Curs BNR

1 EUR = 4.9728 RON

1 USD = 4.4760 RON

1 GBP = 5.8944 RON

1 XAU = 362.6244 RON

1 AED = 1.2186 RON

1 AUD = 3.0155 RON

1 BGN = 2.5425 RON

1 BRL = 0.8036 RON

1 CAD = 3.3163 RON

1 CHF = 5.3165 RON

1 CNY = 0.6318 RON

1 CZK = 0.1986 RON

1 DKK = 0.6664 RON

1 EGP = 0.0924 RON

1 HUF = 1.2617 RON

1 INR = 0.0533 RON

1 JPY = 3.1359 RON

1 KRW = 0.3368 RON

1 MDL = 0.2561 RON

1 MXN = 0.2252 RON

1 NOK = 0.4218 RON

1 NZD = 2.7874 RON

1 PLN = 1.1621 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0497 RON

1 SEK = 0.4375 RON

1 TRY = 0.1315 RON

1 UAH = 0.1092 RON

1 XDR = 6.0396 RON

1 ZAR = 0.2525 RON

Editia 8258 - 09 sep 15:39

„Foarte multă informaţie se ia de la părerologi”

Autor: Marius BOERIU

Publicat la 09 noiembrie 2023

Marile capcane de pe piaţa panourilor fotovoltaice

„Foarte multă informaţie se ia de la părerologi”

Tot mai mulţi români aleg să îşi instaleze sisteme de panouri fotovoltaice pentru reducerea facturilor la energie. Având în vedere cererea tot mai mare, pe piaţă au apărut şi oportuniştii. „Este foarte multă dezinformare şi mult fals pe această piaţă”, avertizează un instalator.

În loc de calitate, preţ
Ştefan Sandu, administrator al unei firme de instalare a panourilor fotovoltaice, susţine că rentabilitatea unui sistem fotovoltaic depinde de calitatea echipamentelor. Iar în timp ce pe pieţele dezvoltate primează calitatea, în România primul factor luat în considerare este preţul. Din acest motiv se ajunge la achiziţia unor echipamente de proastă calitate şi investiţii eşuate care nu ajung să fie amortizate. „Din păcate, exact aici se face marea deosebire între un sistem care devine în timp foarte rentabil sau unul care este instalat pe casă şi care necesită tot timpul reparaţii, intervenţii, iar când se trage linia, beneficiile nu sunt atât de mari cât şi-ar dori fiecare dintre noi”, a explicat Ştefan Sandu.
Reprezentantul firmei care instalează panouri fotovoltaice reclamă faptul că o mare problemă de pe piaţa paonurilor fotovoltaice este dezinformarea. În lipsa unor publicaţii de profil, oamenii ajung să fie înşelaţi de „experţi” de pe reţelele sociale.
„Piaţa de la noi încă mai are nevoie de educaţie. La noi oamenii privesc destul de superficial domeniul. O cauză este şi aceea că la noi nu există publicaţii de specialitate. Foarte multă informaţie se ia de la părerologi de pe Facebook, Youtube sau Instagram, unde fiecare se laudă cu ce are. Nu există o sursă de informaţie credibilă sau nişte publicaţii gestionate de universităţi tehnice care să fie foarte tranşante în ceea ce priveşte calitatea unor echipamente”, a mai declarat Ştefan Sandu, care a dat şi un exemplu de situaţie în care beneficiarii cad în capcana escrocilor din domeniul panourilor fotovoltaice.
„De exemplu, există foarte multe informaţii false despre puterea panourilor. Foarte multă lume caută panouri de putere foarte mare, cu toate că acelea nu sunt destinate uzului rezidenţial. În multe ţări sunt chiar interzise în mediul rezidenţial. Este o modă a pune panouri cât mai puternice. Anumite mărci de panouri poartă nişte denumiri care induc în eroare consumatorul, crezând că provin dintr-o anumită ţară, dar ele provin din aceeaşi sursă asiatică fără nicio legătură cu ţara respectivă. Din păcate, este foarte multă dezinformare şi mult fals pe această piaţă”, a mai declarat Sandu.
Acesta susţine că pe piaţă există chiar un paradox: echipamente foarte performante produse la Timişoara pentru Occident sunt aproape necunoscute în România.

„Este o mare mârşăvie”
La rândul său, Cristian Murărescu, reprezentant al unei firme de instalare a panourilor fotovoltaice, a declarat că multe dintre firmele care instalează sisteme fotovoltaice prezintă doar avantajele, fără a prezenta şi dezavantajele, cum ar fi acela că în cazul grindinei de dimensiuni mari, panourile pot fi afectate în proporţie de 90%.
Cristian Murărescu a mai declarat că din cauza numărului tot mai mare de prosumatori care injectează energie în reţea în timpul zilei, atunci când se consumă mai puţin reţeaua este destabilizată.
„Din păcate, avem clienţi care se confruntă cu lucrul acesta, dar pentru orice problemă există şi o rezolvare. Cea mai simplă variantă ar fi ca distribuitorul de energie electrică să îşi facă update la sistemul de transformare”, a declarat Cristian Murărescu.
Reprezentantul firmei de instalaţii a subliniat că problemele nu sunt cauzate, însă, de consumatorii casnici. „Aici, după părerea mea, este o mare şmecherie, o mârşăvie care se face. Sunt de acord parţial cu afirmaţia că noi, micii prosumatori, destabilizăm reţeaua. Nu neapărat noi, cei mici destabilizăm reţeaua, ci parcurile de până în 400 de kw care merg pe principiul de prosumator. Sunt foarte multe parcuri în România care funcţionează ca prosumatori, nu ca producători. Vând un curent nereglementat. După părerea mea, ăştia sunt marii destabilizatori ai reţelei”, a mai punctat Cristian Murărescu.

+0 -4

Comentarii

'Willy'

2023-11-10 23:54:40


'@croco Vezi ca s-au inventat becuri cu led, unul de 8-12W e suficient. Ce idiot crezi ca pune panouri solare si un bec incandescent in capat? Trezeste-te!'

'Croco'

2023-11-09 13:34:37


'Până acum am auzit de 2 metode de stocare pentru cei care au parcuri de 400kw s-au mai mari. 1. Energia produsă o folosesti pompând apă într-un lac la înălțime, care atunci cand ai nevoie de curent, sazicem noaptea, dai drumul la apă la o hidrocentrală. 2 Baterii de stocare sub forma unor mii de greutăți din beton de câteva tone fiecare, unde folosești energia produsă în timpul zilei ca să le ridici la o anumită înălțime, iar noaptea când ai nevoie de curent, le dai drumul să coboare datorită gravitației, punând în rotație generatoarele de curent. Astea deja se construiesc într-o țară asiatică.'

'Croco'

2023-11-09 13:20:16


'„Este o mare mârşăvie”. De acord ! Să fi prosumator. Plătești in avans curentul pe 15 ani, după care iți scoți din bani doar dacă nu se mai defecteaza instalația, nu dă grindina și sa trebuiasca sa mai dai si alți bani. In Franța, guvernul dă panourile gratis. Instalatia are sens doar daca ai acumulatori în ce să se stocheze curentul. Aici e buba, încă costă enorm. După mine, merită o astfel de instalație doar - să zicem - la o cabană izolată, unde ai nevoie de mai mult curent decât pentru o lanterna. Dacă vă mai amintiți, P=UxI. Puterea este egală cu tensiunea ori intensitatea.de aici în colo puteți să calculați în funcție de puterea consumatorilor, ce acumulatori aveți nevoie ținând cont și de pierderi.Si apoi de suprafață panourilor necesare. Costă enorm. Ex. Un acumulator de 12 v și 20 A are 240 W. Un consumator un bec care are nevoie de 100 W merge 2,4 ore, dacă goliți acumulatorul complet, ceea ce nu se recomanda. Are si ăsta un nr. De cicluri de incarcare-descarcare.Așa că atenție mare în ce se investesc banii. E ca și cum pui banii toti odată la bancă și iei dobânda după 15 ani, daca nu dă faliment.Restul e doar reclamă în favoarea cuiva.'

'Barbu Gh.'

2023-11-09 05:32:15


'Pe lângă cele scrise, adevărate cu toate, nu ne spune nimeni de ce mai este energia asta subvenționată? Păi dacă e așa rentabilă și eficientă, de ce e subvenționată? DE CE?'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie