Curs BNR

1 EUR = 4.9022 RON

1 USD = 4.5747 RON

1 GBP = 5.4884 RON

1 XAU = 275.3601 RON

1 AED = 1.2455 RON

1 AUD = 3.1696 RON

1 BGN = 2.5065 RON

1 BRL = 0.8888 RON

1 CAD = 3.4092 RON

1 CHF = 4.9405 RON

1 CNY = 0.6742 RON

1 CZK = 0.2057 RON

1 DKK = 0.6588 RON

1 EGP = 0.1508 RON

1 HUF = 1.2474 RON

1 INR = 0.0553 RON

1 JPY = 3.4671 RON

1 KRW = 0.3629 RON

1 MDL = 0.2427 RON

1 MXN = 0.2395 RON

1 NOK = 0.4415 RON

1 NZD = 2.8912 RON

1 PLN = 1.0319 RON

1 RSD = 0.0418 RON

1 RUB = 0.0646 RON

1 SEK = 0.4307 RON

1 TRY = 0.2430 RON

1 UAH = 0.1239 RON

1 XDR = 6.1285 RON

1 ZAR = 0.2595 RON

Editia 7875 - 08 feb 22:01

„Hora Unirii”, fără restricţii

Autor: Radu COLȚEA

Publicat la 25 ianuarie 2023

Cel puţin 100 de persoane au sărbătorit Mica Unire în Braşov. Ceremonii au avut loc şi în alte localităţi din judeţ

„Hora Unirii”, fără restricţii

Ca în fiecare an, Mica Unire, înfăptuită sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, a fost sărbătorită marţi, 24 ianuarie, la Braşov, în Piaţa Unirii, printr-o ceremonie în care nu au mai fost restricţii, aşa cum s-a întâmplat în anii precedenţi. În aceste condiţii, după doi ani de pauză, cel puţin 100 de persoane, de la oficiali sau politicieni locali, la simpli cetăţeni de toate vârstele s-au putut prinde, din nou, în Hora Unirii ce s-a jucat după ceremonialul religios şi militar.  
Dintre oficiali, la ceremonie au participat prefectul Braşovului, Cătălin Văsii, cei doi subprefecţi ai judeţului – Ambrus Izabella şi Lucian Pătraşcu - preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, primarul Braşovului, Allen Coliban, cei doi viceprimari au municipiului reşedinţă de judeţ – Flavia Boghiu şi Sebastian Rusu, dar şi parlamentari, reprezentanţi ai instituţiilor publice, comandanţi ai unităţilor militare din Garnizoana Braşov, veterani, cadre militare în rezervă şi retragere, dar şi sute de braşoveni de toate vârstele.

Braşovul, un rol important în Mica Unire
„Le urez la mulţi ani tuturor românilor! Să nu uităm că România Mare a fost făcută cu eforturi. Este datoria noastră să păstrăm această ţară în aceeaşi graniţă şi unită. La mulţi ani, tuturor!”, a transmis Adrian Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov.
Pe de altă parte, prefectul judeţului, Cătălin Văsii, a amintit că „Braşovul a avut rolul său în Unirea Principatelor, aici reunindu-se personaje principale ale perioadei paşoptiste, printre care Alexandru Ioan Cuza, Vasile Alecsandri, Alecu Russo, Ion Eliade Rădulescu. Tot la Braşov, în 1848, s-au pus bazele platformelor revoluţionare ce vizau unirea Principatelor şi reformarea patriei, iar Vasile Alecsandri a publicat, în «Foaie pentru minte, inimă şi literatură» – suplimentul cultural al Gazetei de Transilvania - poezia «Hora Ardealului», devenită apoi «Hora Unirii»”.  Nu în ultimul rând, prefectul a menţionat că „unirea Principatelor Române s-a realizat datorită unui nucleu conducător format din patrioţi exemplari care au lăsat deoparte orice disensiuni şi interese personale sau partinice şi au urmat neabătuţi interesul suprem, acela al libertăţii şi unirii. În egală măsură, însă, meritul revine oamenilor obişnuiţi din cele două Principate, care au fost alături de aceşti lideri. Se cuvine să ne plecăm frunţile cu respect, recunoştinţă şi admiraţie în faţa memoriei lor şi să găsim puterea şi înţelepciunea de a urma exemplul acestor înaintaşi extraordinari”.
„Strămoşii noştri ne-au lăsat un stat puternic, în nişte vremuri foarte tulburi, nişte vremuri în care contextul internaţional a creat o fereastră de favorabilitate pentru idealul acesta de secole al românilor, de unire. Iată că a fost posibil, atunci. Acum, depinde de noi ca statul român să fie puternic. Depinde de politicieni, depinde de fiecare dintre noi să ne alegem reprezentanţi care să fie capabili să fie responsabili, pentru că şi în asta stă tăria şi puterea unui stat”, a spus şi primarul Allen Coliban.

Avansări în grad la Râşnov
Municipiul reşedinţă de judeţ nu a fost singurul în care a fost sărbătorită Mica Unire. Astfel, la Râşnov, zeci de persoane au participat la ceremonia organizată la monumentul din Piaţa Şcolii, recent reabilitat de autorităţile locale. Programul a început cu o slujbă religioasă, oficiată de preoţii din Râşnov şi de cei militari. După această slujbă a avut loc un mic moment în care o parte din militari au fost promovaţi în grad. Au urmat discursurile oficialităţilor prezente, după care absolut toată lumea din Piaţa Scolii s-a prins în horă. Manifestaţiile prilejuite de Unirea principatelor Române s-au încheiat cu mai multe momente artistice pregătite de elevii şcolilor din Râşnov.
În „Hora Unirii” s-au prins şi locuitorii din Săcele, în cadrul unei ceremonii ce s-a desfăşurat în Piaţa Libertăţii (la Primărie). „De la o ţară agrară care plătea tribut otomanilor, ţara noastră s-a transformat într-o ţară modernă. Nimic nu ar fi fost posibil fără unirea lui Cuza, care a înfiinţat toate instituţiile moderne, a stabilit separarea puterilor în stat, a stabilit egalitatea între toţi oamenii şi a acordat drepturi şi libertăţi individuale. În amintirea acestui act istoric, la Săcele am marcat printr-o ceremonie 164 de ani de la Mica Unire”, a scris primarul municipiului Săcele pe reţelele de socializare.

CITEŞTE ŞI: Mica Unire şi Marea Huiduială


FĂGĂRAŞ: 20 ianuarie, în curtea Colegiului Naţional „Doamna Stanca”.

+3 -1

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotional