Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6687 RON

1 GBP = 5.8125 RON

1 XAU = 357.7647 RON

1 AED = 1.2712 RON

1 AUD = 2.9982 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8906 RON

1 CAD = 3.3943 RON

1 CHF = 5.1404 RON

1 CNY = 0.6447 RON

1 CZK = 0.1970 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0966 RON

1 HUF = 1.2610 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0228 RON

1 KRW = 0.3383 RON

1 MDL = 0.2591 RON

1 MXN = 0.2704 RON

1 NOK = 0.4231 RON

1 NZD = 2.7527 RON

1 PLN = 1.1514 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4259 RON

1 TRY = 0.1438 RON

1 UAH = 0.1172 RON

1 XDR = 6.1447 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8166 - 19 apr 16:47

HoReCa Braşov: Cu noul bacşiş, prea mult de muncă

Autor: Marius BOERIU

Publicat la 13 ianuarie 2023

Puşi faţă în faţă cu Fiscul, la Prefectură, patronii de restaurante au invocat neclarităţi în noua lege

HoReCa Braşov: Cu noul bacşiş, prea mult de muncă

Prefectura Braşov va centraliza eventualele propuneri de modificare a noii legi care reglementează bacşişul, venite din partea reprezentanţilor asociaţiilor din HoReCa braşoveană, mai mulţi dintre aceştia exprimând, joi, 12 ianuarie, în cadrul unei întâlniri organizate la Prefectură pe această temă, o serie de neclarităţi şi nemulţumiri.
În majoritate reprezentanţi ai restaurantelor, cafenelelor şi barurilor din Braşov, participanţii au invocat atât neclarităţi privind cuantumul bacşişului şi dacă ar trebui sau nu să impună unul clienţilor, cât şi procedura de contabilizare a acestuia, care, susţin ei, va majora timpul pe care un barman sau un chelner vor trebui să-l aloce încasării notei de plată, în condiţiile în care noua lege cere două astfel de documente – unul în care clientul va trebui să bifeze dacă doreşte să lase bacşiş şi, eventual, cuantumul acestuia şi bonul fiscal.
Prefectul Braşovului, Cătălin Văsii, a precizat că discuţia de joi a fost solicitată de reprezentanţii HoReCa, ce au dorit să se întâlnească cu cei de la ANAF în vederea clarificării noilor reglementări de natură fiscală care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie, în principal legate de acordarea bacşişurilor şi cota de TVA.
„Există nenumărate nemulţumiri şi anumite aspecte care trebuie reglementate, dar există o lege care trebuie respectată. De la acest principiu pornim. Discuţiile pe care azi le-am avut se vor materializa, probabil, în anumite propuneri de modificare a legislaţiei, astfel încât ea să vină în concordanţă cu viaţa reală, ceea ce se întâmplă concret în acest domeniu. Sunt anumite aspecte, cazuri particulare care nu se vor putea rezolva, dar cele care vizează o problemă generală vor fi preluate şi propuse spre modificare. Semnalul pe care trebuie să-l dăm de aici, de la Braşov, principalul judeţ turistic al ţării, este că suntem în măsură să aplicăm legislaţia existentă, dar şi că putem să propunem modificări pentru îmbunătăţirea acesteia şi cred că acest lucru a reieşit din această discuţie, de azi”, a afirmat prefectul Braşovului.
Acesta a menţionat, totodată, că noua lege a fost cerută statului „tocmai de către cei din HoReCa”, pentru a se reglementa fiscal această chestiune şi, până la urmă, pentru protecţia propriilor angajaţi.
Pe lângă legea bacşişului, întâlnirea de ieri a avut pe ordinea de zi şi noutăţile din regimul TVA, respectiv aplicarea de TVA de 19% pentru anumite categorii de băuturi nealcoolice. Alături de prefectul judeţului, la discuţii au participat subprefectul Lucian Pătraşcu, directorul general al DGRFP Braşov, Mihai Hârlab, precum şi şeful Serviciului Asistenţă pentru Contribuabili din cadrul DGRFP Braşov, Daniela Fleşaru.  
„Întâlnirea de astăzi cu reprezentanţii sectorului HoReCa din judeţul Braşov face parte din seria pe care am iniţiat-o încă din 2020, în ideea de a aborda teme propuse de aceşti agenţi economici. Eu cred foarte mult în puterea dialogului şi mai cred că este necesar ca sectorul HoReCa din judeţul nostru să profite de expertiza şi disponibilitatea unor instituţii locale, pentru a primi îndrumare, pentru a clarifica unele situaţii, pentru informaţii în privinţa legislaţiei. Este foarte important să accentuăm faptul că aceste instituţii au şi atribuţii de consiliere, nu doar de control. Şi, aşa cum am constatat la întâlnirile precedente, unele întrebări îşi găsesc răspunsul foarte repede la nivel local dacă există deschidere de ambele părţi”, a mai declarat Cătălin Văsii.
 
UNDE RECLAMI PATRONUL CARE NU ÎMPARTE BACŞIŞUL
Angajaţii din turism pot reclama la ANAF sau la asociaţiile patronale din domeniu dacă nu primesc tot bacşişul încasat de angajatori, a afirmat joi Călin Ile, preşedintele FIHR.
„Am să fac referire la acea temere pe care angajaţii din turism o au, cel mai des vehiculată în spaţiul public, şi anume că vor fi proprietari de unităţi care nu vor aloca tot tips-ul către ei. Menţionez că acest lucru este ilegal şi cred că ar trebui să dăm un semnal către acei angajaţi care vor fi nedreptăţiţi că au toate motivele să reclame dacă acest lucru se întâmplă. Şi pot să facă reclamaţie chiar la ANAF, la autoritatea fiscală din unitatea administrativ teritorială unde activează… Dar hai să zicem că le e teamă. Pot să facă şi către noi, asociaţiile patronale, să dea un mesaj, pentru că o să încercăm să-i sprijinim. Nu putem lăsa ca această lege să fie prejudiciată de anumiţi patroni care nu vor respecta legea. Şi oricum, aceştia sunt minimali. Marea majoritate vor încerca să respecte legea şi să distribuie tot bacşişul aşa cum prevede şi cum am insistat”, a spus Călin Ile, în cadrul conferinţei de presă cu tema „Bacşişul, de la lege la practică”, organizată de Alianţa pentru Turism (APT).

+0 -0

Comentarii

'dante'

2023-02-10 16:01:35


'De ce atunci când dai o mică atenție unui doctor care te scapă de moarte sau unui eminent profesor care călăuzește pașii copiilor este mită, iar statul impune prin nota de plată să dai ciubuc celor care nu fac altceva decât să își îndeplinească obligațiile din fișa postului pentru care primesc salariu.'

'Willy'

2023-01-13 20:23:22


'Lasa ca ii scapam noi de problema. La ce servicii ofera asa zisele localuri nu e problema daca ii sarim din bacsis.'

'AUREL AMALINEI'

2023-01-13 13:45:46


'uite ca eu pot confirma ca nu las bacsis si totus vreau sa-l las direct in buzunar la ospatar,cred ca se poate'

'Ariciul'

2023-01-13 10:26:10


'Asta-i din serialul:\"inteleptii Romaniei- cum sa mai complicam viata romanilor?\".'

'Unul'

2023-01-13 08:53:02


'Ca și ospătar,umbli pe la mese,și pupi în dos clienții pentru un bacșiș pe care trebuie sa îl împărți cu statul ! Rușine !\n'

'Raoke'

2023-01-13 07:32:42


'Am o intrebare: se astepta careva sa dea astia o lege cum trebuie?'

'mihai'

2023-01-13 05:40:42


'Eu ma indoiesc ca reprezentantii HoReCa au cerut aceasta lege tembela!'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie