Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8171 - 26 apr 10:27

Grevă şi nu prea, la Braşov

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 26 noiembrie 2013

Medicii din toate spitalele şi-au pontat toate orele de lucru. Ceva agitaţie pe la Maternitate, Spitalul de Copii şi Boli Infecţioase, unde au fost în grevă pentru două ore asistenţii şi personal auxiliar, în special

Grevă şi nu prea, la Braşov

Greva de avertisment în Sănătate la Braşov a fost şi nu prea. La Maternitate, Spitalul de Copii şi Boli Infecţioase, au fost angajaţi, asistenţi şi personal auxiliar în special, care au întrerupt lucrul pentru două ore, între 8.00 şi 10.00, aşa cum anunţau sindicaliştii. La Pneumoftiziologie şi la Neuropsihiatrie nu a fost grevă, având în vedere şi specificul acestor unităţi medicale cu paturi, unde bolnavii au nevoie de îngrijire în permanenţă. Grevă nu a fost nici la Spitalul Judeţean de Urgenţă. Însă, aici, liderii de sindicat Sanitas şi Tesa Braşov au susţinut că oamenilor le-ar fi fost frică să întrerupă lucrul, din cauza unor „zvonuri” conform cărora conducerea unităţii i-ar sancţiona, dacă ar protesta.
„În Spitalul Judeţean s-au proferat nişte ameninţări la adresa salariaţilor, care sunt luate în seamă. Managerul spitalului a transmis nişte zvonuri prin surse că să aibă grijă cine intră în grevă pentru că le vor tăia salariile şi greva este ilegală”, a declarat, ieri, Paul Negoescu, lider de sindicat Sanitas Braşov. „Vineri am informat pe toţi, toată lumea era entuziasmată a zis că sigur, venim. Azi dimineaţă (ieri dimineaţă – n.red.) am rămas cu o dezamăgire, că s-au luat după nişte zvonuri”, a susţinut, ieri şi Balint Lenke, lider de sindicat TESA Braşov.
În schimb, conducerea spitalului spune că nu a fost vorba despre nicio ameninţare, ci a cerut o listă cu cei care fac grevă pentru a şti care este situaţia şi a putea asigura activitatea acolo unde oamenii ar fi întrerupt lucrul. „Eu la opt, când am venit, am solicitat sindicatului să-mi confirme dacă membrii lor de sindicat au aprobat această acţiune, ca să ştiu să asigur activitatea în anumite zone, dacă în zona respectivă este un număr mare de participanţi şi activitatea ar suferi. Mi s-a comunicat că nu există grevă în Spitalul Judeţean şi doar 15 % din posibilii participanţi au fost de acord cu acţiunea în sine. Prin legea grevei n-ai voie să-i ameninţi, dar tot prin legea grevei se spune că cine participă, e prezent, nu munceşte, dar nu e plătit”, a precizat dr. Adrian Albotă.

„Greva asistenţilor, moaşelor şi infirmierelor”
La nivel naţional, potrivit sindicaliştilor, în majoritatea unităţilor sanitare cu paturi ar fi fost grevă, fiind asigurate urgenţele şi o treime din activitate. Potrivit prim-vicepreşedintelui Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, 100.000 de angajaţi ar fi luat parte la această acţiune. „Din păcate, ministrul Sănătăţii nu a jucat corect, a cerut managerilor să verifice câţi doctori sunt în grevă. Protestul nostru este susţinut până acum de aproape 100.000 de oameni din toate unităţile sanitare”, a spus liderul Federaţiei Sanitas. În schimb, ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu a declarat că la greva de avertisment de luni au participat în general asistenţii medicali, moaşele şi infirmierele, şi că, deşi recunoaşte că au lefuri mici, nu înţelege de ce fac grevă acum şi nu au făcut în 2010, când au avut salariile reduse cu 25%. Totuşi, a mai spus acesta, ştie că angajaţii din sistemul sanitar se descurcă foarte greu, dar nu poate rezolva peste noapte ce nu s-a rezolvat în patru ani de zile. Nicolăescu a mai spus că a convenit cu sindicatele să se facă o eşalonare în ce priveşte majorarea salariilor. Astfel, o parte ar putea avea o mică creştere în primul semestru al anului viitor, urmând să se încerce o creştere mai semnificativă în a doua parte a anului, pe măsură ce pachetul de bază va produce efecte. De asemenea, ar urma să se vadă, în funcţie de estimările bugetului pentru 2015 şi 2016, dacă vor mai fi posibile noi majorări salariale.

Grevă generală pe termen nelimitat, de joi? Se hotărăşte miercuri
În altă ordine de idei, însă, Nicolăescu a mai precizat, după întâlnirea cu reprezentanţii Sanitas, că a convenit împreună cu aceştia suspendarea oricărui conflict colectiv de muncă, urmând ca miercuri să aibă noi runde de discuţii. „Vom avea mai multe runde de negocieri: una cu Coaliţia (Profesioniştior din Sănătate - n.red.) şi a doua, după-amiază, cu Sanitas. Am convenit la întâlnirea de astăzi (ieri – n.red.) că vom merge în Guvern, unde vom prezenta o solicitare privind deblocarea a 1.200-1.400 de posturi în sistemul sanitar”, a mai spus ministrul Sănătăţii, potrivit mediafax.ro. O altă problemă de actualitate în sistemul sanitar este cea legată de contractul colectiv de muncă pe sector, dar şi statutul zilelor libere de sâmbătă şi duminică. Tot după negocierile de luni de la Ministerul Sănătăţii, prim-vicepreşedintele Sanitas, Marius Sepi, a anunţat că greva generală anunţată pentru 28 noiembrie ar putea fi suspendată miercuri, dacă revendicările Federaţiei Sanitas şi prezentate de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, în şedinţa de Guvern, vor fi acceptate. „Vă rog s-o luaţi doar ca o propunere de suspendare a grevei. Vom trimite propunerea Biroului Executiv şi Consiliului Naţional al Federaţiei Sanitas, dacă vor fi menţinute garanţiile ferme pe care ni le-a dat luni ministrul Sănătăţii”, a spus Sepi, citat de Mediafax. El a precizat că miercuri, la ora 11.00, va fi o întâlnire cu membrii Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate, la 12.30 va fi şedinţa de Guvern, în care ministrul Eugen Nicolăescu ar urma să prezinte solicitările, iar la 16.00 va fi o nouă întâlnire, în care se va lua o decizie privind o eventuală suspendare a grevei generale.
 

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie