Curs BNR

1 EUR = 4.9699 RON

1 USD = 4.5984 RON

1 GBP = 5.8083 RON

1 XAU = 303.5750 RON

1 AED = 1.2520 RON

1 AUD = 2.9910 RON

1 BGN = 2.5410 RON

1 BRL = 0.9251 RON

1 CAD = 3.3865 RON

1 CHF = 5.1913 RON

1 CNY = 0.6387 RON

1 CZK = 0.1961 RON

1 DKK = 0.6667 RON

1 EGP = 0.1488 RON

1 HUF = 1.2619 RON

1 INR = 0.0555 RON

1 JPY = 3.0581 RON

1 KRW = 0.3442 RON

1 MDL = 0.2577 RON

1 MXN = 0.2699 RON

1 NOK = 0.4340 RON

1 NZD = 2.8030 RON

1 PLN = 1.1507 RON

1 RSD = 0.0424 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4444 RON

1 TRY = 0.1467 RON

1 UAH = 0.1205 RON

1 XDR = 6.0994 RON

1 ZAR = 0.2393 RON

Editia 8133 - 01 mar 08:50

Eroii ascunşi. Protest la uşa Parchetului, protest la uşa Primăriei

Autor: George ALDEA

Publicat la 15 iunie 2023

Eroii ascunşi. Protest la uşa Parchetului, protest la uşa Primăriei

După ce Ileana Negru, mama lui Gavroche de Braşov, şi-a dat foc pe Drumul Vechi, revoluţionarii braşoveni au organizat un protest. Ioan Demi, cel care a pornit revoluţia în oraşul nostru, a mers la prefectul judeţului şi la primarul Allen Coliban, împreună cu secretarul de stat pentru problemele luptătorilor anticomunişti.
Cei doi au cerut autorităţilor să facă demersurile necesare pentru realizarea monumentului eroilor, după care au depus o coroană de flori la mormântul copilului erou, Adrian Florin Negru.
„Mandatul meu la secretariatul de stat îşi propune să deschidă calea către o altă abordare. Părintele meu a fost şi el ucis la Televiziune şi vreau să deschid poarta către cinstirea acestor eroi. Cei mai mulţi erau foarte tineri şi vreau ca pentru fiecare copil erou să existe o plăcuţă comemorativă în şcoala unde activa. Apoi, revoluţionarii adevăraţi să vorbească la ora de istorie”, a afirmat Mihai Iulian Dodu, secretar de stat pentru problemele luptătorilor anticomunişti.
Cei doi au fost însoţiţi de câţiva revoluţionari, între care Maria Vlase, mama unui erou de numai 19 ani, ucis la Revoluţie.
„Dreptate aşteptăm de 34 de ani. Noi nu ne dorim altceva şi vrem respect şi recunoştinţă pentru cei care s-au jertfit, pentru cei care au murit pentru libertatea de care ne bucurăm astăzi. Din păcate, nu există un cult pentru eroi. M-am confruntat cu atâtea probleme, până şi pentru construirea unui monument care să fie dedicat memoriei lor”, a spus Marian Vlase.

Lângă „Gavroche”, „generalul”
Nepăsarea autorităţilor reiese chiar şi din faptul că în cimitirul eroilor, chiar lângă mormântul lui Adrian Negru, Gavroche de Braşov, este un mormânt al unei persoane decedate în 2000. La solicitarea preşedintelui de atunci al Asociaţiei
Luptătorilor, Revoluţionarilor şi Urmaşilor Eroilor, Dorin Lazăr Maior, în cimitir a fost îngropat un membru al asociaţiei.
„Cel de acolo este «generalul» Stamatin, Ioan, cel care a murit, aşa cum scrie şi pe mormânt, în 2000 şi este înmormântat în 2000, dar aici toţi ceilalţi înmormântaţi sunt căzuţi în decembrie 1989. Nu era voie, din punctul meu de vedere, să fie înmormântat lângă un erou martir”, a spus Ioan Demi, cel care a aprins flacăra revoluţiei la Braşov.

O moarteascunsă
În acest timp, mai mulţi membri ai asociaţiei revoluţionarilor braşoveni au protestat în faţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov.

„Am venit în Braşov în primul rând pentru a protesta faţă de faptul că a trebuit să treacă două săptămâni ca să aflăm ce s-a-ntâmplat cu doamna Negru, de ce şi-a dat foc şi de ce nu s-a făcut niciun comunicat în timp util. I-am menţionat prim-procurorului faptul că, la Constanţa, pe 1 iunie, un domn din Constanţa şi-a dat foc exact în aceleaşi circumstanţe şi, în câteva ore, apărea un comunicat de la Polliţie. Asta înseamnă că se putea face exact acelaşi lucru şi de către Poliţia Braşov, lucru care n-a fost făcut”, a explicat Cătălin Jurcanu, fiul unui erou căzut la Revoluţie.
La scurt timp de la încheierea protestului din faţa Parchetului, purtătorul de cuvânt a instituţiei a dat publicităţii şi biletul de adio lăsat de Ileana Negru. Aceasta spunea că-şi va pune capăt vieţii pentru a pune capăt umilinţei pe care a trăit-o timp de 33 de ani şi a trage un semnal de alarmă legat de memoria eroilor, răniţilor şi reţinuţilor în Revoluţie, care nu este cinstită aşa cum ar trebui.
Protestul s-a mutat şi la Casa de Pensii, unde revoluţionarii spun că Ileana Negru a fost tratată cu lipsă de respect. În cele din urmă, banii i-au fost viraţi în cont, însă, la numai două zile, femeia şi-a dat foc.
Reamintim că, pe 25 mai, Ileana Negru, mama lui Adrian Negru, mort la doar 12 ani  în „Revoluţia din Decembrie 1989”, şi-a dat foc Drumul Vechi spre Poiana Braşov. Timp de două săptămâni, totul a fost ţinut într-un mare secret de toate instituţiile din Braşov (ISU, IPJ, Parchet). Potrivit celor de la ISU, decizia a fost a procurorilor,. Tar totul s-a aflat după ce o cunoştinţă a femeii a postat pe reţelele de socializarecele întâmplate.

Foto: Întâlnirea de la Prefectură

Foto: Un omagiu pentru „Gavroche”

ULTIMELE CUVINTE
Parchetul de pe lângă lângă Judecătoria Braşov a dat miercuri, 14 iunie, primele detalii legate de cazul sinuciderii prin autoincediere al doamnei Ileana Negru.
„La data de 25 mai 2023, o persoană de sex feminin în vârstă de 66 de ani s-ar fi autoincendiat pe drumul forestier cunoscut drept «Drumul Vechi» din zona Poiana Mică, situat pe raza Staţiunii Poiana Braşov, ulterior decedând.
La faţa locului, în proximitatea victimei, a fost identificată o bucată de carton de culoare albă, care avea lipită o panglică în culorile drapelului naţional pe colţul din stânga-sus. Alături de prezentul comunicat, facem public conţinutul mesajului inscripţionat.
Cercetarea penală este în desfăşurare, fiind dispusă realizarea unei autopsii medico-legale. Ulterior dobândirii raportului de autopsie şi a obţinerii tuturor probelor necesare, procurorul de caz va dispune o soluţie în acord cu prevederile legale.
În funcţie de evoluţia anchetei, vom reveni cu noi comunicate de presă”, a transmis Parchetul.
Vă prezentăm în continuare transcrierea scrisorii lăsate de Ileana Negru:

„În semn de protest, după 33 de ani de suferinţă, durere, umilinţă, batjocură.
Trag un semnal de alarmă în memoria Eroilor, răniţilor, reţinuţilor.
Vrem Proclamaţia punctul 8 de la Timişoara, Revoluţia e a noastră, nicidecum a comuniştilor ce ne-au furat-o.
Ilici Iliescu torţionarul, criminalul ce ne-a ucis copilaşii.
Eroii răniţi, reţinuţi, au merite deosebite, nu luptători şi revoluţionari.
Ei şi-au vărsat sângele, pentru libertate.
Ei au fost împuşcaţi, strigând jos comunismul, vrem libertate.
Ei au fost bătuţi, batjocoriţi, umiliţi şi reţinuţi de comunişti, nu luptători şi revoluţionari, pentru ce au merite deosebite cu rol determinant?
Asta e umilinţa părinţilor, copiilor, soţilor şi soţiilor.
Fraţi români care vă iubiţi Ţara, treziţi-vă, e momentul să ne recâştigăm meritul revoluţiei României din decembrie 1989
Eroii noştri nu-s lăsaţi să-şi doarmă somnul de veci binemeritat.
25.05.2023.”

Foto: Crucea pusă pe Drumul Vechi, la locul autoincendierii.


 
Foto: Scrisoarea lăsată de Ileana Negru înainte de a se sinucide.
 

+0 -1

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie