Curs BNR

1 EUR = 4.9762 RON

1 USD = 4.6699 RON

1 GBP = 5.7698 RON

1 XAU = 344.5697 RON

1 AED = 1.2715 RON

1 AUD = 3.0092 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.9039 RON

1 CAD = 3.4052 RON

1 CHF = 5.1198 RON

1 CNY = 0.6444 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2629 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0160 RON

1 KRW = 0.3388 RON

1 MDL = 0.2600 RON

1 MXN = 0.2728 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7564 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4286 RON

1 TRY = 0.1435 RON

1 UAH = 0.1180 RON

1 XDR = 6.1406 RON

1 ZAR = 0.2425 RON

Editia 8169 - 24 apr 16:40

Frica de legea prost făcută sau funcţionari incompetenţi? Cine pe cine pasează vina în cazul ursului lăsat în agonie 18 ore, la Harghita, devenit scandal naţional

Autor: Ana ŢÎRCĂ

Publicat la 19 noiembrie 2019

Frica de legea prost făcută sau funcţionari incompetenţi? Cine pe cine pasează vina în cazul ursului lăsat în agonie 18 ore, la Harghita, devenit scandal naţional

Asociaţia Milioane de Prieteni Braşov, care gestionează şi Sanctuarul Libearty de la Zărneşti, spune că este inadmisibil modul în care a fost tratat ursul accidentat pe un drum din judeţul Harghita. Animalul rănit sâmbătă seara a fost lăsat să zacă pe marginea drumului până duminică după prânz, iar apoi a fost tranchilizat şi, în cele din urmă, împuşcat.
Din păcate, teama de a nu fi acuzaţi de braconaj, dar şi faptul că procedurile nu sunt clare au făcut ca animalul să agonizeze 18 ore pe stradă, până duminică, la ora 11.00, când s-a  cerut de la Ministerul Mediului ordinul de recoltare, obţinut o oră mai târziu.
Vicepreşedintele asociaţiei spune că s-a confundat acţiunea cu o vânătoare. „Faptul că acest urs a fost împuşcat - în primul rând - şi nu i s-a făcut injecţia letală, în cazul în care s-a constatat că nu mai poate supravieţui şi că are răni incompatibile cu viaţa, este absurd, este absolut absurd şi a fost posibil ca urmare a unui ordin de ministru”, a explicat vicepreşedintele Asociaţiei Milioane de Prieteni, Paula Ciotloş.
Reprezentanta asociaţiei care salvează urşii care trăiesc în captivitate spune că totul pleacă de la un ordin de ministru în urma căruia toată lumea se teme că, dacă se va atinge de un animal protejat, se va alege cu dosar penal. „Este un caz de urgenţă! Aşa cum la oameni, în cazul unui accident vine ambulanţa, preia răniţii, îi duce la spital, nu-i întreabă nimeni dinainte dacă au loc de muncă, dacă au asigurare medicală, dacă îndeplinesc cerinţele necesare pentru a li se acorda primul ajutor, aşa ar trebui să se întâmple şi la animale”, a mai adăugat Paula Ciotloş.
De altfel, legea de protecţie a animalelor spune că oricărui animal aflat în suferinţă trebuie să i se acorde primul ajutor, iar o lege este mai presus de un ordin de ministru. Asociaţia a propus de mai multe ori să se ia măsurile luate în Canada sau Norvegia, unde urşii nu mai ajung în localităţi sau în trafic, deşi, în trecut, s-a întâmplat acest lucru şi acolo. Autorităţile noastre nu au luat în seamă aceste solicitări, la fel cum nu au luat toate măsurile pentru ca veterinarii să fie dotaţi cu anestezic.
„A fost clar o problemă de lipsă de asumare a deciziei în cazul acesta. E şi o problemă de legislaţie oarecum alambicată şi ar trebui clarificată procedura asta. Credem că aceste echipe care intervin pe teren trebuie să fie bine pregătite şi să cunoască legislaţia şi intervenţia să nu fie asociată cu o acţiune de vânătoare. Adică să nu se plece de la premiza că este o acţiune de vânătoare. Și în cazul acesta am văzut că a şi fost invocată această teamă, că dacă ar fi omorât ursul s-ar fi considerat acţiune de braconaj. Există proceduri pe hotărârea de Guvern 323/2010 care prevede foarte, foarte clar că se poate face această intervenţie în cazul speciilor strict protejate cum este ursul. Trebuie să existe nişte justificări, o motivaţie foarte bine motivată a intervenţiei. La finalul acţiunii trebuie să existe un raport transparent cu justificările şi cu modalitatea de intervenţie”, a declarat şi Livia Cimpoieru, specialist comunicare WWF ( World Wild Fund for Nature) România.

E sau nu e braconaj?
Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat luni că a început procedura de demitere a prefectului de Harghita, având în vedere modul în care autorităţile judeţene au gestionat situaţia ursului lovit de o maşină, pe DN 13A, între localităţile Praid şi Sovata. De asemenea, vor fi făcute verificări pentru a se stabili dacă sunt şi alte persoane, manageri din structurile MAI de la nivel central, care nu au stabilit procedurile şi responsabilităţile clare de intervenţie, conform prevederilor legale, a anunţat ministerul.
Pe de altă parte, reprezentanţii IPJ Harghita au anunţat luni că în acest caz a fost întocmit un dosar penal pentru comiterea infracţiunii de  braconaj, cu menţiunea că dosarul penal este pentru faptă, iar deocamdată nu sunt cercetate persoane.

Ministrul Mediului: Nu aveau nevoie de avizul nostru
Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat că ursrul lăsat să se chinuie o noapte întreagă a fost supus unui „comportament inuman” şi că în acest caz am asistat la o „agonie în direct”, din vina autorităţilor locale. „Conform Hotărârii de Guven 232, autorităţile locale aveau toate pârghiile necesare cât să tranchilizeze şi să recolteze de acolo acel urs, să facă cei la DSV un raport privind starea de sănătate şi să decidă dacă mai poate fi salvat sau nu. (...) În cazul de faţă, fiind vorba de un accident, nu aveau nevoie de avizul de la Ministerul Mediului. Medicul veterinar arondat acelei localităţi putea să-l tranchilizeze, să-i facă acel raport şi să decidă dacă trebuie eutanasiat sau ar trebui dus într-un centru de reabilitare, unde să primească îngrijiri medicale. Din păcate, prefectul ar fi trebuit să intervină de duminică seară şi nu să aştepte ora 11, duminică, să trimită procesul verbal şi documentaţia pe care au transmis-o Ministerului Mediului ca să solicite avizul de recoltare a ursului. La ora 12 deja îl aveau. Nu şi-au asumat (...) Lipsa de răspundere şi fuga de asumare au devenit în ultimii ani aproape atribute principale de lucru”, a concluzionat Costel Alexe. Luni, el a convocat la minister toţi factorii implicaţi, pentru măsuri care să evite astfel de situaţii viitoare.
Și premierul Ludovic Orban a declarat luni că, în acest caz, autorităţile au tergiversat foarte mult luarea unor decizii.

Preşedintele CJ: Legile sunt ambigue
Pe de altă parte, Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, s-a arătat şi el nemulţumit de felul în care s-a intervenit, dar îl acuză că ministrul Mediului nu cunoaşte realitatea din teritoriu şi că legile sunt ambigue, astfel că nu puteau lua o decizie fără avizul de la Bucureşti. „Legile sunt ambigue. Dacă cineva intervine se trezeşte cu dosar penal fără autorizaţie de extragere. Sunt cazuri. Numai cu autorizaţie se poate practica din păcate. Domnul ministrul nu cunoaşte sistemul acesta birocratic şi defectuos. Trebuie luate măsuri de prevenţie, compensări şi descentralizate. Ministerul nu vede realitatea din teritoriu. Este o suprapopulare de urşi în Harghita. Cu multe conflicte şi cu nepăsarea ministerului”, a spus preşedintele CJ Harghita.
Acesta a cerut luni  o „descentralizare urgentă” a măsurilor care trebuie luate în astfel de cazuri. „Cazul de la Praid arată foarte clar că sistemul centralizat impus nu serveşte deloc rezolvarea urgentă şi decentă a unor asemenea situaţii. Un urs rănit este periculos, iar în caz de pericol nu este normal să aşteptăm avizul din Bucureşti, trebuie să avem dreptul să luăm decizia şi să intervenim la nivel local. Ne asumăm responsabilitatea necesară descentralizării în asemenea situaţii. Dar aici nu vorbim doar de pericolul reprezentat de ursul rănit, ci putem spune că ursul lovit practic a fost torturat o jumătate de zi, ceea ce iarăşi nu este normal, deci solicităm autorităţilor centrale o descentralizare urgentă. Îi mulţumesc şi pe această cale domnului ministru Costel Alexe pentru operativitate, dar totuşi cred că situaţia nu este normală”, a declarat Borboly Csaba, citat de Biroul de presă al CJ Harghita.

+0 -2

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie