Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 06:29

Felicitaţi de preşedinte!

Autor: Sorin ŢÎRCĂ

Publicat la 31 martie 2014

O echipă de studenţi din Braşov a câştigat „Maratonul de programare”, la gala de premiere fiind prezent şi preşedintele României, Traian Băsescu

Felicitaţi de preşedinte!

Prima ediţie a Maratonului de Programare „Entrepreneurship” organizată la Braşov, la a cărei gală de premiere, de sâmbătă, a fost prezent şi preşedintele Traian Băsescu, a fost câştigată de o echipă braşoveană, care a dezvoltat o aplicaţie numită „Live Rescue“ ce ar putea ajuta serviciul de urgenţă 112. Preşedintele a felicitat toate cele zece echipe de tineri participanţi la Maraton şi a înmânat proiectele acestora reprezentantului UE în România, pentru a le duce la Bruxelles. „Un astfel de eveniment întâmplat la Braşov, care, din câte am înţeles, se află la prima ediţie, nu putea să mă lase în afara interesului de a participa la această ceremonie pentru că, astăzi, dascălii dumneavoastră vor pune laurii pe capul câştigătorilor. Este un eveniment care arată două lucruri: inteligenţă şi generozitate pentru că am înţeles că programele pe care le-aţi realizat vor fi puse la dispoziţia tuturor ţărilor europene”, a declarat preşedintele.
În cadrul maratonului, timp de 24 de ore, zece echipe de studenţi din Bucureşti, Braşov, Cluj, Timişoara şi Constanţa au dezvoltat aplicaţii care rulează pe sistemul android ce vor putea fi folosite şi accesate de pesmartphone şi tablete şi care au utilitate socială. Din cele zece echipe, una a abandonat, rămânând nouă echipe în competiţia finală. Pe primul loc s-a clasat echipa „Krankenschutz” din Braşov, formată din Andrei Bârsan, Izabella Szen, Bogdan Brînzoiu şi Ştefan Nica, care a dezvoltat o aplicaţie numită „Live rescue”, care permite cetăţenilor să intervină în cazul urgenţelor raportate în apropierea lor înaintea sosirii echipajelor de urgenţă. „Noi ne-am gândit că sunt multe situaţii când există o urgenţă raportată la 112, dar s-ar putea să fie într-o zonă greu accesibilă, fie o zonă de agrement sau convenţii, un festival sau un concert unde ambulanţa ar ajunge relativ greu, dar există şanse unde oamenii pot ajuta. Aplicaţia noastră constă într-un program instalat pe telefon, de regulă de către voluntari sau oameni care au o anumită pregătire necesară pentru a interveni să acorde primul ajutor, iar partea de server este un site care poate fi accesat de cei de la 112, care în momentul în care are loc un apel marchează pe acest site locul unde a avut loc o problemă, adăugând anumite detalii, iar persoanele care se află în acea zonă primesc automat notificări prin SMS pe telefonul mobil având şansa să salveze o viaţă înainte de a sosi echipajele de intervenţie“, a spus Andrei Bârsan, reprezentantul echipei câştigătoare, citat de Mediafax.
Locul doi a fost ocupat de echipa „Code Smart” care a dezvoltat o aplicaţie ce facilitează o legătură strânsă între medicul de familie şi pacient, iar locul trei a revenit echipei „Health Robots”, destinată nevoilor diverse în materie de sănătate ale cetăţenilor.
La finalul evenimentului, primarul Braşovului, George Scripcaru, a înmânat premii tuturor echipelor participante. Toate lucrările şi aplicaţiile care au fost dezvoltate de către studenţii români în cadrul acestui eveniment vor fi donate Comisiei Europene, cu excepţia drepturilor de proprietate intelectuală, care le va promova către mediul de afaceri. „Vrem să dovedim opiniei publice româneşti şi comunităţii europene că România deţine valori autentice, inteligente, talentate, care îşi îndreaptă atenţia şi asupra a ceea ce se întâmplă în jurul nostru”, au menţionat organizatorii.

Inteligenţa românească, mult mai valoroasă decât aurul de la Roşia Montană
În discursul său de la gala de premiere a câştigătorilor „Maratonului de Programare”, Traian Băsescu a declarat că ţara noastră are o resursă mult mai valoroasă decât aurul de la Roşia Montană sau gazele de şist, şi anume inteligenţa. Preşedintele României este de părere că România ar trebui să urmeze exemplul Japoniei, care şi-a fructificat la maxim intelingenţa şi acum este una din cele mai dezvoltate ţări ale lumii.
„Avem un sistem fiscal pentru companiile IT favorabil şi avem cel mai important lucru: inteligenţă şi plăcerea tinerilor români de a se afla în faţa unui calculator. Cred că 90% dintre români, dacă la pui în faţă o sapă şi un calculator, vor prefera calculatorul, ceea ce înseamnă că, nativ, suntem înclinaţi către munca intelectuală, către valorificarea inteligenţei şi mai puţin către dat cu sapa, ceea ce nu-i rău lucru. Slavă Domnului că avem şi 10% care se îndreaptă către dat cu sapa”, a mai spus Băsescu.
Preşedintele a scos în evidenţă faptul că niciuna din marile companii IT din lume nu-şi permite să nu aibă filială în România. Totodată, a arătat că România dispune în acest moment şi de banii necesari dezvoltării acestui domeniu, sute de milioane de euro, bani europeni destinaţi dezoltării IT-ului în România.

Băsescu l-a felicitat pe Scripcaru pentru lucrurile bune pe care le-a făcut în municipiu
Preşedintele Traian Băsescu l-a felicitat, sâmbătă, pentru „lucrurile bune“ pe care le-a făcut, pe primarul Braşovului, democrat-liberalul George Scripcaru, cu care a avut o întrevedere amicală la primărie, înaintea participării la „Maratonul de programare”. La ieşirea de la întâlnirea cu primarul George Scripcaru, Traian Băsescu a spus că a discutat probleme din administraţia locală. „Vă felicit că aveţi un primar bun şi că lucrurile merg bine, deşi nu-şi ia toţi banii pe care ar trebui să îi dea Ministerul Dezvoltării. Foarte bine însă că se bazează pe bani europeni, pe finanţări externe de la BERD şi BEI”, a declarat Băsescu pentru Mediafax.

+4 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie