Curs BNR

1 EUR = 4.9255 RON

1 USD = 4.0911 RON

1 GBP = 5.6870 RON

1 XAU = 235.1457 RON

1 AED = 1.1138 RON

1 AUD = 3.1684 RON

1 BGN = 2.5183 RON

1 BRL = 0.7346 RON

1 CAD = 3.2737 RON

1 CHF = 4.4662 RON

1 CNY = 0.6302 RON

1 CZK = 0.1904 RON

1 DKK = 0.6623 RON

1 EGP = 0.2612 RON

1 HUF = 1.3555 RON

1 INR = 0.0545 RON

1 JPY = 3.7858 RON

1 KRW = 0.3658 RON

1 MDL = 0.2277 RON

1 MXN = 0.2051 RON

1 NOK = 0.4917 RON

1 NZD = 2.9371 RON

1 PLN = 1.0810 RON

1 RSD = 0.0419 RON

1 RUB = 0.0537 RON

1 SEK = 0.4867 RON

1 TRY = 0.4937 RON

1 UAH = 0.1457 RON

1 XDR = 5.8684 RON

1 ZAR = 0.2866 RON

Editia 7441 - 22 apr 16:14

HANDBAL FEMININ

Handbaliste ale Coronei, notificate de Agenţia Naţională Antidoping

Autor: Petra VÂRLAN

Publicat la 20 noiembrie 2019

ANAD suspectează că s-ar fi folosit terapia cu laser intravenos, interzisă de forul mondial antidoping

Handbaliste ale Coronei, notificate de Agenţia Naţională Antidoping

Agenţia Naţională Antidoping a notificat 3 jucătoare de la Corona Braşov, pe care le suspectează că au apelat, ca şi restul componentelor lotului formaţiei de sub Tâmpa,
la terapia cu laser intravenos, interzisă de regulamentul WADA (Agenţia Mondială Antidoping). E vorba de Cristina Laslo - foto - (22 de ani), Bianca Bazaliu (22 de ani) şi Daciana Hosu (20 de ani), potrivit gsp.ro.
Proaspăt calificată în grupele Cupei EHF, Corona ar fi trebuit să dea nu mai puţin de
4 jucătoare în lotul de 18 al României pentru Campionatul Mondial din Japonia, care va debuta sâmbăta viitoare (Cristina Laslo, Eliza Buceschi, Bianca Bazaliu şi Daria Bucur), însă rămâne de văzut, în acest context, care vor fi handbalistele care se vor urca în avionul de Tokyio.
Terapia cu laser intravenos este o metodă pe care WADA nu o acceptă fiindcă se specifică în mod clar că e interzisă orice formă de manipulare a sângelui. Nu doar jucătoarele au fost notificate, ci şi Federaţia Română de Handbal, clubul Corona Braşov, COSR, MTS, WADA, dar şi Federaţia Internaţională de Handbal, mai notează sursa citată.

„Am rămas ca la Nufărul”, prima reacţie a preşedintelui FRH
„Am fost înştiinţaţi printr-o notificare că trei sportive au folosit o procedură nepermisă de către WADA. Am rămas ca la Nufărul şi trebuie să vedem care sunt consecinţele şi ce putem să facem noi în această situaţie. În partea legată de echipa naţională, eu întrevăd mari probleme şi dinspre federaţia europeană. Dacă se adevereşte, vor fi decizii greu de suportat, nu ale federaţiei, ci ale WADA. Agenţia Naţională Antidoping va trebui să pună în practică lucrurile şi să ia măsurile care se cuvin”, a declarat Alexandru Dedu, preşedintele Federaţiei Române de Handbal.
„Certific existenţa unor notificări ca urmare a suspiciunii de utilizare a unei metode interzise. Codul mondial interzice să dezvăluim numele sportivilor. În cursul zilei de marţi vom veni cu un comunicat pentru a dovedi transparenţă şi pentru a oferi cât mai multe informaţii, atâtea cât ne sunt permise de regulamentul WADA să le facem publice în această etapă de gestionare a cazurilor”, a declarat şi Cristian Balaj, preşedinte ANAD, pentru Gazeta Sporturilor.

Director CSM Corona: „Vom face totul pentru a arăta că nu am apelat la proceduri care să mărească performanţele sportive!”

Directorul clubului CSM Corona Braşov, Liviu Dragomir, a declarat marţi, după suspiciunile în care este implicată echipa de handbal că va face totul pentru a demonstra că procedura de care au beneficiat handbalistele a fost făcută ca formă de recuperare medicală, nicidecum de a creşte performanţele sportive.
„Nu s-a pus nici o clipă problema de a apela la proceduri care să mărească performanţele sportive ale echipei ci intenţia noastră a fost de a le asigura un tratament de recuperare medicală, pentru starea de oboseală pe care o acuzau dar şi pentru afecţiunile medicale mai vechi de care fetele suferă. Vom face totul pentru a demonstra că nu a fost rea intenţie şi vrem să se reţină că sub nici o formă nu s-a pus problema de a apela la forme interzise pentru a avea un câştig în faţa competitorilor. Decizia de a se face acest tratament a fost luată după s-a discutat atât cu clinica respectivă cât şi cu medicul echipei şi după ce ni s-au dat asigurări procedura nu este interzisă. Suspiciunea care planează asupra noastră este foarte gravă iar implicaţiile sunt foarte mari, din acest motiv trebuie să facem totul pentru a demonstra că suspiciunile sunt nejustificate. Clubul Corona nu şi-a dorit altceva decât să asigure condiţii bune din toate punctele de vedere şi implicit şi de recuperare medicală pentru sportivele secţiei de handbal, care acumulaseră o stare de oboseală şi aveau afecţiuni mai vechi. Se tot vorbeşte de faptul că procedura de manipulare a sângelui este interzisă, lucru pe care noi nu l-am făcut. Mai mult, în legislaţia antidoping din România pe care am studiat-o, este stipulat foarte clar ce înseamnă manipulare fizică şi chimică iar procedura de care fetele au beneficiat fetele nu se încadrează aici”, a declarat Liviu Dragomir.

Medicul care a făcut intervenţia: „Nu e dopaj! Despre ce vorbim?”
„În protocolul pentru peformanţele sportive se fac cinci şedinţe. La niciuna dintre sportive nu am făcut atâtea şedinţe. E nevoie de trei şedinţe pe săptămână pentru creşterea performanţei sportive.  Am făcut o şedinţă pentru acea oboseală cronică.  Nu s-a intervenit pentru mărirea performanţei sportive, ci doar pentru recuperare. Nu li s-a aplicat nimic, a fost doar o biostimulare. Nu e dopaj! Despre ce vorbim? Este o terapie complementară de recuperare. Au mai fost dansatori, fotbalişti şi sportivi care au făcut asta. Toate indicaţiile către sportivi au fost făcute de către medicul echipei. Dopajul chimic e exclus din start. Sunt tratamente normale. Dacă au trişat? Fetele nu şi-au mărit performanţa sportivă, doar au dormit mai bine. Dacă te odihneşti, lucrezi mai bine. Ele şi-au atenuat oboseala. Doctorul a zis că nu este manipulare chimică sau fizică. Nu ne-a contactat nimeni de la ANAD. Au venit ieri persoane de la DSP (Direcţia de Sănătate Publică) şi le-am prezentat actele şi registrul de pacienţi. Avem avizele la zi”, a declarat doctorul Tatiana Camencean, de la clinica unde s-a făcut respectivul tratament.

Primarul exclude din start vina cu intenţie
„Sunt regulamente care trebuie respectate, iar în club avem oameni responsabili pentru asta. Mi-e foarte greu să cred că s-a făcut ceva interzis. Nu vreau să acuz pe nimeni. Această clinică are medici cu licenţe pentru a aplica tratamentul în discuţie. Oricum, sunt alţii care trebuie să comenteze pe marginea acestui subiect. Liviu Dragomir, preşedintele Coronei, este la Bucureşti, să lămurească situaţia. Eu pot spune că exclud şi sunt convins că nu s-a făcut nimic cu intenţie. Noi ne gândim să facem performanţă în mod cinstit”, a precizat şi primarul George Scripcaru.
 

 

Foto 1: Dan Potor

+2 -7

Comentarii

fritz walter

2019-11-20 06:44:30


La 22 de ani, au nevoie de proceduri de recuperare de acest tip ??? Odihna, hrănire și vitaminizare. Nimic altceva. Cine a greșit trebuie sa plătească. Cu capul. Fără excepție!

Sica

2019-11-20 06:25:36


Amatorism maxim la acest club , nu vorbesc doar de handbal

rammstein

2019-11-19 08:08:06


si culmea nimeni nu stia de asta in clubul infractorului ???>..la asa sef ,asa echipa !!!...

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotional