Curs BNR

1 EUR = 4.9655 RON

1 USD = 4.5555 RON

1 GBP = 5.9096 RON

1 XAU = 357.7186 RON

1 AED = 1.2403 RON

1 AUD = 3.0731 RON

1 BGN = 2.5388 RON

1 BRL = 0.8361 RON

1 CAD = 3.3308 RON

1 CHF = 5.0873 RON

1 CNY = 0.6269 RON

1 CZK = 0.1958 RON

1 DKK = 0.6655 RON

1 EGP = 0.0948 RON

1 HUF = 1.2677 RON

1 INR = 0.0545 RON

1 JPY = 2.8758 RON

1 KRW = 0.3293 RON

1 MDL = 0.2565 RON

1 MXN = 0.2568 RON

1 NOK = 0.4210 RON

1 NZD = 2.7639 RON

1 PLN = 1.1638 RON

1 RSD = 0.0424 RON

1 RUB = 0.0516 RON

1 SEK = 0.4295 RON

1 TRY = 0.1377 RON

1 UAH = 0.1103 RON

1 XDR = 6.0436 RON

1 ZAR = 0.2515 RON

Editia 8223 - 18 iul 04:17

„I-am fost şi mamă şi tată. Un suflet pierdut”. A plecat de lângă bunici să-şi facă un rost şi a sfârşit în lumea drogurilor, ucisă de iubit

Autor: George ALDEA

Publicat la 22 mai 2024

„I-am fost şi mamă şi tată. Un suflet pierdut”. A plecat de lângă bunici să-şi facă un rost şi a sfârşit în lumea drogurilor, ucisă de iubit

Poveste de dragoste încheiată tragic în Sibiu. Florentina Paula Alexandra, o tânără de 21 de ani din judeţul Braşov a fost ucisă cu sânge rece chiar de iubitul ei, de 24 de ani, în apartamentul în care acesta stătea în chirie împreună cu un coleg de muncă. După spusele vecinilor, ea s-a mutat la el de câteva luni şi se certau des. Aşa s-ar fi întâmplat şi sâmbătă, 18 mai, când locatarii au auzit din apartament ţipete. Atunci tânărul şi-ar fi atacat iubita cu un cuţit. Trupul neînsufleţit al fetei a fost găsit abia după câteva ore de colegul suspectului.
 
„Dacă ea cerea ajutor, poate se putea face ceva”
Deşi locuia în Făgăraş, judeţul Braşov, tânăra de 21 de ani era angajată la o firmă din Sibiu. Aşa l-a cunoscut, acum aproximativ un an, şi pe Răzvan, cel care avea să-i devină călău. Stăteau împreună din luna ianuarie 2024, iar certurile erau la ordinea zilei.
„Se auzea când alergau, când ţipa ea, când vorbea tare, când se certau. Ziceam că sunt tineri, hai să îi lăsăm în pace”, povesteşte administratorul blocului. Scandal a fost şi sâmbătă dimineaţă. Din apartamentul în care tânărul locuia în chirie împreună cu un alt coleg, şi în care victima venea frecvent, s-au auzit din nou mai multe ţipete. Supărat că a fost trezit din somn, un vecin le-a bătut la uşă. „Dacă ea cerea ajutor, poate se putea face ceva. Am auzit ţipete foarte puternice, mobilă răsturnată. M-am dus, i-am bătut în uşă şi a deschis doar puţin uşa. Băi, ce se întâmplă la voi? Nimic! Şi mi-a închis uşa imediat", spune un vecin.

„Plăgi tăiate în zona gâtului”
Dar nimeni nu a bănuit nenorocirea care se petrecuse la doar câţiva paşi de ei. Într-un acces de furie, tânărul s-a năpustit asupra iubitei sale cu un cuţit. Apoi s-a făcut nevăzut. Câteva ore mai târziu, colegul său a făcut descoperirea macabră şi a dat alarma. „Când a venit de la serviciu a găsit-o pe ea şi pe el nu l-a mai găsit. Am înţeles că i-a tăiat gâtul la fata asta", spune un vecin.
„A fost găsit cadavrul unei tinere în vârstă de 21 de ani, ce prezenta plăgi tăiate în zona gâtului", a anunţat apoi Mihaela Ruginosu, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu.

Florentina s-a luptat pentru viaţa sa cu ultimele puteri. Pe mâini, avea mai multe răni
Anchetatorii spun că Florentina a încercat să se apere, pentru că avea răni pe mâini. Când şi-a dat seama ce a făcut, agresorul a încercat să îşi ascundă urmele, în speranţa că nu va fi prins. A şters urmele de violenţă din apartament, a aşezat trupul fetei pe pat, apoi a dispărut, fără să sune la 112.
Poliţiştii au pornit imediat pe urmele suspectului, pe care au reuşit să-l prindă la 30 de kilometri de locul oribilei crimei, în staţiunea Păltiniş, unde obişnuia să se retragă când avea crize psihotice. A ajuns în zona respectivă cu un taxi. Era confuz când jandarmii montani l-au găsit după câteva ore. Acum va fi suspus unei expertize psihiatrice.

Cu istoric medical cunoscut
Între timp, au apărut noi detalii din anchetă: individul şi-a ucis iubita din gelozie, după ce s-a drogat. „Potrivit declaraţiilor acestuia, se afla sub influenţa substanţelor psihoactive şi pe fondul geloziei a izbucnit un conflict spontan", a declarat procurorul Mihaela Ruginosu.
Avea şi antecedente medicale: fusese internat cu jumătate de an înainte de crimă la Psihiatrie din cauza unui episod de delir în urma căruia ajunsese la Urgenţe. Chiar dacă a încercat şi să se sinucidă de mai multe ori,  după o săptămână a fost lăsat să plece acasă.  
„A fost adus acum aproximativ 6 luni din UPU Sibiu. A ajuns în camera noastră de gardă. A rămas internat voluntar. Ulterior, după cele 7 zile de spitalizare, a fost externat cu recomandări, însă putem spune că nu a respectat recomandările, pentru că nu s-a mai întors la noi în spital. Nu ştim dacă şi-a urmat tratamentul sau nu”, a declarat Mihaela Tănase, reprezentant al spitalului.„De dimineaţa până seara era într-un delir constant”
Apropiaţii lui spun că obişnuia să plece de acasă şi să se automutileze. Era cunoscut în anturaj drept consumator de canabis şi ciuperci halucinogene.
„El a fost internat la Psihiatrie. Auzea voci. Şi pe parcursul tratamentului respectiv, la început, încă mai avea căderi şi episoade în care disocia sau auzea voci. De dimineaţa până seara era într-un delir constant”, a spus un prieten de-al inculpatului.
„Era complet detaşat de realitate. La un moment dat a fugit în pădure ca să se sinucidă. Noi când am aflat am mers să-l căutăm şi să-l aducem înapoi. Era tăiat pe mâini, legat la ochi, desculţ pe marginea străzii”, a declarat un alt apropiat al criminalului.

„Îl ajuta să se calmeze”
Florentina, cu care era de un an într-o relaţie, l-a încurajat să se lase de droguri şi să îşi ia medicamentele. „Îl ajuta să se calmeze, să îşi revină. Şi să poată să urmeze o viaţă normală. Eu tind să cred că din cauză că a început să reducă tratamentul, poate din cauza faptului că părea că dă semne de îmbunătăţire, ar fi avut un relaps în psihoză şi a avut iarăşi un delir”, a spus colegul ucigaşului.

„Păreau dubioşi”
Vecinii susţin că cei doi ar fi fost consumatori de substanţe interzise. „Se drogau! Nu ştiu, le distrug viaţa drogurile, alcoolul, anturajul", a spus o femeie. „Un om drogat... nu ştii ce are în cap", a adaugat un alt vecin.
„Mă întâlneam cu ei şi păreau foarte dubioşi, sigur se drogau. Pălării roz, cu cercei în nas”, a spus un altul.

„Mama plecată afară, în Italia, tata la Sibiu, erau despărţiţi”
Criminalul lucra la o fabrica de mase plastice în Sibiu şi stătea cu chirie într-un apartament împreună cu un prieten de 50 de ani. Acum este  în arest, dar vrea să fie cercetat în libertate. Cererea lui va fi analizată de magistraţii de la Curtea de Apel Alba-Iulia.
Florentina fusese crescută de bunici în Făgăraş, iar după ce a terminat Colegiul Tehnic „Aurel Vijoli”, le spusese că merge la o prietenă în Sibiu, să-şi caute de lucru şi să-şi facă un rost în viaţă.
„Mama plecată afară, în Italia, tata la Sibiu, erau despărţiţi, eu singur m-am ocupat de ea de la un an şi două luni. Nici nu l-am văzut pe el. (…) Eu am crescut-o de la un an şi două luni. I-am fost şi mamă şi tată. Un suflet pierdut. Plâng întruna!”, a declarat Mircea Mânzat, bunicul tinerei. Nu crede că nepoata lui consuma droguri: „Fata nu umbla cu droguri, că n-avea de unde. Din pensia mea de 1.400 de lei, de unde să-i dau bani pe droguri?! Ea era foarte cuminte, nu a avut treabă cu nimeni”.
Prietenii spun însă altceva: „A venit la noi într-o după-masă supărată, cu ghiozdanul, că s-ar fi certat cu familia ei datorită unei sume de bani dispărute din casă. Era într-o depresie foarte mare, asta vreau să vă spun, o depresie exagerat de mare din toate punctele de vedere. Era tot timpul stresată, supărată, deprimată. Problemele ei de acasă”.
Florentina ar fi intrat în lumea drogurilor atunci când l-a cunoscut pe Răzvan, tânărul care i-a curmat zilele. Iniţial ar fi încercat să-l ajute să scape de patimă, însă ar fi picat şi ea în capcana stupefiantelor.SE ÎNMULŢESC ACESTE TIPURI DE CAZURI. CE SPUN PSIHOLOGII  
„Partenerul reprezintă principala posibilă victimă, din toate punctele de vedere. Este obligatoriu să ieşi din relaţie. Este obligatoriu ca tu să nu te nenoroceşti”, spune Radu Leca, psiholog.
„La astfel de persoane conflictele se acutizează şi are loc îngustarea câmpului de conştiinţă, exacerbarea agresivităţii, absenţa sentimentului de milă, de remuşcare şi de compasiune şi în momentul în care se activează agresivitatea se găseşte pe aproape un cuţit", a declarat Tudore Butoi, psiholog criminalist.
În ultimele luni, au avut loc numeroase crime cu autori drogaţi. În martie, un individ de 27 de ani din Drobeta-Turnu Severin şi-a omorât în bătaie mama. Substanţele psihoactive pe care le-a luat l-au făcut să halucineze. Credea că femeia e posedată.
În februarie, un tânăr din Săcele, judeţul Braşov, care se întorsese acasă din străinătate, a organizat o petrecere cu băutură şi narcotice. Părinţii i-au spus să dea muzica mai încet, dar acesta s-a enervat şi i-a înjunghiat mortal pe amândoi. A stat cu ei în casă o noapte întreagă până să sune la Poliţie să se predea.

+0 -2

Comentarii

'Willy'

2024-05-22 08:19:36


'Eh!'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie