Peste 7.000 de dosare de înscriere la Universitatea „Transilvania”. Cele mai multe au fost înregistrate la Ştiinţe Economice şi Medicină. Şi totuşi, cea mai mare „bătaie” pe un loc bugetat este la Comunicare şi Relaţii Publice, - 11,5 candidaţi pe un loc
Sâmbătă a fost ultima zi de înscriere la facultăţile Universităţii „Transilvania”. Pentru trei facultăţi: Medicină, Educaţie Fizică şi Sporturi Montane şi Muzică, unde admiterea se face şi cu teste specifice - s-a spus „stop înscriere” din 18 iulie.
În acest an, la cele 18 facultăţi al Universităţii Transilvania au fost depuse, în total 7.089 de dosare pentru programele de licenţă Zi. Ceva mai multe decât anul 2012 (6.823), când jumătate dintre absolvenţii de a XII-a au trecut de Bacalaureat. Şi totuşi, mai puţine faţă de anii în care procentele de promovabilitate la Bacalaureat erau unele frumuşele.
Cele mai multe dosare au fost depuse, în acest an, la Facultăţile de Ştiinţe şi Administrarea Afacerilor (985) şi Medicină (861). Au urmat apoi Facultăţile de Alimentaţie şi Turism (cu 569 dosare în total) şi Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor (538).
Deşi locurile bugetate sunt extrem de puţine – 46, şi la Drept s-au înscris 385 de candidaţi. Însă, aici mai sunt şi 150 de locuri cu taxă.
Şi la Sociologie şi Comunicare, „clienţi” sunt din belşug. 420 de candidaţi vor fie unul din cele 77 de locuri bugetate, fie unul din cele 277 de locuri cu taxă.
Şi Facultăţile tehnice au atras studenţi. Pe de altă parte, însă, şi oferta lor de locuri bugetate este mai generoasă decât cea a facultăţilor care „sună bine” în CV. De exemplu, Ingineria Mecanică are 446 de înscrişi, pentru 291 de locuri bugetate şi alte 65 de locuri nebugetate. Şi la Design de Produs şi Mediu s-au adunat dosare de candidaţi: 444 de înscrişi, pentru 293 locuri bugetate şi 85 de locuri nebugetate.
Comunicare şi relaţii publice – cel mai „vânat” domeniu de cei care vor o facultate „fără taxă”
Pe de altă parte, dacă privim strict pe concurenţa dintre specializări, cea mai dorită de candidaţi este Comunicare şi Relaţii Publice (Facultatea de Sociologie şi Comunicare). Aici sunt 11,5 candidaţi pe un loc bugetat, potrivit reprezentanţilor Universităţii Transilvania.
Concurenţă acerbă pe media de dosar va fi şi la specializarea Psihologie (Facultatea de Psihologie) unde sunt 9,7 candidaţi pe un loc bugetat, dar şi la specializarea Drept (Facultatea de Drept), unde sunt 8,19 candidaţi pe un loc bugetat, potrivit aceleiaşi surse.
Dacă este să privim concurenţa pe numărul total de locuri oferite (şi bugetate şi nebugetate) pe o anumită specializare, cei mai mulţi candidaţi sunt la Controlul şi Expertiza Produselor Alimentare (Facultatea de Alimentaţie şi Turism), unde sunt 6,87 candidaţi pe loc. După aceea se situează Specializarea Medicină (Facultatea de Medicină) – 4,83 candidaţi pe un loc.
Aici trebuie să ţinem cont că Medicina este una dintre puţinele Facultăţi care-şi selectează candidaţii cu un test, şi nu doar cu un dosar cu media de Bacalaureat.
Două facultăţi nu şi-au acoperit nici oferta de locuri bugetate
Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Materialelor (SIM), precum şi cea de Ingineria Lemnului rămân, după prima sesiune de admitere, cu locuri libere bugetate suficiente. Astfel, la SIM, sunt 86 de candidaţi, în timp ce oferta este de 135 locuri bugetate şi 62 de locuri nebugetate.
La Ingineria Lemnului sunt 65 de candidaţi înscrişi, pentru o ofertă de 60 de locuri bugetate şi un singur loc bugetat.
Rezultatele admiterii vor fi afişate astăzi, la fiecare facultate. După afişarea rezultatelor, candidaţii trebuie să-şi depună, până în 25 iulie, actele de studii în original (sau confirmare în scris). Dacă nu o fac, îşi pierd locul. În data de 26 iulie vor fi afişate din nou listele admiterii – faza a II-a.
Adaugă un comentariu