Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 06:22

IA blondă şi cu ochii verzi, primul angajat virtual din Braşov

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 05 noiembrie 2019

IA blondă şi cu ochii verzi, primul angajat virtual din Braşov

De ieri, echipa Muzeului „Casa Mureşenilor” din Braşov a fost completată cu un nou membru. Este vorba de IA, un asistent muzeal virtual bazat pe inteligenţă artificială.
IA (acronimul de la Inteligenţa Artificială) a fost prezentată ieri şi a şi fost pusă „la treabă”, răspunzând mai multor întrebări legate de istoria Braşovului sau a familiei Mureşenilor.  A fost întrebată ce se poate vizita la Braşov, cine a finanţat proiectul sau i s-au cerut mai multe detalii despre monumentele istorice din oraş. S-a achitat de aceste sarcini, însă când a fost întrebată dacă ştie o anecdotă, a spus că „Nu cunosc această întrebare”.
Proiectul a fost derulat de muzeu împreună cu Universitatea „Transilvania” şi Inspectoratul Şcolar al Judeţului Braşov. Bugetul total al  proiectului a fost de 61.000 lei, din care 55.000 de lei a fost asistenţa nerambursabilă din partea Administraţia Fondului Cultural Naţional, restul reprezentând cofinanţarea din partea Consiliului Judeţean Braşov.
Potrivit managerului Muzeului „Casa Mureşenilor”, Valer Rus, la acest proiect s-a lucrat timp de cinci luni, iar pentru realizarea asistentului virtual s-au făcut inclusiv cercetări sociologice, rezultatele fiind transmise echipei care s-a ocupat de realizarea asistentului virtual. Pentru ca IA să nu fie „luată prin surprindere”, un istoric din muzeu a pregătit o listă de întrebări, care a fost completată ulterior în baza realizării a trei focus-group-uri.  
De asemenea, tot în urma unor cercetări sociologice a fost stabilită şi imaginea IA: o femeie blondă cu ochii verzi. Reprezentanţii muzeului au precizat că au existat două variante pentru imaginea IA. Era o fotografie a unei membre a familiei Mureşenilor şi cea creată în urma cercetărilor sociologice, câştigătoare fiind desemnată femeia blondă cu ochi verzi.
Înainte de a fi prezentat public, asistentul virtual a fost testat în luna octombrie de 250 de elevi din liceele braşovene.
„Este ceva ce până acum vedeam doar în filmele SF. Avem un asistent care răspunde unor întrebări legate de istoria Braşovului, a muzeului nostru sau despre familiei Mureşenilor”, a declarat directorul muzeului, Valer Rus. Acesta a amintit că de-a lungul anilor, Muzeul „Casa Mureşenilor” a făcut tot posibilul pentru a introduce tehnologia secolului XXI în instituţie.
La conferinţa de presă a fost prezent şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov Adrian Gabor, care a declarat că „prin acest proiect în premieră naţională, Muzeul «Casa Mureşenilor» dovedeşte că este o instituţie ancorată în realităţile lumii actuale, în care creativitatea, noile tehnologii şi cele mai recente descoperiri ştiinţifice capătă valenţe sociale, fiind în acest caz puse în slujba turiştilor, a publicului muzeal şi a tuturor celor pasionaţi de istorie”.



O provocare pentru proiectanţi
În timpul conferinţei de presă în care a fost prezentată IA, reprezentantul Universităţii „Transilvania” Braşov, Otavian Machidon, şef de lucrări în cadrul Departamentului de Electronică şi Calculatoare, a declarat că acest proiect a reprezentat adevărată provocare. „Există asistenţi Google, Amazon sau Alexa care interacţionează cu utilizatorii în limba engleză, dar nu am putut utiliza o astfel de platformă, pentru că limba de interacţiune este româna. Dificultăţile în implementarea acestui proiect au venit din integrarea şi configurarea unor tehnologii şi module. Pentru noi a fost o provocare tehnică şi a reprezentat o continuitate a muncii noastre, având în vedere că ne-am specializat pe tehnologii de promovare a patrimoniului cultural. De asemenea, este şi un element de mândrie locală, pentru că în acest mod contribuim la promovarea patrimoniului Braşovului”, a declarat reprezentantul universităţii, care a declarat că este deschis unei propuneri de îmbunătăţire a aplicaţiei.

Ofertă pentru Consiliul Judeţean Braşov  
Asistentul de la Muzeul „Casa Mureşenilor” are o interfaţă de tip „avatar” însă, a declarat Octavian Machidon, există şi asistenţi conversaţionali care nu au imagine, aceştia fiind folosiţi în instituţiile publice: „Astfel de asistenţi pot oferi răspunsuri diferitelor întrebări ale cetăţenilor sau alte informaţii utile”.
De altfel, Machidon a afirmat că a primit o propunere din partea administraţie judeţene braşovene. „La nivelul Consiliului Judeţean Braşov se implementează un proiect ce vizează digitalizarea instituţiei. Am avut o discuţie pe această temă cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov (Adrian Gabor, n.r.), care mi-a spus că am putea colabora într-un astfel de proiect. Nu am discutat detaliile, însă noi suntem deschişi unui astfel de demers”, a precizat reprezentantul Universităţii „Transilvania”.
 


   

 

+7 -0

Comentarii

92FS

2019-11-05 20:04:41


Si totusi o prefer pe domnisoara cu rochia neagra.Nu sunt fan era virtuala,cu laptopu-n WC in era digitala. :)

Dana Bv

2019-11-05 06:57:00


Ca de obicei, Casa Muresenilor ne surprinde placut cu initiative interesante si pline de creativitate, si asta deoarece, ca de obicei, omul sfinteste locul! Echipa de la Casa Muresenilor este formata din oameni de toata isprava! Sincere si entuziaste felicitari! Am o mica remarca, avand in vedere ca proiectul poate fi modificat: cred ca ar fi mai "uman" ca IA sa raspunda cu "nu stiu" la intrebarile pentru care nu are raspunsuri in baza de date.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie