Curs BNR
1 EUR = 4.9766 RON
1 USD = 4.5135 RON
1 GBP = 5.9447 RON
1 XAU = 385.6265 RON
1 AED = 1.2288 RON
1 AUD = 3.0880 RON
1 BGN = 2.5445 RON
1 BRL = 0.8240 RON
1 CAD = 3.3287 RON
1 CHF = 5.2945 RON
1 CNY = 0.6431 RON
1 CZK = 0.1963 RON
1 DKK = 0.6672 RON
1 EGP = 0.0934 RON
1 HUF = 1.2388 RON
1 INR = 0.0538 RON
1 JPY = 3.0820 RON
1 KRW = 0.3371 RON
1 MDL = 0.2579 RON
1 MXN = 0.2333 RON
1 NOK = 0.4257 RON
1 NZD = 2.7994 RON
1 PLN = 1.1541 RON
1 RSD = 0.0425 RON
1 RUB = 0.0475 RON
1 SEK = 0.4386 RON
1 TRY = 0.1319 RON
1 UAH = 0.1096 RON
1 XDR = 6.0718 RON
1 ZAR = 0.2587 RON
Publicat la 14 sepembrie 2023
Mihaela Nistor: „Prin colaborarea cu medici specialişti, cu kinetoterapeuţi şi alţi specialişti în sănătate, integrăm informaţiile privind diagnosticul şi soluţiile de tratament pentru rezolvarea problemelor de mers şi postură”
Mihaela Nistor este o braşoveancă pasionată de sport. Îi place mişcarea şi, încă din copilărie, a practicat aerobic, pilates, yoga, fitness şi ski. La vârsta de 15 ani părinţii au înscris-o la o şcoală de modeling „pentru a avea o postură armonioasă”. Ulterior, şi-a ales meseria de fiziokinetoterapeut, cu specializare în Posturologie. Este unul dintre puţinii specialişti din România pentru care descoperirea şi aprecierea dezechilibrelor posturale a devenit un deziderat.
Tânăra a absolvit Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Transilvania, secţia „Balneofiziokinetoterapie şi recuperare”. Nu s-a oprit însă aici, dorindu-şi mereu să se perfecţioneze, astfel că a decis să urmeze mai multe cursuri de specializare în Italia, Germania, Franţa, Cluj-Napoca şi Bucureşti. Cursurile au fost susţinute de specialişti cu renume în posturologie, printre care îi amintim pe Pierre Marie Gagey-„Părintele Posturologiei” (Franţa), Dr. Tiron Ştefan-Preşedinte fondator al Societăţii Române de Posturologie, Dr Quercia Patrik- Secretar de stat al „International Society of Proprioceptive Disorders” (Franţa), Dr. Marino Alfredo- Preşedinte al Asociaţiei Italiene de Posturologie Clinică şi Dr. Cezar Ioniţă, medic stomatolog şi posturolog.
La nivel global, 90% dintre copii şi adulţi au deformări la nivelul coloanei vertebrale
Posturologia se referă la „ştiinţa posturii”, adică analizează felul în care stăm,în care ne deplasăm. Este o ramură a medicinei clinice utilizate în ţările moderne pentru a analiza cele mai mici devieri de la o postură normală şi a găsi soluţii terapeutice prin intermediul unor metode simple şi neinvazive, cu ajutorul unor echipamente dedicate (platforma baropodometrice -banda/covor cu mii de senzori, scanere şi camere video integrate într-un software performant). Studii în posturologie efectuate la nivel global arată că 90% dintre copii şi adulţi au deformări la nivelul coloanei vertebrale (scolioză, lordoză sau cifoză) şi deformări la nivelul membrelor inferioare (picior plat, picior valg, Genu Valgum „genunchi în X”, Genu Varum „genunchi în paranteză”).
„Studierea şi observarea posturii întregului corp poate descoperi cauzele primare care provoacă deficienţe osteo-articulare, caracterizate prin dureri sau poziţii defectuoase şi totodată ne îndrumă pentru a putea găsi soluţii terapeutice, cauzale şi nu doar simptomatice. Astfel, atât la adulţi cât şi la copii, reducerea activităţii fizice, poziţia incorectă la birou, utilizarea prelungită a computerului şi a telefonului mobil sau tabletei, duc în timp la scăderea tonusului muscular paravertebral (muşchii spatelui) şi al membrelor inferioare, având ca şi consecinţă deformarea coloanei vertebrale (scolioză, cifoza, etc)”, a explicat Mihaela Nistor.
Fascinată de mersul oamenilor
Femeia a fost dintotdeauna fascinată să analizeze poziţiile statice şi mersul oamenilor cu care interacţionează şi, totodată a încercat, acolo unde a fost necesar, să-i ajute pe cei care au nevoie să îşi recapete sănătatea şi echilibrul.
„De aceea am decis, împreună cu prietena mea, dr. Emilia Comşa (medic de famile si medic de recuperare) să deschidem pe strada Vidin cabinetul de Analiză Posturală. După câţiva ani, am preluat eu integral business-ul, deoarece Emilia a ales să se axeze pe ozonoterapie şi să devină medic specialist de recuperare. În luna iunie 2019, am câştigat programul „România Start-up Plus” şi am obţinut un proiect de 40.000 de euro şi, din resurse proprii am investit încă 10.000 de euro, reuşind să aduc la Braşov cea mai modernă şi completă aparatură dedicată analizei posturale”, a spus braşoveanca.
Serviciile oferite în cabinetul „Posturo-Dinamic” sunt de analizare a posturii, incluzând poziţiile statice şi mersul, printr-o metodă bazată pe utilizarea unui sistem computerizat, dar şi printr-o examinare obiectivă.
„Prin colaborarea cu medici specialişti, cu kinetoterapeuţi şi alţi specialişti în sănătate, integrăm informaţiile privind diagnosticul şi soluţiile de tratament pentru rezolvarea problemelor de mers şi postură. Etapele analizei posturale sunt: testul de mers (analiza mersului), analiza statică (analiza presiunilor plantare), analiza stabilometrică (examenul echilibrului), scannerul bipodalic (studiul boltei plantare), analiza posturală prin imagini (măsurători cu ajutorul sistemului de camere video pentru a verifica dacă sunt deficienţe la nivelul corpului: cifoză, lordoză, scolioză, etc). În urma evaluarii posturale efectuate, specialistii noştri vor recomanda: kinetoterapie, exerciţii sportive şi, unde este cazul, purtarea de talonete ortopedice personalizate”, a detaliat Mihaela Nistor.
Ce sunt talonetele ortopedice personalizate
Acestea sunt dispozitive medicale, personalizate pentru forma şi dimensiunea tălpilor picioarelor fiecărui pacient.
„Ele se realizează pe baza examenului baropodometric static şi dinamic, a examenului de scanare corporală integrală şi a evaluării posturale (videografice). Rezultatele analizei posturale ale fiecărui pacient se expediază automat către Centrul de Ortopedie, partener, cu sediul la Roma şi Centrul de Cercetare şi Producţie al acestuia. Acolo, specialiştii examinează problemele posturale ale pacientului şi realizează Talonete Ortopedice Personalizate pentru fiecare pacient”, a completat femeia.
Toate modelele de talonete sunt realizate din materiale de calitate, sunt flexibile şi pot fi introduse uşor în orice tip de încălţăminte. „În compoziţia acestor materiale intră şi elemente ortopedice care pot varia ca dimensiune şi conţinut, pentru a produce corecţiile necesare în diferite zone ale piciorului. Materialul de acoperire al talonetelor este compus din microfibră antialergică, antibacteriană, antiperspirantă şi antialunecare, confortabilă şi plăcută la atingere”, a mai spus ea.
Braşoveanca spune că a investit în cel mai complet sistem medical de la „Sensor Medica”, format dintr-o platformă baropodometrică (covor) cu mii de senzori, scanner podometric şi camere video, prin care se efectuează o analiză posturală globală integrată, prin intermediul unui software performant.
„Sunt vizualizate presiunile exercitate pe talpă, indicând centrul de greutate corporală, deplasarea presiunilor în timpul mersului, imaginea piciorului în sarcină (obţinută prin scanare) pentru a studia bolta plantară, iar interpretarea rezultatelor de către mine şi colegii mei va pregăti un plan pentru rezolvarea următoarelor patologii – picior plat, valg sau cav, genunchi în X sau paranteză, fasciita plantară, membre inegale, monturi, dureri de spate, dureri de genunchi, scolioză, etc”, a mai explicat terapeuta.
Un mers incorect poate produce probleme în tot organismul
Cabinetul medical de Analiza Posturală este singurul centru din Braşov şi din centrul ţării care beneficiază de un sistem actual şi performant. Pacienţii care trec pragul cabinetului ajung aici când au probleme evidente de mers şi de postură, când suferă de dureri de picioare, de spate, genunchi, şold.
„În urma testului de analiză posturală vom identifica dacă problemele sunt cauzate de postura greşită şi putem oferi soluţii reale şi eficiente.
De asemenea, există o recomandare a societăţilor internaţionale orto pediatrice ca toţi copiii după vârsta de 4 ani să efectueze un astfel de examen postural, pentru a identifica în faze incipiente problemele de postură şi mers, când posibilităţile terapeutice sunt mai eficiente şi uşor de implementat, scopul fiind de a beneficia de o dezvoltare armonioasă.
Mersul este o componentă foarte importantă în viaţa unui om. Un mers incorect poate produce probleme în tot organismul, în cazul unei
„călcături” asimetrice, se pot modifica forţele de la nivelul şoldurilor, genunchilor şi gleznelor, şi de asemenea, pot apărea probleme la nivelul coloanei vertebrale, deoarece forţele se transmit asimetric, şi corpul încearcă să-şi găsească poziţia de echilibru”, a detaliat Mihaela Nistor.
Copiii ar trebui să fie evaluaţi la cabinetul de Analiză Posturală anual, deoarece „ochiul” specialistului, împreună cu rezultatele obiective ale analizei posturale, identifică cele mai fine modificări şi asimetrii la nivelul corpului care pot scăpa atenţiei părintelui. Cel mai des pacienţii se confruntă cu dureri inexplicabile de picioare, glezne, spate, genunchi.
„În urma analizei posturale, de cele mai multe ori se identifică probleme de aliniament care au ca efect dezechilibre în restul corpului şi care, în timp, se acutizează şi generează durere”, mai spune terapeuta.
Cum identificăm o postură greşită?
În primul rând este nevoie de o analiză vizuală a posturii pentru a ne da seama dacă există probleme de postură.
„Puneţi persoana să stea cu spatele la perete, relaxată, şi apoi să meargă înainte şi înapoi pe o linie imaginară. Verificaţi apoi următoarele aspecte: Umerii sunt aliniaţi corect? Gleznele sunt căzute în interior? Are un mers vicios? Are deformări la nivelul genunchilor? Călcâiul este pe aceeasi linie cu gamba?Dacă unul dintre aceste aspecte este identificat se recomandă o analiză posturală profesională”, recomandă femeia.
Sfaturi pentru cei care vor să aibă o postură corectă
Să fie în permanenţă atenţi la modul în care merg şi la poziţia în care stau. Să facă mişcare cât mai multă mişcare şi să îşi dezvolte simetric toate grupele de muşchi, care să îi ajute să meargă şi să stea corect.
De asemenea, atenţie la postura pe care o au la birou, atât copiii, cât şi adulţii! Să acorde atenţie mobilierului ergonomic, care să permită ajustarea uşoară şi găsirea poziţiei corecte. Să nu petreacă timp îndelungat cu tableta şi telefonul în mână. Să facă pauze dese în care să facă mişcare.
„Creştem copii drepţi ca brazii”- analiză posturală gratuită
Unul dintre proiectele cu care echipa cabinetului de Analiză Posturală se mândreşte şi care aduce încontinuu satisfacţii este „Creştem copii drepţi ca brazii”. A pornit de la ideea că identificarea timpurie a problemelor de postură şi de mers are cele mai mari beneficii şi cele mai bune rezultate în timp. Aşa s-a luat decizia oferirii, gratuit, de analize posturale copiilor din Braşov.
„Ne-am deplasat în numeroase grădiniţe şi şcoli şi am analizat sute de copii. Am identificat numeroase probleme şi am consiliat părinţii copiilor şi cadrele didactice în legătură cu paşii următori care trebuie urmaţi. Am trăit momente extraordinare alături de copii şi ne-am bucurat de faptul că am reuşit să integrăm prin joc analizarea posturii acestor copii şi să atragem atenţia asupra posibilelor probleme. Am mers, de asemenea, şi către zona sportivă şi am fost prezenţi la Braşov Running Festival unde am consiliat alergătorii în legătură cu modul în care îşi pot îmbunătăţi performanţele sportive”, a mărturisit Mihaela Nistor.
11.000 de pacienţi din toată ţara, verificaţi la Centrul de Analiză Posturală din Braşov
Anul acesta centrul „Posturo Dinamic” împlineşte 10 ani de activitate, iar echipa se mândreşte cu faptul că a reuşit să verifice postura a peste 11.000 de pacienţi din toata ţara.
„Am găsit soluţii pentru ameliorarea problemelor cu care aceştia se confruntă. Fie i-am ajutat cu talonete ortopedice personalizate, fie am gândit un plan multidisciplinar bazat pe kinetoterapie, sport, osteopatie. Faptul că ne aflăm în relaţii de colaborare cu medici din diferite ramuri medicale: ortopezi, pediatri, medici de familie, reumatologi, medici de recuperare, oftalmologi, stomatologi cu specializare în ortodonţie, centre de kinetoterapie, osteopati, chiropracticieni, medici sportivi, ne face să putem recomanda cele mai bune tratamente pentru ameliorarea suferinţelor pacienţilor noştri”, a încheiat Mihaela Nistor. (BizBraşov.ro)
nu este nici un comentariu
Comuna Vama Buzăului din judeţul Braşov se va dezvolta foarte mult din punct de vedere turistic în următorii doi ani, odată cu realizarea staţiunii ecoturistice despre care se vorbeşte de[...]
2024-10-02 citeste mai multFăgărăşeanca Alina Bica, fostă şefă a DIICOT, a scăpat de executarea pedepsei de 4 ani de puşcărie pentru favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender şi cere despăgubiri de peste un milion[...]
2024-10-02 citeste mai multLa un an şi câteva zile de la demolarea podului vechi de peste râul Olt, dintre localităţile Voila şi Cincşor, constructorul lucrează în această perioadă la structura de rezistenţă[...]
2024-10-04 citeste mai multDouă etaje ale Palatului Spiltz sunt scoase la închiriere
2024-10-03 citeste mai multUn şofer de la RATBV promovează Braşovul din banii lui
2024-10-03 citeste mai mult
Adaugă un comentariu