Curs BNR

1 EUR = 4.9759 RON

1 USD = 4.6361 RON

1 GBP = 5.8194 RON

1 XAU = 345.2064 RON

1 AED = 1.2622 RON

1 AUD = 3.0287 RON

1 BGN = 2.5441 RON

1 BRL = 0.9058 RON

1 CAD = 3.3885 RON

1 CHF = 5.0891 RON

1 CNY = 0.6404 RON

1 CZK = 0.1977 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2736 RON

1 INR = 0.0556 RON

1 JPY = 2.9563 RON

1 KRW = 0.3359 RON

1 MDL = 0.2606 RON

1 MXN = 0.2729 RON

1 NOK = 0.4212 RON

1 NZD = 2.7588 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0496 RON

1 SEK = 0.4230 RON

1 TRY = 0.1434 RON

1 UAH = 0.1174 RON

1 XDR = 6.1122 RON

1 ZAR = 0.2481 RON

Editia 8173 - 30 apr 00:54

H2O, „nu suntem cămile”

Autor: Radu COLȚEA

Publicat la 23 martie 2022

Flash-mob în curtea Colegiului „Mircea Cristea” din Braşov, cu ocazia Zilei Mondiale a Apei

H2O, „nu suntem cămile”

Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a participat marţi la activităţile pregătite de elevii Colegiului Tehnic „Mircea Cristea” din Braşov cu ocazia lansării campaniei paneuropene „#WaterofTheFuture”. Data aleasă pentru acest eveniment nu a fost întâmplătoare, având în vedere că în 22 martie este Ziua Mondiale a Apei.
Conform informaţiilor Consiliului Judeţean Braşov, elevii de la „Mircea Cristea” au organizat o expoziţie cuprinzând machete, desene şi chiar poezii dedicate acestei campanii, au postat afişe în clădirile liceului, au distribuit flyere şi au vorbit despre necesitatea de a pune capăt risipei de apă. De asemenea, elevii au prezentat un flash-mob în curtea liceului.

La acţiune a participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea
„Fără apă nu există viitor. 22 martie este Ziua Mondială a Apei, ziua pe care întreaga lume o dedică acestei resurse naturale fără de care viaţa nu ar fi posibilă. Este ziua în care trebuie să înţelegem că apa este o resursă limitată şi că sute de milioane de oameni sunt nevoiţi să trăiască fără a dispune de apă potabilă accesibilă şi curată”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov.
Prin proiectul „People and Planet – A Common Destiny”, în care Consiliul Judeţean Braşov este partener alături de alte 8 state membre UE, administraţia judeţeană încearcă să atragă atenţia asupra rolului pe care îl are fiecare dintre persoană în diminuarea risipei de apă şi în conservarea resurselor naturale.
„Îi felicit pe elevii Colegiului Tehnic «Mircea Cristea» şi, în egală măsură, pe elevii de la Colegiul Naţional «Aprily Lajos», Liceul Tehnologic Silvic «Dr. Nicolae Rucăreanu», Colegiul de Ştiinţe «Grigore Antipa», Colegiul Naţional «Radu Negru» Făgăraş, Liceul «Şt. O. Iosif» Rupea, precum şi pe studenţii Facultăţii de Design de Produs şi Mediu din cadrul Universităţii «Transilvania», care s-au implicat alături de colegii mei din Consiliul Judeţean în această campanie”, a continuat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov.

Mesajul campaniei „#WaterofTheFuture”: „#NotACamel”
În 22 martie, toate cele 8 state europene partenere în cadrul proiectului „People and Planet – A Common Destiny” au lansat campania paneuropeană „#WaterofTheFuture”, o acţiune comună dedicată abordării uneia dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă multe ţări – criza apei. Campania media internaţională îşi propune să crească gradul de conştientizare a populaţiei cu privire la deficitul de apă din cele 8 state membre ale UE, subliniind criza actuală a apei şi oferind soluţii pe care cetăţeanul obişnuit le poate implementa pentru a conduce la schimbare.
Mesajul campaniei este unul foarte simplu, dar explicit: „Noi, oamenii, nu suntem cămile #NotACamel şi nu putem supravieţui fără apă mai mult de trei zile”.  
Preocupare pentru sisteme de apă şi canalizare la nivelul judeţului Braşov
Pe de altă parte, marţi, Adrian Veştea a menţionat că administraţia judeţeană este preocupată să asigure locuitorilor „sisteme de apă şi canalizare calitative şi cantitative optime, dar în acelaşi timp ne implicăm în protejarea şi utilizarea durabilă a resurselor de apă, prin proiecte de reabilitare a reţelelor existente şi prin extinderea acestora în comunităţile defavorizate. Ne dorim să creştem accesibilitatea populaţiei judeţului la o infrastructură modernă şi sustenabilă, însă vrem să utilizăm judicios şi durabil această resursă”.

Ce activităţi au pregătit unităţile de învăţământ din judeţ în cadrul campaniei „#WaterofTheFuture”
Liceul „Şt. O. Iosif” Rupea
- expoziţie de fotografii precedată de un scurt program artistic, de Ziua Mondială a Apei.

Colegiul Naţional „Aprily Lajos” Brasov
- pe parcursul lunii martie, elevii din clasele primare au învăţat despre circuitul apei în natură şi poluarea apelor şi au făcut experimentul micului grădinar;
- elevii de liceu au organizat un challenge pe Instagram, cu poze şi video-uri prin care să atragă atenţia asupra risipirii apei.

Colegiul Naţional „Radu Negru” din Făgăraş
- realizarea de machete din materiale reciclabile şi carton în care să fie pusă în evidenţă influenţa apelor asupra vieţuitoarelor;
- realizarea unei prezentări care să evidenţieze atât calităţile apei, cât şi sursele de poluare a apei;
- realizarea unei broşuri/afiş cuprinzând 10 sfaturi utile pentru protejarea apelor;
- expoziţie foto cu tema „Apa, sursa vieţii”;
- prezentare „Povestea picăturii de apă”;
- campanie stradală de informare asupra risipei de apă.

Liceul Tehnologic Silvic „Dr. Nicolae Rucăreanu” Braşov
- sesiune de comunicări pe tema informării tinerilor despre politicile de responsabilizare cu privire la deficitul resurselor de apă.

Universitatea „Transilvania”
- laborator de chimie cu tema „Proprietăţile fizice ale apei. Determinarea caracterului acido-bazic”, pentru elevii clasei a VII-a de la Şcoala Gimnazială nr. 5 din Braşov.

 

+2 -8

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie