Curs BNR

1 EUR = 4.9762 RON

1 USD = 4.6699 RON

1 GBP = 5.7698 RON

1 XAU = 344.5697 RON

1 AED = 1.2715 RON

1 AUD = 3.0092 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.9039 RON

1 CAD = 3.4052 RON

1 CHF = 5.1198 RON

1 CNY = 0.6444 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2629 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0160 RON

1 KRW = 0.3388 RON

1 MDL = 0.2600 RON

1 MXN = 0.2728 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7564 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4286 RON

1 TRY = 0.1435 RON

1 UAH = 0.1180 RON

1 XDR = 6.1406 RON

1 ZAR = 0.2425 RON

Editia 8170 - 25 apr 11:05

Harta plicurilor în spitalele din estul Europei

Autor:

Publicat la 19 iulie 2014

Românii, alături de ucraineni, sunt europenii care se împrumută cel mai des sau îşi vând cel mai frecvent din bunuri pentru a-şi putea acoperi cheltuielile legate de sănătate, deşi sunt teoretic asiguraţi medical.

Harta plicurilor în spitalele din estul Europei
 
Plăţile informale către medici, denumirea politicos-tehnocrată a plicurilor/ şpăgii din spitale, nu sunt un fenomen specific României. Asta deoarece mai toate sistemele medicale de stat din regiune, moştenitoare ale vajnicei tradiţii sovietice, nu sunt capabile să asigure pacienţilor accesul la tratamente în baza aşa-zisei asigurări medicale universale, scrie Hotnews.ro. 
În România 11% din adulţi cred că este obligaţia lor să ofere plăţi informale medicilor. Ce îi diferenţiază pe români de alte popoare din regiune este că majoritatea plicurilor oferite în spitale sunt un semn de gratitudine pentru medici, cel puţin aşa susţine majoritatea celor intervievaţi. Această „gratitudine” a pacienţilor români este însă costisitoare. Pentru unul din patru români, banii plătiţi direct în spital ajung la cel puţin 10% din venitul anual pe gospodărie. În întreaga regiune românii, cu excepţia ucrainenilor, sunt cei mai împovăraţi de cheltuielile directe legate de sănătate chiar şi atunci când beneficiază de asigurarea medicală obligatorie. Pacienţii români cu cancer sau cu diabet au declarat că nu li s-au cerut bani, dar au simţit că este responsabilitatea lor să ofere bani în plic personalului medical pentru a primi servicii mai bune. Cei mai mulţi pacienţi români consideră că plicul nu este obligatoriu dar că facilitează accesul la o îngrijire mai bună. Totodată cei mai mulţi pacienţi preferă să meargă la clinica privată a medicului pentru că „acelaşi doctor performează mai bine atunci când este plătit în regim privat, nu în regim public”. Valoarea medie a unui plic în România în 2013 a fost de aproximativ 34 de lei la medicul de familie, 360 de lei în secţiile medicale ale spitalelor (trei sferturi ajungând aici la doctor şi un sfert la asistentă) şi 1.130 lei la secţiile de chirurgie (unde 60% ajung la chirurg, 24% la anestezist şi restul la asistente). În cazul operaţiilor sau naşterilor plicurile sunt un fenomen universal, în special când medicul este o celebritate în domeniu. 37% din plicuri conţin bani cash în timp ce restul „darurilor” vin sub formă de produse: cafea, băuturi alcoolice, ţigări etc.
Surprinzător este faptul că o cincime din români efectuează plăţi informale considerând că astfel îşi exercită un drept! Condiţionarea actului medical de către medic este considerată corupţie de majoritatea, dar aceeaşi majoritate crede că dacă oferă plic medicului va beneficia de un tratament mai de calitate. Plăţile informale sunt estimate în România la 6,3% din totalul cheltuielilor cu sănătatea.
 
Foto: LEGENDĂ: Cu roşu intens – ţările unde fenomenul este cel mai răspândit; cu roşu deschis – ţările unde fenomenul este cel mai scăzut.
 

Situaţia din ţările vecine

Republica Moldova
În Republica Moldova existenţa plicurilor este generalizată. Cu cât boala este mai gravă cu atât plicul este mai gros. În funcţie de medic şi de spital acesta variază, în cazul pacienţilor cu cancer între 500 şi 1000 de euro pentru o intervenţie chirurgicală şi de la 200 până la 300 euro pentru chimioterapie. Chiar şi pentru a primi analgezice sunt cerute plăţi informale în Moldova. „În multe cazuri plăţile informale sunt condiţionate de personalul medical, aspect menţionat atât de pacienţi, cât şi de reprezentanţii spitalelor şi ai autorităţilor”.
 
Ucraina
În Ucraina 70% din pacienţi trebuie să dea un plic pentru a primi servicii medicale în spitale. Mulţi ucraineni nu se internează atunci când au nevoie pentru că nu pot plăti toate cheltuielile informale solicitate în spitale. Fenomenul şpăgii este nelipsit în maternităţile din Ucraina. Plăţile informale reprezintă 6,7% din totalul cheltuielilor cu sănătatea.
 
Kosovo
În Kosovo plăţile informale sunt larg răspândite.  Ele sunt oferite în special pentru a scurta timpii de aşteptare la medic. Chiar şi pacienţii diagnosticaţi cu cancer trebuie să plătească pe sub masă şi de multe ori îşi aduc chiar şi cearceafurile de acasă când sunt internaţi.
 
Bulgaria
Şi în Bulgaria plăţile informale sunt răspândite. Dar introducerea unui mecanism semnificativ de coplată a dus la fiscalizarea acestora. Este motivul pentru care, spun studiile, pacienţii bulgari afirmă că plicurile oferite medicilor sunt foarte subţiri (conţin sume mici). În Bulgaria, asigurarea medicală de sănătate nu include acces la aparatură medicală  sofisticată sau la medicamente de ultimă generaţie. Pentru montarea unui stent de calitate de pildă, pacienţii bulgari trebuie să plătească în jur de 1000 de euro, situaţie similară României. Plăţile informale reprezintă 1,5% din totalul cheltuielilor cu sănătatea.
 
Serbia
În Serbia pacienţii trebuie să ofere plăţi informale, dar fenomenul nu e atât de răspândit ca în alte ţări din regiune. În cazuri rare s-au înregistrat plăţi informale de circa 200 euro pentru ca medicii să efectueze intervenţii chirurgicale performante.
 
Croaţia
În Croaţia plicurile oferite în semn de recunoştinţă sunt rare, fiind vorba mai frecvent de condiţionări. De pildă pacienţii cu cancer trebuie să facă plăţi informale pentru a avea acces la investigaţiile necesare în timp util. Pacienţii cu diabet trebuie să plătească pentru a avea acces la antidiabeticele orale deşi acestea sunt acoperite de asigurarea medicală. Motivul este binecunoscut pacienţilor români: s-au terminat medicamentele.
 
Ungaria
În Ungaria 46% dintre pacienţi spun că plătesc din buzunar pentru spitalizare.  In majoritatea cazurilor este vorba tot de plicuri nefiscalizate, dar condiţionările sunt aproape absente. Plăţile informale reprezintă 2,1% din totalul cheltuielilor cu sănătatea.
 
Polonia
În Polonia, deşi în trecut fenomenul plăţilor informale era larg răspândit, datorită măsurilor anticorupţie din ultimii ani acesta s-a mai redus.  Majoritatea polonezilor au o atitudine negativă faţă de plăţile informale. Plăţile informale reprezintă 0,6% din totalul cheltuielilor cu sănătatea.
 
Muntenegru
În Muntenegru, conform datelor existente, fenomenul plăţilor informale nu este larg răspândit.
 
Turcia
Un caz special este Turcia unde plăţile informale erau foarte răspândite dar au fost mult diminuate în ultimul deceniu datorită introducerii unui sistem de plată suplimentară a doctorilor în funcţie de performanţă. Salariul mediu oficial al medicilor în Turcia a crescut de la 1.200 de dolari în 2003 la 4.900 dolari în prezent.
 

 

+1 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie