Curs BNR

1 EUR = 4.9709 RON

1 USD = 4.5670 RON

1 GBP = 5.8970 RON

1 XAU = 354.6908 RON

1 AED = 1.2435 RON

1 AUD = 3.0560 RON

1 BGN = 2.5416 RON

1 BRL = 0.8237 RON

1 CAD = 3.3295 RON

1 CHF = 5.1374 RON

1 CNY = 0.6284 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6663 RON

1 EGP = 0.0947 RON

1 HUF = 1.2719 RON

1 INR = 0.0546 RON

1 JPY = 2.9025 RON

1 KRW = 0.3289 RON

1 MDL = 0.2567 RON

1 MXN = 0.2541 RON

1 NOK = 0.4199 RON

1 NZD = 2.7512 RON

1 PLN = 1.1599 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0519 RON

1 SEK = 0.4279 RON

1 TRY = 0.1380 RON

1 UAH = 0.1100 RON

1 XDR = 6.0565 RON

1 ZAR = 0.2489 RON

Editia 8224 - 19 iul 15:35

Ei sunt „independenţii”. Doar 3 candidaturi „neînregimentate” în 2024, la Braşov

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 31 mai 2024

Libertatea de decizie este unul dintre motivele pentru care nu vor să facă „politică de partid”

Ei sunt „independenţii”. Doar 3 candidaturi „neînregimentate” în 2024, la Braşov

Ca la fiecare alegeri, în cursa electorală intră competitori consacraţi, care îşi anunţă public intenţia de a câştiga alegerile, dar şi unii care pornesc cu „a doua şansă”, categorie din care fac parte candidaţii independenţi, fără susţinerea unui partid în spate, sau chiar „a treia şansă”, am spune noi, formaţiunile politice care se „reactivează” în preajma alegerilor sau „veniţii de nicăieri”.
Pentru competitorii mici, inclusiv pentru independenţi, este destul de dificil să intre în competiţia electorală, semnăturile de susţinere fiind multe şi destul de greu de obţinut, după care pentru ei începe munca de convingere a electoratului. Practic, de multe ori, competiţia între candidaţii independenţi şi cei care au în spate partide mai mari sau mai mici seamănă cu o confruntare între David şi Goliat.
Ca atare, pe buletinele de vot pentru alegerile locale se regăsesc, de obicei, puţini independenţi. Anul acesta, pentru alegerile locale din 9 iunie, pentru Consiliul Local Braşov este un singur candidat independent – Dan Grigorescu, iar pentru funcţia de primar al municipiului reşedinţă de judeţ, tot un singur independent – Nicolae Dogar.
În ceea ce priveşte administraţia judeţeană braşoveană, există un singur candidat, pentru funcţia de consilier judeţean – Şerban Marcel Iulian, iar în competiţia pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov sunt înscrişi doar reprezentanţii unor partide.

În cursa pentru Consiliul Judeţean Braşov: un tânăr de 28 de ani, care nu vrea să pară altceva decât este
Şerban Iulian-Marcel şi proiectul lui, „Egalitate pentru judeţ”

Pentru un mandat în Consiliul Judeţean Braşov a intrat în competiţie un tânăr de 28 de ani, Şerban Iulian-Marcel, antreprenor şi specializat în informatică. Este un nonconformist, dacă e să ne raportăm la standardele conservatoare, însă el spune că nu vrea să pară altceva decât este.
„Aş putea să mă îmbrac elegant însă eu vreau să fiu sincer cu alegătorii. Mă prezint aşa cum sunt, îmbrăcat în hanorac şi nu îmi ascund tatuajele”. El susţine că pentru ocuparea acestui post îl recomandă, printre altele, faptul că este braşovean, dar şi experienţa profesională”.
Iulian are 28 de ani, are doi copii şi urmează cursurile Facultăţii de Ştiinţe Juridice din cardul Universităţii Spiru Haret.
A lucrat la Vodafone, iar din anul 2017, conduce o firmă de producţie web şi design grafic. Din 2021, firma s-a extins pentru a include şi servicii de recrutare pentru industria nucleară din Europa. „Această experienţă variată mă pregăteşte să abordez eficient provocările pe care le presupune funcţia la Consiliul Judeţean Braşov”, ne-a declarat Iulian.
Spune că a decis să candideze pentru că vrea să aducă o schimbare reală şi autentică în administraţia judeţeană. „Vreau să demonstrez că politica poate fi făcută diferit, cu transparenţă şi onestitate şi că un candidat independent poate reprezenta interesele cetăţenilor fără a fi legat de agendele partidelor tradiţionale. Am ales să intru în această luptă pentru a mă asigura că vocile locuitorilor din Braşov sunt auzite şi că deciziile luate la nivel judeţean reflectă nevoile reale ale comunităţii”, ne-a declarat el.
Din postura de independent, spune că va fi liber să ia „decizii care servesc direct nevoile cetăţenilor”, fără să fie „constrâns de linia partidului sau de compromisurile politice care nu aduc beneficii reale oamenilor”.
Pentru a putea candida, a strâns nu mai puţin de 5.587 de semnături, multe dintre ele din judeţ. Nu sunt puţine, având în vedere că, la alegerile din 9 iunie, la o prezenţă similară cu cea din 2020, dacă obţine sub 5.000 de voturi iese consilier judeţean.
Faptul că a i s-au dat aceste semnături, bineînţeles începând cu familia şi prietenii, dar restul, mii la număr, după discuţii cu oameni din tot judeţul, spune că sunt pentru el „încrederea pe care cetăţenii judeţului Braşov au arătat-o faţă de o abordare independentă şi transparentă în politica locală, dar şi angajamentul meu  în faţa lor”.  
În ceea ce priveşte oferta electorală, el propune proiectul „Egalitate pentru judeţ”. „Îmi propun să extind şi să îmbunătăţesc reţeaua de centre de permanenţă, care sunt esenţiale pentru a oferi servicii medicale de urgenţă rapide şi eficiente. Aceste centre sunt în prezent insuficiente şi, în unele zone, chiar inexistente, lăsând comunităţi întregi fără acces la îngrijiri de bază în situaţii critice. De asemenea, proiectul include iniţiativa „trusou nou-născut”, prin care fiecare copil născut în judeţul Braşov va primi un pachet de bun venit ce conţine articole esenţiale pentru un start sănătos în viaţă. Aceste măsuri sunt vitale pentru a asigura că fiecare cetăţean din judeţul Braşov, beneficiază de condiţii echitabile şi suport adecvat încă de la naştere”, a spus Iulian.Braşoveanul care început demersurile pentru noul spital al Braşovului, în competiţia pentru Consiliul Local Braşov
Grigorescu Dan, care vine cu un nou proiect pentru Braşov: Spital Clinic de Recuperare.  Iar în pavilioanele Spitalului Judeţean - unităţi medico-sociale pentru oamenii ce nu pot fi trataţi la domiciliu (Alzheimer, boli în stadii grave)

După ce în anul 2015 a înfiinţat asociaţia Noul Spital Braşov, care a încercat de-a lungul anilor să mişte lucrurile în ceea ce priveşte construirea unei noi unităţi sanitare la Braşov (care, între timp, a devenit proiectul Spitalului Clinic Regional de Urgenţă Braşov), medicul braşovean Dan Grigorescu şi-a depus anul acesta candidatura pentru un mandat în Consiliul Local Braşov.
El a fost primul care şi-a depus dosarul de candidatură la Biroul Electoral al municipiului Braşov şi a depus peste 4.600 de semnături.  
Spune că a decis să candideze pentru a susţine proiectul spitalului şi pentru a contribui la construirea unei unităţi de care Braşovul are nevoie, atât în ceea ce priveşte capacitatea cât şi funcţiunile. A optat să fie independent pentru a fi „un factor de echilibru în cadrul viitoarelor dispute politice pe acest subiect. Datorită faptului că am iniţiat, condus şi dezvoltat în ultimii 7 ani şi jumătate acest demers nu mi-am dorit ca expertiza mea în domeniu să fie subordonată în zona deciziei (şi, evident, a votului) de partid, în care disciplina necondiţionată este o constantă. Sunt convins că începerea efectivă a construirii Noului Spital Clinic de Urgenţă al Braşovului se va realiza în maxim doi ani de la momentul preluării mandatului de către viitorul primar şi viitorul Consiliu Local”.
Pe lângă implicarea în proiectului noului spital, de data aceasta în calitate de consilier local, el vrea să susţină înfiinţarea şi organizarea în Braşov a unui Spital Clinic de Recuperare, dezvoltarea unui campus universitar medical centrat pe Noul Spital şi pe Institutul de Cercetare al Universităţii Transilvania, dar şi înfiinţarea şi pregătirea organizării de unităţi medico-sociale pentru pacienţi vulnerabili şi care nu pot fi trataţi la domiciliu (bolnavi cu maladia Alzheimer, cu boli cronice incurabile şi cu patologie oncologică în stadii avansate), prin modificarea destinaţiei vechilor clădiri ale actualului Spital Judeţean de Urgenţă care, prin apariţia Noului Spital vor fi dezafectate.
Ce îl recomandă pentru funcţia de consilier local? „Pregătirea de specialitate, studiile şi experienţa în managementul de criză, experienţa de viaţă, spiritul inovativ, viziunea pe termen lung, vocaţia întemeierii, ambiţia, determinarea, rigurozitatea şi dedicarea eforturilor în favoarea membrilor comunităţii”, sunt răspunsurile candidatului.
De altfel, CV-ul medicului braşovean este impresionant. Are 64 de ani, deţine titlul de doctor în ştiinţe medicale, dar a absolvit şi Facultatea de Drept. În anul 2004 a înfiinţat prima unitate de primiri urgenţe din judeţ, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, iar în anul 2019 a operaţionalizat, cu ajutorul sponsorilor, în cadrul aceluiaşi spital, prima unitate funcţională de arşi. De asemenea, Dan Grigorescu a contribuit la înfiinţarea Facultăţii de Medicină din Universitatea Transilvania (1992), fiind unul dintre cei trei iniţiatori ai acestui proiect (alături de Rectorul de la acea dată, Prof. Dr. Sergiu Chiriacescu şi de Dr. Radu Popeia, primul Decan al Facultăţii).Vrea ce a reuşit doar George Scripcaru
Dogar Nicolae-Florin: Propunerea unui independent la Primăria Braşov: parcare în locul fostului Spital de Dermatologie şi Boli Venerice

Ultima oară când Braşovul a avut un primar care a fost ales din postura de independent a fost mandatul 2016 – 2020, când municipiul reşedinţă de judeţ a fost condus de George Scripcaru. Anul acesta, un tânăr de 34 de ani, Dogar Nicolae-Florin va încerca să câştige mandatul de primar Braşovului, ca independent.
Nicolae Dogar deţine o parcare privată în Braşov şi o unitate de cazare şi este de profesie jurist, fiind absolvent al Facultăţii de Drept a Universităţii Transilvania Braşov. De asemenea, el urmează un master în dreptul afacerilor la Universitatea din Bucureşti. Pentru susţinerea candidaturii lui, el a strâns 4.680 de semnături valide, în condiţiile în care avea nevoie de aproximativ 2.400.
De ce independent? „Pentru că în politica locală, de 30 de ani, reprezentanţii partidelor promit vrute şi nevrute şi, odată ajunşi în funcţii, reprezentanţii partidelor sprijină interesele unor grupuri, nu pe ale cetăţenilor. Într-un partid, sunt câţiva care conduc şi «trag sforile», iar ceilalţi execută”, ne-a răspuns candidatul.
Ce îl recomandă pentru această funcţie? Pregătirea profesională, dar şi experienţa antreprenorială şi faptul că a luat contact cu problemele braşovenilor, sunt argumentele lui: „Având o parcare privată, am avut ocazia de a discuta cu oamenii, de le afla nemulţumirile, dar şi de vedea, din perspectiva lor, care sunt problemele oraşului”.
El are şi câteva planuri pentru Braşov, iar una dintre problemele pe care vrea să le rezolve este cea a locurilor de parcare din centrul istoric al oraşului. Propunerea lui este ca municipalitatea braşoveană să exproprieze terenul fostului Spital de Dermatologie şi Boli Venerice de lângă Maternitatea Braşov (care acum este în paragină), iar în locul acestuia să se construiască o parcare multietajată cu o zonă de agrement la nivelul solului. „Este un teren cu o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi, mult mai mare decât cel ocupat de parcarea privată de lângă Facultatea de Silvicultură, care are aproximativ 2.500 de metri pătraţi”, a menţionat Dogar.
De asemenea, el are în plan să implementeze un program de susţinere a sportului în rândul copiilor. „Se pot organiza tabere de vară şi de iarnă în Poiana Braşov, astfel încât cei mici să aibă parte de mişcare, să înveţe să schieze sau, pur şi simplu, să se bucure de drumeţii. Acesta ar putea fi un proiect pilot la Braşov, apoi extins la nivel naţional”, a continuat Dogar.
O provocare pentru el va fi, însă, să gestioneze grupurile din Consiliul Local, însă, în opinia lui, lucrurile ar putea fi mai simple dacă în consiliul local ar fi mai multe partide. „În Consiliul Local Braşov ar trebui să fie reprezentate cât mai multe partide. În acest mod se asigură o reprezentativitate mai mare a cetăţenilor şi nu se pot forma majorităţi care să blocheze proiectele”, a mai spus candidatul independent.

+3 -9

Comentarii

'Grigore Gheba'

2024-06-01 07:18:15


'Nu vreți că brașovenii să cunoască adevărul despre Dogar Nicolae Florin? Condamnat pentru inițiere și organizare de grup infracțional organizat împreună cu toată floarea interlopilor brașoveni, conducere fără permis...Ce dacă s-a reabilitat? Brașovenii trebuie să voteze cunoscând cine sunt candidații!'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie