Curs BNR

1 EUR = 4.9771 RON

1 USD = 4.6069 RON

1 GBP = 5.8086 RON

1 XAU = 300.1903 RON

1 AED = 1.2543 RON

1 AUD = 3.0214 RON

1 BGN = 2.5447 RON

1 BRL = 0.9294 RON

1 CAD = 3.4168 RON

1 CHF = 5.2289 RON

1 CNY = 0.6403 RON

1 CZK = 0.1954 RON

1 DKK = 0.6676 RON

1 EGP = 0.1489 RON

1 HUF = 1.2799 RON

1 INR = 0.0555 RON

1 JPY = 3.0680 RON

1 KRW = 0.3453 RON

1 MDL = 0.2583 RON

1 MXN = 0.2707 RON

1 NOK = 0.4401 RON

1 NZD = 2.8418 RON

1 PLN = 1.1505 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0498 RON

1 SEK = 0.4436 RON

1 TRY = 0.1492 RON

1 UAH = 0.1197 RON

1 XDR = 6.1102 RON

1 ZAR = 0.2425 RON

Editia 8126 - 21 feb 19:37

Fierbe tulburelul. Atenţie, nu e de glumit!

Autor: Marius BOERIU

Publicat la 26 sepembrie 2023

Fierbe tulburelul. Atenţie, nu e de glumit!

Este sezonul preparării vinului şi ţuicii, iar primele victime deja au apărut. Medicul Tudor Ciuhodaru a lansat un avertisment privind efectele îngrijorătoare legate de consumul vinului aflat în fermentaţie.

Ce trebuie să ştiţi pentru a nu vă intoxica
1. Numărul şi severitatea accidentelor legate de fermentarea vinului este în continuă creştere.
2. Butoaiele cu must depozitate în beciurile care nu au căi de aerisire sunt un adevărat pericol.
3. Dioxidul de carbon rezultat în urma fermentaţiei alcoolice este imposibil de decelat. Este inodor, incolor şi insipid.
4. Efectele asupra organismului se datorează în special reducerii cantităţii de oxigen în spaţiile închise în care fermentează vinul.
5. Gravitatea acestui tip de intoxicaţie e dependentă atât de organism cât şi de durata sau intensitatea expunerii.
6. Aspectele clinice pot varia de la simple ameţeli, cefalee, greţuri, vărsături până la sincopă, asociată sau nu tulburărilor cardiace sau respiratorii.
7. Cazurile severe pot merge până la obnubilare, comă şi deces.
8. Pacienţii pot necesita măsuri urgente de resuscitare respiratorie, suport volemic, antidotism, oxigenoterapie, analeptice respiratorii.

Reguli pe care trebuie să le respectaţi
Atenţie (!!!) Niciodată:
1. Nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul ce nu au o ventilaţie corespunzătoare.
2. Nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul fără a anunţa pe cineva care poate interveni rapid.
3. Nu intraţi nepregătit în încăperea în care există deja o victimă.

Reţineţi:
1. Sunteţi mai susceptibil de a vă intoxica dacă aveţi probleme respiratorii, cardiace, neurologice.
2. Anunţaţi întotdeauna pe cineva că veţi intra într-un spaţiu închis în care fierbe vinul.
3. Asiguraţi înainte ventilaţia corespunzătoare.
4. Verificaţi nivelul oxigenului din încăperea în care intraţi, eventual cu o lumânare aprinsă.
5. Se va stinge dacă nu există suficient oxigen.
6. Salvatorul poate deveni uşor o victimă.
7. Dacă intraţi într-o încăpere în care există deja o victimă este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră.

+1 -1

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie