Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 12:25

„Francezul din Cobor”, cel mai român din sat

Autor: Ana ŢÎRCĂ

Publicat la 02 august 2021

„Francezul din Cobor”, cel mai român din sat

„Sunt francez şi locuiesc de 16 ani în comuna Ticuş, satul Cobor, împreună cu soţia şi cei patru copii. Am studiat filosofie, teologie şi mecanică auto. Cea mai mare parte din timpul meu l-am petrecut în domeniul construcţiilor. În România, prima mea experienţă a fost de profesor de limba franceză. În prezent, ocupaţia mea de bază este de a rezolva problemele comunităţii locale. Am fost educat de mic să mă implic, să îmi asum responsabilităţi şi să găsesc soluţii. Am ales să trăiesc în România pentru că mi-am dorit o viaţă diferită faţă de cea pe care mi-o oferea Occidentul. Aici am găsit multe provocări şi probleme de rezolvat, acesta fiind şi motivul principal pentru care am făcut pasul în politică. Mă gândesc la cei patru copii ai mei şi mereu mă întreb cum pot crea pentru ei un mediu mai sigur, mai bun, mai prietenos. Îmi place viaţa din România, dar asta nu înseamnă că nu îmi doresc să văd îmbunătăţiri, mai ales în privinţa infrastructurii, educaţiei şi sănătăţii. Sunt un om pasionat, implicat şi îmi doresc să contribui în mod pozitiv la dezvoltarea societăţii în care am ales să trăiesc, chiar dacă nu m-am născut în România. Vreau să dovedesc că România nu este condamnată la nesfârşit la corupţie, sărăcie şi lipsă de educaţie. Cred în potenţialul ei şi îmi doresc să fim o naţie respectată în Europa”, spune despre el Erwan Joliff, consilier judeţean la Braşov şi membru în comisia de sănătate.
În această ultimă calitate, francezul din Cobor a vizitat spitalele din judeţ şi a înţeles situaţia în care este Sănătatea braşoveană. Erwan Joliff nu este, însă, persoana care să stea cu mâinile-n sân şi să-şi plângă de milă. De altfel, şi la Cobor, un sat aflat la peste 80 de kilometri de Braşov, a văzut că există probleme şi a reuşit să rezolve unele dintre ele. Astfel, în 2012 a înfiinţat Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, iar anul trecut un dispensar, deoarece în comună nu mai exista nicio posibilitate de acordare de servicii medicale. Astfel, mulţi dintre locuitorii comunei care au nevoie de ajutor medical apelează la francez. Aşa a ajuns în aceste zile la Spitalul Sfântul Constantin, la intrarea în Braşov dinspre Predeal.
„Am ajuns la Braşov la un spital despre care auzisem, dar la care nu mă gândeam să ajung vreodată. Este vorba de Spitalul Sfântul Constantin, situat la intrarea în Brasov când veniti din Predeal. Ce să caute un consilier judeţean la «privat»”, în vizită de lucru? Numai că, de data asta, nu am cerut eu să fiu primit în vizită, am fost, pur şi simplu, invitat. Odată ce am trecut de tradiţionalul portar, tot ce a urmat mai departe mi s-a părut total străin. Ce am văzut este pentru mine încă o dovadă că şi la noi se poate îmbina excelenta pregătire profesională, dotarea performantă, amabilitatea şi serviciul de calitate. Doar că secretul acestui rezultat înseamnă multă, multă muncă, implicare şi, bineînţeles, bani. Dar munca primează”, a povestit Erwan Joliff.


Francezul din Cobor spune că exemplul Spitalului Sfântul Constantin îi dă curaj şi putere să lupte ca şi în spitalele aflate în subordinea Consiliului Judeţean să se ajungă la o imagine măcar apropiată de cea a  spitalului privat. „Am nevoie să văd asemenea exemple, să mai prind curaj. Vă spun sincer că vizita asta, după eşecurile repetate din ultimul timp, mi-a prins bine. Multumesc domnului doctor Bogdan Moldovan pentru invitaţie şi pentru timpul pe care mi l-a acordat”, a mai spus consilierul judeţean braşovean. În aceste zile, Joliff a ajutat o femeie din Cobor, care avea o problem medicală destul de gravă. Mai mulţi localnici au apreciat gestul şi chiar şi-au reproşat că nu au făcut nimic pentru această femeie şi a fost nevoie ca un francez să o ajute. Erwan Joliff se consideră, însă, la fel de român ca toţi locuitorii satului, de parcă s-ar fi născut la Cobor. Comentarii pe reţelele sociale au venit şi din alte părţi din ţară. Astfel, unul dintre prietenii virtuali ai francezului spunea că a fost internat 5 zile în spital, iar pentru aceasta casa de asigurări a plătit 2.700 de lei. „Pentru 5 nopţi de cazare, mese şi ceva pastille, s-au plătit 2.700 de lei de la CNAS. Pentru ce? Pentru nişte condiţii insalubre şi nişte lături”, spunea prietenul virtual al lui Joliff. La care, francezul a explicat una dintre problemele sistemului din România. „Eu m-am mirat mereu de cât de uşor ajungi la spital în România, faţă de Vest, unde ţi se repetă mereu că trebuie evitată spitalizarea, pentru că este scumpă. Cei din spitale au tot interesul să vă păstreze acolo câteva zile, chiar dacă nu vă fac mare lucru, pentru că prin aceasta se finanţează. Acesta este un aspect din sistemul nostrum, iar situaţia nu este simplă deloc”, a explicat francezul.
Consilierul judeţean a oferit şi o parte din explicaţiile pentru carecrede că sistemul public de sănătate din România este într-o situaţie nedorită. „De ce Spitalul Sfântul Constantin se deosebeşte de celelalte spitale? Sunt multe explicaţii. Eu ştiu că sistemul de sănătate din Franţa este o gaură în buget. Aşa ni se spunea mereu. Ştiu că în Franţa nu este nimic complet gratuit, totul merge pe bază de coplată. Prima mea reacţie, comparând cu ce ştiam din Franţa, a fost să consider sistemul nostrum de sănătate subfinanţat. Faptul că o parte din populaţie plăteşte asigurare de sănătate nu este suficient pentru a acoperi costurile reale ale sistemului. După aceea, vin toate bolile pe care le ştim din sistemul românesc: incompetenţa, corupţia, birocraţia, nepăsarea, dar cred că subfinanţarea este chestiunea cea mai importantă. Însă nu mă consider deloc un expert în domeniu”, a mai spus Joliff.
Francezul spune de fiecare data că prioritatea lui în mandatul de la Consiliul Judeţean este să găsească soluţii pentru accesul tuturor cetăţenilor la sistemul de sănătate. Şi se referă în primul rând la cei din mediul rural, din comunele aflate la mare distanţă de Braşov, aşa cum este şi cazul comunei Ticuş, din care face parte satul Cobor. „Prioritatea mea în Consiliul Judeţean va fi aceea de a găsi soluţii pentru accesul tuturor cetăţenilor la servicii de sănătate. Şi când spun «tuturor» mă gândesc în mod particular la locuitorii din mediul rural, pentru care orice problemă de sănătate presupune deplasarea către oraş, ceea ce înseamnă timp şi bani. Din acest motiv, mulţi renunţă să se trateze, iar situaţia lor medicală se agravează. Dezvoltarea centrelor de permanenţă medicală este una dintre soluţiile acestei probleme”, spune cel care a construit un dispensar în satul în care s-a stabilit.
Mai mult, Erwan Joliff vrea să găsească soluţii pentru acordarea de îngrijiri medicale la domiciliu în mediul rural şi pentru organizarea de echipe de voluntari pregătite şi dotate corespunzător pentru acordarea primului ajutor. „Tot legat de accesul la sănătate, doresc să ajut la dezvoltarea în mediul rural a echipelor de voluntari pregătiţi pentru a acorda primul ajutor şi dotarea acestora cu material de baza pentru o resuscitare (defibrilator şi oxigen). Este singura soluţie pentru a reduce mortalitatea în cazul unui stop cardiac. Acest proiect l-am reuşit la nivelul zonei de intervenţie a pompierilor voluntari de care mă ocup şi îmi doresc să putem înmulţi astfel de bune practici în mediul rural din judeţul nostru”, a explicat francezul.
Erwan Joliff mai are şi alte proiecte pentru care depune eforturi serioase, însă întâmpină piedici la fel de mari. Probabil că am avea nevoie de câte un francez în fiecare sat din România pentru ca progresul nostru să fie mult mai rapid şi în interesul comunităţilor.


 

Comentarii

'Dorel'

2021-08-02 23:58:39


'Cu ce se ocupa? Probabil vrea sa ajungă primar sa facă bine romanilor. De munci mai greu. Lasă ca muncesc romanii si ei vin sa ne conducă mai ales ca romanii sunt ospitalieri. Noi când mergem in vizita la ei ( in Franta) ne ocolesc. '

'Ariana'

2021-08-02 05:59:05


'Acest francez e un exemplu bun de urmat. Din pacate romanul așteaptă totul de-a gata. '

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie