Curs BNR

1 EUR = 4.7218 RON

1 USD = 4.2434 RON

1 GBP = 5.2941 RON

1 XAU = 194.6143 RON

1 AED = 1.1552 RON

1 AUD = 2.9577 RON

1 BGN = 2.4142 RON

1 BRL = 1.1247 RON

1 CAD = 3.2319 RON

1 CHF = 4.2986 RON

1 CNY = 0.6172 RON

1 CZK = 0.1852 RON

1 DKK = 0.6325 RON

1 EGP = 0.2556 RON

1 HUF = 1.4518 RON

1 INR = 0.0615 RON

1 JPY = 3.9255 RON

1 KRW = 0.3591 RON

1 MDL = 0.2415 RON

1 MXN = 0.2225 RON

1 NOK = 0.4901 RON

1 NZD = 2.8374 RON

1 PLN = 1.1104 RON

1 RSD = 0.0401 RON

1 RUB = 0.0673 RON

1 SEK = 0.4492 RON

1 TRY = 0.7418 RON

1 UAH = 0.1664 RON

1 XDR = 5.8479 RON

1 ZAR = 0.3042 RON

Editia 7379 - 26 ian 07:34

Explozia de pe Zizinului 59: Doi „experţi” erau să arunce blocul în aer

Autor: Sorin ŢÎRCĂ, Adina CHIRVASĂ

Publicat la 09 martie 2018

Doi meşteri i-au distrus casa unei braşovence şi au panicat un întreg bloc. Unul a vopsit „periculos” o ţeavă de gaz, celălalt a băgat flexul în ea. Proprietara a făcut atac de panică când a ajuns acasă

Explozia de pe Zizinului 59: Doi „experţi” erau să arunce blocul în aer

Dorel a făcut-o lată pe Zizinului! Un „meşter” s-a gândit că ar fi bine să vopsească mai multe ţevi care treceau printr-o locuinţă de pe strada Zizinului nr. 59 din municipiul Braşov. „Specialistul” nu a ţinut cont de faptul că, de exemplu, ţevile de gaz trebuie să fie de o anumită culoare (galben) şi a vopsit-o şi pe aceasta, în aceeaşi culoare cu celelalte. A venit un al doilea „expert”, care nu a stat să se uite ce fel de ţevi urmează să taie, credea că e o ţeavă de apă şi a băgat flexul adânc în metal. Numai că nu este de loc de glumit cu gazul şi ţeava a explodat imediat. Dorel cel cu flexul a suferit arsuri pe o parte importantă din corp, iar suflul exploziei a produs pagube însemnate. Balconul apartamentului de la etajul al treilea al blocului turn în care s-a produs explozia a fost spulberat, iar bucăţile au ajuns într-un Audi staţionat în parcarea din apropierea blocului.
Explozia a avut loc joi dimineaţa, în jurul orelor 10.00. „Am fost solicitaţi să intervenim pe strada Zizinului din Braşov unde a avut loc o explozie urmată de incendiu la un apartament situat la etajul al treilea al unui bloc de locuinţe. La faţa locului am deplasat 3 echipaje de stins incendii cu apă şi spumă, două echipaje SMURD şi autoscara din dotare. Explozia s-a produs în bucătărie iar, ca urmare a acesteia, un bărbat de 57 de ani a suferit arsuri pe membrele superioare, iar proprietara a făcut un atac de panică şi a avut nevoie de îngrijiri care i-au fost acordate de echipajul SMURD”, a explicat purtătorul de cuvânt al ISU Braşov, Luiza Dănilă. La faţa locului au ajuns şi jandarmii, care au izolat perimetrul şi au facilitat accesul echipajelor de intervenţie.

 

Nu şi-a dat seama că se află în pericol
După ce au făcut câteva cercetări la faţa locului, reprezentanţii ISU au aflat câteva detalii interesante, printre care faptul că ţeava de gaz fusese vopsită în aceeaşi culoare cu cele de apă şi astfel bărbatul care a venit să taie ţevile nu şi-a dat seama că se află în pericol.
„A avut loc o explozie urmată de incendiu, ambele au fost izolate rapid, pompierii făcându-şi datoria. În urma acestei deflagraţii au rezultat două victime, o persoană care lucra la amenajarea interioară a apartamentului, care a tăiat ţeava de gaz în loc să o taie pe cea de apă, iar proprietara, venind acasă, a suferit un atac de panică. Ambii au avut nevoie de îngrijiri medicale, dar sunt în afara oricărui pericol. Sunt coordonatorul situaţiei de urgenţă din judeţ şi de aceea m-am deplasat la faţa locului. În al doilea rând, am vrut să văd dacă, omeneşte vorbind, putem ajuta cu ceva”, a spus prefectul Braşovului, Marian Rasaliu (foto).
Bărbatul a suferit arsuri pe 18% din corp şi câteva răni minore şi a fost transportat la spital, în stare conştientă.

„Galben”, dar nu şi în domiciliu
„Din primele informaţii pe care le avem, se pare bărbatul că ar fi tăiat o ţeavă de gaz fără să-şi dea seama că acea ţeavă este conectată la un utilizator de la etajul superior al clădirii. Nu era o diferenţă de vopsea între ţevile care se aflau... În mod normal, trebuia să fie, dar vă daţi seama că, în casă, fiecare dacă nu-i place cromatica îşi vopseşte ţeava”, a explicat şi lt. col. Lucian Marciu (foto), şef ISU Braşov.
Potrivit specialiştilor în proiectări instalaţii de gaz, culoarea galbenă e obligatorie pentru toate ţevile de gaz exterioare imobilelor. Legea nu obligă la păstrarea culorii şi în incinta locuinţei, ci doar până la intrarea în casă/apartament.


Panică în bloc: „Te omoară pe loc, fără să vrei”
Vecinii nu ştiu ce s-a petrecut, au fost alarmaţi doar când au auzit zgomotele bucăţilor căzute pe maşini în parcare. „Bubuitura nu s-a auzit, dar s-au auzit din casă maşinile când au căzut pe ele şi am alergat şi eu să văd ce s-a întâmplat. Păi, te sperii, că eu în fiecare dimineaţă merg cu gunoiul şi-l duc acolo şi dacă se întâmpla... te omoară pe loc, fără să vrei”, ne-a spus un locatar.
Poliţiştii urmează să stabilească acum cauza exactă a producerii exploziei.„Cadou” de 8 martie - maşină ce trebuie dusă la reparat
Suflul exploziei a smuls fereastra balconului, care a ajuns pe o maşină parcată în faţa blocului, a unei tinere care se aştepta ca atunci când a fost sunată la uşă, să primească flori de 8 Martie. „Nu am CASCO. O să o repar pe cheltuiala mea şi apoi, dacă se poate ceva, o să fac. Asta este... cadou de 8 martie”, ne-a spus tânăra proprietară.  
 

+6 -1

Comentarii

Radu

2018-03-09 11:50:11


Primul "expert" nu are nici o vina. Autoritatile recunosc ca nu exista obligativitatea culorii galbene pe tevile din apartamente. Sa ridice mana cine mai are vopsita teava de gaz in galben in casa. Al doilea "expert" e din categoria larg intalnita "lasa ca eu stiu cel mai bine". Sper sa fie instalatorul autorizat care s-a cacait doua zile sa imi monteze o plita pe gaz apoi a indesat cu hotarare cuptorul electric la loc, desi nu mergea (ca fapt divers se adunase cablul cuptorului care a si fost jupuit la indesare). Bineinteles ca a trebuit un alt instalator sa monteze din nou plita ca scapa gaz(desi exista furtune cu cuplaj adecvat acel mester adaugase reductii si fitinguri peste fitinguri) si un electrician sa schimbe cablul cuptorului.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotional