
+4 -2

Comentarii

Bere artizanala germana?

2016-08-26 11:10:14


Bere artizanala germana la Oktoberfest in Brasov, sponsorizat si cu contract de exclusivitate Ursus. Foarte fain, ca sa zic asa, intrebarea mea este de ce nu vin si producatori romani de bere artizanala? Sau numai bere germana se bea in Brasov? Din cate stiu la evenimentul original din Bavaria, sunt prezente doar beri locale...

Antonov

2016-08-25 13:57:58


Oktoberfest? o manifestare a cui? a Brasovului ? a obiceiurilor locuitorilor din Brasov? nu, un prilej de betie in favoarea unor oameni de afaceri germani . Brasovul a devenit o "groapa de gunoi" cu cort deasupra, o data pe an, cu wc-uri peste tot ,in Centrul istoric al Brasovului si pe strazile alaturate .Preturile pentru toate produsele. asa zis "promovate", sunt piperate( de la bere pana la mult trimbitatii hamburgari nemtesti) . Societatea civila brasoveana a cerut de vre o doi ani mutarea acestui festival intr-o zona mai mare ,deschisa,fara locuinte ( spatiul din Bartolomeu pe locul fostului stadion municipal) Hai sa promovam si salamul "banatean,salamul de sibiu,salamul oltenesc" m-am saturat de promovarile de tip "salamul sasesc,berea nemteasca,etc Nu ca am avea ceva cu sasii,dar e prea mult si suparator.

GIlda

2016-08-25 11:26:47


Bravo bravo bravo aceastei asociatii!!! Acest festival dă peste cap tot centrul istoric și toate acestea doat pentru profitul unor grupuri de afaceriști

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie