Curs BNR

1 EUR = 4.7218 RON

1 USD = 4.2434 RON

1 GBP = 5.2941 RON

1 XAU = 194.6143 RON

1 AED = 1.1552 RON

1 AUD = 2.9577 RON

1 BGN = 2.4142 RON

1 BRL = 1.1247 RON

1 CAD = 3.2319 RON

1 CHF = 4.2986 RON

1 CNY = 0.6172 RON

1 CZK = 0.1852 RON

1 DKK = 0.6325 RON

1 EGP = 0.2556 RON

1 HUF = 1.4518 RON

1 INR = 0.0615 RON

1 JPY = 3.9255 RON

1 KRW = 0.3591 RON

1 MDL = 0.2415 RON

1 MXN = 0.2225 RON

1 NOK = 0.4901 RON

1 NZD = 2.8374 RON

1 PLN = 1.1104 RON

1 RSD = 0.0401 RON

1 RUB = 0.0673 RON

1 SEK = 0.4492 RON

1 TRY = 0.7418 RON

1 UAH = 0.1664 RON

1 XDR = 5.8479 RON

1 ZAR = 0.3042 RON

Editia 7380 - 27 ian 05:59

DUPĂ ANI DE AŞTEPTARE

Filarmonica Braşov a intrat în prima casă nouă

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 23 sepembrie 2013

Sala Patria – cel mai modern sediu al culturii în Braşov, a fost inaugurată vineri seara, cu un concert de excepţie.

Filarmonica Braşov a intrat în prima casă nouă
Au aşteptat zeci de ani, dar a meritat. Filarmonica are acum un sediu nou-nouţ în care artiştii îi pot încânta pe braşoveni şi nu numai cu talentul lor, dar şi cu programe extraordinare. Sala Patria este noua casă a Filarmonicii, fostul cinematograf reintrând astfel în circuitul cultural. 
Noul complex a fost inaugurat vineri seara, printr-un concert de excepţie la care a asistat „lumea bună” din Braşov, dar şi alţi invitaţi de la alte instituţii de cultură din Braşov şi din ţară. 
Inaugurarea a readus în faţa publicului lucrări cunoscute şi foarte iubite, în interpretarea Orchestrei simfonice. Astfel, publicul a putut asculta între altele Preludiul la actul III al operei Lohengrin”, de R. Wagner, Rapsodia Română nr. 1, de G. Enescu, „Dansurile româneşti”, de Bela Bartok, Valsul „Valurile Dunării”, de I. Ivanovici, toate acestea sub bagheta dirijorului Daisauke Soga. De asemenea, au mai putut fi ascultaţi şi ansamblul de cor al Operei şi copiii din Corul Unison. 
„Este cea mai nouă şi modernă proprietate a municipiului Braşov şi sunt convins că braşovenilor le-a fost dor să vină la Patria, aşa cum mi-a fost şi mie şi sper să fie încântaţi ca şi mine de acest spaţiu. Cred că această sală va atrage publicul nu doar pentru că este cea mai modernă sală, ci şi pentru că de acest spaţiu îi leagă pe mulţi  dintre ei amintiri de neînlocuit. Poate că aici v-aţi ţinut prima dată iubita de mână. Vă invit să rememoraţi amintiri şi să retrăiţi clipe de bucurie ale tinereţii atunci când veţi veni la un spectacol, la un concert, la expoziţii. Filarmonica Braşov are, pentru prima oară în existenţa sa de 135 de ani, o sală cu o acustică perfectă, după ce ani de zile concertele s-au ţinut în săli închiriate. Însă aici vor mai putea fi organizate şi proiecţii de film, dansuri sau alte evenimente de acest gen”, le-a spus primarul municipiului Braşov, George Scripcaru, invitaţilor, într-un discurs pe care a mărturisit că l-a scris dinainte. Totodată el a amintit că meritul materializării acestei săli „este al colectivului din Primărie în sarcina căruia s-a aflat proiectul”. 
Un proiect care a fost gata însă „la mustaţă”, după cum a mărturisit ulterior edilul. „Dacă veneaţi la ora 2.00, azi-noapte (joi spre vineri - n. red.), erau doar câteva scaune montate. Din totalul scaunelor de aici, trei sferturi erau în Ankara, Turcia. Dacă veneaţi cu cinci minute înainte de ora 19.00, în această seară (vineri seară – n.red.),  mai erau de montat câteva scaune. Dar cu cât este mai greu, cu atât este mai mare satisfacţia că a ieşit totul foarte bine. Mă bucur că sala a fost plină”, a mai spus primarul. 
Invitaţii s-au simţit foarte bine în sala „Patria”. „E un câştig pentru că dintr-o sală veche, neigienică şi care arăta deplorabil, avem o sală nouă. Fiecare meloman, fiecare doritor de muzică clasică va fi bucuros, pentru că este un câştig pentru cultura braşoveană şi nu numai, pentru că va deveni un punct de atracţie şi pentru cei din jurul Braşovului. Primele acorduri în această sală au fost foarte frumoase, au fost melodii bine alese. A fost o seară minunată, pe care sper că o vor trăi şi alţi braşoveni. Un vis frumos care a devenit realitate”, a declarat Mihai Mohaci, prefectul Judeţului Braşov. 
„Îi admir foarte mult pe colegii din Filarmonică – pot să spun colegii din Filarmonică, pentru că atâţia ani de zile în care n-au efectiv un spaţiu în care să repete, nu s-au lăsat înfrânţi de această situaţie jenantă pentru un oraş de dimensiunea Braşovului, care se doreşte un oraş cultural, un oraş turistic. Am fost coleg cu mulţi dintre ei, pentru că în anul II de facultate eram instrumentist la Teatrul Muzical Braşov şi am trăit alături de ei acest gen de frustrări. Îi admir pentru că au mers mai departe şi ca nişte profesionişti au pus deasupra acestor condiţii precare, interesele Filarmonicii. Acum, ca braşovean, în această sală vreau să vă spun că trăiesc o mândrie şi o bucurie în acelaşi timp. Această sală de cinematograf – dacă mai ţinem bine minte - era sala unde toţi braşovenii stăteau la coadă pentru că aici veneau filmele bune. Aici, dacă mai ţin bine minte, înainte de Revoluţie am văzut primul film 3D. Era un film  rusesc, ne dădeau ochelari la intrare. Patria totdeauna a reprezentat pentru Braşov, principala sală de spectacole şi mă bucur din suflet în primul rând că au păstrat acest nume. E o investiţie deosebită şi Braşovul merită aşa ceva”, a declarat Mihai Pascu, vicepreşedinte Consiliului Judeţean Braşov. 
 
458 de locuri, cea mai bună acustică din ţară
Sala „Patria” a fost gândită ca un complex cultural, cu o sală de spectacole având capacitatea de 458 de locuri şi scenă cu suprafaţa de 185 de metri pătraţi (pe care pot evolua 80 de artişti instrumentişti), o sală de audiţii de 53 de locuri, în care se poate realiza şi proiecţie de film, spaţii expoziţionale şi administrative. Sala mare de spectacole de la Patria are cea mai bună acustică din ţară, susţin specialiştii. Toate acestea s-au făcut cu fonduri europene, în proporţie de 98% nerambursabile, prin ADR  7 Centru, dar şi de la bugetul local. Proiectul a avut o valoare de 8,77 milioane lei, iar durata lucrărilor a fost de doi ani. 
 
Bilete la acelaşi preţ
Chiar dacă instituţia muzicală s-a mutat în casă nouă, preţul biletelor va rămâne acelaşi, 20 de lei, deschiderea stagiunii fiind programată joia viitoare. Până atunci, în această seară este programat un concert din cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu”, invitat fiind unul dintre marii violonişti ai lumii, Maxim Vengerov, alături de orchestra „Virtuozii din Bucureşti” şi de violonistul Vlad Stănculeasa. 
 
Foto: Nikon
+0 -0

Comentarii

alexandru

2013-09-23 08:22:42


Sincere felicitari tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui frumos proiect . Brasovul , indiscutabi cel mai frumos oras al tarii, avea nevoie de o asemenea sala de concerte. O singura speranta am, poate se revine la vechiul obicei de a permite prezenta publicului la repetitii.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotional