Curs BNR
1 EUR = 4.9742 RON
1 USD = 4.5050 RON
1 GBP = 5.9016 RON
1 XAU = 362.8761 RON
1 AED = 1.2266 RON
1 AUD = 3.0039 RON
1 BGN = 2.5432 RON
1 BRL = 0.8068 RON
1 CAD = 3.3208 RON
1 CHF = 5.3163 RON
1 CNY = 0.6329 RON
1 CZK = 0.1984 RON
1 DKK = 0.6666 RON
1 EGP = 0.0932 RON
1 HUF = 1.2532 RON
1 INR = 0.0536 RON
1 JPY = 3.1459 RON
1 KRW = 0.3359 RON
1 MDL = 0.2588 RON
1 MXN = 0.2260 RON
1 NOK = 0.4174 RON
1 NZD = 2.7751 RON
1 PLN = 1.1613 RON
1 RSD = 0.0425 RON
1 RUB = 0.0494 RON
1 SEK = 0.4346 RON
1 TRY = 0.1324 RON
1 UAH = 0.1094 RON
1 XDR = 6.0600 RON
1 ZAR = 0.2514 RON
Publicat la 04 sepembrie 2023
Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „ISO Mediu” Braşov (ADI ISO Mediu) rămâne deschisă oricărui dialog constructiv vizavi de problemele şi interesele comunităţii pe care o reprezintă, reiterează preşedintele Asociaţiei, Liviu Butnariu. Reprezentantul ADI ISO Mediu face această precizare după ce primarul Braşovului a declarat în timpul şedinţei de plen a Consiliului Local Braşov din 31 august că a solicitat în şedinţele ADI ISO Mediu Braşov mutarea depozitului ecologic de deşeuri al Fin-Eco în altă localitate din judeţ şi că „asociaţia e datoare cu un răspuns”.
„Cred că toate problemele legate de depozitul de deşeuri ecologice au fost clarificate, în 2021, odată cu stabilirea coordonatelor pentru Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor, proiect european în valoare de aproximativ 100 milioane de euro, derulat de Consiliul Judeţean. Construirea unui nou depozit de depozitare a deşeurilor sau alternativa mutării depozitului Fin-Eco în altă localitate din judeţ au fost pe ordinea de zi atât în şedinţele convocate cu membrii asociaţiei - respectiv toate primăriile din judeţul Braşov -, cât şi în dezbaterile publice organizate în procesul de pregătire al SMID, iar concluziile le cunoaştem: legea nu permite funcţionarea a două depozite de colectare a deşeurilor într-un judeţ, iar înfiinţarea unui depozit nou nu poate fi demarată până când depozitul existent nu atinge 70% din capacitate. Primăria Braşov, prin primarul Allen Coliban sau reprezentanţii delegaţi, a fost participant activ la aceste întâlniri, iar din 2021 şi până acum, când tema Fin-Eco a fost readusă în atenţia publică, nu au intervenit modificări în ceea ce priveşte cadrul legal sau obligaţiile legate de mediu pe care România şi le-a asumat în calitate de membru al UE”, a precizat Liviu Butnariu.
ADI ISO Mediu a făcut, de asemenea, şi propriile demersuri către autorităţile statului, de natură să clarifice dacă există alternativa delegării serviciilor de depozitare a deşeurilor către un alt operator. În răspunsul oficial primit de la Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), cu numărul nr. 902.421/17.02.2021, se arată: „Comisia Europeană recomandă integrarea infrastructurii private existente în SMID (Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor, n.r.) şi finanţează proiectele de investiţii numai dacă fondurile publice nerambursabile sunt utilizate eficient”. La fel, se precizează că: „Având în vedere că legislaţia aplicabilă serviciilor de utilităţi publice nu permite operatorilor economici să presteze vreo activitate de salubrizare fără a avea încheiat un contract de delegare cu autoritatea locală competentă, este necesar ca ADI ISO Mediu Braşov, în numele şi pe seama unităţilor administrativ-teritoriale membre şi în baza mandatului primit de la acestea, să procedeze la delegarea şi atribuirea contractului de delegare a gestiunii activităţii de administrare a Depozitului Ecologic Braşov către Fin-Eco, în conformitate cu procedurile prevăzute în legislaţia din domeniul achiziţiilor publice. Drept urmare, considerăm că atribuirea contractului de delegare a activităţii de depozitare a deşeurilor municipale către Fin-Eco SA se poate face de către ADI ISO Mediu prin aplicarea procedurii de negociere fără publicare”.
Această procedură a fost argumentată de ANRSC prin faptul că „depozitul ecologic este singurul din judeţul Braşov (lipseşte concurenţa, din motive tehnice)”. De asemenea, ANRSC a menţionat că „eliminarea deşeurilor trebuie să se facă la cel mai apropiat depozit de locul de generare”, dar şi faptul că „operatorii care exploatează depozite amenajate din fonduri publice nu pot accepta deşeuri din alte judeţe”.
În relaţia cu Fin-Eco, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ISO Mediu reprezintă voinţa tuturor primăriilor din judeţ, pentru că deciziile sunt luate prin votul direct al membrilor, iar unitatea e singura pârghie care poate asigura o echitate în relaţia contractuală cu singurul operator legal agreat. Regretabilă este situaţia din primăvara acestui an, când o primărie din judeţ a decis, unilateral, să accepte ultima majorare de preţ impusă de operator, lucru ce a creat un prejudiciu tuturor.
„În continuare, obiectivul nostru este să reducem cantitatea de deşeuri depusă la depozitul de deşeuri, atât pentru a reduce costurile, cât şi pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor prin gestionarea durabilă a deşeurilor din judeţul Braşov. Sunt paşi importanţi făcuţi în acest sens. Asociaţia a semnat deja contractele de finanţare pentru crearea de centre de aport voluntar în mai multe localităţi ale judeţului. Totodată, Consiliul Judeţean a avansat în procedurile de operaţionalizare a Centrului de Management Integrat al Deşeurilor, prescurtat CMID, sau altfel spus un centru de reciclare mai complex, care este obligatoriu să fie amplasat pe o rază de maximum 30 de kilometri în jurul municipiului Braşov, acesta fiind cel mai mare generator de deşeuri al judeţului”, a mai spus Liviu Butnariu.
Educaţia pentru mediu rămâne un alt deziderat al „ISO Mediu” . „«EcoAtitudine» este campania care promovează un stil de viaţă sustenabil şi reuneşte acum toate primăriile din judeţ, proiect în care am cooptat şi operatorii de salubritate, dar şi alţi parteneri. Principala atenţie o acordăm şcolilor, pe care le-am sprijinit cu dotări (pubele de colectare selectivă etc), iar acum putem spune că avem în calendar activităţi în aproape toate unităţile de învăţământ din localităţile judeţului”, a mai precizat preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ISO Mediu Braşov.
nu este nici un comentariu
ANUNŢ PRIMĂRIA MUNICIPIULUI BRAŞOV anunţă publicul interesat asupra depunerii Raportului privind impactul asupra mediului pentru proiectul „OBŢINERE AC PENTRU ÎNCHIDEREA DEFINITIVĂ[...]
2023-09-04 citeste mai multS-a emis Autorizaţia de Construcţie 92/05.07.2023, Construire Locuinţă Individuală P+E, Săcele str. Terra, nr. 33, judeţul Braşov, CF nr. 111565.
2023-09-04 citeste mai multPentru realizarea documentaţiilor tehnice, Biblioteca Judeţeană este dispusă să plătească 594.199 lei
2023-09-04 citeste mai multPrimăria Vama Buzăului are în plan să îşi asigure o parte din energia electrică pentru iluminatul public. În acest sens, autorităţile locale au obţinut o finanţare europeană[...]
2023-09-04 citeste mai multConsiliul Judeţean Braşov aşteaptă ofertele din partea firmelor interesate
2023-09-04 citeste mai mult
Adaugă un comentariu