Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8170 - 25 apr 18:08

Garanţia premierului pentru Olimpiada din 2020

Autor: Ionuţ DINCĂ

Publicat la 12 martie 2015

Reprezentanţii Comisiei de Evaluare a Comitetului Internaţional Olimpic au cerut Guvernului să constituie o garanţie de 17,2 milioane de dolari, astfel ca evenimentul să poată fi susţinut, în orice condiţii

Garanţia premierului pentru Olimpiada din 2020
Premierul Victor Ponta a participat, ieri, la videoconferinţa organizată la Primăria Braşov cu reprezentanţii Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), în vederea evaluării dosarului de candidatură pe care Braşovul l-a depus în vederea Jocurilor Olimpice de Tineret în 2020.  Venit la Braşov cu ministrul Tineretului şi Sportului, Gabriela Szabo, de preşedintele COSR, Alin Petrache, şi de secretarul general al acestui for, Ioan Dobrescu, prim ministrul a precizat că a participat la această conferinţă tocmai pentru a reitera sprijinul Guvernului în vederea organizării Olimpiadei, ţinând cont că Braşovul are un contracandidat puternic şi cu experienţă, oraşul Lausanne. „Deşi suntem în competiţie cu un competitor puternic, cred că Braşovul va îndeplini toate standardele cerute pentru a avea un asemenea eveniment de anvergură. Acest eveniment este şi o oportunitate de a investi în infrastructura sportivă. În 2013, Braşovul cu sprijinul Guvernului a organizat foarte bine Festivalul Olimpic al Tineretului European, iar aprecierea a venit din partea forurile sportive europene şi internaţionale. Având acest feedback pozitiv, COSR alături de Primăria Braşov au decis să îşi depună candidatura pentru Jocurile Olimpice de Tineret din 2020. Dacă Braşovul a organizat FOTE, cu siguranţă va putea organiza şi această Olimpiadă. Am depus la dosar garanţiile pentru organizarea evenimentului şi vom sprijini Braşovul, ca şi în cazul FOTE, cu tot ceea ce ţine de partea guvernamentală”, a subliniat premierul. Acesta este de părere că după experienţa FOTE, organizarea acestei Olimpiade va fi mult mai uşoară şi speră că, în luna iulie, la Kuala Lumpur, Braşovul va fi desemnat oraşul câştigător pentru a găzdui acest eveniment de marcă. 
 
Un angajament al României
Premierul Victor Ponta a mai precizat faptul că reprezentanţii Comisiei de Evaluare a CIO au cerut Guvernului o garanţie de 17,2 milioane de dolari. „Vom lua această decizie în Guvern, iar această garanţie este în cazul în care nu se obţin celelalte garanţii aşa cum au fost prevăzute, dacă nu se obţine nici un leu din nimic şi Guvernul va trebui să suporte toate costurile”, a punctat Ponta. De asemenea, acesta a asigurat că nu există riscul ca în cazul în care se va schimba coloratura politică de la nivelul Guvernului, Olimpiada să nu mai primească susţinerea Guvernului. „şi organizarea FOTE a fost obţinută de un alt Guvern, iar noi l-am sprijinit. Organizarea unei asemenea competiţii este un angajament al României şi sunt convins că orice premier şi orice primar va fi, se va implica. În acest caz este vorba de România, nu de o persoană”, a precizat premierul.
La întâlnire a participat şi ministrul Tineretului şi Sportului, Gabriela Szabo care a subliniat faptul că garanţia cea mai mare este faptul că ne dorim să organizăm această competiţie. „Un punct important în strategia ministerului este să atragem cât mai multe competiţii internaţionale, iar astfel ne focusăm şi pe partea de infrastructură sportivă”, a explicat Gabriela Szabo.
 
 
De ce mai are nevoie Braşovul
Reprezentanţii CIO au avut şi o serie de observaţii punctuale cu privire la ce ar mai avea de făcut Braşovul pentru a putea găzdui competiţiile. „În primul rând, va trebui să amenajăm o sală de curling, iar locaţia pentru aceasta am stabilit-o deja în zona de Sub Tâmpa, lângă Baza de Agrement. Va fi necesară însă şi amenajarea unei piste de half-pipe pentru snowboard, pe care o putem amenaja în Poiană. Reprezentanţii CIO ne-au transmis că este necesar şi un patinoar de antrenamente, iar acesta poate fi construit pe o structură provizorie pe terenurile de mini fotbal de lângă Patinoarul Olimpic. În ceea ce priveşte competiţiile de patinaj viteză, luăm în calcul locaţia din Poiana Braşov, unde se pot executa restul amenajărilor necesare”, a spus primarul Braşovului, George Scripcaru. 
Alin Petrache, Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), a susţinut faptul că nu va fi nevoie practic de investiţii de anvergură, unele dintre echipamente putând fi închiriate pe o perioada cât se vor derula competiţiile, cum ar fi patinoarul necesar pentru antrenamente. „Comisia de evaluare a observat faptul că ne dorim organizarea acestui eveniment şi există sprijin pentru derularea acestuia. Va fi practic cel mai mare eveniment sportiv pe care România l-a găzduit până acum” , a explicat Petrache.
Atuurile Braşovului, în faţa oraşului elvenţian, în opinia autorităţilor, sunt, în primul rând, spaţiul destul de strâns unde se pot desfăşura toate competiţiile, dar şi partea de cazare şi de masă care sunt foarte bune în România în comparaţie cu oraşul contracandidat, care vine cu cămine studenţeşti pentru cazare, iar noi cu hoteluri de patru şi cinci stele şi cu o masă foarte bună la preţuri atractive.
Decizia finală în ce priveşte oraşul care va găzdui Jocurile Olimpice pentru Tineret va fi luată în luna iulie, la Kuala Lumpur (Malaysia).
 
Pregătire şi experienţă
La videoconferinţa de ieri au participat şi reprezentanţii Râşnovului, ai Predealului şi ai bazei sportive de biatlon de la Cheile Grădiştei, unde ar urma să se desfăşoare probele sportive din cadrul Olimpiadei. „Depunerea candidaturii Braşovului demers ce dovedeşte îndrăzneală, dar şi încredere că putem face faţă unei competiţii de asemenea amploare, după ce, prin reuşita numită FOTE 2013, am intrat în clubul select al celor ce sunt avuţi în vedere pentru organizarea competiţiilor hibernale de anvergură internaţională. La Râşnov avem un complex unicat de trambuline, dar este foarte important să ne dezvoltăm, pentru că astfel devenim mult mai interesanţi pentru competiţiile internaţionale”, a precizat primarul Râşnovului, Adrian Veştea. Primarul Predealului, Liviu Cocoş, s-a declarat optimist după întâlnirea de ieri şi crede că Braşovul are toate atuurile pentru a organiza competiţiile în 2020. „Suntem pregătiţi şi avem experienţă pentru a face faţă organizării unei competiţii de o asemenea anvergură, mai ales că Braşovul a venit cu o ofertă foarte bună, dar şi preţuri bune. În 2013, la FOTE, Predealul a găzduit competiţiile de snowboard şi schi fond, iar bazele sportive sunt puse la punct. Mai sunt mici lucruri de făcut în ceea ce priveşte documentele depuse, iar până în 26 martie, comitetul de candidatură va transmite toate clarificările cerute de CIO”, a explicat Liviu Cocoş.
 
 
+1 -0

Comentarii

Miki

2015-03-12 13:11:49


ma asteptam sa se pomeneasca si ceva de aeroportul de la Brasov....dupa parerea mea important ca si componenta de infrastructura cand organizezi un asemenea eveniment....dar nimic....toti o apa si-un pamant.Pacat

ella

2015-03-12 08:50:20


Cand ne va da guvernul bani pentru finalizarea aeroportului.Mi se pare chiar mai important decat aceasta Olimpiada.

rammstein

2015-03-12 08:00:20


a nimerit premierul brasovul ????????..de ce nu l-au asteptat la aeroport cu onoruri !...cum care aeroport >? cel pe care toata mafia psd-ista brasoveana a pus umarul sa-l "termine" !!!!...

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie