Curs BNR
1 EUR = 4.9774 RON
1 USD = 4.3833 RON
1 GBP = 5.8304 RON
1 XAU = 464.4611 RON
1 AED = 1.1933 RON
1 AUD = 2.7957 RON
1 BGN = 2.5449 RON
1 BRL = 0.7714 RON
1 CAD = 3.1559 RON
1 CHF = 5.2813 RON
1 CNY = 0.6015 RON
1 CZK = 0.1993 RON
1 DKK = 0.6668 RON
1 EGP = 0.0860 RON
1 HUF = 1.2223 RON
1 INR = 0.0513 RON
1 JPY = 3.0556 RON
1 KRW = 0.3047 RON
1 MDL = 0.2538 RON
1 MXN = 0.2227 RON
1 NOK = 0.4191 RON
1 NZD = 2.6097 RON
1 PLN = 1.1646 RON
1 RSD = 0.0425 RON
1 RUB = 0.0530 RON
1 SEK = 0.4526 RON
1 TRY = 0.1141 RON
1 UAH = 0.1048 RON
1 XDR = 5.9383 RON
1 ZAR = 0.2318 RON
Publicat la 28 noiembrie 2023
S-a publicat motivarea instanţei în dosarul retrocedărilor de păduri, un dosar de 300 milioane de euro, cu toţi inculpaţii condamnaţi şi apoi achitaţi
Foto: Lorand Andras Ordog, judecător la Tribunalul Covasna.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a publicat motivarea sentinţei din dosarul retrocedărilor de păduri, prin care au fost achitaţi toţi inculpaţii, pe motiv de prescripţie.
Astfel, Instanţa Supremă l-a găsit vinovat de luare de mită pe judecătorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna, dar a dispus încetarea procesului penal ca urmare a intervenirii prescripţiei – potrivit motivării instanţei. Judecătorul Ordog a cerut mită 50.000 de euro ca să restituie o pădure cât o treime din judeţul Bacău, arată instanţa. Iniţial, magistratul a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare.
Odată procesul încheiat fără condamnare definitivă, judecătorul se întoarce să lucreze la Tribunalul Covasna şi va primi şi drepturile salariale pentru perioada cât a fost suspendat, a decis Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Aceste restanţe salariale se ridică la aproape 1 milion de euro.
A cerut 50.000 de euro
Pe 13 noiembrie 2023, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a constatat că, în 2012, judecătorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna a cerut mită 50.000 de euro de la avocatul şi fostul deputat PSD Ioan Adam ca să îi restituie clientului acestuia, aşa-zisul prinţ Gheorghe Paltin Sturza, o pădure de peste 43.000 de hectare (o treime din judeţul Bacău, potrivit juristei Romsilva), în valoare de peste 300 de milioane de euro – potrivit motivării instanţei supreme.
Magistraţii Înaltei Curţi au aplicat deciziile CCR şi ÎCCJ privind prescripţia şi au ajuns la concluzia că fapta de luare de mită sub forma pretinderii comisă de judecătorul Loran Andras Ordog este prescrisă. Prin urmare, judecătorul Ordog a scăpat de condamnarea de 3 ani cu executare obţinută în primă instanţă.
„După administrarea probatoriului, se constată că nu devine incident niciunul dintre cazurile prevăzute de art (…) pentru a se putea dispune achitarea (…), probele administrate dovedind existenţa laturii obiective a infracţiunii de luare de mită şi intenţia prevăzută de lege cu care inculpatul C. (judecătorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna – n.r) a acţionat, săvârşind infracţiunea de luare de mită.
Prin urmare, singurul motiv pentru care nu se va menţine soluţia de condamnare a inculpatului C. (judecătorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna – n.r.) pentru infracţiunea de luare de mită, dispusă de prima instanţă, este împlinirea termenului general al prescripţiei răspunderii penale, ce se impune obligatoriu a fi calculat în acord cu Decizia nr. 358/2022 a Curţii Constituţionale şi Decizia nr. 67/2022 a ICCJ – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală”, se arată în motivarea deciziei Înaltei Curţi.
Foto: Anca Roxana Bularcă, fosta soţie a deputatului Ioan Adam şi magistrat la Tribunalul Braşov.
Cum a cerut şpaga judecătorul Ordog
Potrivit motivării magistraţilor, avocatul şi fostul deputat PSD Ioan Adam a declarat la una dintre audierile procesului: „Inculpatul C. (judecătorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna – n.r) a mers în cămăruţa din spatele biroului, eu l-am urmat şi şoptit mi-a spus «D. (Gheorghe Paltin Sturza – n.r.) să dea 50.000 euro». L-am observat şi cum s-a uitat în sus spre tavan la momentul la care s-a ridicat de la birou şi ne-am deplasat în acea încăpere din spatele biroului. Eu i-am spus că o să vorbesc cu D. şi că sunt convins că se va ţine de cuvânt”, a relatat fostul deputat la proces. Declaraţia sa a fost coroborată cu alte probe şi interceptări din dosar.
Procurorii DNA au susţinut că judecătorul Ordog chiar a primit o tranşă de 10.000 de euro din mita pretinsă de 50.000 de euro, însă magistraşii Instanţei supreme au ajuns la concluzia că sunt probe certe care dovedesc doar pretinderea sumei de 50.000 de euro.
Achitat pentru abuz în serviciu
În schimb, judecătorul Lorand Andras Ordog a fost achitat pentru infracţiunea de abuz în serviciu. Unul dintre magistraţii din complet a făcut opinie separată în sensul că ar fi trebuit să înceteze procesul penal ca urmare a intervenirii prescripţiei şi pentru această infracţiune.
Un alt judecător achitat
Şi judecătoarea Anca Roxana Bularcă (fostă Adam), fosta soţie a deputatului Ioan Adam şi magistrat la Tribunalul Braşov, a fost achitată pentru complicitate la cumpărare de influenţă. Ea primise în primă instanţă doi ani de închisoare cu suspendare.
Judecătorii au revenit în instanţă
După verdictul definitiv din 13 noiembrie 2023, CSM a dispus revenirea în instanţă a celor doi magistraţi judecaţi în dosarul retrocedărilor de păduri. Cei doi au fost suspendaţi din magistratură de la finalul anului 2014, când au fost trimişi în judecată.
„Constată încetarea suspendării din funcţia de judecător a domnului ORDOG LORAND-ANDRAS, începând cu data rămânerii definitive a deciziei penale nr. 338/A/13.11.2023, respectiv 13.11.2023 şi dispune repunerea în situaţia anterioară a acestuia, prin recunoaşterea vechimii în muncă şi în magistratură în perioada 22.12.2014 – prezent, urmând să sesizeze ministrul justiţiei în vederea alocării unui post din fondul de rezervă pentru a fi ocupat de domnul judecător ORDOG LORAND-ANDRAS la Tribunalul Covasna (…), începând cu data constatării încetării suspendării din funcţie. (unanimitate)”, se arată în decizia CSM.
Judecătorul acuzat de şpagă va primi restanţe salariale
Potrivit unor surse citate de jurnalistul Virgil Burlă de la PressHub, judecătorul Lorand Andras Ordog, care a scăpat de condamnarea pentru luare de mită ca urmare a aplicării deciziilor CCR şi ÎCCJ privind prescripţia, va încasa drepturi salariale restante plus dobânzi şi penalităţi de aproape 1 milion de euro.
Magistraţi judecaţi pentru şpagă şi scăpaţi prin prescripţie
Şi alţi magistraţi acuzaţi de fapte de corupţie au scăpat, după ce faptele lor s-au prescris ca urmare a deciziilor CCR şi ÎCCJ, şi s-au întors pe funcţii, notează jurnalistul Virgil Burlă.
Judecătoarea Elena Burlan Puşcaş de la Tribunalul Bucureşti primise în primă instanţă 3 ani şi jumătate de detenţie cu executare pentru luare de mită. A scăpat de proces în aprilie 2023, a fost reîncadrată în magistratură, iar 4 luni mai târziu s-a pensionat.
O altă judecătoare acuzată de corupţie, Corina Jianu, de la Tribunalul Constanţa, a primit o pedeapsă de 7 ani de închisoare cu executare în primă instanţă. A scăpat şi ea de verdictul final ca urmare a deciziilor CCR şi ÎCCJ privind prescripţia. Jianu s-a întors în magistratură şi a încasat salariile restante pentru perioada cât a fost suspendată.
Practică neunitară la Înalta Curte
În dosarul Pădurilor, completul format din judecătorii Dan Enescu, Leontina Şerban şi Adriana Ispas au decis să aplice deciziile CCR şi ÎCCJ, fără să aştepte decizia Curţii de Justiţie a UE privind neaplicarea acestor decizii ale instanţelor naţionale în cazurile de corupţie.
În schimb, în dosarul în care fosta deputată PSD Andreea Cosma a primit iniţial 4 ani de detenţie cu executare, în apel, un complet alcătuit din judecătoarele Rodica Aida Popa, Oana Burnel şi Simona Cârnaru a decis să nu înceteze procesul penal pe prescripţie ca urmare a aplicării deciziilor CCR şi ÎCCJ, ci să aştepte soluţionarea de către CJUE a unui proces privind neaplicarea acestor decizii ale instanţelor naţionale. Altfel spus, în cazul Cosma, instanţa supremă a decis să aştepte undă verde de la instanţa europeană dacă poate să nu aplice deciziile CCR şi ÎCCJ privind prescripţia.
Ce s-a întâmplat cu ceilalţi inculpaţi din dosarul retrocedărilor de păduri
Toţi inculpaţii, printre care Andrei Hrebenciuc, fiul fostului deputat PSD Viorel Hrebenciuc, au scăpat ca urmare a intervenirii prescripţiei sau a unor decizii de achitare. Mai puţin Viorel Hrebenciuc, care a primit 2 ani cu executare şi nu a mai făcut apel. El şi-a contopit însă pedeapsa în cea de 3 ani de detenţie cu executare primite în dosarul Giga.
Dosarul a fost vreme de 8 ani pe rolul instanţelor de judecată. Primul verdict a fost anulat ca urmare a deciziei CCR privind aşa-zisa nelegală compunere a completurilor de 3 judecători.
Înalta Curte a lăsat nesoluţionată latura civilă a procesului privind recuperarea de către Romsilva a pădurii de peste 43.000 de hectare, însă „prinţul” moştenitor Gheorghe Paltin Sturza ameninţă statul că îl va acţiona în judecată la CEDO dacă nu i se va restitui pădurea.
„SOMIŢĂTILE” PĂDURII: CEI 17 INCULPAŢI SCĂPAŢI
Ioan Adam, deputat de Braşov
- instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave,
- constituirea unui grup infracţional organizat,
- cumpărare de influenţă (3 infracţiuni).
Anca Roxana Adam, judecător Tribunalul Braşov
- constituirea unui grup infracţional organizat,
- complicitate la cumpărare de influenţă.
Viorel Hrebenciuc, fost deputat
- constituirea unui grup infracţional organizat,
- trafic de influenţă,
- spălare a banilor.
Ordog Lorand Andras, judecător Tribunalul Covasna
- abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit cu consecinţe deosebit de grave.
- luare de mită (2 infracţiuni).
Paltin Gheorghe Sturdza
- constituire a unui grup infracţional organizat,
- cumpărare de influenţă (3 infracţiuni).
Dan Costin Bengescu
- constituirea unui grup infracţional organizat,
- trafic de influenţă.
Iosif Kadas
- constituire de grup infracţional organizat,
- cumpărare de influenţă.
Andrei Hrebenciuc
- constituirea unui grup infracţional organizat,
- spălare a banilor,
- complicitate la trafic de influenţă.
Sorin Ion Iacob
- constituirea unui grup infracţional organizat,
- cumpărare de influenţă.
Jănică Poenaru
- constituirea unui grup infracţional organizat,
- trafic de influenţă.
Gheorghe Ioan Varga
- constituirea unui grup infracţional organizat,
- trafic de influenţă,
- cumpărare de influenţă,
- complicitate la spălare a banilor.
Daniel Constantin Călugăr
- constituirea unui grup infracţional organizat,
- trafic de influenţă.
Tudor Alexandru Chiuariu, senator şi fost ministru
- constituirea unui grup infracţional organizat,
- trafic de influenţă (2 infracţiuni),
- spălarea banilor.
Ioan Mătăşel
- constituire de grup infracţional organizat,
- cumpărare de influenţă.
Gabriela Rodica Zaharia
- complicitate la cumpărare de influenţă.
Iulian Durlan, primar al comunei Căiuţi, judeţul Bacău
- constituirea a unui grup infracţional organizat.
Adam Crăciunescu, directorul general Romsilva
- constituirea unui grup infracţional organizat.
- abuz în serviciu.
'Ariciul'
2023-11-28 13:03:20
'Bravo!!! Hotii vor fi despagubiti si vor judeca alti hoti! Halal justitie in Romania.'
'ChatGPT și Gogu'
2023-11-28 10:06:40
'ChatGPT: Textul dezvăluie un caz judiciar în care Înalta Curte de Casație și Justiție a publicat motivarea sentinței din dosarul retrocedărilor de păduri. Toți inculpații au fost achitați pe motiv de prescripție, inclusiv judecătorul Lorand Andras Ordog, găsit vinovat de luare de mită, dar scăpat de condamnare datorită prescripției. Acesta ceruse 50.000 de euro pentru a restitui o pădure. Decizia instanței a generat controverse, iar judecătorul va primi restanțe salariale de aproximativ 1 milion de euro. Alți magistrați implicați în acuzații de corupție au beneficiat de prescripție și s-au întors pe funcții, subliniind o practică neunitară la Înalta Curte.\nGogu: Deci cauza este o practică neunitară la Înalta Curte !'
'Victor brasoveanul'
2023-11-28 07:48:51
' Justita sa traiasca si tara ROMANEASCA!'
'cristian'
2023-11-28 07:20:02
'Ne miram ca nu intram in Schengen dece cand CORUPTI SE INTORC SA JUDECE ALTI HOTI SI CORUPTI CUM POT IMPARTI DREPTATEA?inca o dovada ca HOTI TIN CU HOTI.'
'Barbu Gh.'
2023-11-28 05:47:20
'Țara specialilor. În China erau executați ăștia.'
Foto: Portretul pe care Putin i l-a fãcut cadou lui Trump, în martie. SUA aşteaptă răspunsul Ucrainei la o întîlnire de pace care include recunoaşterea de către SUA a[...]
2025-04-24 citeste mai multPartidul AUR, condus de candidatul la alegerile prezidenţiale George Simion, achită o sumă uriaşă, din banii românilor, unei companii de lobby din Statele Unite. Este vorba despre un contract[...]
2025-04-25 citeste mai multPreoţii ortodocşi ar fi primit din partea lui George Simion, în Săptămâna Mare, o scrisoare electorală, un pomelnic şi câte o sută de lei. Acţiunea ar fi avut loc la nivel naţional,[...]
2025-04-25 citeste mai multFotbalistul de legendă al Stelei și al naționalei României, brașoveanul Marius Lăcătuș va deveni cetățean de onoare al municipiului Brașov, hotărârea de Consiliu Local în[...]
2025-04-25 citeste mai multJudecătorii de la Curtea de Apel Ploieşti au acceptat contestaţia privind suspendarea deciziei Curţii Constituţionale (CCR) de a anula alegerile prezidenţiale luată la 6 decembrie 2024. Potrivit[...]
2025-04-25 citeste mai mult
'gutanu nicu'
2023-11-29 11:40:17
'Cine ii judeca pe MAGISTRATI? pe cei care prelungesc la nesfirsit luarea unor hotariri si fac scapati toti HOTII care jefuesc tara. Saraca Roanie '