Curs BNR

1 EUR = 4.9771 RON

1 USD = 4.6576 RON

1 GBP = 5.9174 RON

1 XAU = 347.5083 RON

1 AED = 1.2680 RON

1 AUD = 3.0788 RON

1 BGN = 2.5447 RON

1 BRL = 0.8685 RON

1 CAD = 3.3854 RON

1 CHF = 5.2114 RON

1 CNY = 0.6419 RON

1 CZK = 0.2011 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0976 RON

1 HUF = 1.2500 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9651 RON

1 KRW = 0.3364 RON

1 MDL = 0.2589 RON

1 MXN = 0.2503 RON

1 NOK = 0.4360 RON

1 NZD = 2.8549 RON

1 PLN = 1.1388 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0522 RON

1 SEK = 0.4422 RON

1 TRY = 0.1434 RON

1 UAH = 0.1145 RON

1 XDR = 6.1360 RON

1 ZAR = 0.2532 RON

Editia 8201 - 14 iun 22:57

Hocheiul braşovean, coordonat de o fostă glorie a Stelei

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 02 iunie 2023

Misiunea lui Marius Gliga: o medalie pentru echipa mare şi grupe puternice de copii şi juniori

Hocheiul braşovean, coordonat de o fostă glorie a Stelei

Secţia de hochei a clubului CSM Corona Braşov are un nou coordonator: Marian Gliga (foto stânga), o fostă mare glorie a Stelei Bucureşti în perioada în care echipa domina campionatul României. El a fost prezentat în 31 mai, într-o conferinţă de presă, la care a participat primarul Braşovului, Allen Coliban (foto centru), dar şi managerul sportiv al Corona Braşov, Alexandru Dedu (foto dreapta).
Gliga a venit cu speranţe mari şi foarte motivat la Braşov. „Gândurile noastre se îndreaptă în primul rând către performanţă, dar este cale lungă, este un program pe termen lung, pe care l-au demarat cei de la clubul Corona, şi care începe cu instruirea tinerilor jucători, angrenarea lor într-un program care să-i stimuleze şi eventual orientarea lor foarte curând, a celor mai talentaţi către un soi de profesionalism: să îmbrăţişeze acest sport, să joace cu plăcere, să rămână în zonă şi să facă din Braşov ceea ce ne dorim cu toţii, un pol de interes în hocheiul românesc. În modul de faţă, Braşovul are un potenţial extraordinar. Vorbesc de infrastructură în primul rând, vorbesc de interesul pe care îl are Primăria şi clubul, vorbesc de susţinerea publicului, care este esenţială. Ceea ce mai lipseşte acum, şi care trebuie îmbunătăţit, evident, este un program ferm pe termen lung şi aducerea oamenilor potriviţi la locul potrivit - oameni, dacă este posibil, locali, care să îmbrăţişeze această meserie şi care să lucreze cu consecvenţă pe o perioadă lungă de timp”, a declarat Marius Gliga.

Gliga, parte din strategia pe termen lung a Coronei
Pe de altă parte, coordonatorul clubului sportiv Corona Braşov, Alexandru Dedu, a anunţat că misiunea lui Marius Gliga este de a dezvolta cât mai mult baza de juniori a secţiei de hochei, dar şi de a creşte performanţele echipei de seniori, care anul acesta a cucerit titlul naţional. Obiectivul este ca, în sezonul următor, echipa de hochei să obţină o medalie în toate competiţiile în care participă: campionat, cupă, Erste Liga.
„Din foarte, foarte multe motive - şi nu este specific Braşovului, e specific întregului sport românesc - lucrurile se fac în mare parte pe genunchi. De ce? Fiindcă nu există proiecte multianuale, şi din cauza lipsei celor necesare, nu poţi să ai strategii şi nu poţi să fii profesionist. Nu poţi să te conduci după nişte reguli foarte clare ale performanţei. Ceea ce eu am găsit la Braşov îmi arată că dumneavoastră, comunitatea, doriţi un pic mai mult decât atât şi am mari speranţe că proiectul început în septembrie anul trecut va continua. Parte din acest proiect - şi e o parte foarte însemnată, fiindcă hocheiul este iubit în Braşov – este Marius Gliga. Omul ăsta a demonstrat şi pe gheaţă, şi în afara ei, că ştie cu ce se mănâncă hocheiul de mare performanţă, şi cu ajutorul lui încercăm să creştem partea de profesionalism, mai ales în rândul copiilor şi juniorilor. Ne trebuie antrenori bine pregătiţi; copii care vor să patineze sunt destui, Slavă Domnului - nu avem noi ore la patinoar câţi copii ar vrea să patineze. Şi în plus, eu nepricepându-mă la hochei, am nevoie de o părere competentă în foarte multe locuri. E clar că staff-ul tehnic îşi doreşte un jucător sau altul, dar eu mai vreau încă o părere apropo de calităţile respectivului jucător, dacă sunt în conformitate cu obiectivele pe care clubul le doreşte. Aşa că, pentru mine, va fi un ajutor foarte mare faptul că Marius a venit aici”, a declarat Alexandru Dedu.
La rândul său, primarul Braşovului, Allen Coliban, are mari aşteptări de la Gliga. „ Marius Gliga are o experienţă fantastică nu doar în antrenorat, ci şi în management sportiv şi în dezvoltarea unor structuri care să susţină performanţa, cu toată experienţa internaţională în acest domeniu.  Avem ambiţii mari pentru sezonul următor, pentru că tocmai am încheiat unul dintre cele mai bune sezoane şi suntem campioni naţionali. Vrem să creştem şi în plan internaţional în competiţiile în care vom participa şi vrem să adăugăm o perspectivă şi niveluri care să întreţină performanţa la toate grupele de vârstă, la toate palierele. Pentru că avem nevoie de continuitate şi avem nevoie de o academie de hochei la Braşov, care să poziţioneze Braşovul în principalul pol al hocheiului românesc”, a declarat Coliban.

 

CINE ESTE MARIUS GLIGA
Marius Gliga a fost unul dintre cei mai buni hocheişti români ai tuturor timpurilor, jucând la Steaua Bucureşti între 1985-2000 (perioadă în care echipa a cucerit 15 titluri naţionale). A continuat ca antrenor, colaborând cu Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă. Pe lângă activitatea de antrenor secund şi principal, a fost selecţionerul echipei naţionale a României în Divizia I la Cupa Mondială din 2002. Între 2007 şi 2013 a fost şi director tehnic al Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă. În 2013 a părăsit Federaţia şi a lucrat ca antrenor secund în divizia de tineret a echipei austriece Lower Austria Stars. Din 2015 până în 2017 a coordonat echipa naţională de hochei pe gheaţă din Qatar, apoi a colaborat cu Federaţia Maghiară de Hochei pe Gheaţă. Fiul său Roberto este, şi el, jucător de hochei pe gheaţă.

+1 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie