Curs BNR

1 EUR = 4.9758 RON

1 USD = 4.6712 RON

1 GBP = 5.7677 RON

1 XAU = 354.4765 RON

1 AED = 1.2719 RON

1 AUD = 3.0068 RON

1 BGN = 2.5441 RON

1 BRL = 0.8970 RON

1 CAD = 3.4040 RON

1 CHF = 5.1247 RON

1 CNY = 0.6449 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2603 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0182 RON

1 KRW = 0.3387 RON

1 MDL = 0.2597 RON

1 MXN = 0.2740 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7592 RON

1 PLN = 1.1519 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1433 RON

1 UAH = 0.1174 RON

1 XDR = 6.1419 RON

1 ZAR = 0.2447 RON

Editia 8168 - 23 apr 22:50

Festin cu preparate din vânat, la Predeal

Autor: Iulian CUIBAR

Publicat la 11 august 2014

Festivalul Muntelui a „scos în stradă” cei mai buni bucătari din Predeal, aceştia delectând turiştii şi localnicii cu delicioasele lor bucate

Festin cu preparate din vânat, la Predeal
Predealul a fost sâmbătă capitala gastronomiei româneşti, odată cu Festivalul Muntelui fiind scoase spre degustare cele mai bune reţete ale bucătarilor din staţiunea montană, cunoscuţi în toată ţara pentru măiestria lor. Şi fiecărei comunităţi îi stă bine promovându-şi tradiţiile şi produsele specific, mai toată lumea a s-a pregătit pentru marele eveniment cu preparate din vânat, asezonate cu ciuperci sau sosuri făcute din fructe culese din pădurile din împrejurimi. Oamenii prezenţi în Piaţa Gării au format adevărate cozi pentru a se delecta cu ospăţul vânătorului, bulz ciobănesc, pârjoale marinate, viţel la proţap, papricaş cu coaste de porc, tocăniţă de ciuperci, pulpă de căprioară sau mistreţ, iar lista poate continua. Iar pentru a se „lupta” mai uşor cu temperaturile de vară, participanţii au fost serviţi şi cu cocktailuri răcoritoare, de sezon, de la Melon Sower la Blueberry Taipiroska. Amfitrionii Răzvan şi Dani, realizatorii matinalului de la Antena 1, au întreţinut atmosfera pe toată durata spectacolului şi s-au bucurat la rândul lor de gustoasele preparate. „Am o relaţie veche cu Predealul. Vin aici de multă vreme şi pornesc în alergare, cu motorul sau cu bicicleta până la Râşnov. Alteori parcurg traseul în sens invers. Chiar recent am fost alături de cei de la Club Office, la aniversarea lor de 13 ani, acesta fiind un loc de care mă leagă multe amintiri. Sunt carnivor şi cel mai mult m-am bucurat de viţelul la proţap şi de coaste”, a spus Dani Oţil, completat de colegul Răzvan, care a declarat că s-a simţit „ca la Top Chef, cel mai mult plăcându-mi ciolanul în sos de bere şi ospăţul vânătoresc. Venim la Predeal şi iarna şi vara, cel mai mult ne place atunci când nu e aglomerat. E începutul unei frumoase prietenii, din toamnă, cel târziu din iarnă, veţi vedea că unele lucruri se vor schimba, iar noi vom fi din ce în ce mai prezenţi aici”. După o zi plină, cu spectacol folkloric, concursuri şi activităţi pentru copii, ateliere de artă tradiţională, expoziţie fotografică şi bineînţeles, cele mai alese bucate, seara a fost încheiată cu muzică de club şi show de lasere, „la platane” fiind Dean&Alaila, Sonny Flame şi Arando Marquez.
 
Răzvan și Dani, dar şi primarul Liviu Cocoş au dat o mână de ajutor la prepararea bulzului ciobănesc. 
 
Spectacol de folclor balcanic, la „Garofiţa Pietrei Craiului” 
În cadrul evenimentului a avut loc şi un spectacol folcloric oferit de ansamblul folcloric „Sergiani” din Grecia, „Gederlak Folk” Art din Ungaria, „Mustafa Kemalpaşa Spor Kulubü” din Turcia, „Miloje Popovic Dak din Serbia şi Ansamblul Folcloric „Poieniţa” al Centrului Cultural Reduta. „Este o joncţiune între două festivaluri, unul de tradiţie şi unul abia înfiinţat. Mulţumim autorităţilor din Predeal că ne-au primit cu multă căldură aici şi sperăm că vom reveni şi cu ocazia ediţiilor viitoare”, a spus Marius Cisar, director al Centrului Cultural Reduta. Reprezentanţii instituţiei, prin vocea lui Adrian Văluşescu, şeful Serviciului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, consideră că este important faptul că s-a reuşit menţinerea tradiţiei festivalului, chiar şi în condiţiile unui buget redus, iar o eventual întrerupere ar fi însemnat o revenire mult mai grea pe scenă, în anii următori.
 
Premii pentru „Oamenii de valoare ai muntelui” 
Fiind vorba despre un eveniment dedicate muntelui, s-au acordat bineînţeles şi premii pentru oamenii care iubesc natura şi au avut, de-a lungul timpului, realizări care au dus la promovarea şi dezvoltarea Predealului. „Tradiţia premierii oamenilor de valoare ai locului continuă la Predeal. Alături de aceşti oameni, alături de munca şi ideile lor, vom construi un oraş frumos, una din cele mai frumoase staţiuni din ţară”, a declarat Primarul Liviu Cocoş. Astfel, salvamontişti, pădurari, bucătari sau alte persoane pentru care muntele înseamnă un mod de viaţă au urcat pe scenă în aplauzele spectatorilor. „Când eşti la a cincea generaţie de predeleni, e imposibil să nu te îndrăgosteşti de munte. Vă îndemn să parcurgeţi potecile de munte, la pas, fie că e vorba de trasee uşoare, medii sau dificile, pentru că veţi descoperi locuri special”, a afirmat Liviu Predelanu (foto dreapta), unul dintre premiaţii serii.
 
 
+2 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie