Curs BNR

1 EUR = 4.9690 RON

1 USD = 4.5823 RON

1 GBP = 5.8022 RON

1 XAU = 299.2209 RON

1 AED = 1.2476 RON

1 AUD = 2.9766 RON

1 BGN = 2.5406 RON

1 BRL = 0.9224 RON

1 CAD = 3.3717 RON

1 CHF = 5.2072 RON

1 CNY = 0.6368 RON

1 CZK = 0.1959 RON

1 DKK = 0.6666 RON

1 EGP = 0.1483 RON

1 HUF = 1.2634 RON

1 INR = 0.0553 RON

1 JPY = 3.0537 RON

1 KRW = 0.3429 RON

1 MDL = 0.2577 RON

1 MXN = 0.2686 RON

1 NOK = 0.4317 RON

1 NZD = 2.7879 RON

1 PLN = 1.1501 RON

1 RSD = 0.0424 RON

1 RUB = 0.0504 RON

1 SEK = 0.4434 RON

1 TRY = 0.1467 RON

1 UAH = 0.1205 RON

1 XDR = 6.0866 RON

1 ZAR = 0.2385 RON

Editia 8133 - 01 mar 14:12

Fin-Eco pune iar presiune pe tarife: + 30% pentru gunoiul dus la (singura) groapă de gunoi

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 06 martie 2023

ADI ISO Mediu Braşov pregăteşte contractele pentru delegarea serviciilor şi sortării deşeurilor

Fin-Eco pune iar presiune pe tarife: + 30% pentru gunoiul dus la (singura) groapă de gunoi

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ISO Mediu Braşov – ADI ISO Mediu Braşov,  continuă demersurile pentru îmbunătăţirea managementului deşeurilor în judeţul Braşov. Astfel, în data de 1 martie 2023, la propunerea conducerii asociaţiei, membrii acesteia au adoptat în cadru şedinţei Adunării Generale a Asociaţiei două hotărâri necesare accesării fondurilor europene pentru investiţiile din domeniul protecţiei mediului.
O primă hotărâre votată în Adunarea Generală are ca obiect pregătirea contractelor de finanţare nerambursabilă în cadrul apelului de proiecte prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) – Componenta C 3 – Managementul Deşeurilor, Investiţia I1, Dezvoltarea şi Completarea sistemelor de management integrat al deşeurilor municipale la nivel de judeţ sau la nivel de oraşe/comune, Subinvestiţia I1 C – centre integrate de colectare separată prin aport voluntar destinate aglomerărilor urbane. Prin această axă de finanţare, în baza mandatelor acordate de unităţile administrativ-teritoriale, ADI ISO Mediu Braşov a obţinut bani europeni pentru amenajarea unor centre de aport voluntar (unde oamenii pot lăsa o gamă variată de deşeuri care nu pot fi depuse la platformele de deşeuri) în localităţile Râşnov, Predeal, Zărneşti, Codlea şi Tărlungeni.
„Prin această hotărâre am răspuns unei solicitări venite din partea organismului de finanţare. O astfel de procedură este uzuală în derularea proiectelor cu finanţare europeană”, a explicat preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ISO Mediu Braşov, Liviu Butnariu.
Tot în şedinţa de Adunării Generale a ADI ISO Mediu Braşov din 1 martie a fost aprobată şi o hotărâre privind  modificarea actului constitutiv şi a statutului Asociaţiei.
„Această hotărâre este o formalitate necesară continuării proiectului Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor, derulat de Consiliul Judeţean Braşov. Pentru Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor, Consiliul Judeţean va obţine finanţări europene, iar miza principală a acestui proiect este asigurarea infrastructurii necesare gestionării deşeurilor în judeţul nostru”, a precizat Liviu Butnariu, care a menţionat şi faptul că Asociaţia a acordat şi va acorda tot suportul administraţiei judeţene pentru implementarea Sistemului de management Integrat al Deşeurilor.

Care este strategia asociaţiei pentru sortarea şi tratarea deşeurilor
În urma unor modificări ale legislaţiei apărute anul trecut, administraţiile locale sau asociaţiile de dezvoltare intercomunitară, după caz, au obligaţia de a încheia contracte de delegare a activităţilor de sortare şi tratare a deşeurilor. Subiectul a fost dezbătut în şedinţa Adunării Generale a ADI ISO Mediu Braşov din 1 martie, însă nu a fost luată o decizie finală.
„Am decis să amânăm luarea unei decizii, pentru că trebuie să avem mai multe discuţii cu entităţile implicate în asigurarea acestui serviciu. Intenţia noastră este ca, pentru o perioadă, să semnăm contracte pentru cele două servicii pentru o perioadă de şase luni, cu posibilitate de prelungire până la 18 luni, În această perioadă, vrem să pregătim şi documentaţia pentru atribuirea acestor servicii pentru mai mulţi ani”, a anunţat preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ISO Mediu, Liviu Butnariu.  
Asociaţia va încheia contractele de delegare a gestiunii serviciilor de sortare şi tratare a deşeurilor în baza mandatelor speciale de la autorităţile locale. De altfel, în acest moment, cele mai multe unităţi administrative din judeţul Braşov au mandatat asociaţia să încheie aceste contracte, pe lista unităţilor administrativ-teritoriale care şi-au dat acordul fiind municipiile Braşov şi Săcele, oraşele Râşnov, Predeal, Ghimbav, Rupea, Victoria, Zărneşti, precum şi cele mai multe dintre comune. Pe de altă parte, nu a adoptat o hotărâre de Consiliu Local în acest sens municipipiul Făgăraş.

Un preţ cât mai bun pentru depunerea deşeurilor la depozitul ecologic, obiectiv prioritar al ADI ISO Mediu Braşov
Pe de altă parte, preşedintele ADI ISO Mediu Braşov, Liviu Butnariu, a menţionat că în această perioadă se negociază cu Fin-Eco, operatorul Depozitului Ecologic de Deşeuri de la Săcele, tariful de depunere a deşeurilor. Propunerea operatorului este ca tariful de depozitare să fie de 199,96 de lei pe tonă, însă Asociaţia are o altă viziune.
„Vom face tot posibilul să menţinem actualul tarif. O majorare a acestui tarif ar duce la o creştere a facturilor achitate de populaţie, iar noi vrem să evităm un astfel de scenariu”, a explicat Liviu Butnariu.
În acest moment, localităţile care au mandatat ADI ISO Mediu Braşov să negocieze şi să încheie contractul pentru depozitarea deşeurilor plătesc un tarif de 140,97 de lei pe tonă (plus taxa de economie circulară 80 de lei pe tonă). Comparativ, municipiul Făgăraş, şi-a negociat singur contractul pentru depunerea deşeurilor la depozitul ecologic de la Săcele, la tariful de 199,96 de lei pe tonă, plus taxa de economie circulară.

+2 -2

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie