Curs BNR

1 EUR = 4.9698 RON

1 USD = 4.5788 RON

1 GBP = 5.8041 RON

1 XAU = 306.7709 RON

1 AED = 1.2466 RON

1 AUD = 2.9857 RON

1 BGN = 2.5410 RON

1 BRL = 0.9242 RON

1 CAD = 3.3759 RON

1 CHF = 5.1842 RON

1 CNY = 0.6360 RON

1 CZK = 0.1961 RON

1 DKK = 0.6667 RON

1 EGP = 0.1479 RON

1 HUF = 1.2600 RON

1 INR = 0.0552 RON

1 JPY = 3.0432 RON

1 KRW = 0.3437 RON

1 MDL = 0.2587 RON

1 MXN = 0.2692 RON

1 NOK = 0.4348 RON

1 NZD = 2.7941 RON

1 PLN = 1.1502 RON

1 RSD = 0.0424 RON

1 RUB = 0.0501 RON

1 SEK = 0.4429 RON

1 TRY = 0.1453 RON

1 UAH = 0.1196 RON

1 XDR = 6.0826 RON

1 ZAR = 0.2403 RON

Editia 8135 - 05 mar 15:53

FC Brașov, motiv de ceartă între consilierii locali. Consilierii locali nu au aprobat ordinea de zi, astfel că Ghidul de finanțare pentru Programul „Sportul de performanță” nu a ajuns la vot

Autor: Radu COLȚEA

Publicat la 12 octombrie 2023

FC Brașov, motiv de ceartă între consilierii locali. Consilierii locali nu au aprobat ordinea de zi, astfel că Ghidul de finanțare pentru Programul „Sportul de performanță” nu a ajuns la vot

Consiliul Local Brașov a respins miercuri, 11 octombrie, ordinea de zi a ședinței extraordinare convocate de primarul Brașovului, Allen Coliban. Pe ordinea de zi, pe lângă proiectele ce vizau Programul „Cornul și laptele”, organigrama Primăriei sau spațiile administrare de RIAL SRL a fost introdus, marți, după ora 15.00, ca punct suplimentar, Ghidul de finanțare pentru Programul „Sportul de performanță”. De altfel, acest ultim punct a fost cel care provocat o adevărată ceartă în Consiliul Local Brașov. La discuții au asistat și reprezentanți ai clubului FC Brașov, dar și părinții unor copii legitimați la club. Primarul Brașovului, Allen Coliban, a anunțat că va convoca o nouă ședință de plen, în 12 octombrie, iar pe ordinea de zi se va regăsi acest punct.

Retragerea mea vine doar pentru a nu sta piedică în luptele dumneavoastră politice

Consecința imediată a conflictului dintre cele două tabere din Consiliul Local Brașov, respectiv USR și PNL-PSD, a fost demisia președintelui clubului FC Brașov, Dragoș David, numit pe această funcție cu mai puțin de două luni în urmă.

„Din păcate FC Brașov este în agonie. Majoritatea din CL Brașov nu și-au asumat și nu își dorește continuarea activității la Centrul de copii și juniori. Din păcate, domnilor, manipularea vine din partea dumneavoastră, eu am fost astăzi solidar cu părinții. Așadar așa cum am anunțat în ședință, eu, de astăzi mi-am anunțat demisia din funcția de președinte executiv al FC Brașov, lucru pe care vă rog, dacă aveți onoarea la purtător să-l faceți și dumneavoastră stimați consilieri care vă ascundeți în spatele legii. Era un moment bun în care să arătați comunității că sunteți împreună, l-ați ratat din păcate. Cine? Vă știți voi și acum vă știe și comunitatea. Un mare mulțumesc părinților, sponsorilor și celor care ați fost lângă FC Brașov. Retragerea mea vine doar pentru a nu sta piedică în luptele dumneavoastră politice. Mai aveți o șansă mâine. Stimați brașoveni, astăzi au votat împotriva ordinii de zi. Mâine dacă va ninge Brașovul vă fi fără contract pentru deszăpezire, doar ca să știți. AMB reprezentat de mine rămâne membru al asociației FC Brașov, iar eu voi fi sprijin în continuare”, a declarat președintele FC Brașov, Dragoș David.

Discuțiile în Consiliul Local Brașov au început în momentul în care fost supusă ordinea de zi a ședinței, primarul municipiului, Allen Coliban, anunțând aprobarea Ghidului de finanțare este urgență, pentru a se putea lansa apelul de proiecte. „Actualul ghid pentru finanțarea sportului de performanță este inaplicabil fotbalului pentru acest sezon. Acest ghid se rezuma la primele două ligi, iar noi nu avem nicio echipă care să respecte acest criteriu. Însă, trebuie să ținem cont că avem o responsabilitate în ceea ce privește grupele de copii și juniori ale FC Brașov, club în care municipalitatea este membru asociat. În acest moment, secțiile de copii și juniori depind exclusiv de finanțări private. Avem nevoie de un cadru de finanțare, care să permită clubului să obțină fonduri de la bugetul local. Noua metodologie a luat în calcul observațiile Curții de Conturi și ale instanțelor de judecată. Astfel, am introdus o cofinanțare de 10% din partea solicitantului, iar depunerea și evaluarea dosarelor va dura cel puțin 30 de zile. Proiectul de hotărâre a fost lansat în consultare publică în 25 august, iar după ce au trecut cele 30 de zile pentru această etapă am pregătit noua metodologie. Avem nevoie de acest Ghid, pentru a putea lansa apelul de proiecte, iar cererile pot fi depuse atât de FC Brașov, cât de alte proiecte”, a continuat edilul Brașovului.

Allen Coliban: „Explicați de faceți acest lucru”

Suplimentarea ordinii de zi nu a fost aprobată de consilierii locali, însă dezbaterile pe marginea acestui punct au continuat. Primarul le-a reproșat aleșilor că refuză dezbateri și discuții pe teme importante pentru brașoveni. „Sunteți aici în virtutea unui mandat dat de cetățeni, iar în situația de față avem sute de copii care așteaptă o soluție de finanțare de la municipiu, iar dumneavoastră nici măcar nu vreți să dezbatem acest lucru. Explicați de faceți acest lucru”, a mai spus Coliban.

Sebastian Rusu: „Dacă este nevoie, ne vom adresa și organelor de cercetare penală”

La rândul său, viceprimarul Sebastian Rusu (PNL) a spus că cel care ar trebui să dea explicații este primarul Brașovului. „Cred că primarul ar trebui să explice ce s-a întâmplat la FC Brașov. Este cazul să se facă lumină în ceea ce privește suma de 3,5 milioane de euro pentru o echipă care s-a dus în cap. Există în acest moment dosare penale privind acest proiect, iar instanțele au stabilit că modul în care s-a făcut finanțarea a fost nelegal. Pentru a face lumină, voi solicita un control din partea ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală, n.r.), să vedem cum au fost cheltuiți banii. Vom cere un control al Curții de Conturi și, dacă este nevoie, ne vom adresa și organelor de cercetare penală, pentru că sunt 3,5 milioane de euro, care s-au dus pe apa Sâmbetei. Suntem de acord să găsim o soluție, dar prin comunicare, nu printr-o «încercare de ambuscadă», cum s-a încercat astăzi. Nu este vina noastră pentru situația actuală, Nu noi am condus acest club”, a declarat viceprimarul.  

Primarul a spus că cele 3,5 milioane de euro au fost folosite pentru salarii, bareme de arbitraj, deplasări sau echipamente: „Au fost folosiți pentru funcționarea clubului sportiv timp de doi ani. Au fost două controale ale Curții de Conturi, care a dispus o singură măsură, ce viza suma de 100.000 de lei pentru un contract de împrumut, ce nu trebuia achitată de la bugetul local. Suma a fost recuperată. A existat o problemă la echipa de seniori, care face acum obiectul unui audit, dar aceasta nu are legătura cu grupele de copii și juniori”.

Pe de altă parte, Allen Coliban le-a reproșat unor consilieri că „trag sfori” și că le recomandă părinților să își mute copiii la alte cluburi: „Brusc au ajuns la Kids sau la «Steagu Roșu» grupe de la noi”.

Ulterior aleșii au reclamat că ai primit foarte târziu proiectul de hotărâre. „Forma finală a fost introdusă în sistemul electronic marți, aproape de ora 16.00, după ce au început ședințele comisiilor de specialitate. O soluție este ca această metodologie să fie discutată în ședința ordinară”, a spus președintele de ședință, Cătălin Anton (PNL).

I s-a răspuns că proiectul a fost lansat în consultare publică în 25 august, însă alesul liberal a explicat că este vorba de un proiect, nu de forma finală pentru care se acordă votul.

La rândul său, consilierul local Marius Potea (PSD) a spus că la Comisia nr. 5 (Juridică), proiectul a ajuns după 25 de minute de la începerea ședinței. „La alte comisii nici măcar nu a ajuns”, a continuat el.

Mesajul unui antrenor de la FC Brașov

În timpul ședinței a avut o intervenție și un antrenor de la FC Brașov, Marian Constantinescu, care i-a anunțat că activitatea clubului a continuat, iar în acest moment sunt restanțe salariale de cinci luni. „Dumneavoastră (se referea la Consiliul Local, n.r.) ați înființat proiectul Corona. Tot dumneavoastră sunteți cei care l-ați desființat pentru a pune bazele FC Brașov și tot de dumneavoastră depinde continuarea lui. Dacă îl mai doriți, măcar spuneți asta, pentru a vedea ce facem mai departe”, a declarat Constantinescu.

Discuțiile au mai continuat până la finalizarea votului pentru ordinea de zi. Aceasta a fost respinsă, iar consilierii locali nu au primit indemnizația de ședință.

Aceasta este al doilea plen în care a fost respinsă ordinea de zi, după ședința de îndată din 2 octombrie.

+4 -1

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie