Curs BNR

1 EUR = 4.7218 RON

1 USD = 4.2434 RON

1 GBP = 5.2941 RON

1 XAU = 194.6143 RON

1 AED = 1.1552 RON

1 AUD = 2.9577 RON

1 BGN = 2.4142 RON

1 BRL = 1.1247 RON

1 CAD = 3.2319 RON

1 CHF = 4.2986 RON

1 CNY = 0.6172 RON

1 CZK = 0.1852 RON

1 DKK = 0.6325 RON

1 EGP = 0.2556 RON

1 HUF = 1.4518 RON

1 INR = 0.0615 RON

1 JPY = 3.9255 RON

1 KRW = 0.3591 RON

1 MDL = 0.2415 RON

1 MXN = 0.2225 RON

1 NOK = 0.4901 RON

1 NZD = 2.8374 RON

1 PLN = 1.1104 RON

1 RSD = 0.0401 RON

1 RUB = 0.0673 RON

1 SEK = 0.4492 RON

1 TRY = 0.7418 RON

1 UAH = 0.1664 RON

1 XDR = 5.8479 RON

1 ZAR = 0.3042 RON

Editia 7375 - 20 ian 00:29

Imaginile scandalului Carrefour Brașov: Se vede și „nevinovata”, se văd și pumnii. După protestul „Dileme de Crăciun”, Carrefour schimbă directorul și anunță măsuri

Autor: Ana ȚÎRCĂ, George Aldea

Publicat la 29 decembrie 2020

Imaginile scandalului Carrefour Brașov: Se vede și „nevinovata”, se văd și pumnii. După protestul „Dileme de Crăciun”, Carrefour schimbă directorul și anunță măsuri

O rudă a directorului demisionar de la hipermarketul Carrefour Brașov în care o fată de 18 ani a fost bătută de un agent de pază a postat, în ajun de Crăciun, pe o rețea socială, imagini cu momentul în care fata punea mai multe produse direct în rucsac. Imaginile surprinse de camera de supraveghere par să o incrimineze pe tânăra în ce privește furtul din magazin, însă nu justifică în niciun fel comportamentul paznicului și gestionarea extrem de defectuoasă a situației de către conducerea magazinului. Nu se știe cum au ajuns imaginile la o persoană privată cât timp o anchetă este în curs. Cert este că, pe imagini, se vede cum fata are rucsacul în cărucior și pune produsele de pe raft direct în rucsac, după care pleacă.

A doua serie de imagini arată cum agenții de paza se poartă cât se poate de civilizat cu fata, care scoate produsele din rucsac și le pune pe o masă. La un moment dat, apare un alt personaj, care nu este îmbrăcat în costumul firmei de securitate. Fata are o altercatie cu acesta, care o ia și o așează cu forța pe o bancă. După câteva îmbrânceli, noul sosit o lovește pe fată mai întâi cu piciorul, după care cu pumnul sau cu palma peste față. După aceasta, lucrurile se liniștesc și, la ceva timp, apar polițiștii, care preiau cazul.

 

Protestul „Dileme de Crăciun”  în magazin: „Intră o fată romă în Carrefour, ce faci?

Asociația „Femeile se Implică” o ajută pe tânăra care a părăsit centrul de plasament în care a crescut pentru că a împlinit 18 ani. ONG-ul a făcut cunoscut cazul care a condus la un protest organizat în hipermarketul care a gestionat nefericit întregul eveniment. Tinerii crescuți în centrele de plasament ale statului sunt dați afara în momentul în care implinesc vârsta de 18 ani, dacă nu urmează o forma de învățământ (de multe ori, însă, tinerii ajung pe străzi chiar dacă merg încă la școală, din cauza unor decizii abuzive ale angajaților DGASPC-urilor). Cei mai mulți dintre aceștia – potrivit unei statistici efectuate un fost consilier parlamentar, 90% - ajung fie oameni ai străzii (cerșetori), fie mor, fie ajung să fie traficati, fie ajung infractori.

Faptele au avut loc pe 1 decembrie, iar în spațiul public scandalul a izbucnit luni, 21 decembrie, în urma poziției publice luate de asociația care o are în grijă pe fata de 18 ani de etnie romă, pe care o considerau nevinovată și abuzată pe nedrept.

Orice ar fi făcut fata, revoltător e însă modul în care a fost tratată, dar și faptul că poliţiştii sosiţi la faţa locului s-au făcut că nu observă urmele agresiunii.

Incidentul a provocat supărare în rândul membrilor unei asociaţii ce luptă pentru drepturile romilor, care au organizat pe 23 decembrie un protest simbolic în interiorul magazinului din Braşov. Îmbrăcaţi în tricouri albe, aproximativ 70 de persoane s-au plimbat pe lângă case cu cărucioarele goale, în care se aflau doar propriile bagaje. Apoi s-au așezat la una dintre casele de marcat și au refuzat să înainteze.

Protestatarii au purtat tricouri inscripționate cu diverse mesaje, printre care: „#Dileme de Crăciun. Intră o fată romă în Carrefour, ce faci?”, cu 4 variante de răspuns: A - O bat; B - O sechestrez; C - O bat și o sechestrez; D - Nu fac nimic”.

„Azi nu facem cumpărături de la Carrefour” sau „Vă invităm alături de noi să NU faceți cumpărături la Carrefour” au fost alte mesaje transmise de organizatori într-un live pe pagina de Facebook a platformei civice Aresel.


Fata agresată, declaraţii la TV: „Am rămas cu traume. Mi-e frică să ies pe stradă singură”
Tânăra agresată în hypermarketul din Braşov a dat şi ea pe 23 decembrie primul interviu „la TV”. „Am fost lovită cu palma peste faţă, cu pumnii la coaste şi m-am panicat super tare, nu ştiam ce să fac. (...) Am rămas cu traume şi toate cele din cauza asta. Mi-e frică să ies pe stradă singură. Mi-e frică seara singură. Sun pe toată lumea să stea de vorbă cu mine, să nu mă gândesc că mi s-ar putea întâmpla ceva”, a declarat tânăra agresată la  Digi24.
Prin intermediul unui ONG, tânăra de 18 ani beneficiază de sprijinul unui avocat. „Am depus plângere penală împotriva persoanei care a agresat-o pe tânără, pentru lovire şi alte violenţe, pentru lipsire de libertate în mod ilegal. Nu am primit încă niciun răspuns. Poliţia spune că nu a primit nicio plângere penală”, a declarat Liliana Ştefănescu Goangă, avocat.

 

Angajatul violent – concediat, directorul – schimbat

După ce mii de români şi-au exprimat, pe internet, indignarea faţă de modul în care a fost tratată tânăra, reprezentanţii reţelei comerciale au recunoscut că au greşit.

Tot pe 23 decembrie, Carrefour a transmis primele poziții oficiale către cotidianul nostru. Una dintre ele prevede măsuri imediate – schimbarea conducerii de la Brașov, a doua – scuze publice față de modul în care a fost gestionat incidentul.

„Carrefour România anunță că, începând de astăzi, 23 decembrie, magazinul său din Calea București are un nou director. Alina Banea face parte din familia Carrefour de aproape 20 de ani, trăiește în Brașov de aproape 10 ani și  cunoaște foarte bine comunitatea locală și orașul. Am ales-o pe Alina pentru că suntem siguri că va coordona activitatea magazinului local cu bună credință și respect deopotrivă pentru angajați și clienți”, a transmis compania.

Carrefour confirmă și disponibilizarea angajatului care a atras compania în acest scandal. „Așa cum am anunțat deja, agentul de securitate implicat în incident nu mai face parte din personalul magazinului iar managerul de securitate face, în prezent, obiectul unei cercetări interne. În plus, fostul director al magazinului rămâne deschis la dialogul cu autoritățile, precum și cu organizația, care a demarat un audit intern, până la soluționarea întregului incident”.

 

Un incident care schimbă politica de companie

Sunt anunțate și schimbări interne care să prevină astfel de incidente. „În această perioadă derulăm cu maximă implicare și seriozitate auditul sistemelor și procedurilor de securitate care va sta la baza unei noi abordări în domeniu. Va fi un nou model privind rezolvarea incidentelor de securitate în magazine, care va fi prezentat și clienților noștri cu deschidere și transparență maxime. Incidentul de la magazinul din Brașov a reprezentat o demonstrație de forță din partea unui angajat care avea sarcina să asigure, în mod egal, siguranța tuturor: clienți, angajați, parteneri. A luat o decizie profund greșită deoarece, indiferent de context, violența nu poate fi justificată. Condamnăm actele de agresiune asupra persoanelor care intră în magazine, orice formă de presiune, bullying sau intoleranță. Rămânem un partener pe care comunitatea locală se poate baza. Ne vom implica în dezvoltarea unor programe menite să ne transforme și pe noi ca brand, angajatori și membri ai comunității în promotori ai toleranței, incluziunii și ai diminuării violenței”, ne-a transmis conducerea centrală a Carrefour.

„Ne-am fi dorit ca zilele acestea să transmitem doar mesaje de Crăciun, de ajutor față de cei care au nevoie. Așa cum o facem prin toate acțiunile noastre de zi cu zi. Dar avem un mesaj mai important: ne exprimăm public regretul pentru un incident intolerabil petrecut între agenții de securitate și o clientă, la magazinul nostru din Brașov. Înainte să-i ajutăm pe alții, trebuie să nu rămânem indiferenți la ce se întâmplă sub ochii noștri. Poziția noastră rămâne aceeași: orice formă de violență este inacceptabilă. Nu există scuze ca vreo persoana implicată într-un incident de securitate sa fie atinsă de agenți, nici măcar cu un deget. Politica în aceste cazuri este de asemenea clară: nu tolerăm nici forme de agresiune și nici nu ne substituim autorităților în a stabili vinovăția cuiva. Este o politică la care aplicăm toleranță zero. În cazul de față, ne-am separat deja de agentul implicat în incident.  De asemenea, angajații noștri sunt încă de la început la dispoziția organelor de cercetare, și vor colabora pentru soluționarea cazului. Știm însă că nu e suficient. Lucrăm deja la un nou model privind rezolvarea incidentelor de securitate în magazine, în urma unui audit care este în desfășurare. Vă promitem deschidere și transparență maxime. Vă mulțumim și pentru momentele în care ne lăudați, și pentru cele în care ne criticați. Știm că vă doriți ca societatea în care trăiți să fie una mai empatică, mai implicată și atentă. Am greșit, vom învață din ce s-a întâmplat și vom lucra astfel încât sa devenim mai buni. Mulțumim pentru înțelegere”, a declarat Anca Damour, membri în Comitetul Executiv al Carrefour România.

LA RAFT:

LA CONTROL:


Comentarii

'Eugen'

2020-12-29 12:27:07


'Atat de tare s-a \"panicat\" ca a luat loc si a continuat sa butoneze telefonul. Wow, ce panicata era! Hai sa ne kk pe noi...Pe de alta parte, daca fata este iesita dintr-un centru de plasament, intr-adevar, nu are prea multe variante de supravietuire. Centrele ar trebui \"racordate\" si la agentiile de plasare a fortei de munca, unde, tinerii sa fie incurajati inca de la varsta de 16 ani sa isi caute un loc de munca, la 4 ore cat timp sunt minori, pt. a deprinde diverse meserii, si cand ajung la majorat, fiind nevoiti sa plece din centre, sa aiba un bagaj de cunostinte care îi pot ajuta. Statul, sa nu mai dea atatia bani aiurea celor care nu muncesc, bani care pot di directionati in construitea/amenajarea unor camine in care cei olecati din centre sa poata locuii, gratis, sa zicem un an, pana cand isi reusesc oarecum sa se puna pe picioare cu un loc de munca, dypa care sa le perceapa chirii, oneste si decente, pentru ai indemna, in continuare,sa pastreze locurile de munca si sa se integreze in societate. Iar referitor la paznic, i-as da si eu doua peste bot. Nu se face asa ceva. Romii cu protestul lor, sa vina sa faca si cand e prins cate un roman la furat. Mai rar, ca deh...mai putini romani manglitori/100 de locuitori.'

'Laci'

2020-12-29 09:55:43


'Dacă fur din magazin sunt legi bine stabilite în niciun caz legea pumnului!\nPoliticienii ne fur de 31 de ani, dar niciun politician n-a luat o palmă! Din potriva realegem! Deci nu pumnul e legea să fie clar! '

'Stupid People'

2020-12-29 07:58:38


'Domnilor, fata este infractoare, va ajunge la pușcărie. Cel ce i-a administrat două palme (cam puțin, dacă mă întreabă cineva), va lua vreo amendă. Dar ce căutau toți babuinii cu cărucioare în magazin? Cine i-a organizat? Ăia chiar nu muncesc nicăieri de au avut timp de așa ceva? Am ajuns să luăm apărarea unei infractoare? Ce societate suntem? Adică dacă ești țigan ai voie să furi că faci parte dintr-o minoritate? Trebuie să iasă niște babuini să urle că este dreptul lor inalienabil să bage țiganii mâna prin buzunarele altora ori prin rafturile magazinelor? Cât de tâmpită a ajuns societatea română? Acesta este viitorul? Eu nu îl vreau!! '

'Ion'

2020-12-29 06:28:49


'Fata era hoața ....pai dacă era ,,magazinul meu,, le rupeam capul și protestatarilor ,,tuciurii,,....'

'Dan Petrisor'

2020-12-28 13:01:57


'Ce credeti ca se va intampla, politica companiei se va schimba... toti hotii vor fi lasati in pace pentru a nu strica imaginea Carrefour, iar pierderile vor fi suportate de clientii cinstiti care platesc pentru ce cumpara, de acum vor platii si pt ce fura altii.'

'Eu'

2020-12-28 12:28:31


'Si daca ar fi furat, cine le da dreptul sa o retina/ ciomageasca? Chemi politia si ancheteaza ei ca de asta sunt platiti. '

'mihai'

2020-12-28 08:32:38


'”...ne exprimăm public regretul pentru un incident intolerabil petrecut între agenții de securitate și o clientă, la magazinul nostru din Brașov”. Care clientă,că era pusă pe ciordeală,nu cumpărat,caz în care este doar o hoață. Comunicatul Carrefour este o mostră a plecăciunilor ce se fac în fața negrilor,la fiecare meci din Premiere League,de exemplu,urmează ca nu peste mult timp gewturi similare să fie făcute și la noi,în semn de solidaritate cu biata ”clientă descremenată”. Cât despre autorul articolului,i-ai numărat tu pe miile de români indignați de teribila acțiune anti rasială din magazin? Mă îndoiesc,cu excepția nevertebratelor care au ales să-și zdrăngăne cărucioarele goale pe culoare,majoritatea românilor au făcut o distincție clară între victimă și pretins victimă.\n'

'Vlad Tepes'

2020-12-28 07:39:45


'Ce nu am inteles din povestea asta,„nevinovata” a furat sau nu? Dupa cum stiu,hotia este fapta penala. Chestia cu protestele,cu schimbatul conducerii,etc ,,,facuta pentru a acoperii \"hotia\" ca fapta penala??\nO singura intrebare se pune? Unde era bonul de la celalalt magazin,daca a platit cu cardul,unde era extrasul bancar care se elibereaza la casa??\nMi se pare o lucratura,facuta pentru schimbarea conducerii magazinului !!\nValoarea marfurilor gasite in rucsac,este mare,de ce se incearca musamalizarea cazului?? Ca au venit aia imbracati in alb,chemati la comanda ?? toti cu masti negre,neconforme,cine erau ei ..au fost legitimati la intrare ?? Sunt multe semne de intrebare !!'

'George'

2020-12-28 01:39:22


' Are grija USR ul prin politica lor de corectivitate, importata de la Bruxelles sa aduca minoritatile etnice si sexuale in prim plan. Romanii vor fi sufocati in propria lor tara mai devreme decat vor banui. Lucrurile astea se petrec rapid si ireversibil. '

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotional