Curs BNR

1 EUR = 4.9575 RON

1 USD = 4.6194 RON

1 GBP = 5.7071 RON

1 XAU = 290.0889 RON

1 AED = 1.2580 RON

1 AUD = 3.0134 RON

1 BGN = 2.5348 RON

1 BRL = 0.9172 RON

1 CAD = 3.3885 RON

1 CHF = 5.1137 RON

1 CNY = 0.6542 RON

1 CZK = 0.2096 RON

1 DKK = 0.6655 RON

1 EGP = 0.1495 RON

1 HUF = 1.3316 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.3068 RON

1 KRW = 0.3478 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2601 RON

1 NOK = 0.4193 RON

1 NZD = 2.8081 RON

1 PLN = 1.0939 RON

1 RSD = 0.0423 RON

1 RUB = 0.0577 RON

1 SEK = 0.4288 RON

1 TRY = 0.2307 RON

1 UAH = 0.1251 RON

1 XDR = 6.1493 RON

1 ZAR = 0.2350 RON

Editia 7947 - 26 mai 19:26

Fără gratii, fără sticlă, dar cu camere video şi panouri de sensibilizare

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 23 noiembrie 2022

Primăria Braşov susţine că nu ia în calcul să închidă Strada Sforii: „indiferent de câte gratii vei pune, tot se va găsi cineva care să treacă de acea barieră”

Fără gratii, fără sticlă, dar cu camere video şi panouri de sensibilizare

După de Avocatul Poporului a transmis o adresă prin care a recomandat municipalităţii din Braşov să ia măsuri pentru ca strada Sforii să nu mai fie vandalizată, iar din document rezulta că Primăria Braşov ar fi indicat ca o posibilă măsură montarea unor gratii, reprezentanţii administraţiei locale braşovene au reacţionat.
„Primăria Braşov nu a pus problema închiderii străzii Sforii. Ceea ce am susţinut dintotdeauna a fost că trebuie să găsim soluţii legate pentru rezolvarea situaţiei actuale, dar şi pentru educarea publicului. Indiferent ce vom face acolo şi câte gratii vei pune, tot se va găsi cineva care să treacă de acea barieră. Obiectivul nostru este ca strada Sforii să rămână un obiectiv turistic. Anii trecuţi s-a pornit de la ideea că cei care vor să îşi lase acolo amintiri să aibă un spaţiu dedicat (un dreptunghi alb, n.r.). Nu a funcţionat, pentru că trecătorii au ales să îşi lase amintirile pe tot zidul. Vom găsi o altă soluţie. Modul în care este prezentat în recomandare că Primăria ar fi indicat ca soluţie închiderea străzii nu este real. Răspunsul transmis de noi era legat numai de supraveghere video, de înteţirea patrulării în zonă a echipajelor Poliţiei Locale. De asemenea, ne concentrăm şi pe latura educativă, în special, a turiştilor. Acestea sunt singurele soluţii pe care municipalitatea braşoveană le-a prezentat acestei instituţii”, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea.

Nu ar rezista nici pereţii de sticlă
Tot marţi, printr-un comunicat de presă, preşedintele Organizaţiei Municipale Braşov, Lucian Pătraşcu (care este şi subprefect al judeţului), a propus ca pe zidurile străzii Sforii să fie montaţi pereţi de sticlă.
„Pe aceste panouri de sticlă pot fi tipărite prin intermediul tehnologiei, imagini ale obiectivelor turistice din municipiu precum şi texte explicative ale imaginilor. Şi pentru a preveni viitoarele acte de vandalism, strada trebuie prevăzută cu camere de luat vederi care ar descuraja actele de vandalism. Şi dacă vor avea loc totuşi acte de vandalism, sticla poate fi curăţată mult mai simplu decât pereţii zugrăviţi”, a afirmat Pătraşcu.
Referitor la această idee, reprezentantul Primăriei Braşov a declarat că „idei pot fi multe. Soluţia este să îi ajutăm pe turişti să se bucure de frumuseţea acestei străzi, nu să o distrugă. Şi dacă am pune sticlă, cred că situaţia nu s-ar schimba, pentru că ar fi mâzgălită sticla. Cred că putem pune panouri prin care să atragem atenţia că strada este importantă pentru Braşov, dar şi pentru următorii turişti”.

22 de solicitări de informaţii din partea Avocatului Poporului
Pe de altă parte, Sorin Toarcea, a declarat că „Primăria a primit, în acest an, 22 de solicitări de informaţii din partea instituţiei Avocatul Poporului, dintr-un total de 45 de acte înregistrate de la această instituţie, majoritatea ca urmare a unor articole de presă”.
Printre altele, potrivit sursei amintite, Avocatul Poporului a solicitat informaţii referitoare la pătrunderea ilegală a copiilor pe fosta platforma industriala Rulmentul, disconfortul olfactiv resimţit în zona cartierului Craiter, necesitatea înfiinţării de cabinete stomatologice în unităţile de învăţământ, căderea unei persoane dintr-o instalaţie de cablu din Poiana Braşov, accesul într-o sală de sport a unei unităţi de învăţământ a unui club sportiv privat. De asemenea, au fost cerute informaţii şi privind desfăşurarea orelor de curs a elevilor Colegiului Antipa, asigurarea accesibilităţii în mijloacele de transport public de calatori pentru persoanele cu dizabilităţi, Programul „Cornul si laptele”, cumpărare teren aferent străzii Emanoil Bernfeld, circulaţia mijloacelor de transport pentru angajaţii companiilor din zona metropolitană sau sala de sport de la Şcoala Gimnazială nr. 2.

REPER PENTRU BRAŞOV
Mulţi dintre cei care vizitează oraşul îşi programează o scurtă trecere şi pe strada Sforii. Ne-au mai confirmat-o încă o dată, ieri, oamenii întâlniţi acolo. „E prima dată în viaţa mea când vin, deşi în Braşov am mai fost. Am senzaţia de frică, teamă, probabil unde e mai îngustă, dar faptul că este vopsită cu galben îmi dă o nuanţă de relaxare. Şi mâzgălelile astea nu prea îmi plac, nu prea îmi plac, strică tot aspectul. Din moment ce este un simbol, un obiectiv de vizitat în Braşov, chiar trebuie protejată”, a spus o turistă venită din Bucureşti.
Strada Sforii a fost zugrăvită şi igienizată în mai multe rânduri, în ultimii ani. De fiecare dată, însă, a ajuns în scurt timp la starea de dinaintea igienizării, astfel că este nevoie de găsirea unei soluţii pentru ca strada să fie protejată, dar să se şi poată bucura localnicii şi turiştii de ea.

+7 -2

Comentarii

'mihai'

2022-11-23 06:06:00


'Or fi si turistii de vina, dar bandele locale de \"mazgalitori ai peretilor\" cred ca sunt mai vinovate! Unul nu am auzit sa fie prins si pedepsit, desi e plin Brasovul de \"opere de arta\"!'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotional