Curs BNR

1 EUR = 4.9771 RON

1 USD = 4.6576 RON

1 GBP = 5.9174 RON

1 XAU = 347.5083 RON

1 AED = 1.2680 RON

1 AUD = 3.0788 RON

1 BGN = 2.5447 RON

1 BRL = 0.8685 RON

1 CAD = 3.3854 RON

1 CHF = 5.2114 RON

1 CNY = 0.6419 RON

1 CZK = 0.2011 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0976 RON

1 HUF = 1.2500 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9651 RON

1 KRW = 0.3364 RON

1 MDL = 0.2589 RON

1 MXN = 0.2503 RON

1 NOK = 0.4360 RON

1 NZD = 2.8549 RON

1 PLN = 1.1388 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0522 RON

1 SEK = 0.4422 RON

1 TRY = 0.1434 RON

1 UAH = 0.1145 RON

1 XDR = 6.1360 RON

1 ZAR = 0.2532 RON

Editia 8202 - 17 iun 23:40

Funcţionarii se răscoală împotriva patronului de la Primărie

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 13 aprilie 2017

Sindicaliştii braşoveni avertizează că vor declanşa greva dacă legea salarizării va fi aprobată. Nemulţumirea e una naţională, iar funcţionarii arată cum noua lege îi transformă în angajaţi la Primăria SRL

Funcţionarii se răscoală împotriva patronului de la Primărie

După ce au fost prezentate prevederile proiectului legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) a reacţionat dur, susţinând că prin acest act normativ se încearcă „feudalizarea administraţia publice locale”. De altfel, sindicaliştii din administraţia publică au şi primit o adresă prin care li se solicită părerea funcţionarilor din privind acţiunile viitoare, fiind luată în calcul chiar şi declanşarea unei greve generale.   
Potrivit liderului Sindicatului Liber al Salariaţilor din Primăria Braşov, Bianca Calinschi, salariaţii principala nemulţumire a salariaţilor din primărie este că nu este respectat principiul „la muncă egală, salarizare egală”. „Chiar dacă vorbim de acelaşi post, un inspector la Primăria Braşov are un salariu mai mic decât unul de la Consiliul Judeţean, chiar dacă munceşte cel puţin la fel de mult”, a argumentat liderul sindical.  
De asemenea, Bianca Calinschi s-a declarat nemulţumită şi de faptul că punctele de vedere ale sindicaliştilor au fost ascultate doar în campania electorală, dar nicio propunere nu a fost transpusă în actul normativ: „În anul 2016, înaintea alegerilor parlamentare, la Filiala Braşov confederaţiei sindicale Cartel ALFA a fost organizată o întâlnire între reprezentanţii celor două mari partide cu şanse de a câştiga alegerile şi sindicalişti, inclusiv din mediul privat. Atunci, noi am prezentat toate problemele legate de proiectul legii salarizării, ni s-a dat dreptate, dar atât, pentru că în elaborarea acestui act normativ nu s-au luat în considerare punctele de vedere şi propunerile sindicatelor”.

Funcţionarii din primării, lasaţi să decidă dacă aplică sau nu o decizie a CCR
O altă nemulţumire a sindicaliştilor din Primăria Braşov este că nu a fost aplicată  o hotărâre a Curţii Constituţionale a României (CCR) din luna decembrie a anului trecut, care prevedea ca în salariul de încadrare să fie incluse toate sporurile. „Decizia privind aplicarea acestei decizii a fost lăsată la latitudinea ordonatorilor principali de credite. Unele primării au pus în aplicare decizia Curţii Constituţionale, altele nu. La noi, primarul a solicitat o analiză în acest sens, dar persoanele care trebuiau să se ocupe de această situaţie au spus că aşteaptă o hotărâre a instanţei, pentru a pune în aplicare decizia CCR”, a mai spus liderul sindicat din Primăria Braşov.

Termenul „unitară” a dispărut din lege
Nemulţumirile salariaţilor din primării şi consilii judeţene au fost prezentate pe larg într-un comunicat de presă transmis de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), prin filiala de la Braşov. „În urma analizei proiectului legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice (termenul «unitară» a dispărut din denumire), îşi exprimă pe această cale revolta faţă de încercarea clasei politice de a feudaliza administraţia publică locală din România, prin crearea unei categorii de vasali ai aleşilor locali, care din momentul intrării în vigoare a actului normativ, în forma actuală, vor putea stabili după bunul plac salarizarea angajaţilor din primării şi consilii judeţene, fără avizul organizaţiilor sindicale, având un prag minim (salariul minim pe economie) şi un prag maxim (salariul viceprimarului)”, au transmis reprezentanţii federaţiei.  

„Baronizarea” administraţiei
Totodată, reprezentanţii FNSA spun că proiectul acestei legi a fost „secret de partid”, iar documentul le-a fost pus la dispoziţe doar pentru a elimina presiunea creată de anumite organizaţii sindicale şi mass-media.
„Pe ascuns, se încearcă politizarea administraţiei publice locale, transformarea unităţilor administrativ-teritoriale în adevărate societăţi comerciale, în care primarul/preşedintele consiliului judeţean = patron, iar consiliul local/consiliul judeţean = consiliu de administraţie, în paralel cu «baronizarea» administraţiei”, se mai arată în comunicat.
În comunicatul FNSA se mai arată că „prevederile referitoate la administraţia publică locală din România din acest proiect au un caracter discriminatoriu (vă reamintim că Deciziile Curţii Constituţionale sunt obligatorii pentru toate instituţiile, inclusiv  pentru Parlamentul României, iar salariaţilor din sectorul nostru de activitate li se refuză recunoaşterea drepturilor stabilite de către Decizia Curţii Constituţionale nr. 794/2016), se încalcă principiul «muncă egală – salarizare egală», încalcă principiul stabilităţii funcţiei publice specifice angajaţilor din primării şi consilii judeţene. În plus, singura categorie de salariaţi căreia acest proiect de lege nu-i recunoaşte un drept câştigat este cea a angajaţilor din administraţia publică locală (salariile acestora urmând a scădea). Aproape toate principiile enunţate în preambului acestui proiect de lege sunt nesocotite  în cazul administraţiei publice locale”.

Planul sindicaliştilor  
Conducerea Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie a anunţat că va sesiza toate forurile/instituţiile interne şi internaţionale cu atribuţii în materie constituţională şi convenţională a drepturilor omului „pentru a stopa abuzurile la adresa salariaţilor din administraţia publică locală, legiferate în acest Proiect de lege de salarizare”.  
Totodată, FNSA a avertizat că nu va accepta „«blatul» tuturor partidelor parlamentare de subjugare a administraţiei publice locale!”.
De asemenea, prin acest comunicat, FNSA a solicitat „organizarea de către Guvernul României a unor întâlniri cu reprezentanţii organizaţiei noastre pentru corectarea propunerilor din acest proiect de lege care vin în contradicţie cu aşteptările noastre”.

+4 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie