Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6687 RON

1 GBP = 5.8125 RON

1 XAU = 357.7647 RON

1 AED = 1.2712 RON

1 AUD = 2.9982 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8906 RON

1 CAD = 3.3943 RON

1 CHF = 5.1404 RON

1 CNY = 0.6447 RON

1 CZK = 0.1970 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0966 RON

1 HUF = 1.2610 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0228 RON

1 KRW = 0.3383 RON

1 MDL = 0.2591 RON

1 MXN = 0.2704 RON

1 NOK = 0.4231 RON

1 NZD = 2.7527 RON

1 PLN = 1.1514 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4259 RON

1 TRY = 0.1438 RON

1 UAH = 0.1172 RON

1 XDR = 6.1447 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8166 - 19 apr 14:21

În grevă, ca în pandemie: La şcoală doar unii şi mai mult pentru română şi matematică

Autor: Petra VÂRLAN

Publicat la 23 mai 2023

În grevă, ca în pandemie: La şcoală doar unii şi mai mult pentru română şi matematică

Anunţată de ceva timp, greva generală din Educaţie a debutat ieri. „Generală” e un fel de a zice, pentru că unele şcoli şi-au primit elevii. Asta după un weekend în care părinţii erau încă buimaci: „Al meu merge la şcoală sau nu?”. Nu a existat o comunicare oficială pe tema grevei, care oglindeşte întreaga societate: unii da, alţii ba.
În şcolile de la Braşov nu este chiar grevă generală. Sunt aproximativ 5000 de angajaţi care au intrat, în grevă, dar aici sunt şi profesori, şi personal didactic auxiliar şi nedidactic.
Aşa încât, unii elevi au fost chemaţi la şcoală, alţii au stat acasă, cu bunicii. Sau, cei mai mici, au fost duşi la programele de afterschool.
„Doi profesori au venit azi la şcoală, în rest nu. Am făcut două de mate şi acum o să mai facem încă două de română. Acum suntem practice în pauză”, ne-a spus o elevă. „Practic, la noi, 80% din profesori cică sunt în grevă şi noi suntem a 8-a şi facem mate şi română. Atât. Nu cred că se prelungeşte greva până la examen”, a spus o altă elevă.
„Mie mi-e foarte frică dacă s-ar amâna examenul pentru că am învăţat foarte mult până acum şi dacă s-ar şi amâna, ne-ar lua şi mai mult din vacanţă ca să ne stabilim cu liceele şi ar fi foarte nasol”, a mărturisit o altă elevă.
„Am avut şi pauză între ore, dar mereu am fost supravegheaţi. Adică n-am stat singuri în clase. Nu ne temem pentru examen, mai bine dacă se întârzie, că avem mai mult timp să învăţăm”, a spus sincer un elev.
Cei din clasele intermediare nu se bucură foarte mult de zile libere, dar motivele lor sunt altele.  „Am fost numai la oră de română, acum plecăm înapoi. Doamna profesoară a predat, ne-a corectat şi temele şi mai mult ne axăm pe încheierea mediilor cu punctele pe activitate. Noi momentan venim doar la orele de română. Ne bucurăm de zilele astea, avem mai mult timp liber acum s-a încălzit şi vremea, este mai bine să ieşim, dar faptul că mergem doar pentru o oră e destul de deranjant”, a spus om elevă de clasa a X-a. „A fost destul de relaxat, mult mai relaxat decât în mod normal. Am făcut o singură oră şi acuma plecăm. Mă gândesc în acelaşi timp şi că este timp liber, adică ăsta este un beneficiu, dar pe cealaltă parte sunt conştient şi de faptul că pierdem ore bune şi materie”, a subliniat un alt elev de clasa a X-a.

Grevă pe termen nelimitat
Reprezentanţii sindicatelor din educaţie anunţă că nu ştiu când va fi încheiată greva. „Cred că nimeni nu îşi doreşte ca anul să fie îngheţat sau să nu mai fie organizate examenele naţionale. Noi suntem profesori, dar în acelaşi timp suntem părinţi. Această prelungire a grevei depinde doar şi doar de guvernanţi şi de cum gândesc ei că învăţământul ar trebui să fie o prioritate naţională”, a sintetizat liderul de Sindicat Spiru Haret Braşov, Radu Adrian.
La nivel naţional, liderii marilor federaţii sindicale din educaţie anunţă că, în paralel cu greva generală, ar putea fi organizate şi proteste în stradă.
În mediul universitar, la Braşov nu a fost grevă, după cum au anunţat reprezentanţii Universităţii Transilvania.

Greva continua marţi
Greva generală din şcoli continuă marţi, 23 mai. Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” a precizat, pentru Edupedu.ro, că sindicatele din Învăţământ nu au primit ieri vreo invitaţie pentru o eventuală discuţie cu reprezentanţii Guvernului. George Purcaru, vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, a declarant, ieri, la Radio România Actualităţi, că Simion Hăncescu, preşedintele FSLI, a solicitat în 21 mai o nouă întâlnire cu reprezentanţii Guvernului, dar nu a primit un răspuns, „ceea ce se traduce, în opinia mea personală, în faptul că nu sunt interesaţi, nu-i interesează. Sunt nepăsători”. Sindicaliştii au respins oferta Guvernului, care propunea un bonus de 1000 de lei de două ori pe an pentru profesorii debutanţi şi dascălii din zonele defavorizate, creşteri de 7-8% pentru personalul nedidactic şi o lege a salarizării până în iulie.

DE CE FAC PROFESORII GREVĂ. REVENDICĂRILE SINDICATELOR DIN EDUCAȚIE:
„- Majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic;
- Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei;
- Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic;
- Acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ;
- Acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
- Creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii;
- Renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei”.

+0 -2

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie