Curs BNR
1 EUR = 4.9764 RON
1 USD = 4.6687 RON
1 GBP = 5.8125 RON
1 XAU = 357.7647 RON
1 AED = 1.2712 RON
1 AUD = 2.9982 RON
1 BGN = 2.5444 RON
1 BRL = 0.8906 RON
1 CAD = 3.3943 RON
1 CHF = 5.1404 RON
1 CNY = 0.6447 RON
1 CZK = 0.1970 RON
1 DKK = 0.6669 RON
1 EGP = 0.0966 RON
1 HUF = 1.2610 RON
1 INR = 0.0559 RON
1 JPY = 3.0228 RON
1 KRW = 0.3383 RON
1 MDL = 0.2591 RON
1 MXN = 0.2704 RON
1 NOK = 0.4231 RON
1 NZD = 2.7527 RON
1 PLN = 1.1514 RON
1 RSD = 0.0425 RON
1 RUB = 0.0500 RON
1 SEK = 0.4259 RON
1 TRY = 0.1438 RON
1 UAH = 0.1172 RON
1 XDR = 6.1447 RON
1 ZAR = 0.2433 RON
Publicat la 26 ianuarie 2022
Gastronomia românească are rădăcini vechi, ea fiind influenţată de civilizaţiile trecute, care s-au perindat în spaţiul carpato-danubiano-pontic. Multă lume se întreabă dacă există o mâncare cu adevărat autentică românească, însă este greu de stabilit acest lucru, fiindcă toate naţiile care au trecut pe acest plai şi-au lăsat amprenta într-un fel sau altul. Cel mai probabil la întrebarea „Există un preparat 100% românesc?” răspunsul este „Nu”.
De-a lungul timpului, lucrurile s-au schimbat în funcţie de nevoile şi cerinţele din societate, iar influenţele străine au fost inevitabile. Drept urmare, gastronomia ţării noastre s-a adaptat vremurilor şi a preluat din cunoştinţele altor civilizaţii, mai ales a celei otomane. Să nu uităm că turcii au stăpânit ţările române aproximativ 600 de ani.
Mâncarea numită astăzi românească are rădăcini vechi, provenite de la daci, traci, celţi, greci, romani, slavi, bulgari, bizantini, otomani, germani, austrieci, sârbi, ruşi, ucraineni, francezi etc. Aceste influenţe au fost asimilate, multe dintre ele, nu de „mâncarea românească” în sine (fiindcă aceasta nu exista încă), ci de mâncarea dacilor, mâncarea moldovenilor, mâncarea muntenilor, dobrogenilor, ardelenilor etc., a scris Radu Anton Roman.
Dacii au adorat laptele şi toate preparatele realizate cu ajutorul lui. Strămoşii noştrii iubeau mazărea, măzărichea, bobul şi, foarte probabil, lintea, dar şi pătrunjelul, usturoiul, prazul, ceapa, morcovul, păstârnacul, ridichile. Nevoia de dulce era satisfăcută cu miere, dar şi sevă de mesteacăn. Preparatele culinare ale dacilor erau simple, însă conţineau elementele nutritive necesare organismului uman. Aceştia consumau terciuri preparate din cereale, combinate cu alte alimente precum lapte, brânză, ouă miere, spanac, mazăre, ciuperci. Mâncau, de asemenea, extrem de des carne de vită, porc, oaie, cal, pasăre, vânat şi chiar de câine.
Strămoşii noştrii au ştiut cum să îşi conserve alimentele pe timp de iarnă, folosind tehnici de afumare, murare, fermentare sau uscare. În felul acesta a apărut pastrama, acest preparat culinar care a rămas valabil şi în prezent.
„Pastrama a fost inventată, zic unii, de daci. Putem spune că pastrama este invenţie românească? Eu zic că nu. Dacii habar nu aveau că cei ce le vor succeda pe teritoriul de reşedinţă se vor numi, la un moment dat, români. Nu aveau cum să aibă conştinţa românismului”, a mai scris celebrul Radu Anton Roman.
În prezent, există multiple reţete de a prepara o pastramă, însă una dintre ele presupune să se ia carnea dezosată de oaie, de capră, de porc, de vacă, de iepure, de gâscă sau de peşte şi să se pună la conservat, prin sărare sau marinare (carnea se asezonează cu oţet, lămâie, suc sau vin, împreună cu uleiuri ierburi şi diferite condimente).
Aşadar, este greu de spus că bucătăria românească sau orice altă bucătărie din lume este originală sută la sută, fiindcă toate preparatele culinare au fost adaptate vremurilor şi nevoilor populaţiei, la un moment dat. Totodată, influenţele civilizaţiilor trecute se găsesc în orice cultură din prezent şi ca atare orice mâncare din ziua de astăzi nu poate fi considerată originară unei regiuni.
Iată câteva preparate care ar putea fi considerate specialităţi româneşti:
- ardei umpluţi;
- ciorba de văcuţă;
- ciorba de perişoare;
- ciulama de pui;
- ghiveci călugăresc;
- iahnie de fasole;
- iahnie de ciuperci;
- mititei;
- musaca de vinete;
- papanaşi cu smântână;
- pastramă.
Inscripția „Brașov” de pe Tâmpa a fost iluminată în culorile tricolorului, luni, 24 ianuarie, pentru a marca „Mica Unire” din 1859, când Alexandru Ioan Cuza[...]
2022-01-26 citeste mai multÎn jur de 100 de brașoveni au participat luni, 24 ianuarie, la ceremonia prin care a fost marcată împlinirea a 163 de ani de la „Mica Unire”. Evenimentul a fost unul restrâns,[...]
2022-01-26 citeste mai multMuzeul Judeţean de Istorie a primit din partea Preşedintelui României Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri”. Acordarea distincţiei a fost hotărâtă încă la 1[...]
2022-01-26 citeste mai mult24 Ianuarie nu este numai Ziua Unirii Principatelor, ci şi Ziua Internaţională a Educaţiei. Cu această ocazie, librăria braşoveană Libris, în colaborare cu Organizaţia Salvaţi Copiii,[...]
2022-01-26 citeste mai multBookisit, primul târg de carte second-hand pentru toată familia ajunge la Braşov, după mai multe ediţii organizate deja în ţară. Acesta va avea loc sâmbătă, 27 aprilie, la Centrul[...]
2024-04-19 citeste mai mult
'Willy'
2022-01-26 03:42:55
'Gogoasa electorala si minciunele sunt preparate 100% romanesti. Garantat! Se coc si se dau de-a moaca votantilor in preajma alegerilor. Sunt mai distribuite decat celebrul mic cu mustar sau sticla de ulei.'