banner la cocos banner promotional

Curs BNR

1 EUR = 4.9774 RON

1 USD = 4.3833 RON

1 GBP = 5.8304 RON

1 XAU = 464.4611 RON

1 AED = 1.1933 RON

1 AUD = 2.7957 RON

1 BGN = 2.5449 RON

1 BRL = 0.7714 RON

1 CAD = 3.1559 RON

1 CHF = 5.2813 RON

1 CNY = 0.6015 RON

1 CZK = 0.1993 RON

1 DKK = 0.6668 RON

1 EGP = 0.0860 RON

1 HUF = 1.2223 RON

1 INR = 0.0513 RON

1 JPY = 3.0556 RON

1 KRW = 0.3047 RON

1 MDL = 0.2538 RON

1 MXN = 0.2227 RON

1 NOK = 0.4191 RON

1 NZD = 2.6097 RON

1 PLN = 1.1646 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0530 RON

1 SEK = 0.4526 RON

1 TRY = 0.1141 RON

1 UAH = 0.1048 RON

1 XDR = 5.9383 RON

1 ZAR = 0.2318 RON

Editia 8424 - 22 mai 10:24

„Făcut în casă sau cumpărat?”

Autor:

Publicat la 02 noiembrie 2023

„Făcut în casă sau cumpărat?”

De regulă, mâncarea gătită în casă este mult mai sănătoasă decât cea cumpărată din magazine, însă şi gustul este unul mult mai bun. Cu acest lucru sunt de acord toţi speciaiştii, printre care şi medicul Mihaela Bilic (foto), care spune totuşi că există câteva excepţii şi de la această regulă. Medicul spune, astfel, că unele preparate gata din comerţ pot fi la fel de sănătoase, ba chiar poţi face şi economie de diferite resurse, cum ar fi bani sau timp, dacă optezi pentru varianta lor din supermarket.

Primul pe listă, sucul de roşii
Deşi majoritatea gospodinelor obişnuiesc în fiecare vară şi toamnă să-şi prepare propriul bulion, Mihaela Bilic spune că cel din comerţ poate fi mult mai econom din multe puncte de vedere. „Sucul de roşii şi pasta de tomate merită cumpărate ca atare, vă scuteşte de efortul de a căra de la piaţă zeci de kilograme de roşii care trebuie apoi spălate, tăiate şi transformate în suc. Nu mai punem la socoteală consumul de gaze pentru fierberea şi sterilizarea borcanelor! Italienii sunt cei mai buni când vine vorba de «passata di Pomodoro», reţetele lor sunt curate, produsul este făcut din roşii bine coapte, iar preţul mai mult decât rezonabil”, a continuat aceasta.

Foile de plăcintă sunt şi ele recomandate
Lista continuă cu foile pentru plăcintă, pentru care ar trebuie să optăm mai mereu pentru varianta gata preparată, sugerează Mihaela Bilic. Procesul lor de pregătire în casă poate fi unul mult prea amplu şi complicat uneori, astfel încât nu se merită să pierzi atât de mult timp.
„Foile de plăcintă pentru baclava sau plăcinta cu brânză se găsesc de cumpărat, nu merită să pierdeţi timpul să le faceţi în casă. Este prea mult efort şi timp pierdut să frământaţi şi să întindeţi foi subţiri precum hârtia, industria alimentară ştie să le facă mai bine! Acelaşi lucru este valabil şi pentru aluatul de foietaj, creşte mai frumos şi are zeci de straturi în varianta de cumpărat. Citiţi eticheta şi alegeţi producători care folosesc ingrediente curate, fără adaos de substanţe chimice”, a continuat ea.

„Să faci o pâine bună nu e la îndemâna oricui!”
Lisa făcută de Mihaela BIlic continuă cu pâinea. Chiar dacă multe gospodine aleg în ziua de astăzi să o preparare singure în casă, specialista spune că acest lucru nu înseamnă neapărat că produsul final va fi şi unul mai sănătos. O pâine sănătoasă, care nu balonează, trebuie să respecte mai multe criterii, pe care le-ar putea şti doar un brutar cu o experienţă mai mare în domeniu.
„Dacă tot vorbim de cocă şi aluat, merită ştiut că şi pâinea de calitate trebuie făcută de un brutar cu experienţă. Multe persoane şi-au luat aparat de frământat şi copt pâine, dar asta nu înseamnă că produsul rezultat este mai sănătos şi mai curat decât o pâine de cumpărat. Ca să fie uşor de digerat şi să nu baloneze, pâinea se face din aluat care a stat la dospit 24-48 de ore, astfel încât bacteriile din drojdie sau maia să poată realiza predigestia glutenului. Şi timpii de coacere trebuie respectaţi, ori asta nu ştie să facă decât un brutar cu multă experienţă. Să faci o pâine bună nu e la îndemâna oricui!,” a continuat medicul nutriţionist.

Puteţi opta pentru fasolea, lintea şi năutul din conservă
Nu trebuie să uităm nici de alimentele sub formă de boabe, pentru care vom scuti extrem de mult timp, dacă alegem varianta lor de tip conservă, din magazine, explică Mihaela Bilic. În caz contrar, timpul lor de gătire va fi unul extrem de lung, iar resursele folosite vor fi şi ele pe măsură.
„Fasole boabe, lintea şi năutul sunt mai simplu de cumpărat în conservă, gata fierte. Cu excepţia situaţiei în care gătiţi la cazan, pentru o armată de oameni, varianta în conservă ne permite să consumăm aceste boabe de fără risc de balonare, fără să ardem gazul ore întregi ca să le fierbem în mai multe ape. Avem avantajul că le găsim în mai multe variante de formă şi culoare, în câteva minute poţi să faci o mâncare de linte sau o iahnie de fasole chiar şi pentru două persoane”, mai spune ea.

Brânzeturile din magazin, ideale pentru consum
Nu în ultimul rând, Mihaela Bilic trece pe lista sa şi brânzeturile prelucrate industrial şi în condiţii speciale. Acestea sunt mult mai atent preparate şi în condiţii extrem de sterile, astfel încât nu există niciun risc pentru sănătate, spune ea.
„Brânzeturile şi caşcavalul de calitate sunt făcute industrial, nu artizanal. Acasă, după metode empirice, putem face brânză de vaci proaspătă şi caş. Însă brânzeturile maturate presupun metode profesioniste de prelucrare a laptelui, culturi bacteriene atent selecţionate, controlarea procesului de fermentare şi reguli stricte de igienă. Brânza cumpărată din piaţă nu are acelaşi gust de fiecare dată, nu ştim în ce condiţii a fost obţinută, iar după câteva zile îşi schimbă şi culoarea şi textura. Avem telemea artizanală dar reţeta nu e clară, nu ştim să facem brânză de capră sau brânzeturi maturate, aşa că mai bine le cumpărăm de la producători experimentaţi.  Uşuraţi-vă munca în bucătărie şi petreceţi timp în familie, alături de cei dragi. Iar când vine vorba de mâncare faceţi alegeri isteţe, putem avea o alimentaţie sănătoasă chiar şi cu produse de cumpărat!”, a încheiat Mihaela Bilic.




 

+1 -1

Comentarii

'Victor brasoveanul'

2023-11-02 08:37:35


' Tipa asta abureste populatia dupa cum este platita si se contrazice de la o aparitie la alta. Sa ne aducem aminte numai de neconformitatile gasite de Protectia Consumatorului, de aditivii, coloranti, conservanti si „e-uri” in absolut toate produsele de pe rafturile magazinelor. \n Dumneaei este medic, sau influenser si lobysta? A terminat medicina la fara fregventa? '

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie