Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 08:00

Îmbătrânit şi încătuşat, Dorin Lazăr Maior, adus în ţară de Interpol

Autor: Sorin ŢÎRCĂ, Iulian CUIBAR

Publicat la 22 aprilie 2016

Fostul şef al revoluţionarilor a fost extrădat ieri din Dubai, unde se ascundea de peste doi ani. El are de executat o pedeapsă de şapte ani de închisoare pentru şantaj, în dosarul „Romexterra”

Îmbătrânit şi încătuşat, Dorin Lazăr Maior, adus în ţară de Interpol

Dorin Lazăr Maior, fostul preşedinte al Blocului Naţional al Revoluţionarilor, a fost extrădat ieri din Dubai (Emiratele Arabe Unite) pentru executarea pedepsei de şapte ani de închisoare pe care o are de ispăşit în dosarul „Romexterra”. Cu barbă şi îmbătrânit, cu cătuşe la mâini, aşa a apărut Maior în faţa primilor fotoreporteri care l-au întâmpinat la sosirea în ţară, la aeroport, unde a fost predat de Interpol unui echipaj de escortă al Poliţiei Române.
La Braşov, fostul parlamentar PSD de Braşov a ajuns în jurul orei 16.40. La intrarea în sala de judecată a Curţii de Apel, a spus doar că i se face „o mare nedreptate".

Noiembrie 2013: Maior a reuşit să fugă din ţară la câteva ore de la aflarea sentinţei
Mandatul Interpol de urmărire internaţională a fost emis pe numele lui Dorin Lazăr Maior (56 de ani), născut în localitatea Sighişoara, judeţul Mureş, în data de 27 noiembrie 2013. Fostul parlamentar PSD de Braşov are o condamnare de 7 ani de închisoare pentru că a şantajat şi ameninţat trei oameni de afaceri, iar în noiembrie 2013, Maior a reuşit să fugă din ţară la câteva ore de la aflarea sentinţei în dosarul „Romexterra”. În toamna anului trecut, Maior a intrat în direct în legătură telefonică la o emisiune a postului de televiziune Mix TV şi a precizat că vorbeşte din Dubai. Cu toate acestea, abia acum a fost găsit în ţara din Orientul Apropiat şi adus în România de Interpol.
De altfel, şi primarul George Scripcaru a depus o plângere împotriva acestuia, pentru aceleaşi motive, după ce Maior l-ar fi ameninţat cu moartea, chiar în biroul din Primăria Braşov.  Revoluţionarii recunoscuţi drept autentici spun despre Maior că a fost doar un securist care a profitat de perioada neclară din zilele Revoluţiei şi de la începutul anilor 1990 şi astfel a preluat şefia organizaţiei revoluţionarilor braşoveni. În această calitate, Maior a împărţit certificate de revoluţionar cu nemiluita, chiar şi unora care erau de vârstă preşcolară în decembrie 1989 sau nici măcar nu erau născuţi. Chiar şi secretara sa, Florina Aprofirei, a primit certificat de revoluţionar în perioada în care Maior a condus Asociaţia Luptătorilor în Revoluţie şi Urmaşilor Eroilor Braşov, deşi aceasta avea doar 10 ani în decembrie 1989. Între timp, aceasta a ajuns soţia sa.

Tăcere cumpărată cu 500.000 de euro
Sentinţa care l-a transformat pe Dorin Lazăr Maior într-un infractor urmărit internaţional a fost dată în dosarul „Romexterra”, în 2013, de Curtea de Apel Târgu Mureş. Procurorii au acuzat, iar judecătorul a admis că Maior a exercitat acte de constrângere constând în ameninţări cu darea în vileag a unor fapte comise în legătură cu acordarea nelegală a unor credite, asupra a trei persoane. Totul în scopul dobândirii, în mod nejustificat, susţin anchetatorii, a sumei de 500.000 de euro. Dorin Lazăr Maior spune că a cerut bani care i se cuvin şi că vinovaţi în această afacere sunt, de fapt, fostul director adjunct al băncii Romexterra Braşov, Mihai Maţepiuc şi alte două persoane.
Braşoveanul a fost trimis în judecată în 2006, alături de omul de afaceri Ovidiu Tition şi Florina Aprofira (fosta secretară, actuala soţie), pentru acuzaţii de şantaj. Grupul ar fi şantajat doi oameni de afaceri braşoveni, printre care şi pe fostul director adjunct de la Romexterra Bank Braşov Mihai Maţepiuc, pentru modul ilegal în care se acordau credite la banca respectivă. Pentru a nu face publice respectivele nereguli, Maior ar fi cerut de la fiecare dintre cei doi oameni de afaceri câte un milion de lei. „Din probele administrate a rezultat că inculpatul Maior Lazăr Dorin şi inculpatul Tition Ovidiu au exercitat în cursul lunilor noiembrie - decembrie 2006 mai multe acţiuni de intimidare fizică şi psihică, inclusiv ameninţări cu darea în vileag a unor fapte reale, asupra a doi administratori de societăţi comerciale şi a unui director de bancă, sprijiniţi fiind de învinuita Aprofirei Florina, în scopul obţinerii unui fals material injust”, se preciza într-un comunicat al DNA Braşov. În acest dosar, Tition şi Maior au fost reţinuţi şi ulterior arestaţi sub acuzaţia de şantaj la finele lunii decembrie 2006 şi până în mai 2007.
Sentinţa definitivă în acest dosar s-a dat pe 11 noiembrie 2013, la Curtea de Apel Mureş: Dorin Lazăr Maior - şapte ani de închisoare cu executare, Ovidiu Tition - patru ani de închisoare cu executare, Florina Aprofirei - la trei ani de închisoare cu suspendare.

L-au căutat la Braşov şi Bucureşti, era fugit în Emirate
În noiembrie 2013, poliţiştii din Braşov şi din Bucureşti l-au căutat pe Maior acasă şi la adresa din buletin, dar nu au dat de el. Şeful revoluţionarilor şi-a schimbat domiciliul în timp ce era judecat, iar conform reprezentanţilor Judecătoriei Târgu-Mureş, mandatele care îl vizau pe Maior şi pe omul de afaceri Ovidiu Tition, condamnat şi el, la 5 ani de închisoare, au fost trimise la Braşov şi la Codlea, unde aceştia figurau cu domiciliul în timpul procesului. În urma verificării în baza de date de la Evidenţa Populaţiei, s-a descoperit însă că Dorin Lazăr Maior figura de ceva vreme cu adresa în Bucureşti, însă nici aici nu a fost găsit, fiind astfel dat în urmărire generală, existând încă de atunci bănuiala că ar fi fugit la Dubai.

Suspendat din funcţia de preşedinte al revoluţionarilor şi din plenul CJ
După ce Maior a fugit din ţară, Consiliul Director al Asociaţiei Luptătorilor Răniţilor şi Urmaşilor Eroilor (ALRUE) „Braşov - Decembrie 1989” a decis imediat suspendarea lui din funcţia de preşedinte. Totodată, la un an distanţă, consilierii judeţeni braşoveni au decis să revoce o hotărâre dată în 2012 prin care şeful revoluţionarilor braşoveni a primit statutul de invitat permanent la şedinţele forului legislativ judeţean ca „reprezentant al societăţii civile”.

Condamnări după condamnări
După condamnarea în dosarul „Romexterra” şi fuga din ţară, în noiembrie 2013, Judecătoria Sibiu a emis un nou mandat de executare a pedepsei cu închisoarea pentru comiterea infracţiunii de ultraj, în sensul că, la data de 6 aprilie 2012, Lazăr a ameninţat cu moartea un reprezentant al unei instituţii publice din judeţul Braşov.
Pe 14 decembrie 2015, urmărirea internaţională pe numele lui Dorin Lazăr Maior a fost extinsă în baza mandatului de arestare preventivă emis de Curtea de Apel Braşov, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la cumpărare de influenţă, în sensul că a sprijinit un bărbat în activitatea infracţională, prin care acesta din urmă a intenţionat cumpărarea de influenţă a unor magistraţi care judecau cauza în care fusese condamnat.
De asemenea, Tribunalul Braşov a emis un nou mandat de executare a pedepsei cu închisoarea faţă de Lazăr Maior, pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală, fiind condamnat la o pedeapsă de şase ani închisoare. Potrivit anchetatorilor, în perioada iulie 2007 - aprilie 2008, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale din Braşov, s-a sustras de la plata taxelor şi impozitelor datorate statului, prejudiciul adus fiind de aproape 470.000 de lei.

+2 -0

Comentarii

Lele Ciobanul

2016-04-23 22:33:32


UN GUNOI POST DECEMBRIST CA MULTI ALTII MINCINOS SI ORDINAR SLUGA psd RUSINE !!! EMIL nITA ; cST nITA; lUPU lIVIU ALTE PRAMATII O SA URMEZZE REPEDE111 eI JUDECA POPORUL ROMAN S-A TREZIT

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie