Curs BNR

1 EUR = 4.9737 RON

1 USD = 4.5689 RON

1 GBP = 5.9158 RON

1 XAU = 353.2067 RON

1 AED = 1.2439 RON

1 AUD = 3.0952 RON

1 BGN = 2.5430 RON

1 BRL = 0.8399 RON

1 CAD = 3.3553 RON

1 CHF = 5.0989 RON

1 CNY = 0.6298 RON

1 CZK = 0.1961 RON

1 DKK = 0.6666 RON

1 EGP = 0.0952 RON

1 HUF = 1.2665 RON

1 INR = 0.0547 RON

1 JPY = 2.8711 RON

1 KRW = 0.3319 RON

1 MDL = 0.2578 RON

1 MXN = 0.2577 RON

1 NOK = 0.4267 RON

1 NZD = 2.7907 RON

1 PLN = 1.1680 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0521 RON

1 SEK = 0.4334 RON

1 TRY = 0.1390 RON

1 UAH = 0.1114 RON

1 XDR = 6.0575 RON

1 ZAR = 0.2541 RON

Editia 8220 - 15 iul 17:56

În premieră naţională, la Braşov: Efectele muzicii asupra creierului le vezi sâmbătă, live, în Piaţa Sfatului

Autor:

Publicat la 26 iulie 2023

Serene, programator IT care cântă şi la pian, va interpreta Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră de Rachmaninov purtând pe cap coroana Neurosity, care îi va măsura undele cerebrale, ce vor fi transpuse pe un ecran cu ajutorul Inteligenţei Artificiale. Evenimentul face parte din Culturama, care deschide oficial activitatea Centrului de Cultură Apollonia

În premieră naţională, la Braşov: Efectele muzicii asupra creierului le vezi sâmbătă, live, în Piaţa Sfatului

Muzică simfonică şi inteligenţă artificială. La Braşov se vor împleti perfect, într-un concert în premieră absolută în România, la care sunteţi aşteptaţi sâmbătă seara, începând cu ora 20.30.
Va fi un concert în care veţi vedea live efectele muzicii asupra creierului, iar acesta face parte din prima ediţie a Culturama, eveniment ce propune 12 ore de cultură adusă de toate cele 7 arte, atât în mijlocul oraşului, cât şi în cartiere.
O pianistă din New York şi artişti ai Filarmonicii Braşov vor interpreta Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră de Rachmaninov, dar nu oricum. „Este vorba despre o pianistă din New York, Serene (foto). Aceasta va purta pe cap o coroană care se cheamă Neurosity. Este o coroană care măsoară activitatea cerebrală în timp ce cântă şi, în timp real, activitatea pianistei. Activitatea cerebrală a pianistei va fi interpretată prin intermediul unui software de către un artist vizual, pe numele său Koto, iar imaginea va fi transmisă pe ecran. Este un lucru în premieră în România şi, după ştiinţa mea, s-a mai întâmplat doar o singură dată la Viena, în urmă cu puţin timp”, a precizat Horia Mihail, directorul Centrului de Cultură Apollonia.„Carmina Burana”, pe cel mai impresionant show de lumini
Finalul evenimentului Culturama va aparţine monumentalei lucrări Carmina Burana, de Carl Orff. „Este o interpretare nouă a celebrei Carmina Burana, care se cântă cam peste tot. Ce este nou la acest spectacol este faptul că Tom Brânduş, un muzician care lucrează şi în domeniul artelor vizuale şi al luminilor, a gândit un concept foarte interesant, un show de lasere, care nu este aleatoriu. Practic, cel care va sta la butoanele consolei care declanşează acest show de lasere este un fost muzician, un fost percuţionist care este în orhestră şi reacţionează la indicaţiile dirijorului. Vom avea peste 100 de oameni pe scenă”, a mai spus Horia Mihail.

#CulturăToatăZiuaLaBraşov
Culturama va mai aduce publicului de toate vârstele, începând cu ora 11.00, şi ateliere, teatru, discuţii cu diverse personalităţile ale culturii, filme şi multe alte surprize, în mai multe puncte din centrul oraşului.
Practic, Culturama este evenimentul care deschide oficial Centrul Cultural Apollonia, care are ca scop declarat să coaguleze fenomenul cultural la Braşov, comunitatea, dar şi să ducă în cartiere fenomenul cultural.

Evenimentele din centrul oraşului, proiectate în 3 cartiere
„Va fi un eveniment care, pentru prima oară, va duce cultura în cartiere, în cartierele Astra, Tractorul şi Răcădău, acolo unde, împreună cu Serviciul Pieţe, organizăm târguri volante, unde vom avea un ecran care va transmite evenimentele cele mai importante din centru şi unde vom avea o fanfară care va completa această zi”, a precizat viceprimarul Flavia Boghiu.

Ia-ţi şi paşaportul cultural de la Culturama!
Totodată, iubitorii de cultură pot primi sâmbătă şi paşaportul cultural Apollonia. Este vorba despre un concurs cu premii. Cei interesaţi pot să îl ridice de la Banca de Cultură, iar apoi sunt invitaţi să participe la un traseu cultural, unde vor primi vize culturale, după care se întorc înainte de extragerea premiilor, care va avea loc înainte de ultimul eveniment din Piaţa Sfatului, respectiv Carmina Burana. Premiile sunt oferite de către noul Centrul cultural,  Filarmonica Braşov şi Opera Braşov. Centrul Cultural Apollonia va oferi acces gratuit pentru un an de zile pentru absolut tot ce se va întâmpla în aici, cât şi în celelalte locuri pe care le administrăm. Filarmonica Braşov şi Opera Braşov au pus la dispoziţie câte trei invitaţii duble la diverse evenimente.
Pentru toate evenimentele culturale pregătite la culturama, bugetul alocat este de 500.000 de lei.

Culturama
Evenimentul care marchează deschiderea acestui centru cultural, CULTURAMA, va avea loc în 29 iulie, începând cu ora 11.00, când cei mici sunt invitaţi în Piaţa Brassai, unde Trupa „Mascalzone” va prezenta piesa de teatru pentru copii „Signor Pantalone şi Dragostea”. De la ora 12.00, începe călătoria artistică în Turnul alb, unde vizitatorii se vor putea bucura de câte o experienţă artistică pe fiecare palier.
De la 12.30, în Piaţa Sfântul Ioan, încep evenimentele dedicate iubitorilor de folclor, pe scenă vor urca Ansamblul Folcloric Studenţesc ,,Junii Braşovului” şi ansamblul folcloric ,,Junii Cetăţii”, din Rupea.
De la 15.00 încep momentele dedicate muzicii folk şi cinefililor. Astfel, în zona de lângă Banca de Cultură Apollonia vom avea Folk cu Om bun, iar la Cinema Astra sunteţi invitaţi în lumea fascinantă a filmului.
De la 16.00, într-un dialog despre prietenie, tihnă şi cărţi, Theodor Paleologu şi Carmen Gheorghe vor povesti despre ,,Casa Paleologu”.
De la 17.00, braşovenii şi turiştii sunt aşteptaţi în Piaţa Brassai pentru un spectacol de teatru alternativ, ,,Viaţa mea din Flori”, iar de la ora 18.00, în zona de la Banca de cultură, sunteţi invitaţi la un spectacol de jazz&blues, cu Soul Serenade&Alexandru Olteanu, după care vă puteţi muta în Piaţa Sf. Ioan, unde începe PopFolklorica, un spectacol cu Ovi&Cazanoi Brothers feat. Sorin Zlat.
Serene – Rachmaninov‘s Artificial Intelligence este concertul simfonic care cu siguranţă va atrage atenţia, de la ora 20.300, în Piaţa Sfatului.
SERENE este o pianistă din New York şi programator al Snowstorm. Ea va interpreta Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră de Rachmaninov purtând pe cap coroana Neurosity, care îi va măsura undele cerebrale. Proiecţia de pe fundalul scenei va fi realizată de Koto şi va reacţiona în funcţie de ceea ce simte şi gândeşte artista. Orchestra Filarmonicii Braşov va fi dirijată de Andrej Vesel, din Viena.
Seara se va încheia cu Carmina Burana, de Carl Orff, într-o punere în scenă în premieră absolută pe scena culturală braşoveană. Un spectacol muzical multidimensional, însoţit de lasere şi lumini inteligente. Interacţiunea inedită a muzicii de inspiraţie medievală cu show-ul live de lasere face din lucrarea vocal - simfonică renumită pe toate scenele lumii un eveniment pe care nu-l puteţi rata! Evenimentul muzical va începe la 21.45, tot în Piaţa Sfatului.
La Banca de cultură Apollonia, de la 12.00 la 18.00, veţi putea participa la atelierele de creaţie: „Povestea Arinei” - atelier de creaţii din lemn, DesiguArte, pictură abstractă, Atelier de pictură pe obiecte din sticlă, „Zâna din lână împâslită” atelier de creaţie, Atelier de croşetat.

+3 -1

Comentarii

'Cineva'

2023-07-26 08:24:28


'Premiere nationale si mondiale, recorduri peste recorduri...la orice nimic important, dar ne tinem mot ca suntem cei mai si cei mai. Am putea avea premiere nationale si la: cel mai curat oras din Romania si Europa, cel mai inalt grad de reciclare in Romania, cea mai buna infrastructura rutiera si mobilitate urbana din Romania, etc.'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

 • Cât mai puţine sporuri

  Anvelopa pentru sporuri ar urma să fie scăzută de la 30% la 20%, prin noua Lege a salarizării, intenţia fiind aceea de a avea cât mai puţine sporuri, a declarat, luni seara, ministrul Muncii[...]

  2023-07-26 citeste mai mult
 • Nu abordăm singuri criza climatică!

  Nicio naţiune nu poate aborda singură, în izolare, criza climatică globală, a afirmat, marţi, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă. El a participat la reuniunea ministerială organizată[...]

  2023-07-26 citeste mai mult
 • Au intervenit foarte bine în Grecia

  Cei 130 de pompieri români au intervenit „foarte bine" la stingerea incendiilor din Grecia, alături de colegii eleni şi de cei din celelalte ţări, a declarat şeful Departamentului[...]

  2023-07-26 citeste mai mult
 • Ordonanţa „72”

  Guvernul a adoptat, joi, 11 iulie, o nouă Ordonanţă de urgenţă care modifică OUG 84 privind testarea antidrog a şoferilor. „În primul rând instituie un termen de 72 de ore, în[...]

  2024-07-12 citeste mai mult
 • „Închisoare direct”

  După tragedia recentă, când o tânără a fost ucisă de către un urs, primarul comunei buzoiene Chiojdu, Gheorghe Neamţu, o localitate în care urşii ajung destul de des, propune[...]

  2024-07-12 citeste mai mult