Curs BNR

1 EUR = 4.9769 RON

1 USD = 4.5843 RON

1 GBP = 5.8121 RON

1 XAU = 299.1390 RON

1 AED = 1.2481 RON

1 AUD = 3.0185 RON

1 BGN = 2.5446 RON

1 BRL = 0.9283 RON

1 CAD = 3.4069 RON

1 CHF = 5.2243 RON

1 CNY = 0.6375 RON

1 CZK = 0.1966 RON

1 DKK = 0.6677 RON

1 EGP = 0.1484 RON

1 HUF = 1.2859 RON

1 INR = 0.0553 RON

1 JPY = 3.0530 RON

1 KRW = 0.3459 RON

1 MDL = 0.2573 RON

1 MXN = 0.2692 RON

1 NOK = 0.4391 RON

1 NZD = 2.8468 RON

1 PLN = 1.1535 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0492 RON

1 SEK = 0.4454 RON

1 TRY = 0.1473 RON

1 UAH = 0.1192 RON

1 XDR = 6.0921 RON

1 ZAR = 0.2420 RON

Editia 8128 - 23 feb 10:27

Elevii ajută elevi: TeachBV, din 23 octombrie

Autor: Andreia IONIŢĂ

Publicat la 09 octombrie 2023

Elevii care întâmpină dificultăţi cu un subiect la şcoală pot fi ajutaţi, gratis, de către colegi mai mari. O idee pusă în practică la „Şaguna”, extinsă la nivelul întregului oraş

Elevii ajută elevi: TeachBV, din 23 octombrie

Din 23 octombrie 2023, orice elev din Braşov din ciclul gimnazial sau din liceu, care are nevoie de ajutor la vreo materie, poate cere sprijinul unor colegi. Aplicaţia TeachBV (www. teachbv.org) oferă o aplicaţie de mentorat prin care elevii care întâmpină dificultăţi cu un subiect la şcoală pot fi ajutaţi, gratis, de către colegi mai mari, care au dovedit nu numai că stăpânesc subiectul, dar ştiu şi cum să îl prezinte altora pentru ca aceştia să-l înţeleagă cât mai bine.

Aplicaţii create integral de elevi
TeachBV vine ca urmare a succesului pe care l-a cunoscut TeachAS, aplicaţie care a fost disponibilă doar pentru elevii  Colegiului Naţional „Andrei Şaguna”. Ambele aplicaţii au fost puse la punct în întregime de către elevi, fără vreo implicare a profesorilor.
„Avem două tipuri de beneficiari pentru platforma noastră. Primii sunt mentorii, care se înscriu ca voluntari pe platformă şi sunt stăpâni pe o anumită materie şi pasionaţi de aceasta, care vor să mentoreze şi să ajute alţi elevi, care sunt în dificultate. Elevi din toate şcolile vin pe platformă, cer o meditaţie şi le este atribuit în mod automat, de către un algoritm, un mentor”, a spus elevul Mihnea Grigore, managerul proiectului.

Securizat
Pentru a evita accesul persoanelor din afara grupului ţintă, conturile elevilor sunt create de către fiecare şcoală în parte, iar conturile mentorilor, de către echipa care dezvoltă platforma în urma unor interviuri şi teste care au scopul de a determina nivelul de cunoştinţe la materia aleasă de mentor, dar şi capacitatea de a preda şi explica cu uşurinţă.

Deocamdată sunt deschise înscrierile pentru mentori
„Am lansat înscrierile mentorilor, pe pagina de Instagram. Primul pas ca mentor este să completezi formularul care se găseşte acum online. Este un google forms, unde avem două mini eseuri şi un CV. Pentru elevi există o pagină de log in pe platformă, unde vom cere şi o poză cu carnetul, pentru a garanta faptul că acel copil este un elev la o şcoală din Braşov. Elevii pot vedea programul de meditaţii ca să ştie să ia legătura cu mentorul”, a explicat Denis Bart, un alt elev care face selecţia mentorilor.

La orice materie, chiar şi la şah
„Nu vedem niciun motiv pentru care am restrânge numărul de materii la care oferim meditaţii. Avem timp, avem resurse, aşa că vrem să oferim meditaţii la cât mai multe materii posibile. Avem pe cineva care oferă meditaţii chiar şi la şah. Atâta timp cât avem mentori înscrişi, noi le oferim această platformă unde-şi pot oferi orice fel de cunoştinţă”, a declarat Miruna Negură, selecţioner al mentorilor.   
Întâlnirile pentru meditaţii vor fi atât în format fizic (faţă în faţă), cât şi online. În plus, pe baza ratingului din platformă, mentorii vor fi şi ei recompensaţi
 
Aplicaţia, extinsă la nivelul oraşului după succesul de la „Şaguna”
„Am avut rezultate foarte bune, mai ales dacă ţinem seama că vechea platformă a funcţionat doar în liceul nostru. Am avut 33 de mentori şi peste 90 de elevi care au beneficiat de meditaţii gratuite. Am avut o secţiune de recenzii şi toţi elevii ne-au spus după aceea cât de mulţumiţi au fost de mentori”, a spus David Ichim, un alt elev care a dezvoltat aplicaţia.
Succesul programului i-a determinat pe şagunişti să se gândească la extinderea sa la nivel municipal. „Elevii noştri şi-au propus anul trecut o platformă strict pentru Colegiul Naţional «Andrei Şaguna». Ea se numea TeachAS, a început curajos şi s-a extins foarte rapid şi a fost extrem de bine primită în şcoala noastră. Elevii care au început au dorit să interacţioneze cu copiii, să poată să-i sprijine, să-nceapă cu cei de gimnaziu, să continue cu cei de liceu şi până la urmă au ajuns la interacţiuni care s-au transformat în prietenii”, a declarat Carmen Tănăsescu, director Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”.
Ca să poată acoperi costurile de găzduire a noii platforme şi să-i stimuleze pe mentori, elevii aveau nevoie de fonduri. Primăria le putea oferi, dar pentru aceasta era nevoie de o formă de organizare juridică. La aceasta i-a susţinut preşedintele  Asociaţiei „Copiii de Cristal”, Gabriela Plopeanu.
Suma alocată de Primărie în această etapă este de 16.506 lei. „Ne bucurăm că am putut să sprijinim acest proiect prin finanţarea de la municipiul Braşov, cu atât mai mult cu cât a fost primul an în care am avut o linie de finanţare dedicată proiectelor pentru copii şi tineri. Iată nu doar că acest proiect este adresat copiilor şi tinerilor, dar este chiar creat de către ei, ceea ce ne arată că acolo unde se investeşte, rezultatele pot să fie mai mult decât îmbucurătoare“, a declarat viceprimarul Braşovului, Flavia Boghiu.

Următorul pas: la nivel naţional
Proiectul şaguniştilor prin care a fost dezvoltată această aplicaţie de mentorat este unul extrem de important, mai ales dacă el va fi extins şi pe plan naţional.
Rolul profesorului este determinant pentru rezultatele elevilor, însă sprijinul acordat de un coleg poate ajuta mult la creşterea nivelului mediu al elevilor, unul mult sub media europeană, chiar dacă România are elevi de top, premiaţi la olimpiade.

+6 -0

Comentarii

'DanaBv'

2023-10-09 06:26:07


'Competenta, spirit de echipa, altruism. Tot respectul, mai copii! Poate societatea romaneasca mai are o sansa, cu asa tineri.'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie