Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 06:05

Fără mască doar în casă. Noile ordine Covid, valabile de azi

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 25 octombrie 2021

CJSU Braşov: Incidenţa înregistrată la nivelul localităţii nu mai contează, măsuri unitare pentru întreg judeţul

Fără mască doar în casă. Noile ordine Covid, valabile de azi

După ce vineri, 22 octombrie, Guvernul Românei a aprobat o hotărâre prin care au fost instituite noi restricţii, hotărârea fiind publicată pe parcursul nopţii în Monitorul Oficial, reprezentanţii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Braşov s-au reunit duminică, 24 octombrie, pentru a constata incidenţa în toate localităţile din judeţul nostru, dar şi pentru a dispune aplicarea prevederilor aprobate de Executiv, indiferent de incidenţă.
Măsurile dispuse de CJSU vor fi valabile timp de 14 zile, iar situaţia epidemiologică în toate cele 58 de localităţi din judeţul Braşov va fi reevaluată în 7 noiembrie.
Practic, în baza acestei decizii, în comuna Drăguş, unde incidenţa era ieri de 0 la mie se vor aplica aceleaşi reguli ca la Sânpetru, unde rata de infectare a ajuns la 15,22 la mie.

Libertate de circulaţie doar până la ora 22.00
Conform hotărârii de Guvern ce a fost aprobată vineri, timp de 30 de zile, începând de luni, 25 octombrie, în toate zilele săptămânii, între orele 22.00 şi 05.00, este interzisă circulaţia persoanelor. Fac excepţie cele vaccinate sau trecute prin boală (care au „certificat COVID”), dar şi cele care ies din casă pentru un motiv bine întemeiat şi îşi justifică deplasarea prin adeverinţă de la angajator, legitimaţie de serviciu sau declaraţie pe proprie răspundere.
Până acum, în localităţile cu incidenţă cuprinsă între 6 şi 7,5 cazuri la mie, restricţiile de circulaţie se aplicau în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, între orele 20.00 şi 05.00. Tot până acum, în localităţile cu incidenţa mai mare de 7,5 cazuri la mie, restricţiile de circulaţie se aplicau în toate zilele săptămânii, între orele 20.00 şi 05.00.

În primării sau alte instituţii publice, doar cu „certificat COVID” sau test negativ
Conform hotărârii de Guvern, accesul tuturor persoanelor, cu excepţia angajaţilor, în incintele instituţiilor publice centrale şi locale, regiilor autonome şi operatorilor economici cu capital public va fi permis doar celor care fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării, cu obligaţia de a verifica la intrarea în locaţie, prin intermediul certificatului digital. Aceleaşi reguli de acces vor fi valabile si pentru operatorii economici care funcţionează în clădiri de birouri private în care îşi desfăşoară activitatea cel puţin 50 de persoane simultan.
Derogare de la această regulă o au avocaţii, al căror acces este permis pentru exercitarea activităţilor.
Pentru situaţiile speciale, cum este, de exemplu, eliberarea certificatelor de deces sau a altor documente urgente, instituţiile vor trebui să găsească soluţii pentru a le preda documentele şi persoanelor care nu au „certificat COVID” sau nu sunt testaţi. Printre altele, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a spus vineri că se pot amenaja spaţii în aer liber, se pot eliberare documentele la geamuri sau în sistem online. O variantă ar fi şi organizarea unui sistem de testare rapidă, pe loc.
Soluţii vor trebui să găsească primăriile şi pentru relaţia cu cetăţenii care vin pentru a prelua, de exemplu, dosarele pentru ajutoarele de încălzire. Ba mai mult, autorităţile locale vor fi puse în situaţia de a găsi soluţii alternative pentru întâlnirile „faţă – în – faţă” în spaţii închise cu beneficiarii nevaccinaţi, netestaţi sau care nu au trecut prin boală, care vin să ceară ajutorul pentru a putea completa dosarul.   

Farmaciile şi hipermarketurile din mall-uri, destinate doar celor cu „certificat”
O altă măsură stabilită prin hotărârea de Guvern de vineri este ca în mall-uri să se permită accesul numai persoanelor care au „certificat COVID”. Măsura a fost explicată vineri de Raed Arafat, care a menţionat că persoanele nevaacinate sau netrecute prin boală nu vor avea acces nici în magazinele alimentare sau farmaciile din mall-uri. Explicaţia lui a fost că există riscul ca un „nevaccinat” să ajungă la cinematograf, în loc să meargă la magazinul alimentar. Soluţia lui Arafat către cei care nu vor avea acces în mall-uri a fost ca aceştia să caute farmacii sau magazine alimentare de cartier.
Potrivit noilor prevederi, în toate localităţile, magazinele, restaurantele, cafenelele se vor închide de la ora 21.00. Excepţie fac benzinăriile, farmaciile non-stop sau operatorii care livrează la domiciliu.  
Pe de altă parte baruri, cluburi şi discotecile nu vor putea funcţiona.

Certificatul COVID, „bilet de intrare” la cinema, spectacol, restaurant sau în hotel
Tot cu „certificatul COVID” este permis accesul şi în unităţile de alimentaţie publică, la spectacole, în restaurante, în sălile de fitnnes, în sălile de jocuri de noroc. Și tot cu „certificatul COVID” este permis accesul turiştilor în unităţile de cazare.
„Certificatul COVID” e o „derogare” li pentru activităţile recreative şi sportive desfăşurate în aer liber, cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună.    

La biserică, ca la farmacie sau magazin alimentar
„Certificatul COVID” nu va fi obligatoriu în biserici şi la reuniunile religioase, spre deosebire de alte instituţii în care, de luni, pot intra doar persoanele care fac dovada vaccinării, testării sau a trecerii prin boală.
Decizia a fost explicată de şeful DSU, Raed Arafat, care a menţionat că „s-a discutat şi s-a hotărât că pentru această activitate este una esenţială dintr-un anumit punct de vedere, cum este să te duci la alimentară sau la farmacie”.
Potrivit acestuia, decizia potrivit căreia „certificatul COVID” să nu fie obligatoriu pentru participarea la slujbe şi la alte reuniuni religioase a fost luată în Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă cu unanimitate de voturi.
 
Fără nunţi şi botezuri

Conform deciziei Guvernului, organizarea şi desfăşurarea evenimentelor private, precum nunţile, botezurile, dar şi a conferinţelor, workshop-urilor, concertelor şi spectacolele în aer liber sunt interzise. Totodată, competiţiile sportive se vor desfăşura din nou fără spectatori.
În schimb, este permisă oficierea evenimentelor de stare civilă cu prezenţa a maximum 8 persoane în interiorul clădirii, iar în exterior cu participarea a maximum 20 de persoane, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne.
De asemenea, masca de protecţie devine obligatorie în toate spaţiile publice închise şi deschise, precum şi la locul de muncă şi în mijloacele de transport în comun. Excepţie fac persoanele care depun efort fizic intens sau cele care desfăşoară activităţi sportive. În schimb, a fost eliminată „derogarea” în cazul persoanelor care sunt singure pe stradă.
 
Reguli la locul de muncă
Angajatorii din sistemul public şi privat trebuie să dispună organizarea muncii la domiciliu sau în regim de telemuncă, pentru cel puţin 50% din angajaţi, acolo unde specificul activităţii permite. În situaţia în care nu se poate desfăşura activitatea de către salariat în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu şi în vederea evitării aglomerării transportului public, angajatorii din sistemul privat, autorităţile şi instituţiile publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi regiile autonome, societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, având un număr mai mare de 50 de salariaţi, au obligaţia organizării programului de lucru astfel încât personalul să fie împărţit în grupe/schimburi/ture care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferenţă de cel puţin o oră, cu respectarea strictă a măsurilor de protecţie sanitară.
De asemenea, masca devine obligatorie la locul de muncă. Excepţie fac persoanele care stau singure în birou. Până acum, puteau sta fără mască de protecţie în birou cel mult 10 persoane, dacă erau vaccinate, însă regula nu mai este valabilă.

Comentarii

'Willy'

2021-10-25 22:17:11


'Mai scria latraul rusofil barbughe inca doua randuri si avea mai multe cuvinte pe pagina decat articolul. '

'Barbu Gh.'

2021-10-25 17:59:05


'În sfârșit mai citesc și cîte o opinie de om care și analizează faptele ăstora de la guvernare, vedeți postarea de la ora 11:10:37. '

'VaiDeNoi'

2021-10-25 11:10:37


'Ati auzit de: anticorpii monoclonali, Favipiravir, Tocilizumab si Arbidol? Ei astea vor oprii pandemia, nu vax-ul multiplu, nici masca. Dar nu le veti vedea pentru ca interesul este cu totul altul....'

'Barbu Gh.'

2021-10-25 09:40:39


'@stercalau, Nu te oprește nimeni să faci și următoarele doze. Doar că ar cam fi cazul ca de la a treia doză să se ceară și bani. Că prea multă „imunitate” strică. Arată că tu ești deștept și susține efortul financiar al fostului p.m. Cîțu. Că de unde bani pentru medicamente dacă toți au fost băgați în doze? Trebuie recuperați de undeva. De la a treia doză în sus să fie cu bani, că așa-i firesc.\nNici „dealerii” nu dau mai mult de o doză-două gratis....'

'stercalau'

2021-10-25 07:05:07


'au avut dreptate batrinii.prostia se plateste .niciodata fudulul si prostul nu au fost iertati.de un an de zile ne puteam vaccina toti pina acum.din cei internati acu si nevaccinati nici unul nu spune ca principala cauza a nevaccinarii este prostia lor.toti o dau cotita.'

'Barbu Gh.'

2021-10-25 06:39:46


'Măsurile acestea cretinoide au mai fost luate și anul trecut. CU CE FOLOS? Atunci de ce se persistă? Chiar sunt incapabili să învețe din greșelile trecutului?'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie