Curs BNR

1 EUR = 4.9758 RON

1 USD = 4.6712 RON

1 GBP = 5.7677 RON

1 XAU = 354.4765 RON

1 AED = 1.2719 RON

1 AUD = 3.0068 RON

1 BGN = 2.5441 RON

1 BRL = 0.8970 RON

1 CAD = 3.4040 RON

1 CHF = 5.1247 RON

1 CNY = 0.6449 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2603 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0182 RON

1 KRW = 0.3387 RON

1 MDL = 0.2597 RON

1 MXN = 0.2740 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7592 RON

1 PLN = 1.1519 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1433 RON

1 UAH = 0.1174 RON

1 XDR = 6.1419 RON

1 ZAR = 0.2447 RON

Editia 8168 - 23 apr 02:23

Festivalul Kurtoskalacs-ului, în septembrie la Sfântu Gheorghe

Autor: Iulian CUIBAR

Publicat la 13 august 2019

Festivalul Kurtoskalacs-ului, în septembrie la Sfântu Gheorghe

Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului din cadrul Consiliului Judeţean Covasna va organiza în luna septembrie cea de-a treia ediţie a Festivalului kurtoskalacs-ului şi al deliciilor dulci, un eveniment gastronomic menit să promoveze zona şi tradiţiile locale.
În cadrul festivalului va avea loc şi un concurs de preparat kurtoskalacs, pentru desemnarea celui mai bun colac secuiesc glazurat cu zahăr ars.
„Am început pregătirile pentru Festivalul deliciilor dulci, unde personajul principal va fi kürtőskalács. Scopul evenimentului este promovarea acestui produs secuiesc şi vom organiza şi un concurs de pregătit kürtőskalács. În fiecare an dorim să găsim kürtőskalács-ul anului. De asemenea, şi anul acesta, între 13-15 septembrie, în Sfântu Gheorghe va avea loc festivalul acesta, unde vor concura mai multe echipe care produc kürtőskalács. Se fac înscrieri, suntem în pregătire, deci aşteptăm echipele care vor să concureze la acest eveniment”, a declarat Kopacz Zsuzsa, reprezentanta Asociaţiei pentru Promovarea Turismului Covasna, pentru Agerpres.
La cea de-a doua ediţie, desfăşurată anul trecut, a fost preparat un colac secuiesc glazurat cu zahăr ars în lungime de 13 metri, pentru care s-au folosit 13 kilograme de făină, 13 ouă, vanilie, zahăr, apă şi drojdie. Aluatul a fost înfăşurat pe un buştean din lemn, după care a fost tapetat cu zahăr şi pus la rumenit pe jar până ce zahărul s-a caramelizat şi a prins o pojghiţă lucioasă. Momentul a fost imortalizat cu aparatele de fotografiat, iar apoi colacul a fost tăiat bucăţi şi împărţit zecilor de oameni prezenţi la eveniment.
Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, originea acestui produs tradiţional este foarte veche, însă prima reţetă datează din anul 1784 şi provine din actualul judeţ Covasna, fiind consemnată de către contesa Mikes Maria din Zăbala.

Foto: Ediţia 2018

+2 -2

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie