Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 14:30

Familia n-a vrut să conceapă, dar cel mai sumbru scenariu s-a adeverit: Erau morţi în Făgăraş

Autor: Sorin ŢÎRCĂ

Publicat la 11 aprilie 2018

Trei turişti din Iaşi au fost daţi dispăruţi de un preot, în Munţii Făgăraş. Deşi anunţate de autorităţi, rudele s-au alarmat de abia luni seara. Două cadavre au fost localizate din elicopter, dar salvatorii nu pot ajunge încă la ele

Familia n-a vrut să conceapă, dar cel mai sumbru scenariu s-a adeverit: Erau morţi în Făgăraş

ATĂ ŞI FIU. Cei trei turişti dispăruţi de o săptămână în Munţii Făgăraş sunt originiari din Iaşi. Este vorba despre Octavian, un tânăr de 18 ani, tatăl său, Petru, şi de un prieten de familie.

Două cadavre presupuse a fi ale unor turişti din Iaşi daţi dispăruţi de săptămâna trecută au fost văzute din elicopterul care a survolat masivul Făgăraş marţi, începând cu ora 14.30.
Vicepreşedintele CJ Braşov, Adrian Gabor, a precizat pentru Agerpres că deocamdată au fost văzute din elicopter cele două cadavre, care vor fi recuperate în cursul zilei de miercuri, când în zonă vor fi două elicoptere care, cu ajutorul unui troliu, vor recupera corpurile. Acestea vor fi duse la un alt elicopter, care va ateriza într-o zonă unde va fi posibil.
Primele indicii despre localizarea turiştilor dispăruţi au fost anunţate marţi seară, în jurul orei 17.30, de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, care a făcut o declaraţie la Antena 3. „Localizarea s-a făcut pe calea aerului, nefiind posibilă intervenţia terestră din cauza riscului de avalanşă. Terestru, din ce avem de la salvamontişti, nu se poate intra din cauza riscului major de avalanşă. Pe calea aerului, a fost găsit, localizat, unul dintre ei, pe Valea Sâmbetei, la peste 2.000 metri. Cel puţin unul dintre cei trei a fost identificat, e posibil ca ceilalţi să fie în zonă, dar sub zăpadă. Urmează să se stabilească. E o identificare din aer, nu se poate spune care cele dintre cele trei persoane este. Cel mai probabil este decedat. (...) Problema noastră este să nu-şi rişte salvamontiştii viaţa, nici jandarmii montani, pentru că este o zonă cu risc de avalanşă. Vor continua căutările, inclusiv, poate terestru, dacă condiţiile devin sigure”, a spus Arafat.

Primul semnal de alarmă, dat de stareţul de la Breaza
Cei trei turişti din Iaşi daţi dispăruţi, doi bărbaţi, de 62 de ani şi 64 de ani, şi un tânăr de 18 ani erau plecaţi de acasă de la sfârşitul lunii martie. Şi-au lăsat maşina la o mănăstire din satul Breaza, judeţul Braşov, de unde au pornit într-o expediţie în Munţii Făgăraş, în zona Urlea.
Cei trei bărbaţi au cerut permisiunea stareţului să lase autoturismul la mănăstire, în perioada pe care o vor petrece pe munte. Ambrozie Duţă, stareţul Schitului „Sfântul Ioan Botezătorul”, a declarat că cei trei bărbaţi au ajuns în zonă pe 30 martie şi au dormit în maşină, în prima noapte, în parcarea mănăstirii. „Nu au fost cazaţi la noi. Au lăsat maşina aici şi au plecat pe munte. Ei au venit vineri şi au plecat sâmbătă. Au dormit în maşină. Au zis că lasă maşina aici. Au cerut permisiunea să-şi lase autoturismul în parcarea mănăstirii. Erau trei persoane, doi oameni de aproape 60 de ani şi un băiat de 18 ani”, a spus stareţul pentru Mediafax, cel care a semnalat de altfel dispariţia celor trei la 112, miercuri, pe 4 aprilie, când şi-a dat seama că maşina cu care au venit turiştii este tot în parcare şi a dat alarma. „Maşina este şi acum aici. Eu am sunat miercuri, la 112, am observat că nu s-au mai întors", a declarat stareţul.

Autorităţile s-au mobilizat imediat, familia le-a transmis să stea liniştiţi
Imediat s-a format o celulă de criză şi salvatorii au pornit în căutarea celor trei turişti.
„Am reuşit să luăm legătura cu familia unuia dintre turişti şi aceştia nu păreau îngrijoraţi, ne-au spus că au plecat într-o expediţie de două săptămâni în Munţii Făgăraşului”, a explicat prefectul Braşovului, Marian Rasaliu. De la sfârşitul săptămânii trecute, însă, când unul dintre cei trei a vorbit la telefon acasă, nimeni nu a mai luat legătura cu cei trei membri ai expediţiei.
Salvamontişti din oraşul Victoria, alături de jandarmii montani de la Sâmbăta de Sus i-au căutat pe cei  trei, miercuri şi joi, pe la refugiile din masivul Făgăraş, dar fără rezultat. Operaţiunea de căutare a fost afectată însă de vreme, căutările cu oameni fiind oprite. Un elicopter MAI a fost mobilizat pentru intervenţie, dar joi şi vineri nu a putut zbura din cauza condiţiilor meteo. Aparatul de zbor a intrat în misiune sâmbătă.

S-a ţinut permanent legătura cu rudele
„Din discuţiile avute sâmbătă cu soţia au zis că sunt experimentaţi şi că se adăposteau din cauza vremii, dar nu ştiau unde sunt", a declarat primarul localităţii Lisa, Gheorghe Moga.
„Colegii au ţinut legătura cu membrii familiei unuia dintre ei, care susţin că cei trei turişti sunt pregătiţi pentru expediţii de cel puţin 10 zile şi că obişnuiesc să facă astfel de ascensiuni”, a confirmat şi Gabriela Dinu, de la IPJ Braşov.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Gabor, coordonatorul Salvamont Braşov, a precizat, la rândul său, că adolescentul de 18 ani, care face parte din grupul turiştilor dispăruţi, a avut o convorbire cu un prieten pe Whatsapp, pe 1 aprilie, căruia i-a spus că vor să ajungă la Vârful Moldoveanu prin Viştea Mare, unde de altfel au fost văzute şi avalanşe foarte mari, după ce un elicopter a survolat zona sâmbătă şi duminică. Băiatul i-ar mai fi spus prietenului cu care a vorbit că a fost o avalanşă înainte de refugiul Moşuleasa şi că nu mai pot înainta, cu toate că sunt foarte bine echipaţi, că sunt legaţi cu cordeline între ei. I-a transmis că nu are semnal, dar la următorul refugiu o să-l sune din nou. Singurul loc unde s-au văzut urme, după ce elicopterul a survolat zona, a fost la refugiul Moşuleasa. Şi soţia unuia dintre turiştii cu care s-a vorbit a spus că ei sunt oameni de munte, că sunt echipaţi corespunzător şi că au mai fost în astfel de expediţii.
Luni, însă, şi familia a intrat în panică. „Când am luat legătura cu membrii familiei, aceştia ne-au spus să fim liniştiţi, că cei trei obişnuiesc să plece şi să nu dea semne câteva zile. Ulterior, în urmă cu trei zile, familia a revenit şi ne-a solicitat sprijin, astfel că se fac survolări cu elicopterul în Munţii Făgăraş. Luni seara, la ora 18.30, soţia unuia dintre ei a sunat la 112 şi a anunţat despre dispariţie”, a declarat marţi Sabin Cornoiu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România. Seara a venit însă crunta veste...

Maşina celor trei, abandonată încă la mănăstirea din Breaza.
 

Au cerut discreţie şi au sperat până în ultimul moment
Eu, personal, nu voi da declaraţii pentru mass-media. Comunicarea este corectă cu autorităţile şi consider că acestea sunt singurele abilitate să informeze obiectiv. Mulţumim. Este poziţia noastră oficială, transmisă şi autorităţilor”, a postat pe Facebook ieri, la prânz, soţia, respectiv mama tânărului, Amelia Sandu-Andrieș.
Luni, aceasta scria: „De miercuri 4.04.2018, Octavian, soţul meu şi T. sunt daţi dispăruţi în masivul Făgăraş. Ca să nu apară speculaţii de niciun fel, am optat să vă transmit informaţiile oficiale de care dispun. Sunt mobilizate Poliţia, Jandarmeria, ISU, CJ Braşov; Salvamont Victoria; Salvamont Sibiu; pilot. Comunicarea este promptă cu autorităţile. De asemenea, cu familia prietenului nostru. Joi nu a fost aparat disponibil. Vineri şi sâmbătă nu au fost condiţii de zbor. Duminică, elicopterul a survolat văile sudice. Nu au fost văzuţi. Un indiciu: avalanşă pe Valea Viştea Mare.  Acum, un elicopter survolează văile nordice. Aşteptăm raportul. Vă ţin la curent. Informaţiile valide sunt strict cele care vin din partea mea. NU vă asumaţi şi NU transmiteţi zvonuri, păreri. Am încredere în experienţa şi prudenţa adulţilor, precum şi în mentalul şi rezistenţa lui Octavian (18 ani). Gândul cel bun pentru voi toţi”.
Tot pe Facebook, aceasta a precizat că fiul ei, în ultima conversaţie avută cu el, pe 1 aprilie, orele 12.34, i-a comunicat (nu i s-a plâns) cu privire la faptul că sunt condiţii meteo dure. Marți seară însă, a lovit crunta veste...


ÎN DOLIU. Amelia Sandu-Andrieș și-a schimbat fotografia de profil ieri seară.


Cum vor fi recuperate cadavrele
Doi dintre cei trei turişti care au dispărut de şase zile în Munţii Făgăraş sunt morţi, au transmis marți seară și salvamontiştii, însă despre al treilea nu există niciun fel de informaţii, căutările urmând să fie reluate miercuri, pe timpul zilei. „Până nu îl găsim pe al treilea, nimeni nu poate spune că şi el e mort. Îl căutăm”, a spus preşedintele Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România, Sabin Cornoiu.
Potrivit acestuia, două echipaje de salvatori vor încerca, miercuri dimineaţa, să recupereze cele două cadavre, identificate unul în apropierea celuilalt, dar pe văi diferite. „Daca vremea e bună şi permite zborul elicopterului, vor fi duse în munte două echipaje de salvatori care vor interveni pentru recuperarea celor două trupuri, identificate relativ aproape, dar pe văi diferite. Salvatorii vor încerca miercuri dimineaţa să ajungă la ele şi să le transporte în locuri de unde ar putea fi recuperate prin trolii din elicopter. Derularea acţiunii depinde de starea vremii, dacă aceasta va permite zborul şi apoi de condiţiile concrete din teren, respectiv riscul de producere de noi avalanşe. Vor interveni nouă salvamontişti din Sibiu şi din Braşov”,
a mai spus Cornoiu.
Primul turist a fost localizat pe Valea Sâmbetei, la peste 2.000 metri altitudine, iar al doilea a fost localizat din elicopter în apropiere.

+0 -3

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie