Curs BNR

1 EUR = 4.9762 RON

1 USD = 4.6699 RON

1 GBP = 5.7698 RON

1 XAU = 344.5697 RON

1 AED = 1.2715 RON

1 AUD = 3.0092 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.9039 RON

1 CAD = 3.4052 RON

1 CHF = 5.1198 RON

1 CNY = 0.6444 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2629 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0160 RON

1 KRW = 0.3388 RON

1 MDL = 0.2600 RON

1 MXN = 0.2728 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7564 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4286 RON

1 TRY = 0.1435 RON

1 UAH = 0.1180 RON

1 XDR = 6.1406 RON

1 ZAR = 0.2425 RON

Editia 8169 - 24 apr 17:39

FELDIOARA: Lucrările privind modernizarea fostei Şcoli Agricole avansează rapid

Autor: Mircea PETRUSE

Publicat la 21 noiembrie 2014

Pe timpul iernii, muncitorii îşi vor continua activitatea în interiorul clădirii

FELDIOARA: Lucrările privind modernizarea fostei Şcoli Agricole avansează rapid

Proiectul care vizează dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii şcolare în comuna Feldioara se află la această oră în plină desfăşurare. Vorbim aici de două instituţii de învăţământ la care se lucrează intens şi în această perioadă: extinderea prin mansardare şi construirea unui nou corp de clădire la Şcoala Generală din cartierul Brazilor, precum şi reabilitarea şi modernizarea fostului imobil în care a funcţionat cândva Şcoala Agricolă.
Cât priveşte celelalte două localităţi aparţinătoare - Reconstrucţia şi Rotbav - investiţiile s-au încheiat în mare măsură. Astfel, copiii din zona satului Reconstrucţia dispun începând cu acest an şcolar de o grădiniţă nouă care şi-a deschis larg porţile în luna septembrie, în timp ce preşcolarii satului Rotbav învaţă deja de mai bine de un an într-o grădiniţă nouă rezultată din refacerea din temelii a uni imobil mai vechi. Pentru a asigura însă infrastructura necesară desfăşurării în cele mai bune condiţii a procesului educaţional în zona celor două sate menţionate, Primăria caută soluţii pentru construirea unei şcoli primare în Rotbav, deoarece elevii continuă să înveţe într-un imobil vechi ce nici măcar nu mai poate fi reabilitat.


Investiţia ar trebui finalizată în maximum 18 luni
Revenind la comuna Feldioara, trebuie să spunem că elevii care învăţau până mai ieri la şcoala primară cunoscută sub denumirea de fosta Şcoală Agricolă au trebuit să fie mutaţi în corpul B de clădire situat în centrul localităţii, corp ce aparţine de Liceul „Petru Rareş”. Motivul acestui „transfer” l-a constituit lucrările de reabilitare şi modernizare ale vechii şcoli, lucrări începute în urmă cu câteva luni şi aflate azi, aşa cum spuneam, în plină derulare.
Investiţia despre care vorbim se referă deci la Liceul „Petru Rareş” din Feldioara, corpul C Clasele I-IV, cunoscut sub numele de Şcoala Agricolă. Clădirea era foarte veche, uzată fizic şi moral, astfel încât ea necesita de mai multă vreme îmbunătăţiri, reparaţii şi reabilitări.
Primăria a întocmit de multă vreme un studiu în acest sens, iar titlul cererii de finanţare a vizat „Reabilitarea, modernizarea, extinderea şi echiparea Liceului Teoretic „Petru Rareş” Feldioara, corp C Clasele I-IV”, în cadrul Axei prioritare 3: Îmbunătăţirea Infrastructurii Sociale din Programul Operaţional Regional 2007-2013. Domeniul de intervenţie 3.4 al proiectului vizează „Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă”.
După cum declara primarul comunei Feldioara, Sorin Taus, lucrările ar trebui finalizate în maximum 18 luni, ţinând cont că va fi ridicat un nou corp de clădire de la zero, iar corpul C, în care studiază elevii din clasele I-IV, va fi complet modernizat. De asemenea, din bugetul proiectului este prevăzută realizarea unei platforme ecologice de depozitare a gunoiului, asigurarea accesului în şcoală prin construirea unei rampe speciale pentru persoanele cu dizabilităţi, precum şi amenajarea unei alei pietonale de la intrarea în incintă până la noua intrare în şcoală, şi de acolo până în zona din care pleacă rampa.


Modernizarea şcolii, o îmbinare arhitectonică între vechi şi nou
Echipele de muncitori ale firmei care a câştigat licitaţia lucrează de câteva luni în interiorul clădirii, dar şi în afara ei, în imediata vecinătate a intrării în şcoală. Au fost scoase cantităţi apreciabile de moloz şi cărămidă provenind de la plafoanele interioare şi de la vechile coşuri ale sobelor pe lemne, fiind decopertat şi înlocuit complet vechiul acoperiş compus din ţigle. Deşi lucrările vizează intervenţii radicale la acoperiş, podele, ferestre, pereţii interni şi exteriori, se vor păstra totuşi elemente din vechea arhitectură, precum şi specificul estetic propriu unui aşezământ de educaţie şi cultură tradiţional, îmbinându-se astfel pe cât posibil vechiul cu noul.Imobilul a fost recompartimentat integral şi mansardat, astfel încât aici să funcţioneze noi clase şi spaţii destinate elevilor şi cadrelor didactice: săli de clasă, cancelarie, laboratoare, grupuri sanitare moderne, centrală termică pe gaz metan etc.
Zilele trecute s-a lucrat intens la tencuieli interioare şi la exterior (foto), ridicându-se deja şi scheletul metalic pentru noul corp de clădire învecinat. Deşi iarna bate la uşă, activitatea nu se va opri în perioada următoare ci se va muta în interior, întrucât se va lucra la instalaţii, finisaje etc.


 

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie