Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8170 - 25 apr 00:17

Flashmob şi contra-flashmob în Piaţa Sfatului

Autor: Radu COLȚEA

Publicat la 24 mai 2021

Cârciumarii s-au declarat nemulţumiţi de cerşetori, iar un reprezentant al DGASPC a propus amendarea celor care le dau bani. Oamenii străzii au reacţionat

Flashmob şi contra-flashmob în Piaţa Sfatului

Ploaia torenţială le-a stricat planurile cârciumarilor braşoveni, care plănuiau vineri, la ora 15.00, să se îmbrace în cerşetori şi să ceară de pomană pe strada Republicii din Braşov. Prin acest gest ei doreau să atragă atenţia asupra fenomenului cerşetoriei. Din cauza vremii, acţiunea s-a transformat într-o întâlnire cu presa, la care au participat câţiva cârciumari, dar şi un reprezentant al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) şi doi reprezentanţi ai unor fundaţii care asigură servicii sociale.

„Câştigă şi 1.500 - 2.000 de lei pe zi”
Cârciumarii spun că în zona centrală a oraşului sunt două categorii de cerşetori, unii „ai locului”, iar alţii veniţi din alte părţi şi care, spun reprezentanţii unităţilor de alimentaţie publică, fac parte din reţele organizate, iar în unele situaţii sunt implicaţi minori.
„Sunt maşini care îi lasă în capătul străzii Republicii dimineaţa şi îi ridică seara, sunt oameni care îi păzesc pe aceşti copii şi noi le dăm haine şi de exemplu şi încălţări şi ei se întorc a doua zi şi spun că nu au voie să se îmbrace cu ele pentru că nu mai au ţinută de cerşetor şi practic nu mai primesc bani. (...) Câştigă şi 1.500 - 2.000 de lei pe zi”, a declarat proprietarea unui restaurant din centrul istoric.
Pentru a rezolva problema cerşetorilor, cârciumarii spun că un prim lucru care s-ar putea face este ca oamenii să nu le mai dea bani cerşetorilor, iar în acest mod aceştia nu vor mai fi motivaţi să ceară de pomană. De asemenea, reprezentanţii unităţilor de alimentaţie publică spun că va fi nevoie de o implicare mai mare a asociaţiilor care oferă servicii sociale.

„Nu am pretenţii la copii”
Pe de altă parte, dintre oamenii străzii care au venit pentru a-şi manifesta nemulţumirea, din categoria „oameni ai locului”, sprijiniţi de o braşoveancă, au spus că nu au altă opţiune, nu au o locuinţă, nu s-au spălat de mai multe luni şi unii dintre ei sunt bolnavi.
„Am o fată în Timişoara, este profesoară de muzică, are 26 de ani, am o nepoţică şi un nepoţel în Spania, lucrează acolo. Nu am pretenţii la copii, am o mână, am un picior, două picioare”, a fost, spre exemplu, declaraţia Geaninei Moise, prezentă şi ea la flash-mob. De amendat, spune că nu a amendat-o nimeni.

DGASPC: Părinţii spun că nu ştiu pe unde le umblă copiii
Pe de altă parte, reprezentantul DGASPC Braşov a declarat că se fac acţiuni şi ziua şi noaptea, pentru a identifica minorii care ies la cerşit, mai ales când acest lucru este făcut de minori. „Dacă îi luăm în calcul şi pe cei care spun că vând flori sau cărţi poştale, putem spune că fenomenul este amplu. Dar, trebuie luat în calcul şi faptul că sunt aceleaşi persoane care vând cărţi poştale, flori sau vederi. Anul trecut am avut 35 de acţiuni în care erau implicaţi copii în fenomenul cerşetoriei, am identificat 31, dar am reuşit să introducem în sistemul de protecţie socială 2. Anul acesta, până în luna mai am avut 11 acţiuni, cu 15 minori identificaţi, dar, la fel, doar 2 preluaţi în sistemul de protecţie”, a declarat directorul general adjunct al DGASP Braşov, Mihai Priboi. Acesta a spus că după ce sunt duşi în centrele de urgenţă sunt recuperaţi de părinţi, care afirmă că, printre altele, că nu ştiau unde este copilul.

Poliţia Locală: Amenzile se dau degeaba. 200.000 de lei acum de plată
Potrivit legii, cerşetoria este contravenţie. Poliţia Locală Braşov susţine că de la începutul anului a sancţionat peste 500 de oameni care apelau la mila publicului. Însă nimeni nu plăteşte amenzile a căror valoare totală se ridică, numai în Braşov, la 200.000 de lei.
„Cerşetorii sunt identificaţi, sunt îndepărtaţi din zona respectivă, sunt sancţionaţi şi, ţinând cont că 90% dintre ei sunt din afara Braşovului, din afara municipiului, sunt îndreptaţi spre locurile unde domiciliază”, a declarat Anca Lăutaru, purtător de cuvânt Poliţia Braşov.

La unison: nu le mai daţi bani
Ca şi patronii de restaurante, şi reprezentantul DGASPC susţine că acest fenomen nu va dispărea cât timp este „rentabil” şi a spus chiar faptul că ar putea fi modificată legislaţia, astfel încât „să fie sancţionate şi persoanele care le dau bani cerşetorilor”. Pe de altă parte, el a spus că cerşetoria este infracţiune, dar este foarte greu de dovedit, mai ales când pe stradă este un copil ca o floare sau o carte poştală.
Acelaşi apel, de a nu mai da bani „de pomană”, l-a făcut de altfel, anterior, şi viceprimarul Braşovului, Sebastian Rusu.
Totodată, reprezentanta Fundaţiei Bucuria Darului, Sânziana Vatră, a declarat că asociaţia pe care o reprezintă încearcă să îi includă pe oamenii străzii în nişte programe integrate, care presupun inclusiv ajutarea persoanelor să obţină un loc de muncă sau o pensie. De asemenea, ea a spus oamenii ar trebui să dea bani pentru susţinerea unor astfel de programe.


 

+4 -1

Comentarii

'Victor brasoveanul'

2021-05-24 08:42:25


' Cersetoria este o problema mare in toata tara si in toata Europa. Vinovat este Consiliul Europei si Parlamentul European, care pe principiul ca-i democtatie, librtate, omul face ce vrea si noi nu discriminam pe nimeni, nu implementeaza nimic concret pentru a interzice cersetoria. In aceasta situatie, Romanica cum ar face ceva? Ca „Directivele Europene” nu prevad nimic concret in acest sens.\n Pe langa cersetorie mai exista si componenta scormonitului in ghenele de gunoi cu un real pericol la sanatatea publica cu aceiasi protagonisti.\n Se rstoarna pe jos pungile si containerele cu gunoi, se sustrag si se imprastie deseurile recipiclabile si tot aici de face „apelul” cu telefonul mobil, adunandu-se la o suieta cu tipete, urlaturi, spirt medicinal, injuraturi si un pic de pisu-caca, ca doar oameni suntem....\n DAR, PANA CAND MAJORITARII TREBUIE SA SUPORTE ACEASTA DEZUMANIZAREA OMULUI DE CARE OM? \n\n '

'Willy'

2021-05-23 12:06:27


'Traducere pentru @Adu care citeste cu monitorul intors invers: DA, unde e semafor sunt si cersetori. NU: unde este cersetor a fost montat semafor. Sau si mai simplu, iesi din casa, arunca o privire in jur. Ce vezi, la intersectiile semaforizate? P.S. De care parte a flash mobului ai fost? De partea Horeca sau de partea \"producatorilor\"?'

'Adu'

2021-05-23 07:09:16


'Ei, ce sa spun willy, d-aia sunt cersetori, ca intersectiile sunt semaforizate. Logica de...'

'john'

2021-05-22 16:25:26


'Despre cerșetoria legală pe care o fac tot felul de ong-uri și asociații chiar și comercianți cerînd fonduri grase din care trăiesc nu se spune nimic (e vorba de milioane multe nu de un leu), '

'Willy'

2021-05-22 11:18:31


'In orasul asta nu se poate face ordine caci cei ce incalca legea au mai multe drepturi decat cetateanul corect care isi vede de treaba sa? La marile magazine, precum si la cele din cartiere, nu poti sa iti faci linistit cumparaturile caci trebuie sa treci cand intri si iesi prin filtrele puradeilor. In parcare esti luat efectiv pe sus de cete de cersetori cu puradei in brate. Mai fac si scandal aia daca le dai viteza. Intr-o seara pe la ora 21, s-au strans producatorii, au venit \"patronii\", au facut partile, \"patronii\" s-au urcat in masini si s-au dus iar restul, producatorii au dat iama in magazin. Mai nou au si liber la furat, se pare, caci daca sunt prinsi le vin intarituri care fac circ. Pe Republicii nu poti sta linistit la terasa ca iti vine cersetorul agresiv pana in farfurie cu cersitul. Te ia direct cu greturi. Am vazut ospatari care se trageau cu cersetorii de sirete in mijlocul tersei langa ghiridon, tot o gluma si o duma erau, fiind mai atenti la vrajeala cu cersetorii decat la servit. Cand era starea de urgenta, lumea isi lua amenzi la greu daca scotea nasul din casa aiurea fara motiv bine intemeiat, dar scormonitorii de gunoaie umbla nestingheriti prin oras. Mai revoltator era nu ca umbla aia la gunoi ci faptul cum au ajuns din comunele invecinate pana in mijlocul oraselor, in conditiile in care, repet, noi daca ieseam din casa pana la magazinul din apropiere sau chiar pana la piata eram greblati si filtrati de catre fortele de represiune si intimidare. Eu m-am dus pana la hypermarket si aveam emotii, eram cu doua telefoane puse pe filmat, plus camerele din masina, in caz ca pic victima vreunui abuz al fortelor de represiune. Pe cand altii, faceau chefuri si gratare si le mai dadeau la _uie si autoritatilor, iar altii se trosneau parte in parte cu politaii. De aia zic, asta nu mai e orasul nostru, traim din amintiri. Ii si inteleg pe d eo parte pe veneticii din Moldova si tiganie can dne rad in nas si ne iau la misto. Orasul e pe drept cuvant o imensa buda, cu noi paduri de blocuri, cu cete de producatori impartiti pe zone. Injurati multi ca s-au facut giratorii. Era mai bine daca ramaneau stopuri numai si pentru simplu fapt ca acim ar fi fost pline de cersetori? Asa cum intalnim zilnic la cele cateva semafoare ramase se samanta? Si pe care militienii nu ii vad. '

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie